Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Jak si správně čistit zuby

Jak si správně čistit zuby

Správné a pravidelné čištění zubů pomáhá předcházet zubnímu kazu, odstraní zbytky plaku a zároveň ušetří dásním bolestivé nemoci jako je například parodontóza. Nejdůležitější je správná technika čištění, při které byste neměli vynechat ani jeden zub. Zubní kartáček doplňte sadou mezizubních kartáčků a potřebujete-li zklidnit podrážděná místa v ústní dutině, vsaďte na naši novou propolisovou zubní pastu.

Základní fakta

Zuby bychom si měli čistit dvakrát denně, ráno a večer. Večernímu čištění je třeba věnovat větší pozornost a zaměřit se také na mezizubní prostory. Často si také klademe otázku, kdy si zuby správně čistit. Jestli je vhodnější čistit si zuby před a nebo po jídle.

jak a kdy si správně čistit zuby

Faktem je, že po jídle rychle klesne hodnota pH v zubním plaku, ten je velmi kyselý a demineralizuje zubní sklovinu. Kdybychom si tedy čistili zuby ihned po jídle, budeme společně se zubním plakem odstraňovat také tenoučkou vrstvu zubní skloviny. Z tohoto důvodu se mnozí přikládní k čištění zubů před jídlem.

Ale pH se v ústech postupně opět stabilizuje, takže pokud jste zastánci čištění zubů po jídle, udělejte to až po min. 30 minutách. Po konzumaci ovoce nebo ovocných šťáv se však tato doba může protáhnout až na 2 hodiny. A pokud na čekání občas prostě čas nevyšetříte, alespoň si před čištěním zubů vypláchněte ústa čistou vodou, mlékem nebo ústní vodou. Tím se proces opětovného zvýšení pH v ústní dutině urychlí, demineralizace zubní skloviny zmírní a zamezí se tak jejímu poškozování během čištění.

Délka a provedení čištění

O délce čištění zubů se i v odborných kruzích vedou spory. Někteří odborníci prohlašují, že pokud se člověk zaměřuje např. pouze na dodržení limitu tří minut, začne si zuby čistit nedbale a nebude se snažit o preciznější techniku. Čištění by totiž nemělo být chaotické a měli bychom mít svůj vlastní řád a postupovat systematicky tak, abychom nevynechali nějakou plochu či dokonce celý zub.

Nedostatečná zubní hygiena může vést kromě zubních kazů také například k paradentóze.

Zatímco dříve byla propagovaná tzv. horizontální metoda, tedy vodorovné posouvání kartáčku po zubech z jedné strany na druhou, dnes je doporučováno čištění krouživými pohyby. První zmiňovaná metoda totiž příliš obrušovala zubní krčky a působila tak nepřímo potíže. Než začnete krouživými pohyby zuby čistit, zajeďte kartáčkem pod dáseň do prohlubně kolem zubu – jedině tak totiž odstraníte plak a bakterie. Doporučuje se čistit každý zub jednotlivě, abyste náhodou nezapomněli na vnitřní stranu zubu či zadní prostory. Na závěr se věnujte mezizubním prostorům.


Pokud chcete svým zubům opravdu dopřát, vyzkoušejte naši Propolisovou zubní pastu pro svěží dech s přírodním složením bez fluoru. Je vhodná pro každodenní používání a má osvěžující, dezodorační a uklidňující účinky. Propolis působí protizánětlivě a potlačuje růst bakterií.

Propolisová zubní pasta pro svěží dech Pleva

Pravidelným čištěním účinně předejdete vzniku zubního kazu, zamezíte tvorbě zubního kamene, díky mátové složce krásně osvěžíte svůj dech a ještě zlepšíte zabarvení skloviny. Pasta totiž mimo jiné obsahuje i přírodní bělidlo, které postupně navrací sklovině přirozený odstín. Díky pomalému a dlouhodobému účinku probíhá bělení zubů maximálně šetrně a zubní pasta je vhodná i na citlivé zuby. A co na ni říkají naše zákaznice?

„Pasta je bezva, přestaly mě bolet krčky. Super!“

Jiřina

„Vždy mi při čištění zubů krvácely dásně, po Vaší pastě se tento problém výrazně zlepšil.“

Ilona

„Tato zubní pasta je sice dražší, ale výsledek je neodiskutovatelný. Svěží dech, dlouho trvající pocit čistých zubů i přes několikerou konzumaci jídla. Zubařka spokojená s menší tvorbou zubního kamene při půlroční preventivce. Zkrátka - mohu jen a jen doporučit! Jinou pastu už nechceme.“

Lenka

„Po skoro dvou týdnech používání mohu jen a jen doporučit! Dnes jsem byla na kontrole u zubaře a chválila, že nemám zubní kámen a zdají se ji být i bělejší, protože po denním pití čaje jsem na nich měla skvrnky. Prostě úplně super pasta, po které mi než jsem si zvykla, až šly slzy z očí, jak je svěží :) Takže už jen tuhle, žádnou jinou :)“

Jana

„Chválím zubní pastu pro svěží dech a ústní vodu. Při návštěvě zubaře mi poprvé nemusel být odstraňován zubní kámen. Přikládám to dlouhodobému používání této pasty + ústní vody, které ještě doplňuji o ústní sprej. Snížila se mi i citlivost zubů.“

Irena


Zubní a mezizubní kartáčky

Pro správné čištění zubů hraje klíčovou roli zubní kartáček, volte nejlépe ten s měkkými štětinami, který bude šetrný k dásním. Měnit byste ho měli minimálně jednou za tři měsíce. Pokud má hodně roztřepená vlákna a dáváte mu skutečně zabrat, nebojte se ho vyměnit třeba každý měsíc.

Tip: Při čištění držte kartáček jako tužku, nikoli křečovitě sevřený v pěsti. Když ho držíte jako psací potřeby, nemůžete na zuby tolik tlačit a čistíte je poměrně jemně. Nedáváte tedy zabrat krčkům zubů a neobrušujete sklovinu.

Se samotným zubním kartáčkem však pro pečlivou hygienu ústní dutiny nevystačíte. Pro vyčištění těžko dostupných mezizubních prostor jsou skvělými pomocníky mezizubní kartáčky. Ty jsou vhodnější než dentální nit, protože jsou při čištění výrazně efektivnější a zároveň jsou šetrnější k dásním, které můžete nití snadno poranit. Dentální nit pak využiteje především v případě, že se s mezizubním kartáčkem na některá místa nedostanete, třeba kvůli příliš malé mezírce.

Mezizubní kartáčky vybírejte podle podle velikosti, jednotlivé velikosti jsou rozlišeny barvami. Většinou nestačí jen jedna barva (tedy jedna velikost), ale budete potřebovat alespoň dvě. Vhodnou velikost mezizubního kartáčku zjistíte tak, že jednotlivé typy vyzkoušíte, nebo se zaskočte poradit na dentální hygienu. Kromě mezizubních kartáčků můžete pro čištění mezizubních prostor používat také zubní irigátor (ústní sprchu).

hygiena pro zdravé zuby

Zatímco naši předkové měli 44 zubů, dnes jich má dospělý člověk 32

Lidský chrup prošel mnoha vývojovými změnami. Naši předkové měli dokonce o 12 zubů více než má dospělý člověk dnes. Počet zubů i jejich tvar se upravovaly s rozvojem zemědělství, následně průmyslu, ale především v souvislosti s tepelnou úpravou jídel. Zatímco dnes nám třeba osmičky působí akorát bolest a problémy, pro naše předchůdce byly mnohdy vítanou záchranou. Kolem dvacátého roku totiž o všechny zuby přišli, a tak se jim osmičky vyloženě hodily, protože díky nim mohli pořádně kousat a dobře mechanicky zpracovávat potravu.

A kdy začít čistit zoubky dětem?

Zoubky můžete začít čistit hned po jejich prořezání. Plak se totiž také začíná tvořit prakticky okamžitě, a tak je škoda nechávat zoubky nevyčištěné, mohly by se totiž začít kazit. Dítko si navíc zvykne, že se do pusinky sahá a že něco jako čištění zubů vůbec existuje a je součástí procesu každodenní hygieny.

od kdy čistit dítěti zuby

Čerstvě prořezané zoubky můžete čistit vlhkou gázou, látkovou plenkou, hadříkem či kapesníkem. Není nutné žádné kroužení, stačí povrch zoubku otřít. První kartáček pořizujte až ve chvíli, kdy se objeví první stolička.

Víte, jak dlouho roste mléčný zub?

První zoubky se prořezávají od 6. do 30. měsíce. Mléčný chrup bývá označován jako dočasný, protože v něm chybí třenové zuby a zuby moudrosti. Ani v tom, jak dlouho zuby rostou, se s druhým chrupem nedá srovnávat: mléčné zuby rostou rychleji.

Jak dlouho tedy roste takový zub? Řezák se prořeže za 8 měsíců, špičák se prořezává déle než rok, první stoličky rok a druhé až dva roky. Mléčných zubů vyroste 28. Stálý chrup se vytváří už společně s mléčnými zuby, ale zůstává v klidu a začíná se projevovat až mezi pátým a sedmým rokem. Kořeny dočasných zubů naruší růst stálého chrupu, což vede k jejich vypadnutí.



Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit