0 Kč(0 ks)
Zpět

Jak si vyrobit pampeliškový med? Je to vůbec med?

Pampeliskovy sirup med

02. 05. 2018

Pár známých se mě letos na jaře ptalo, zda nevím, jak se dělá pampeliškový med. Udiveně jsem se na ně koukala a říkám: „jak dělá“? Med přece vzniká zahušťováním nektaru (sladiny), který nosí včely. Sedla jsem k internetu a vše mi bylo hned jasné. Aha, ono se jedná o pampeliškový sirup!

Pampeliškový med je velkým hitem jara

Jen na zkoušku jsem tedy uvařila pampeliškový med (sirup) z poloviční dávky. Takže pokud budete mít chuť a čas, tak si můžete zkusit také takový „med“ uvařit. Jde to dokonce z různých bylinek, nemusíte se držet zrovna pampelišek. Použít můžete například sedmikrásky, mladé smrkové výhonky nebo třeba levanduli.

 

Ingredience na pampeliškový sirup:

vyroba pampeliskoveho medu postup

150 velkých rozkvetlých květů pampelišky
0,5 l vody
0,5 kg cukru
1 citron

 

Postup:

Broučky z květů vyfoukejte už venku. Pampelišky dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte 10 minut. Sporák vypněte, do hrnce přidejte rozkrájený citron a nechte louhovat 24 hodin. Druhý den (po 24hodinách) sceďte obsah hrnce přes plátno nebo utěrku a všechnu šťávu se snažte vymačkat. Poté přidejte cukr a vařte do požadované hustoty (0,5 - 3 hodiny).

Já jsem vařila cca 45 min a takto vypadá výsledek. Na konci článku najdete kompletní fotogalerii celého postupu.

Pampeliškový med

 

Přemýšlela jsem o tom, proč se pampeliškovému medu vlastně říká med a jediné odůvodnění na které jsem přišla, bylo asi to, že má stejnou konzistenci a je sladký.

Porovnání včelího medu a pampeliškového „medu“:

Náš tip

Včelí med:

  • vstřebává se rovnou do krve

  • tělo samo pozná, kdy má dost

  • obsahuje glykogen, který jde rovnou do krve

  • jaterní buňky bohaté na glykogen lépe odolávají toxickým a zánětlivým příčinám

  • nezatěžuje organismus, protože ho tělo nemusí trávit (nedochází ke kvašení)

  • vyšší cena

Náš tip

Pampeliškový med

  • obsahuje sacharidy, které si tělo musí složitě přeměnit

  • zatěžuje organismus - dochází k trávení a kvašení

  • většina prospěšných látek z pampelišek se dlouhým varem ztratí

  • tělo nepozná, kdy má dost, protože nejde rovnou do krve

  • zdánlivě nízká cena (zkuste si připočítat svůj čas a částku za elektřinu)

 

Já osobně z hlediska výživového a zdravotního přínosu raději zvolím pro sebe i svou rodinu ke slazení i mlsání med od včel. I když musím připustit, že sbírání pampelišek děti opravdu bavilo a těšily se na to, až si pampeliškový med připravíme. Nakonec nám ale stejně stále leží v komoře a vždy sáhnu po tom pravém medu od včeliček, který je opravdovým darem přírody.

 

Veronika Plevová včelařka, sociální sítě - o autorovi článku

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu nebo na facebooku zapeklitý dotaz, vyřizuje ho většinou právě Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí ho horách, včelaří a hlavně vaří.

Podívejte se na články, které Veronika napsala:
Menopauza, přechod, klimakterium

Přečtěte si také:

Zlaté mléko – zdravý nápoj z kurkumy

Pokud vás zrovna neužije na detoxikační kúry, ale přesto chcete na jaře organismu dopřát něco skutečně zdravého, vyzkoušejte zlaté mléko. Příprava je velmi snadná a chuť výtečná.

Jak med krystalizuje? Může být pokaždé jinak tvrdý?

Jak je možné, že některý med nekrystalizuje? Je pevná doba, za kterou med zkrystalizuje? Proč je každý zkrystalizovaný med jinak tvrdý?

Jak vyrobit medovinu krok za krokem: je to věda!

Zvykli jsme si doma vyrábět chleba, šunku nebo jogurty – je to zábava a přesně pak víme, co v nich najdeme. Vyrobit si ale domácí medovinu, to už je pořádný oříšek.

Všechny články z rubriky

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz