Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Jak si vyrobit pampeliškový med? Je to vůbec med?

Jak si vyrobit pampeliškový med? Je to vůbec med?

Pár známých se mě letos na jaře ptalo, zda nevím, jak se dělá pampeliškový med. Udiveně jsem se na ně koukala a říkám: „jak dělá“? Med přece vzniká zahušťováním nektaru (sladiny), který nosí včely. Sedla jsem k internetu a vše mi bylo hned jasné. Aha, ono se jedná o pampeliškový sirup!

Pampeliškový med je velkým hitem jara

Jen na zkoušku jsem tedy uvařila pampeliškový med (sirup) z poloviční dávky. Takže pokud budete mít chuť a čas, tak si můžete zkusit také takový „med“ uvařit. Jde to dokonce z různých bylinek, nemusíte se držet zrovna pampelišek. Použít můžete například sedmikrásky, mladé smrkové výhonky nebo třeba levanduli.

Jak vyrobit pampeliškový sirup:

vyroba pampeliskoveho medu postup

Budete potřebovat:

  • 150 velkých rozkvetlých květů pampelišky
  • 0,5 l vody
  • 0,5 kg cukru
  • 1 citron

Postup:

Broučky z květů vyfoukejte už venku. Pampelišky dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte 10 minut. Sporák vypněte, do hrnce přidejte rozkrájený citron a nechte louhovat 24 hodin. Druhý den (po 24hodinách) sceďte obsah hrnce přes plátno nebo utěrku a všechnu šťávu se snažte vymačkat. Poté přidejte cukr a vařte do požadované hustoty (0,5 - 3 hodiny).

Já jsem vařila cca 45 min a takto vypadá výsledek. Na konci článku najdete kompletní fotogalerii celého postupu.

Přemýšlela jsem o tom, proč se pampeliškovému medu vlastně říká med a jediné odůvodnění na které jsem přišla, bylo asi to, že má stejnou konzistenci a je sladký.

Porovnání včelího medu a pampeliškového „medu“:

Včelí med: Pampeliškový „med“:
vstřebává se rovnou do krve, tělo samo pozná, kdy má dost tělo nepozná, kdy má dost, protože nejde rovnou do krve
nezatěžuje organismus, protože ho tělo nemusí trávit (nedochází ke kvašení) zatěžuje organismus - dochází k trávení a kvašení
obsahuje glykogen, jaterní buňky bohaté na glykogen lépe odolávají toxickým a zánětlivým příčinám obsahuje sacharidy, které si tělo musí složitě přeměnit
hodnotná dietetická potravina většina prospěšných látek z pampelišek se dlouhým varem ztratí
vyšší cena zdánlivě nízká cena (zkuste si připočítat svůj čas a částku za elektřinu)

Včelí med má však v rukávu ještě jeden nezanedbatelný bonus. A tím je to, že narozdíl od cukru nekazí zuby, ale naopak pomáhá proti bakteriím, které za příčinou zubních kazů stojí.

Já osobně z hlediska výživového a zdravotního přínosu raději zvolím pro sebe i svou rodinu ke slazení i mlsání med od včel. I když musím připustit, že sbírání pampelišek děti opravdu bavilo a těšily se na to, až si pampeliškový med připravíme. Nakonec nám ale stejně stále leží v komoře a vždy sáhnu po tom pravém medu od včeliček, který je opravdovým darem přírody.

Veronika Plevová
včelařka

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu zapeklitý dotaz, vyřizuje ho také Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří. V našem magazínu od ní najdete hned několik úžasných receptů a tipů. Momentálně je na mateřské dovolené.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit