0 Kč(0 ks)
Zpět

Jak si vyrobit pampeliškový med? Je to vůbec med?

Pampeliskovy sirup med

01. 11. 2015

Každoroční velký hit jara je pampeliškový med!

Pár známých se mě letos na jaře ptalo, zda nevím, jak se dělá pampeliškový med. Udiveně jsem se na ně koukala a říkám: „jak dělá“? Med přece vzniká zahušťováním nektaru (sladiny), který nosí včely. Sedla jsem k internetu a vše mi bylo hned jasné. Aha, ono se jedná o pampeliškový sirup!

Jen pro zkoušku jsem uvařila pampeliškový med (sirup) z poloviční dávky. Takže pokud budete mít chuť a čas, tak si můžete zkusit také takový med uvařit. Jde to opravdu z různých bylinek například sedmikrásek, mladých smrkových výhonků a med lze uvařit i z levandule.

vyroba pampeliskoveho medu postup

Seznam ingrediencí na pampeliškový med:


150 velkých rozkvetlých květů pampelišky

0,5 l vody

0,5 kg cukru

1 citron

Postup:

Broučky z květů vyfoukejte už venku. Pampelišky dejte do hrnce a zalijte vodou a vařte 10minut. Sporák vypněte, do hrnce přidejte rozkrájený citron a nechte luhovat 24 hodin. Druhý den (po 24hodinách) sceďte obsah hrnce přes plátno nebo utěrku a všechnu šťávu se snažte vymačkat. Přidejte cukr a vařte do požadované hustoty (0,5-3 hodiny).

Já jsem vařila cca 45 min a takto vypadá výsledek. Na konci článku najdete kompletní fotogalerii celého postupu.

Pampeliškový med

Přemýšlela jsem o tom, proč se pampeliškovému medu vlastně říká med a jediné odůvodnění na které jsem přišla, bylo asi proto, že to má stejnou konzistenci a je sladký.

Zde máte porovnání včelího medu a medu z pampelišek

Náš tip

Včelí med:

  • vstřebává se rovnou do krve
  • tělo samo pozná, kdy má dost
  • obsahuje glykogen, který jde rovnou do krve
  • jaterní buňky bohaté na glykogen lépe odolávají toxickým a zánětlivým příčinám
  • nezatěžuje organismus, protože ho tělo nemusí trávit (nedochází ke kvašení)
  • vyšší cena
Náš tip

Pampeliškový med

  • obsahuje sacharidy, které si tělo musí složitě přeměnit
  • zatěžuje organismus- dochází k trávení a kvašení
  • většina prospěšných látek z pampelišek se dlouhým varem ztratí
  • tělo nepozná, kdy má dost, protože nejde rovnou do krve
  • zdánlivě nízká cena (zkuste si připočítat svůj čas a částku za elektřinu)

Když se nad tím zamyslím, tak mě jako včelařce to nic nedá. I když musím připustit, že sbírání pampelišek děti opravdu bavilo a těšili se na to, že si tento med připravíme. V závěru nám stejně leží pořád v komoře a vždy sáhnu po tom pravém medu od včeliček, který je opravdovým darem přírody.

Medobraní v Potštejně

Veronika Plevová včelařka, sociální sítě - o autorovi článku

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu nebo na facebooku zapeklitý dotaz, vyřizuje ho většinou právě Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí ho horách, včelaří a hlavně vaří.

Podívejte se na články, které Veronika napsala:
Menopauza, přechod, klimakterium

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz