Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Jak vyrobit hmyzí hotel

Jak vyrobit hmyzí hotel

I méně bdělý pozorovatel přírody si všimne, že na loukách už to nešvitoří tolik, jako tomu bylo dřív. Snižuje se množství motýlů, čmeláků i pestřenek. Abychom ubývání hmyzu pomohli zastavit, můžeme toho udělat spoustu. Mimo jiné postavit hmyzí hotel, ve kterém hmyz najde útočiště a naklade larvy. My v Potštejně jsme hotelů postavili hned pět – měli jsme totiž spoustu malých pomocníků. Ukážeme vám, jak vyrobit hmyzí hotel, a třeba vás inspirujeme ke stavbě vlastního.

Na loukách létá méně hmyzu

https://pleva.s6.cdn-upgates.com/x/x5d000f9ca57c6-prairie-2693369-1000.jpg

Louky, pole, lesní cesty i zahrady bývaly dříve plné motýlů, včelek a brouků. Ovšem rok od roku jich je vidět skromnější množství. Každý rok totiž ve světě zmizí 2,5 procenta z celkového objemu hmyzu. Pokud by úbytek hmyzích druhů stále pokračoval stejným tempem, do 100 let by hmyz úplně vyhynul.

K jeho mizení přispívá intenzivní zemědělství, užívání pesticidů, ale také urbanizace a klimatické změny. Nejhůře jsou na tom právě motýli, čmeláci, vosy, včely a noční můry. A protože hmyz představuje důležitou součást potravního řetězce mnoha zvířat, zároveň opylovače řady rostlin a recyklátora živin, má jeho rychlý úhyn velké dopady na ekosystém celé planety.

Úbytek hmyzu postihne ptáky, plazy, obojživelníky i ryby, což může posléze ovlivnit další a další živočichy a samozřejmě i člověka, který je také součástí potravního řetězce.

Jak hmyzu pomoci

Běžný člověk samozřejmě nemůže ovlivnit celou řadu záležitostí, jako je plošné použití pesticidů, nejrůznější technologie v zemědělství nebo rozpínající se urbanizace. Ovšem může toho ovlivnit dost na to, aby podpořil či zachránil konkrétní hmyz ve svém okolí. A to rozhodně není málo. Hmyzu se dá pomoci celou řadou způsobů:

  • nepoužíváním insekticidů a herbicidů (např. Roundup) na zahrádce,

  • ponecháním „neupravených“ míst na zahradě, která budou určena právě pro hmyz a menší živočichy, kteří se potřebují někde schovat, jeho užitečnou součástí bude například i starý pařez, hromada větví, kamení, vysoký porost, hromada listí apod., další tipy na úkryty najdete v článku Podzim v zahradě s ohledem na hmyz a další zvířata,

  • umístěním hmyzího hotelu, který si můžete vyrobit podle návodu níže, nebo si vybrat třeba z naší nabídky,

  • umístěním pítka pro hmyz (a pravidelným doplňováním vody), které v horkých dnech ocení nejen hmyz, ale také ptáci a navíc krásně zpestří vaši zahradu - pítko si také snadno vyrobíte sami, třeba podle našeho návodu, nebo si můžete již hotové pítko zakoupit,

  • omezením sekání trávníků - inspiraci najdete například v našem článku Sekat či nesekat? Fotogalerie tipů od vás jak vrátit trávníkům život,

  • pěstováním co největšího množství rostlin domácího původu - stromů, keřů, květin i kvítek na zahradě i v truhlících za oknem. Využít můžete třeba některé z osiv kvetoucích lučních trvalek zajímavých pro včelky, ale nejen pro ně. Stačí i malý kousek a zahrada vám ožije před očima! Pár tipů na konkrétní druhy rostlin dle vhodných stanovišť jsme pro vás připravili v článku Zahrada nejen pro včely: jaké rostliny a kam je vysadit.

Podrobněji jsme se této problematice věnovali v článku Situace českého zemědělství, aneb proč a jak pomoci hmyzu.

Stavba hmyzích hotelů v Potštejně

V Potštejně již desítky let chováme včelky, ale letos jsme se rozhodli vybudovat domov i pro řadu včelek samotářek, čmeláků, motýlů a dalších broučků. Hmyzí hotel jim poskytne přístřeší, ochranu před deštěm a zimou i klidné místo k odpočinku. Hotel pro hmyz je skrýší, ve které se může nejen ukrýt, ale také v ní naklást vajíčka a následně je nechat vyvinout v larvy.

stavba hmyzích hotelů v Potštejně

výroba hmyzích hotelů v Potštejně

Z jednoho hotelu bude mít prospěch spousta různých hmyzích druhů i vaše zahrada. Navíc krásně vypadá, v jeho blízkosti je vždycky živo, a tak můžete pozorovat hmyzí druhy, které byste jinde v trávě jen těžko pohledali. Výroba hmyzího hotelu je velmi jednoduchá a zároveň představuje výbornou aktivitu pro větší i menší děti. V Potštejně se do stavby hmyzích hotelů zapojilo tolik pomocníků, že vzniklo hned pět krásných obydlí. Všechny fotky ze stavby najdete v galerii pod článkem.

Jak hmyzí hotel vypadá

Hotel pro hmyz vypadá jako domeček či budka o několika patrech. Do jednotlivých pater se umisťují navrtaná polínka tvrdého dřeva, bambus, sláma, suchá tráva, mech, rákos, děravé cihly, šišky a další. Každé patro mívá vyvedené z jiného materiálu, patra jsou různě veliká a mohou být i rozdělená. Měl by být umístěn na suchém a klidném místě, které je dobře chráněno před deštěm.

jak vyrobit hmyzí hotel

proč vyrobit hmyzí hotel

Kdo se v hotelu ubytuje

Nejčastějšími návštěvníky hmyzího hotelu jsou samotářské včely, které se u nás vyskytují poměrně hojně. Patří mezi významné opylovače našich luk a polí a v přírodě jich napočítáte na 600 druhů. V hotelu najdou svůj úkryt také motýli, pestřenky, zlatoočka, berušky a škvoři. Zvláště škvoři a pestřenky budou vaší zahrádce velmi užiteční, protože likvidují škodlivý hmyz, např. mšice.

Včely samotářky

včela samotářka u hmyzího domku

Lidé včelky samotářky příliš neznají, a proto z nich často mají obavy. Především proto, že si jako svá obydlí často vybírají místa v nejrůznějších skulinkách domů - tyto otvory si však samy nevytvářejí, ani nezvětšují, jak si mnozí lidé myslí. Samotářek u nás přitom žijí stovky druhů rozličného vzhledu i velikostí. Jsou mezi nimi malí trpaslíčci, ale i druhy téměř o velikosti čmeláků.

Včelky samotářky jsou velmi klidné a mírumilovné. Ústup považují za nejlepší obranu a žihadlo využijí pouze výjimečně a jen v bezprostředním ohrožení života. Jsou také velmi výkonnými opylovači a na rozdíl od včel medonosných létají i za nižších teplot, či za deště.

O dalších užitečných hmyzích sousedech, jak mohou být prospěšní vaší zahradě, nebo jaký příbytek upřednostňují se dozvíte v článku Proč bychom měli chránit včely a hmyz.

Jak vyrobit hmyzí hotel

Nejprve dejte dohromady vše, co vám na stavbu hmyzího hotelu poslouží:

Svolejte všechny pomocníky a společně s nimi dejte dohromady všechny potřeby pro stavbu. Pokud bydlíte na vesnici, zřejmě najdete většinu věcí v kůlně či nedalekém lese.

jak vyrobit hmyzí hotel

návod na hmyzí hotel

Pro konstrukci se hodí obyčejná překližka, deska starého nábytku, nařezané prkno, starší desky z půdy nebo kus stromu. Do dřevěného rámu budete umisťovat tenké nařezané špalíky s otvory, v Rakousku k tomuto účelu používají staré děrované cihly nebo do cihly díry vyvrtají, stejně jako jsme to udělali my do dřeva. Do dřevěných hranolů, špalíků či cihel vyvrtáte otvory ve velikosti dva až deset milimetrů.

jak vyrobit hmyzí hotel

návod na výrobu hmyzí hotel

Výplň hotelu bude tvořena šiškami, rákosy, kořeny. Určitě se vám hodí rákosová, slaměná a bambusová stébla dlouhá zhruba jako tužka. Perfektní službu vám udělají i srolované rákosové rohože, sláma, staré větve, polínka nebo suché bezové větve. Střecha hmyzího hotelu je ideální na pěstování mechu, netřesku a dalších teplomilných a na půdu i vodu nenáročných rostlin. Pokud budete chtít hmyzí hotel ozelenit, připravte si keramickou trubku či květináč, do kterého hlínou zahrnete výhony ostružiníků či maliníků.

Náš tip - polotovar hmyzího hotelu

Máte ve svém okolí někoho, kdo už se dlouho odhodlává ke stavbě hmyzího hotelu, ale času se mu stále nedostává? Překvapte ho a při nejbližší příležitosti mu věnujte některou z našich voňavých dárkových sad v dřevěné krabici, kterou může rovnou i s výplní použít jako základ pro svůj hmyzí hotel.

přestavba dárkové krabice na hmyzí hotel

Až budete mít všechny potřeby pohromadě, můžete se pustit do samotného díla:

  • Z prken či překližky vyrobíte konstrukci podobnou domečku (klidně i se střechou). Velikost je jen na vás, pouze dbejte na to, aby byla hluboká alespoň 10 cm (maximálně pak 40 cm). Jednotlivé destičky nařežte raději sami, na zatloukání hřebíků si přivolejte malé pomocníky. Pokud máte po ruce šikovnou dřevěnou krabici s vhodnými rozměry (například tu od naší dárkové sady 😊), máte první krok výroby hmyzího domečku hotový.

návod na výrobu hmyzího hotelu

  • Připravte si polínka, hranoly či cihly, jejichž délka bude odpovídat hloubce základní konstrukce. Vyvrtejte do nich díry o velikosti dva až deset milimetrů. Otvory by měly mít různou velikost, aby sloužily různým hmyzím hostům.

jak vyrobit hmyzí domek

  • Další patra hmyzího hotelu vystelte slámou, trávou, rákosem, šiškami a různým materiálem. Vše je třeba pečlivě zpevnit a veškerý prostor beze zbytku zaplnit.

postup výroby hmyzího hotelu

  • Celou konstrukci následně zapleťte provázkem, aby náplň nevypadávala. Nezapomeňte také potáhnout pletivem, aby se do hmyzího hotelu nedostali ptáci a nechodili tam hmyz zobat jako na krmítko.

výroba hmyzího hotelu

  • Hmyzí hotel instalujte do zarostlejšího koutu zahrady, ideálně do její květnaté části. Někteří hoteliéři ho natlučou na vysoký kůl, takže vypadá jako ptačí budka, jiné hotely jsou postaveny na zemi či na kamenech. Někdo připevní hmyzí hotel přímo na stěnu kůlny, další ho opře o strom.

písek pro samotářské včely hnízdící v zemi

Pokud chcete podpořit pestrost hmyzu ve vaší zahradě, můžete připravit také pískové zázemí pro podzemní obydlí, které ocení velké množství samotářských včel, hnízdících v zemi. Stačí najít na zahrádce místo pro hromádku písku, pískem můžete také naplnit nějakou větší nádobu, dřevěnou ohrádku, popřípadě vytvořit jámu, kterou pískem zasypete. Důležité je, aby v písku nezůstávala stát voda, proto vždy myslete na to, aby měla kam odtékat. Písek volte co nejjemnější, vyhledává ho nejvíce druhů (stavební písek nebo běžný písek na pískoviště není nejvhodnější). Písek na určené stanoviště přisypávejte postupně a průběžně ho důkladně zhutňujte (pro důkladné stlačení si materiál můžete zvlhčit), aby se včelkám jejich chodbičky nebortily.

Domov pro hmyz, užitek a dekorace pro zahradu

hmyzí hotely, návod na výrobu

Hmyzí hotel představuje příbytek pro celou řadu hmyzích druhů, kterým poskytne zázemí a klid. Ti vám zase pomohou zbavit se škůdců ze zahrádky. Počítejte s tím, že zabydlení hmyzího hotelu chvilku potrvá. Největší zájem o něj propukne až na jaře příštího roku, v době zakládání nové generace. Některé druhy jej však mohou objevit i jako vhodné místo pro přezimování.

Pro děti (a nejen pro ně) je výroba hmyzího hotelu příjemnou aktivitou a ještě zajímavější záležitost představuje pozorování jednotlivých návštěvníků hotelu. Hmyzí hotel navíc vypadá hezky v každé zahrádce, takže má i svou estetickou hodnotu a poslouží jako krásná dekorace na zahradu.

Pokud se vám do vyrábění hmyzího domku zrovna nechce, ale přesto byste samotářským včelkám či dalšímu užitečnému hmyzu rádi poskytli přístřeší a své zahradě tak dopřáli bohaté opylování a pomoc od mšic a dalších škůdců, můžete si vybrat z naší nabídky hmyzích hotelů:

Hmyzí hotel pro užitečný hmyz a včelky samotářky - čtverec

Hmyzí hotel pro užitečný hmyz a včelky samotářky - čtverec


Netradiční hmyzí domeček v jednoduchém čtvercovém provedení s výplní, kterou při hledání vhodného příbytku ocení nejrůznější užitečný hmyz, především pak včelky samotářky, slunéčka sedmitečná, motýli, pestřenky a zlatoočka.

Hmyzí domek pochází z české truhlářské dílny. Je vyroben ze smrkového dřeva a výplň tvoří provrtaná dřívka, mech a šišky. Má připravené 2 dírky na zavěšení, zavěsit ho můžete jako my na obrázku, nebo na koso, kdy hrany vytvoří stříšku, po které bude lépe stékat voda. Rozměry domku: 15 cm x 15 cm, hloubka 7,5 cm.


Hmyzí hotel pro samotářské včely - šestiúhelník

Hmyzí hotel pro samotářské včely

V originálním hmyzím domečku ve tvaru šestiúhelníku s dutinkami najdou přístřeší zejména včelky samotářky.

Krásný hmyzí hotel z české dílny je vyroben z masivní smrkové desky bez nátěru, lepené voděodolným lepidlem a je vybaven rákosovými a několika vyvrtanými dutinkami.

Domeček je možné zavěsit i postavit na zem. Rozměry šestiúhelníkového hmyzího domku: 20 x 20 cm, hloubka 10 cm (vč. kolíčků).


Hmyzí hotel pro užitečný hmyz a včelky samotářky, malý

Hmyzí hotel pro užitečný hmyz a včelky samotářky, malý

Roztomilý malý domeček s výplní, kterou při hledání vhodného příbytku ocení nejrůznější užitečný hmyz, ale zejména včelky samotářky, slunéčka sedmitečná a zlatoočky. Díky svým rozměrům je ideální do menších zahrad, předzahrádek, nebo na balkony.

Výplň je tvořena slámou, borovými šiškami, suchým listím, bambusem a navrtanými špalíčky z listnatých dřevin (dub, ovocné stromy). Pavučinka je z přírodního motouzku.

Hmyzí domek je vyroben českým řemeslníkem ze smrkového dřeva. Rozměry domku: výška 16 cm, šířka 14 cm, hloubka 7 cm.


Hmyzí hotel pro užitečný hmyz a včelky samotářky, střední

Hmyzí hotel pro užitečný hmyz a včelky samotářky, střední


Hmyzí hotýlek v klasickém tvaru domečku s výplní, kterou při hledání vhodného příbytku ocení nejrůznější užitečný hmyz, především pak včelky samotářky, slunéčka sedmitečná, motýli, pestřenky a zlatoočka.

Hmyzí domek pochází z české truhlářské dílny, vyroben je ze smrkového dřeva a výplň tvoří bambus, provrtaná dřívka, mech a šišky. Rozměry domku: výška 30 cm, šířka 24 cm, hloubka 8 cm.


Hmyzí hotel pro užitečný hmyz a včelky samotářky, velký

Hmyzí hotel pro užitečný hmyz a včelky samotářky, velký


Krásný hmyzí domek klasického tvaru s výplní, kterou při hledání vhodného příbytku ocení nejrůznější užitečný hmyz, ale zejména včelky samotářky, slunéčka sedmitečná a zlatoočky.

Výplň je tvořena slámou, borovými šiškami, suchým listím, bambusem a navrtanými špalíčky z listnatých dřevin (dub, ovocné stromy). Pavučinka je z přírodního motouzku.

Hmyzí domek je vyroben českým řemeslníkem ze smrkového dřeva. Rozměry domku: výška 44 cm, šířka 28 cm, hloubka 9,5 cm.


Jak už jsme zmínili výše, hmyzí hotel je jen jednou z mnoha možností, jak může každý z nás hmyzu pomoci a prospět tak i svému kousku přírody. Více tipů, nápadů a možností jak přispět svou troškou do mlýna, najdete v článku Jak pomáhat včelám a dalšímu hmyzu.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit