Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Jak zabavit děti o prázdninách

Jak zabavit děti o prázdninách

Zatímco pro děti nastal nejkrásnější čas roku, kdy školní brašna odpočívá v koutě a každý den může být plný dobrodružství, pro rodiče prázdniny často znamenají velký stres. Musejí si poradit s nedostatkem dovolené, zajistit hlídání pro děti nebo děti vypravit na tábory či k babičkám. Organizace prázdnin není jednoduchá a vymýšlení aktivit pro děti dá občas zabrat, proto jsme pro vás připravili seznam osvědčených tipů, jak zabavit děti o prázdninách. P.S.: Spoustu z nich můžete praktikovat, i když prší.

Náš seznam nezahrnuje klasické výlety vláčkem, návštěvy hradů a zámků, koupačky se zmrzlinou, kempování a stanování nebo rodinné dovolené, ale jednoduché tipy na všechny ty malé dny, kdy zůstanete s dětmi doma a nemáte v rukávu desítky nápadů. Také jsme pro vás vytvořili listy plné zábavných úkolů pro děti na léto, které si můžete zdarma stáhnout, doma vytisknout a využít kdykoli se budou hodit - formulář pro stažení najdete níže v tomto článku. A pro případ, že nemáte možnost vlastního tisku, máme pro vás připravené také hotové výtisky, které vám rádi zašleme za nákladovou cenu tisku. A nyní už k našim tipům pro prázdninovou zábavu:

Vymyslete prázdninovou hru

Nemusí být příliš sofistikovaná a realizačně náročná. Stačí, když bude důmyslně spojena se sbíráním bodů nebo odměn. Může se jednat o systém hádanek, pravidelných činností nebo bojových úkolů. Pokud je pro vás celoprázdninová hra příliš náročná, vymyslete několik etapových her na dva až tři dny. Pokud se hry účastní více dětí, je to také skvělá příležitost, jak se mohou naučit týmové spolupráci.

prázdninová hra pro děti

Přesně k tomuto účelu se také skvěle hodí naše výše zmíněné Aktivity pro děti na léto (ke stažení níže). Listy s úkoly můžete rovnou pojmout jako celoprázdninovou hru s cílem splnit všechny úkoly (nebo třeba jen určitý počet dle schopností každého dítěte), jsou vytvořené tak, aby děti hezky viděly, které úkoly už mají splněné. Při účasti více dětí záleží jen na vás, jestli plnění úkolů pojmete jako hru týmovou, nebo naopak jako soutěž.


Vytvořte prázdninovou dětskou skupinu

Domluvte se s kamarádkami nebo s rodiči kamarádů vašich dětí a utvořte na prázdniny spřátelenou dětskou partu o přibližně šesti členech. Děti se mohou každý den dopoledne či odpoledne střídat v různých domácnostech. Prakticky to může vypadat takhle: v pondělí dopoledne bude šest dětí u maminky Aleny a po obědě si je vyzvednou maminky Blanka a Cecílie. V úterý budou zase u Blanky a Alena s Cecílií mají volno. Praktické a důmyslné. Asi to nebude fungovat celé prázdniny, ale i kdyby vám to vydrželo dobré dva týdny, každý den volna se počítá.


Vezměte děti na bio farmu

V posledních letech se rozmohly nejrůznější bio farmy, kde si děti mohou prakticky vyzkoušet nejrůznější zemědělské práce. Od krmení králíků přes dojení koz až po výrobu některých produktů. Odnesou si vynikající zážitky a spoustu praktických dovedností a vy si můžete nakoupit vynikající a zdravé potraviny. Jedná se samozřejmě o činnost, která je vysoce atraktivní pro městské dítě, venkovské dítko krmící králíky každý den o takovou kratochvíli zřejmě mnoho zájmu neprojeví.

biofarma, zábava pro děti o prázdninách


Ukažte dětem hry s tužkou a papírem

Zahrajte si piškvorky, lodě, země-město, veselé obrázky (já nakreslím hlavu, ty krk, já ramena…co z toho bude? - obdobně můžete po jednom skládat ze slov legrační věty), složte si Nebe, peklo, ráj a pusťte se do plnění šílených úkolů.


Provětrejte deskovky

Kdy jindy než o prázdninách otevřít skříň s deskovými hrami a každou si alespoň jednou zahrát. Zavzpomínejte a naučte děti vaše oblíbené karetní hry, nebo třeba hru v kostky. Můžete vymyslet turnaj v deskových hrách a zapisovat si body do tabulky. Nebo si můžete každý den po obědě s dětmi zahrát tu nejoblíbenější. Pokud máte možnost provětrejte hry doslova, vezměte si piknikovou deku a hurá hrát ven!

deskové hry, zabavit děti o prázdninách


Vytvořte si vlastní kreativní projekt

Pro holky může být skvělou zábavou naučit se o prázdninách šít a za pár dnů si zhotoví hned několik krásných kolových sukní. Někoho zaujme pletení, jiného háčkování, někdo rád drátkuje, jiný se věnuje výtvarným činnostem. Kluky může bavit slepování modelů nebo výroba různých rybářských pomůcek. Menší kluci vyřezávají loďky z kůry akátu, větší stavějí repliky lodí. Najděte svému dítěti takovou činnost, která ho zabaví na nejedno odpoledne.


Využijte dětské pracovní síly

Někteří rodiče nezapojují děti do domácích prací s ohledem na jejich věk nebo jim jenom nechtějí kazit dětství. Ovšem pravdou je, že i tříleté dítě by mělo mít v domácnosti alespoň dva jednoduché úkoly. Například přinášení příborů na stůl a pravidelné krmení křečka. Naučí se tím spoustu důležitých věcí.

Pro většinu dětí s výjimkou pubescentů jsou domácí práce zajímavé, obzvlášť vaření a pečení. Zapojte je tedy směle do chodu domácnosti, nechte je sepsat vlastní jídelníček, nakupovat podle seznamu a zapojit se do vaření.

zábava pro děti o prázdninách, vaření


Natočte vlastní prázdninový film

V době chytrých telefonů a programů na stříhání videa to pro vaše děti nebude žádný problém. Možná si s tím technicky poradí daleko lépe než vy. Nechte je zahrát si na scénáristu, kostymérku a maskérku i producenta, který na závěrečné projekci pronese děkovnou řeč. Vyzkoušet můžete i krátký animovaný film, třeba s postavičkami z lega, kreslený, vystřihovaný, s figurkami z modelíny. Děti se tak zabaví už při samotné přípravě rekvizit. A hotové dílko tak pro ně bude mít ještě větší hodnotu.


Realizujte prázdninový deník

Může být z poznávacích výletů po hradech a zámcích, z houbaření či procházek přírodou, nebo zkrátka o čemkoli co je pro dítě důležité. Dítě se může o cíli výletu dozvědět spoustu informací předem nebo ho naopak popsat do deníku zpětně. Pozor, do deníku můžete kreslit, nalepovat fotografie nebo výstřižky z pohlednic či materiálů o přírodě.

prázdninový deník, prázdninové aktivity pro děti


Vytvořte vlastní omalovánky

Dejte dětem tvrdý papír a silnější černou fixu a pasujte je do role tvůrců omalovánek pro mladší sourozence. Nanečisto jim vysvětlete, jak je potřeba při tvorbě omalovánek postupovat, vymyslete vhodné motivy a pak už se do toho pusťte.


Pravidelně navštěvujte knihovnu

Nebo otřete prach ze hřebetů knížek, které v policích leží už moc dlouho. Nenuťte děti do povinné četby, naopak jim na prázdniny dovolte všechnu četbu nepovinnou. Od dívčích románů po detektivky. Buďte rádi, že má vaše dítě k četbě vztah a podpořte ho i v četbě žánrů, které považujete za pokleslejší. Vy si taky rádi o prázdninách odpočinete u jednodušší četby. Četba pro děti získá nové kouzlo, pokud si budou moci číst venku.

prázdninové čtení, co s dětmi o prázdninách


Vytvořte si vlastní zahradní projekt

Pokud máte zahradu či zahrádku, pomozte dětem se stavbou letního bunkru, vytvořte jim z lana a pneumatiky houpačku nebo s nimi vypěstujte „jejich“ květiny, zeleninu a ovoce.


Navštivte muzea a pamětihodnosti v okolí

V dnešní době existuje spousta různých interaktivních a technických výstav, kde si děti mohou vyzkoušet nejrůznější pokusy a podívat se na vědu a techniku z poutavější stránky než za školní lavicí.


Vezměte je na šipkovanou

Na papírky napište nejrůznější úkoly, které budou muset děti plnit, mohou být logické nebo sportovní. Náročnost a dobrodružnost úkolů přizpůsobte věku dětí. Například spočítat, kolik je jim dohromady let, vymyslet básničku nebo pojmenovat pět rostlin v okolí, hledání předmětů, skákání po jedné noze,...

Realizačně to nebude nijak náročné a pro děti to bude skvěle strávené odpoledne na čerstvém vzduchu. Velmi oblíbené jsou hry spojené s hledáním "pokladu" a nejlépe, pokud si k hledání mohou přizvat pár kamarádů. Jestliže nemáte možnost vyrazit přímo do terénu, pro pár stanovišť postačí i zahrada či přilehlý park. A při nepřízni počasí lze s trochou fantazie hru připravit v menším rozsahu i v bytě.

šipkovaná, hry na prázdniny


Zatancujte si

Děti milují hudbu a tancování. Na velkou taneční show se nemusíte nijak chystat, stačí holčičky převléct do jejich oblíbených sukýnek a vybrat vhodný playlist na YouTube. Zkuste třeba nacvičit společnou choreografii. Garantujeme vám, že při této aktivitě se uvolníte i vy.


Nechte prázdninový program na nich

Svěřte jim každý týden program alespoň na jeden den a vsaďte se, že vás určitě překvapí. Děti jsou kreativní bytosti s velkou fantazií a jen málokteré navrhne, že se bude celý den dívat na televizi.


Věříme, že si z nabízených aktivit vyberete takové, které vašemu dítěti sednou. A pokud vám i tak dochází nápady, stáhněte si k vytištění naše Aktivity pro děti na léto. Naleznete v nich více než čtyři desítky zábavných i poučných úkolů. Některé úkoly děti zabaví na pár minut, jiné na mnohem delší dobu. Většina úkolů je vytvořená tak, aby je mohlo plnit jedno dítě, k některým však bude potřebovat jednoho nebo více parťáků, kterými mohou být další děti anebo vy :-) Nemáte-li možnost vlastního tisku, nevadí! Máme pro vás připravené také hotové výtisky, které vám rádi zašleme za nákladovou cenu tisku.


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit