0 Kč(0 ks)
Zpět

Kakaové boby - nejčokoládovější čokoláda na světě

Kakaové boby - nejčokoládovější čokoláda na světě

28. 06. 2018

Ochutnejte s námi kakaové boby, jednu z nejkomplexnějších potravin planety, která obsahuje více než 300 chemicky zjistitelných látek. Indiáni je označovali jako pokrm bohů a my kakaové boby řadíme mezi superpotraviny. Ovšem protože na ně nejsme zvyklí třeba jako na jablka nebo brambory, často řešíme, co s nimi vlastně v kuchyni podniknout a do jakých jídel se hodí. To vše vám poradíme a navrch si ještě připravíme domácí čokoládu ze dvou ingrediencí, kdy za vás tu nejnáročnější práci odvede mixér a vy budete řešit především to, jaké oříšky si do čokolády přidat.

Kakaové boby: základ pro výrobu kvalitní čokolády

Veškerá čokoláda na celém světě se vyrábí z kakových bobů. Nepražené syrové kakaové boby jsou tedy tou nejčokoládovatější čokoládou – zkrátka tou jedinou a opravdovou čokoládou. Ve své syrové podobě si kakao uchovává nejvíce hodnotných výživných látek a chutná opravdu úžasně. Její chuti se nejvíce blíží některé černé hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Syrové kakaové boby se u nás konzumují poměrně zřídka, což je ovšem škoda – většina čokolád na našem trhu totiž neobsahuje vysoké procento kakaa, a tak vlastně konzumujeme spíše cukr nebo ztužené tuky než samotný základ všech čokolád – kakaové boby. A že čokolády konzumujeme opravdu hodně – je to jedno z nejoblíbenějších jídel na světě, které tvoří dokonce 1 % stravy západní populace.

Jak a kde rostou kakaové boby

kakaové boby, květ kakaovníku, Pleva
květ kakaovníku

Kakaové boby jsou sušená semena plodů kakaovníku. Název tohoto stromu zní Theobroma cacao, přičemž theobroma v řečtině znamená pokrm bohů. My dnes kakaové boby řadíme mezi superpotraviny.

Kakaovník je stálezelený a velmi hustě olistěný strom, který dosahuje výšky až 15 metrů. Než na něm uzrají chutné kakaové boby, rozkvete nádhernými květy. Ty se začínají rozvíjet až v odpoledních hodinách a v noci jsou opylovány hmyzem.

kakaové boby, plod kakaovníku, Pleva
plody kakaovníku

Plody kakaovníku se pak podobají velkému lusku. Tato řapíkatá tobolka se dorůstá délky 10 až 30 cm a na povrchu je velmi tuhá a hladká slupka. Nezralé plody bývají většinou zelené a u některých odrůd červené. Zralé mívají žlutou, červenou až hnědou barvu. Někdy jsou ovšem také žíhané nebo pruhované. Uvnitř jednoho lusku jsou v několika řadách umístěny plody po 10 až 14 semenech. Čerstvé plody vyndané z tobolek jsou téměř bez vůně – charakteristickou kakaovou vůni a chuť získávají až sušením nebo pražením. Mění také svou barvu směrem k teplejším tónům, což názorně zjistíte, pokud si připravíte domácí čokoládu (recept najdete na konci článku).

Kakao a zdraví

Protože v naší nabídce najdete výborné Kakaové boby v medu, nesmíme s ohledem na problematiku zdravotních tvrzení ani naznačit jaké mají účinky na lidský organismus. Ovšem myslíme si, že rozhodně stojí za zmínku, protože kakaové boby obsahují přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z nich dělá jednu z nejkomplexnějších potravin planety. Pokud by vás zajímalo více informací, nezbývá nám, než vás odkázat na vyhledávání na internetu. Například zadáním do vyhledávače: "účinky kakaových bobů".

Kakaové boby v medu, pleva

Kakaové boby v medu

Ochutnejte naše Kakaové boby v medu. Tato jedinečná kombinace poctivého sladkého medu a drcených kakových bobů v bio kvalitě se vám rozplyne v ústech a svou provokující hořkou i jemně sladkou chutí bude dráždit vaše chuťové pohárky. Díky kombinaci dvou velmi výjimečných surovin vzniká opravdu unikátní chuťový zážitek. Vyvážená chuť a netradiční mlsání.

Kakové boby a co s nimi

Kakaové boby naleznete v nabídce některých prodejen zdravé výživy nebo si je můžete objednat online přes internet. Nejvíce účinných látek je uchováno v celých kakaových bobech nebo v nahrubo rozdrcených nepražených kakaových bobech. Určitě se ovšem setkáte i s jemnějšími či zcela rozdrcenými formami kakaových bobů. Kakaové boby, které už prošly pražením, neobsahují tolik cenných látek jako ty nepražené – ovšem ty je zase náročnější sehnat.

Kakaové boby můžete jíst rovnou tak, jak je koupíte v obchodě, tedy samotné – slouží k rychlému dodání energie, zahnání hladu a podpoře koncentrace. Zkrátka taková energetická a kreativní bomba. Můžete s nimi zdobit nejrůznější dezerty nebo je přidávat do kaší a jogurtů. Smíchat se dají i s müsli nebo sušeným ovocem, které si k snídani zaléváte mlékem či jogurtem. Skvělé jsou i v kombinaci se zmrzlinou. Pokud si připravujete ovesné kaše nebo kaše, které necháváte přes noc odstát, určitě do nich zkuste přidat kakaové boby.

Můžete je zapracovat i do svých oblíbených dezertů i sladkostí. Kakaové boby totiž velmi snadno rozsekáte v mixéru nebo kuchyňském robotu a můžete s nimi pracovat stejně snadno jako s čokoládou.

POPISEK PRO SEO

Výborné a rychlé jsou například nepečené sladké kuličky: rozdrcené kakaové boby smícháte se sušeným ovocem a trochou kokosového oleje. Z vytvořené směsi zpracujete kuličky, které můžete rovnou konzumovat nebo nechat v ledničce chvilku ztuhnout a pustit se do nich až s čistýma rukama.

Kakaové boby nejsou vhodné jenom pro přípravu sladkých jídel, ale výborně se hodí také k pečenému masu. Ideální je podrtit kakaové boby a přidat je rovnou na pekáč k připravovanému pokrmu. Jejich výrazná chuť vašemu jídlu dodá zvláštní hořko-sladký nádech. S kakaovými boby spíše šetřete a vnímejte je jako jemné koření. Určitě vám budou chutnat s drůběží nebo s vepřovým masem.

Ovšem z této superpotraviny si můžete připravit také vlastní poctivou čokoládu. Bude to chtít trošku zručnosti a trpělivosti, ale pokud nejste v kuchyni dnes poprvé, určitě to zvládnete. Čokoláda neprávem zapadla do škatulky velmi nezdravých a špatných potravin, od kterých bychom se měli držet dál. Naprosto mylně je s ní spojována nadváha, alergie i akné. To se ovšem týká všech levnějších čokolád s vysokým přídavkem cukru, ztužených tuků a dalších aditiv. Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa a bez zbytečného přidaného cukru je naopak zdraví velmi prospěšná. Konzumace syrového kakaa totiž žádné zdravotní problémy nezpůsobuje, ba naopak. Naše výroba domácí čokolády začne u drcených kakaových bobů a kvalitního třtinového cukru:

Čokoláda z kakaových bobů

Potřebné suroviny: 600 g drcených kakaových bobů, 150 g třtinového cukru

Pracovní postup:

1. Opražte kakaové boby. Vsypte všechny kakaové boby na pánev a na mírném ohni je nasucho opražte. Pražit byste je měli přibližně 5 minut. Zhruba v polovině pražení začnou měnit barvu do teplejších tónů a nádherně vonět.

2. Ještě teplé kakaové boby přesypte do vysoce výkonného mixéru. Přidejte veškerý cukr a obě suroviny spolu řádně rozmixujte. Při mixování se budou boby zahřívat, proto se z nich uvolní kakaové máslo a směs začne dostávat úplně jinou konzistenci – ta už bude velmi čokoládová. (U určitého typu kupovaných drcených bobů můžete narazit na drobné slupičky, které by neudělaly úplně hladkou konzistenci čokolády. Chuťově určitě nevadí, ale pokud se jich chcete zbavit, můžete je stěrkou či lžičkou odstraňovat ze stěn mixéru, kde se začnou postupně usazovat).

3. Ochutnejte čokoládu a podle potřeby ji můžete ještě dosladit a znovu pořádně rozmixovat. Až budete s dílem hotovi, začněte s tou nejkrásnější cukrářskou prací. Pokud toužíte po velké tabulce čokolády, vlijte ji do formičky nebo na plech vyložený pečicím papírem a zdchlaďte v lednici. Než ji ovšem do lednice strčíte, můžete do čokolády přidat mandle, oříšky nebo sušené ovoce. Čokoládu můžete vylít prakticky do jakýchkoli formiček na pečení nebo tvořítek na led a opět ji dochutit vašimi oblíbenými oříšky. Pokud chcete opravdu jemné čokoládičky, můžete na pečicí papír dávat vždy jednu lžičku čokolády, ze které vytvoříte tenké kolečko – to pak posypete mandlemi nebo třeba piniovými oříšky, anebo ho necháte jen tak a užijete si jedinečnou chuť čokolády.

Tak příjemné tvoření a dobrou chuť! A pokud se vám do domácí výroby nechce, ale chuť by byla, vyzkoušejte naše kakaové boby nebo jiné dobroty v medu:

Kakaové boby v medu, pleva

Kakaové boby v medu

Rakytník v medu, pleva

Rakytník v medu

Schizandra čínská v medu, pleva

Schizandra čínská v medu

Přečtěte si také:

Energie čokolády a jak poznat kvalitní čokoládu?

Čokoládu občas nesmyslně škatulkujeme do kategorie nezdravých potravin, kterým je třeba se vyhýbat. To se ovšem netýká kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa.

Rakytník řešetlákový - použití, doba sklizně, recepty

Rakytník se v posledních letech těší oblibě u zahrádkářů, ale také milovníků zdravých domácích marmelád, sirupů nebo dalších domácích dobrot.

Schizandra čínská neboli Klanopraška - využití, pěstování, recepty

Klanopraška není v našich podmínkách příliš rozšířená, i když je na pěstování velmi nenáročná. Liánovitá rostlina je prakticky celá jedlá. Používají se její plody i listy, připravit si ji můžete podle některého z našich receptů.

Všechny články z rubriky

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz