Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Kalendář včelaře Milana Plevy: červenec v úlu: nejaktivnější období pro včelky

Kalendář včelaře Milana Plevy: červenec v úlu: nejaktivnější období pro včelky

I když nabídka pylů není již zdaleka tak pestrá jako v červnu, včelky mají stále poměrně bohatý výběr květin a zaletí si i na bylinkovou zahrádku. Kromě sběru zásob vychovávají další včelky a dostavují nové plásty. V plném proudu jsou i přípravy na zimu, proto včelky vystrkují z úlu trubce, kteří už svůj úkol splnili a přes zimu by jenom ujídali potravu.

Včely sbírají pyl z bylinkových zahrádek

Po letním slunovratu se dny začínají pomalu zkracovat a nabídka pylu pro včely již není tak pestrá. V červenci začínají kvést slunečnice, svazenky nebo hořčice. Včelky v Potštejně rády zavítají na naši bylinkovou zahrádku – právě totiž kvete dobromysl, tymián, máta, yzop, saturejka nebo levandule.

Včely sbírají pyl z levandulí

A protože pylů je méně a méně, hlavním objektem zájmu se pro včely stává medovice. Medovice je velmi sladká tekutina, která se vyskytuje převážně na stromech. Vylučují ji mšice přímo na rostlinách nebo je vylučována přímo listy rostliny (v tom případě jde o tzv. rostlinnou medovici). Ze snůšky medovice pak vzniká medovicový med. V letošním roce však medovici neočekáváme, protože silné přívalové deště všechny producenty medovice spláchly.

Včelky mají stále napilno

Červen a červenec jsou měsíce, kdy mají včely nejvíce práce. Do úlu je totiž třeba nanosit zásoby na celou zimu a jaro. Zatímco se část včelstva stará o sběr zásob, ostatní včely vychovávají další včely a staví nové plásty. V červenci matka obvykle pozvolna snižuje své plodování.

Přibližně v polovině měsíce už v přírodě není dostatek nektaru a včelař musí včelky začít krmit cukerným roztokem, a to hned ze tří důvodů:

  • Staré včely mohou zpracovat zásoby na zimu.

  • Matka bude díky krmení klást vajíčka, ze kterých se líhne zimní generace včelek. Krmení totiž matku udržuje v pocitu snůšky, a proto klade vajíčka dále. Kdyby ji včelař nekrmil, s touto činností by přestala.

  • Včelkám je třeba postupně doplnit zásoby na zimu.

Trubci, ven z úlu!

Vyhánění trubců z úlu
Vyhánění trubců z úlu, Foto: Wikimedia Commons autor: Frank Mikley, CC BY 2.5

V červenci končí v přírodě snůška, což vede včely k vyhánění trubců z úlu.

Už je totiž nepotřebují a trubci jim začínají být na obtíž, protože konzumují zásoby. Tento krutý proces začíná tím, že včelky nepustí trubce k potravě, ti následně zeslábnou a díky tomu je včelky snadno vytlačí z úlu.

Trubců je ovšem i tak v úlu nepoměrně méně než včel. Ve vrcholném období rozvoje připadá na jedno včelstvo přibližně 300 až 600 trubců, zatímco včely čítají dobrých 50 až 60 000 dělnic. Trubcům a jejich úloze v úlu jsme se věnovali v květnovém dílu našeho včelařského kalendáře.

Více o životě včelích dělnic a jejich pracovních povinnostech se dozvíte v dílu dubnovém.

Poslední letošní vytáčení medu

V červenci odebere v případě dobré snůšky včelař z medníku část zralého medu. Přibližně jedna třetina květového medu zůstává v medníku pro včely prakticky celý rok, i na zimu. Medník je nástavek s plásty k ukládání medu. U nástavkových úlů se vkládá nahoru nad plod. Tím včelař chytře využívá přirozené vlastnosti včelstva ukládat zásoby do horních částí úlu.

Během roku včelstvo průměrně spotřebuje 70 až 90 kg medu.

Červencové vytáčení bývá většinou posledním vytáčením v roce. V této době si včelaři obvykle začínají připravovat cukerný roztok, který podávají včelám. Osvědčený poměr jsou 3 díly cukru na 2 díly vody. Ještě před začátkem krmení si zkušený včelař zúží česno kvůli nebezpečí loupeží. Včelky se díky tomu snáze ubrání svým vzdáleným příbuzným – zejména vosám a sršňům, kteří by mohli přiletět na lup.

Včelař doplňuje zásoby už v červenci, aby předešel riziku melecitózního medu. Melecitózní (neboli cementový či betonový med) má svůj původ v medovici. Sice se říká, že se jedná o medovici z modřínu, ale v podstatě se nachází i na jiných stromech se mšicemi. Cementový med má původ v medovici obsahující velké množství rychle krystalizujícího trisacharidu melecitózy. Taková medovice krystalizuje v buňkách do tří dnů, a pak ji nelze vytočit. Včelky si ji při zimování nemohou odebírat a bohužel hynou hladem nebo na úplavici. Když ale včelař začne s doplňováním zásob včas, včely většinou melecitózní medovici ani nepřinesou, protože mají dostatečné množství cukerných zásob a nemají ji kam dát.

Sledování roztoče kleštíka včelího

Po posledním medobraní přichází čas, kdy se včelstva sledují kvůli výskytu roztoče kleštíka včelího, který napadá včelí kukly a dospělé včely a způsobuje parazitní onemocnění varroázu (varroózu).

včelí larva napadená kleštíkem včelím, varoóza
Larva napadená dospělou samičkou kleštíka

Monitorování včel se provádí vícero způsoby. Existuje například metoda tzv. smyvem, kdy se několik včel vykoupe v lihu. Bohužel při ní včelky zahynou, takže já rozhodně preferuji následující metody a my v Potštejně používáme konkrétně cukrovou metodu. Monitoring se provádí následovně:

  • Monitoring metodou posypu cukrem
    Posypávání včel jemným práškem se používá už dobrých 25 let. Cukr má ovšem tu výhodu, že je pro včely známý, nepředstavuje pro ně žádný stres a nemá na ně vedlejší účinky. Včelky se odeberou do kelímku, posypou cukrem a řádně protřepou. Cukr na případných roztočích zvlhne, zacpe jim dýchací ústrojí a ti pak odpadají. Včely pak včelař vrací zpět do úlu . Tam je od cukru očistí ostatní včely. Jaký počet nalezených roztočů ve vzorku je ještě v pořádku? Pokud v červenci najdeme pět a méně roztočů, je to ještě v pořádku. Při vyšším počtu je potřeba léčit. V srpnu pak tato hranice dosahuje 10 roztočů a v září 15. Monitoring je ale mnohem lepší provést už při prvním vytáčení medu. Zejména tak zajistíme, že léčením ochráníme zimní generaci včel.

  • Monitoring na podložkách
    Do úlů se v průběhu července a srpna (v ideálním případě ještě dříve) vkládají podložky, které mají dvojitou síť proti vynášení roztočů. V maximálně týdenních intervalech se pak podložky vyhodnocují a čistí. Počet nalezených samiček se pak dělí počtem dní, kdy byla podložka v úlu. Tak se získá průměrný denní spad. Pokud denní spad v červenci a srpnu nepřesáhne jednoho až dva roztoče denně, není důvod k obavám. V případě nálezu tří a více roztočů, je třeba nasadit léčebná opatření. Díky nim ochrání včelař důležitou zimní generaci včel před poškozením. Léčí se odparem kyseliny mravenčí.

Další starostí včelaře je odstranění zavíčkovaného trubčího plodu. Pokud bychom odstranili nezavíčkovaný trubčí plod, roztoči by se přestěhovaly na plod dělničí a škodily by tam. Kleštík včelí totiž dává přednost trubčímu plodu, takže s trubčinou odstraníme i samotného roztoče.

Jak postupovat při včelím bodnutí

jak postupovat při včelím bodnutí

Letní měsíce červen a červenec představují pro včelstvo mimořádně aktivní období. Včelky najdete na řadě luk, polí, lesních cest i na zahrádkách. A protože je aktivita včel na vrcholu, může se stát, že se setkáte s včelím či vosím bodnutím.

Při bodnutí včelou je třeba postupovat skutečně velmi rychle. Včelí jed se totiž dostává do kůže postupně, proto je potřeba odstranit žihadlo co nejdříve. Žihadlo v žádném případě nevytahujte prsty, ale jemně seškrábněte nehtem nebo obrácenou stranou nože. Přesuňte se na chladnější místo a dostatečně se napijte vody.

Otok i bolest zmírní přiložení rozříznuté cibule nebo namydlení. Velmi dobrým pomocníkem je náš Gel s propolisem. Má chladivé účinky a pomůže vám i při následném svědění. Velmi účinná na včelí bodnutí je studená voda či led. Přiložením ledu snížíte prokrvení a zpomalíte další reakce.

Končí krásné období práce se včelami

Posledním vytáčením medu nám končí další krásné období práce se včelami. Na česně se odehrává trochu jiné „dějství“, než jaké jsme vídávali v létě. Včelky stále hojně a rychle vylétají z úlu a brzy se vrací. Pozornější včelař si ovšem všimne, že na česně už přibylo větší množství strážkyň, které brání vracejícím se trubcům se dostat zpět do úlu. Koncem měsíce pak vidí i nezkušený pozorovatel, jak včely vytlačují a vytahují zesláblé trubce ven z úlu. A tím si my včelaři uvědomíme, že začalo další včelařské období.

práce se včelami, včelař

Osobně vždy poděkuji včeličkám za to, že jsem si část jejich usilovné práce – med – mohl vzít a náhradou za to jim dávám cukr.

Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy

Od mládí jsou jeho koníčkem včelky, z koníčka se později stalo podnikání. Zajišťuje chod firmy, aby vše fungovalo jak má. Každý nápad umí realizovat. Velmi ho baví vyrábět omezené série různých druhů medovin a zkoušet nové postupy při výrobě medoviny. Když má trochu času, hned je u včel.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit