Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Kalendář včelaře Milana Plevy: listopad v úlu - včelky se shlukují do chomáče

Kalendář včelaře Milana Plevy: listopad v úlu - včelky se shlukují do chomáče

Podzimní studené dny už včelky k proletům nelákají, zato se pomalu chystají na dlouhou zimu. Přimáčknou se k sobě do chomáče, který obklopí královnu i s potravou, a v tomto útvaru přečkají celou zimu. Dokáží si tak i ve velkých mrazech udržet v úlu příjemné teplíčko. Podle teploty chomáč rozvolňují, až ho na jaře úplně opustí.

Včelky z úlu vylétají už jenom výjimečně

Jak již jméno tohoto barevného měsíce napovídá, krásné listí nezdobí stromy, ale pokrývá zem. V trávníku můžeme zahlédnout kvetoucí sedmikrásky, ale jedná se spíše o výjimky. Příroda začíná odpočívat a všechny rostliny odkvetly už během babího léta.

včela na uschlém listu, podzim

Odpočinek si naordinovaly i včely, už od října omezují v závislosti na počasí své cesty z úlu a v listopadu už je venku spatříte spíše výjimečně. Avšak i v listopadu bývá několik teplejších dnů, které včelky využijí k posledním proletům a vyprázdnění, aby pak bez obtíží přečkaly zimu. Od poloviny listopadu už zpravidla zůstávají v úlu.

Uprostřed chomáče přečkají celou zimu

Včelky v zimě nespí, ale prožívají zimní klid. Matka již neklade další vajíčka a vylíhne se poslední plod. Potom se včelky semknou do tzv. hroznu (chomáče) v blízkosti česna, ve kterém zůstávají po celou zimu. Hrozen si včelky samy rozvolní nebo semknou v závislosti na venkovní teplotě. Nad česnem jsou uloženy zásoby medu a pylu, proto se chomáč včelek strategicky nachází právě tam. Prostředek chomáče totiž obepíná zásoby. Tam na sebe nejsou včelky tolik natlačené a spotřebované zásoby zde konzumací mění na teplo.

Během zimy včelky spotřebovávají zimní zásoby medu a pylu k výživě, ale zároveň jim pomáhají vytvářet tepelný komfort pro celé včelstvo.

Na okraji chomáče jsou k sobě včelky natěsnané tělíčko na tělíčko, aby zabránily úniku tepla. Právě na samém okraji hroznu jsou nejstarší včelky, u kterých hrozí, že během dlouhé zimy zemřou. Z hroznu ovšem neodpadávají, ale jsou na něm přichycené až do doby, kdy hrozen povolí. I mrtvé včelky tedy napomáhají udržení tepla a přežití ostatních včelek.

Matka včelstva je naopak považována za nejdůležitějšího a nejcennějšího člena společenstva, proto je stále uprostřed chomáče, v teple a v bezpečí. Ostatní včelky si svá místa průběžně vyměňují a střídají se od středu ke kraji a zase zpátky.

Včelař už včelky neruší svou aktivitou

včelí úly na podzim, Potštejn, Pleva

Včelař ví, že včelky potřebují během zimního období svůj klid a není dobré je rušit. Zbytečný zásah člověka by pro ně byl velkým vyrušením, stresem a chomáč by se navíc musel rozvolnit, což by znamenalo zbytečnou spotřebu zásob. Proto včelař do dění v úlu už nijak nezasahuje a věnuje se servisním pracím, kterých se za celou pilnou sezonu nashromáždilo požehnaně.

Jediným vyrušením ze strany včelaře může být ještě na začátku listopadu činnost spojená s léčbou varroázy. Někdy ještě pouštím matky z klícky, kam jsem je vložil, aby již nekladly a včelstvo se mohlo co nejúčinněji zaléčit proti roztoči Varroa. Více o klíckování matek si můžete přečíst v říjnovém dílu našeho včelařského kalendáře.

Po hladkém doléčení včel se pustí do příprav na další sezonu. Čeká ho čištění rámků a jejich výroba, drátkování rámků, výroba nástavků, tavení vosku a další činnosti. Těm se věnuje od listopadu až do března.

Kleštík přežívá zimu na včelách

Hlavní škůdce včelek – roztoč kleštík včelí – způsobuje varroázu, o které jste si už mnohé přečetli v předchozích měsících mého kalendáře. Přes zimu pak může kleštík přežívat na včelkách (jinak se množí a žije na zavíčkovaném plodu), proto je důležité kvalitní podzimní léčení bez plodu. Včela medonosná totiž nemá proti tomuto roztoči vybudovaný dostatečně silný obranný mechanismus, proto by bez léčby brzy zahynula.

Listopadové tavení včelího vosku

Zatímco na nové běloučké plásty je radost pohledět, u starších a tmavých až černých plástů tomu tak není. Pohled na ně neposkytuje žádný estetický zážitek, navíc je už nevhodné takové plásty používat. Proto je včelaři v létě vytavují ve slunečních tavidlech nebo je během zimy vyváří ve speciálních pařácích na vosk. Pokud nechtějí čekat na sluníčko, mohou použít třeba jenom obyčejný hrnec s vodou.

Porovnání staré a nové plástve
Porovnání nového a starého plástu

Když není kolem včelek tolik práce, včelaři mají často prostor na zpracování vosku. Vosk zpravidla vytavují, vyčistí a dále zpracovávají. Při zpracování horkou vodou vosk taví v nerezových nádobách, kde z vosku vznikne řídká kaše. Z povrchu lázně ji pak zkušený včelař sbírá do pytle či jiné tkaniny a následně vylisuje, nebo odstředí. Klasickou variantou je zpracování vosku párou na pařácích. Vosk se propařuje ve vařáku, který je umístěn v děrovaném koši, aby mohla pára všude proniknout. Po prohřátí odteče vosk spodní částí.

tavení včelího vosku
Tavení včelího vosku, Foto: Flickr, Flickr, Flickr autor: Maja Dumat, CC BY 2.0

Po takovém zpracování se z vosku nejčastěji lisují mezistěny, které se zataví do rámků a poté vkládají do úlu, kde tvoří základ plástů a včelky si na nich už jenom dostaví buňky. Nejznámějším zpracováním včelího vosku je výroba svíček. Svíčky ze včelího vosku si každý milovník domácího tvoření může vyrobit i doma, ať už jednoduché stáčené svíčky z mezistěn, nebo na výrobu náročnější odlévané svíčky do formiček různých tvarů. Oblíbené jsou i plovoucí svíčky ze včelího vosku, které nádherně voní a používají se zejména v rámci vánočních tradic jako lodičky plující na vodě. Důležitým využitím vosku je také kosmetika, ovšem do kosmetiky se používá pouze čistý, neboli panenský včelí vosk, nikoli vosk ze včelami již využívaných plástů. Tradičně se vosk používá do balzámů na rty a mastí.

Závěr roku přináší pocit z dobře vykonané práce

Listopad je krásný podzimní měsíc, ve kterém si začínám uvědomovat klid, do něhož přicházejí naše včelky a posléze i my. Odpadl jim shon se sháněním zásob na zimu a nám včelařům zase odpadá „práce“ s nimi. Sice musíme dodělat drobná opatření chránící včelky proti hlodavcům i ptákům a provést poslední zaléčení, ale už jsou to takové ty činnosti, které člověku říkají, že se jedna etapa chýlí pomalu ke konci. Mám dobrý pocit z veškeré své práce, kterou jsem letos kolem včelek odvedl. I pro mne nastává období klidu, odpočinku a vzdělávání, protože si myslím, že každá nová informace může člověka posunout dále.

podzim

Letos mám rozečtenou knížku od Abbého Émila Warré Včelaření pro každého. Je to překlad dvanáctého vydání francouzského originálu z roku 1948, jehož hlavní myšlenkou je dnes stále více aktuální včelaření blízké přírodě. Pan Varré v knize rovněž představil svůj "lidový úl", jehož záměrem byla taková konstrukce úlu a použití takových včelařských metod, aby mohl včelařit každý a zároveň aby se život včel co nejvíce podobal jejich původnímu životu v přírodě. Tak jsem si jej také koupil a budu v něm zkoušet chovat včelky. Je to trochu odlišný způsob oproti dnešním úlům a včelaření v nich :).

Také jsem se letos opět začetl do knížky od Yvonne Oswaldové "Každé slovo má sílu" s podtextem "Změňte svůj jazyk a nastartujte svůj život". Velmi tuto knížku doporučuji, po přečtení a přijmutí rad se vám jistě také začne měnit váš život.

Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy

Od mládí jsou jeho koníčkem včelky, z koníčka se později stalo podnikání. Zajišťuje chod firmy, aby vše fungovalo jak má. Každý nápad umí realizovat. Velmi ho baví vyrábět omezené série různých druhů medovin a zkoušet nové postupy při výrobě medoviny. Když má trochu času, hned je u včel.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit