Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Kalendář včelaře Milana Plevy: srpen v úlu - pozor na lupiče a slídily!

Kalendář včelaře Milana Plevy: srpen v úlu - pozor na lupiče a slídily!

Včelky závěrem léta sbírají pyl, nektar a medovici ze všech rostlin, které jim příroda nabízí. Stejně jako v červenci pilně pracují na vytváření zimních zásob. Na česnech uvidíte pilný bzukot, ale zároveň si všimnete včelek, které tam drží stráž. Mají za úkol ochránit zásoby před nenechavými lupiči a včelstvy, která by je chtěla odnést. Včelky musejí své zásoby ochránit, protože bez nich by zimu nepřežily.

Včelky pečlivě sbírají poslední pyl

I když už je příroda spíše odkvetlá a bohatá na plody, včelky si dovedou vyhledat dostatek pylu. Létají na třezalku, jitrocel, zlatobýl, vratič a čekanku. Na zahrádkách na ně čekají ibišky, pámelníky i přísavníky, za kterých mohou získávat pyl.

včelka sbírá pyl z květu ibišku

Pokud chcete včelkám prospět, vysaďte si na zahrádce vřes – ten totiž nakvétá průběžně i v babím létě a včelky si na něj velmi rády zaletí. Při dostatečné vláze a příznivých podmínkách přinášejí včelky do úlu i medovici.

Na co včelky potřebují pyl?

Pyl představuje pro včely zdroj bílkovin, vitamínů, minerálů a aminokyselin. Umožňuje jim tvorbu včelího jedu, vosku i mateří kašičky. Nejvíce pylu potřebují ke svému vývoji rostoucí larvy.

Přípravy na zimu a ochrana před lupiči

V srpnu se začínají líhnout tzv. dlouhověké včely – jak již jejich označení napovídá, čeká je delší život, než jaký dostávají do vínku běžné dělnice, které se líhnou na jaře. Jejich úkolem je totiž přečkat celou zimu až do první jarní snůšky. V průběhu celého srpna včelky stále pilně přinášejí do úlu vše, co má příroda právě v nabídce: pyl, nektar i medovici.

S ubývající snůškou se ovšem u včel projevuje nemilý nešvar – slídilství a loupení. Oslabené včelstvo bývá napadeno včelami, které se chtějí násilím zmocnit jeho zásob. Pokud by včely přišly o své zásoby, nedokázaly by jejich ztrátu nahradit a nepřežily by.

včely v srpnu stráží úl před vetřelci a lupiči

Lupičem může být konkurenční včelstvo, predátor anebo dokonce včelař. A protože před zimou hrozí riziko podobného loupení, bývají včelky v červenci a v srpnu ostražitější než v průběhu roku. Na stráži u česna uvidí pozorný včelař větší množství včel, ale je tomu i z toho důvodu, že v přírodě je menší nabídka pylu a nektaru. Včelař se o své včelky ovšem dobře stará a už v červenci jim dává cukerný roztok. Během srpna si ho včelky uloží a vytvoří si tak na zimu cukerné zásoby, které budou potřebovat pro to, aby úspěšně přezimovaly.

Včelař vyhodnocuje sílu včelstva

kontrola zásob včelstva

Od poloviny července dodává včelař včelkám potravu za odebraný med. V této činnosti pokračuje i v průběhu srpna – měl by to stihnout zhruba do poloviny měsíce. Včelstvo v menší míře ploduje i v průběhu září, aby mělo mladé včely, které přežijí až do jara. Matka během jednoho roku naklade úctyhodných 150 až 200 tisíc vajíček.

Když včelař v polovině srpna ukončí krmení včel, zkontroluje stav zásob ve včelstvech, přítomnost otevřeného plodu i velikost plodové plochy. Díky těmto parametrům včelař vyhodnotí sílu včelstva a získá jistotu, že i matka je v pořádku. Nástavky, které včelař ze včelstva odebral, by měl ošetřit a dezinfikovat. To se provádí opálením letlampou zevnitř a natřením zvenku. Někteří včelaři také namáčejí nástavek do horkého parafínu. Včelař rámky pečlivě roztřídí. Tmavé vyřazuje a vyvařuje z nich vosk. Následně je dezinfikuje namočením do louhu.

V červenci také proběhlo letní léčení varroázy, nyní pozorujeme podložky a vyhodnocujeme, jak byla léčba úspěšná. Pokud by byly spady kleštíka vysoké, léčení bychom opakovali.

Jak vypadá včelí úl?

Včelí úly mají roztodivné tvary, ale nejčastěji je tvoří malé domečky nebo série domečků. Každý domeček má střechu a zdi, protože včely mají stejně jako lidé rády soukromí, teplo a sucho.

jak vypadá včelí úl

Některé úly jsou pak zatepleny podobně jako lidské obydlí – skelnou vatou, polystyrenem nebo slámou. Avšak o tom, jestli je zateplení úlu pro včely prospěšné, se dnes vedou četné diskuze. Zateplení totiž může na jaře vést k tomu, že se v úlu udržuje chlad, v zimě zase k navlhnutí úlu. Nejlepší šanci na přežití tuhé zimy nemá proto zateplený úl, ale skutečně silné včelstvo.

Čerstvý vzduch se do úlu dostává díky otvoru zvanému česno, ze kterého včelky také vylétají. Na česně se včelky hromadí nejen pro ochranu úlu před lupiči, ale také z ryze praktických důvodů – mávají křídly jako ventilátory, aby udělaly v úlu průvan.

včely na česně

V průběhu roku je nutno velikost česna měnit. Na jaře ho musí zkušený včelař rozšířit, protože tudy prochází hodně létavek a na česně by tak mohla vzniknout tlačenice. Ale v období loupení je zase třeba česno zúžit, aby nepřišli na návštěvu nezvaní hosté. Navíc s postupným ochlazováním včelař zajišťuje, aby do úlu nefoukal vítr.

I v úlu je vše spořádané a uklizené. Včelky staví plástve ve speciálních rámkách, k čemuž je vede včelař tím, že umístí do rámku tzv. mezistěnu. To je plochý arch vosku s vyraženými šestiúhelníky. Na nich pak včelky začnou stavět buňky plástve.

rámky v úlu
Zleva: připravený rámek s mezistěnou, rámek s vystavěnými buňkami s medem, uličky mezi rámky v úlu

Rámky jsou velmi praktické, dají se snadno a rychle vyjmout a odstředit z nich med. Rámky jsou od sebe odděleny jednoduchými dřevěnými nebo plastovými mezerníky – díky tomu vznikají mezi plástvemi mezery, kterým se říká uličky. Tudy se včelky volně pohybují. Zatímco do horní části úlu včelař umisťuje další rámky, aby měly včelky dostatek prostoru na skladování medu, ve spodní části včely plodují.

Med zubům neuškodí

po medu se zuby nekazí

Léto s sebou přináší mnohá sladká potěšení a pokušení. Sladké i kyselé ovoce je sice pro zdraví člověka prospěšné a neoddiskutovatelně důležité, ovšem zubům tolik neprospívá. Řadu lidí trápí zvýšená kazivost zubů, které je bohužel těžké se nějak zbavit. Přemýšlíte-li o tom, které potraviny z jídelníčku vyškrtnete, abyste chrupu pomohli, určitě začněte cukrem a med ponechte na seznamu prospěšných potravin.

Vědecké studie totiž potvrzují, že med zuby nekazí, ale naopak pomáhá proti bakteriím, které za příčinou zubních kazů stojí. Výsledky zmíněných studií jsme pro vás shrnuli v tomto článku. Při čištění zubů můžete navíc využít i dalšího včelího produktu, konkrétně propolisu, který je součástí čistě přírodní Propolisové zubní pasty pro svěží dech.

Padající listí – padající trubci

Srpen je předzvěstí toho, že se koloběh jednoho roku chýlí ke konci. Léto pomalu končí a dny se zkracují. I v tomto měsíci pozoruji na česně čilý ruch, ale také vídám hromadící se vyčerpané a hladové trubce, které včelky vytahují z úlu a postupně vytlačují mimo česno. Tak trochu mi připomínají padající listí, když je včelky shazují dolů. Již jim to nedá mnoho práce, protože trubci jsou zesláblí a seschlí podobně jako to listí. I těmto trubcům poděkuji za jejich působení ve včelstvu, protože bez nich by se celý koloběh života neobešel. Teď jejich role skončila, stejně jako musí skončit role každé včelky i každého z nás. A včelkám v tomto období zase přeji zdárnou přípravu na přechod do zimního chomáče.

Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy

Od mládí jsou jeho koníčkem včelky, z koníčka se později stalo podnikání. Zajišťuje chod firmy, aby vše fungovalo jak má. Každý nápad umí realizovat. Velmi ho baví vyrábět omezené série různých druhů medovin a zkoušet nové postupy při výrobě medoviny. Když má trochu času, hned je u včel.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit