Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Kalendář včelaře Milana Plevy: únor v úlu - krásné čekání na první prolet

Kalendář včelaře Milana Plevy: únor v úlu - krásné čekání na první prolet

Končí dlouhá bílá zima a v životě včelaře i včel nastává nová etapa. Včelař trpělivě vyčkává na vystoupání teplot nad 10 °C, kdy včelky opouští úl a poprvé se chystají proletět a vyprázdnit po zimě. Zapráší sníh kolem úlů popelem, aby včelky při prvním vzletu neoslnil, a postará se o monitorování škůdců. Kromě toho začíná brát preventivní pylovou kúru, která posílí jeho organismus vůči alergiím.

Příroda se začíná probouzet

I když únor ještě patří k zimním měsícům, začínají už některé rostliny rašit a kvést. V teplejších oblastech mohou dokonce na konci měsíce rozkvétat sněženky, vilíny, čemeřice nebo krokusy. Důležitým producentem pylu může být během teplého února líska.

včely v únoru, včela a sněženka

Pokud včelkám počasí přeje, mohou za vyšších teplot a slunečného počasí vylétat z úlu. Ovšem zkušení včelaři pamatují i únory, kdy mrzne, až praští, takže včely zůstávají semknuté v chomáči. Aktivita včelek v tomto měsíci proto bývá velmi různá. Doufám, že tento měsíc bude ještě mrznout, aby si včelky i s celou přírodou mohly odpočinout. Leden byl velmi teplý, včelky se proletěly. Proto je třeba, aby nyní proběhla i zima jak má být, se vším, co k ní patří.

Včelař se věnuje přípravným pracím

V únoru včelaři zpravidla sedávají v klidu a teple své dílny a věnují se všemu, na co během léta nemají čas, a co ještě během zimy nestihli. Čistí rámky, drátkují a zatavují mezistěny, aby je měli na jaro připravené. Potřeba je také vyčistit a natřít medníky (nástavky s plásty k ukládání medu, které využívají přirozené vlastnosti včelstva – ukládání zásob do horních částí úlu, proto se medník u nástavkových úlů nachází nahoře nad plodem). A jestli dělá včelař generálku, může natřít i náhradní úly a dna. Pokud chce včelař zateplovat úl, připravuje si uteplení stropů úlu, aby plodujícím včelstvům neutíkalo teplo horní částí úlu.

včely na česnu

Když se včelař nevěnuje servisním záležitostem a venkovní teplota je příznivá, určitě by se měl vypravit na pozorování česen svých úlů. Podle chování včel se totiž dá zjistit spousta věcí. Pokud jsou včelky po prvních proletech neklidné a pobíhají po letáku (dřevěná destička před česnem, díky níž se mohou včely při vletu nebo výletu z nástavku snáze rozletět a mají více prostoru pro přistání), může to znamenat, že včelstvo je bez matky. To už si včelař ověří při první jarní prohlídce, která probíhá zpravidla v březnu, jakmile se denní teploty ustálí nad 10 °C.

Únor bílý, včely sílí

Činnost včel v únoru souvisí s počasím. Mrazivé dny včelky tráví v chomáči, který se stoupající venkovní teplotou postupně rozvolňují. Při teplotách nad 10 °C včelky z úlu začínají vylétat. Při svém prvním proletu se včelky tzv. vypráší (vyprázdní si své výkalové vaky, do kterých skladovaly své výkaly celou zimu, aby si neznečistily úl). Po řádném vyprášení začnou vyhledávat první pyl a vodu. Matka v tomto období pokračuje v kladení vajíček, ovšem její činnost je spíš pozvolnější. Včelstva v únoru plodují velmi mírně. Je však velmi potřebné v tomto čase zateplit strůpek úlu, aby co nejméně tepla utíkalo pryč a včelky měly dostatek tepla pro plod.

Městské včelíny a hmyzí hotely

hmyzí hotel, hotel pro hmyz
fantazii se meze nekladou :)

Chov včel už dávno není jenom doménou majitelů velkých zahrad. Protože si člověk uvědomuje, že bez včelek by brzo zahynul, vzniká řada včelínů i na místech neobvyklých. Městské včelnice se zakládají na střechách budov – třeba na střeše pražského magistrátu, krajského úřadu Jihomoravského kraje nebo na střechách obchodních center.

A pokud někdo nemá prostory na včelí úl, může zhotovit útočiště pro jiné divoce žijící druhy. Takový hmyzí hotel poslouží k přezimování a není náročné ho postavit.

Včely zednice uvítají obyčejná stébla rákosí a bambus. Výborným stavebním materiálem je starší dřevo nebo navrtané cihly. Včely samotářky si pak vchod do svého útočiště samy zazdí. Berušky a vosičky se zase rády usídlí v borovicových šiškách. Sice vám nedají vzácný med, ale opylí všechny rostlinky na vašich záhoncích. Pokud se vám do výroby zrovna moc nechce, můžete si vybrat hmyzí hotel z naší nabídky.

Zdravé včely – spokojený včelař

V únoru včelař zjišťuje zdravotní stav včelstva. Nechá vyšetřit vzorky mrtvolek včel na parazitní onemocnění a povinně musí absolvovat také vyšetření na varroázu. Varroáza je nejčastější včelí onemocnění, které způsobuje roztoč kleštík včelí (Varroa desctructor), který napadá včelí kukly i dospělé včely. Včelař posílá na rozbor obsah podložky ze dna úlu. Veškerý její obsah tvoří tradičně zbytky voskových víček, tělíčka uhynulých včel nebo roztočů. Včelař obsah z podložky přeseje přes síto, čímž vznikne tzv. měl. Měl pak musí do 15. února zaslat na laboratorní testy, aby se nebezpečí varroázy včas odhalilo. Do konce února musí také včelař ohlásit umístění stanoviště úlů.

Alergická prevence

Přestože si většina alergiků v únoru se svým problémem hlavu nedělá, nadešla právě teď ta správná doba na prevenci pylových alergií. Preventivní kúra je založena na tom, že si vaše tělo postupně zvykne na pestré pyly z našich luk a polí a v hlavní pylové sezoně už ho tak nepřekvapí. Včelky pyl ze všech rostlin sesbírají do svých sběrných košíčků u zadního páru nohou a vytvoří z něj pevné kuličky (tzv. rousky). Jejich obsah je směsí pylů z polí, luk a lesů, se kterými se pravděpodobně běžně setkáváte.

včely přinášejí pylové rousky do úlu
Včelky přinášející pylové rousky do úlu

Aby byla pylová prevence co nejúčinnější, měl by být váš imunitní systém vystaven maličkým dávkám pylu každý den. Proto se pylová zrníčka užívají každodenně po dobu 30 dnů a postupně se přidává jejich množství. Začíná se na dávce jednoho zrníčka a postupně se přidává až do množství jedné či dvou lžiček denně.

včelí květový pyl rouskovaný jako prevence alergií
Pylové rousky

Včelí pyl se doporučuje vždy zapít větším množstvím vody nebo vlažným čajem. Pyl si také můžete zamíchat do jogurtu, nasypat do medu nebo ho zalít mlékem se svým snídaňovým müsli. Vyhněte se však tepelné úpravě pylu. Preventivní kúra se provádí dvakrát ročně v měsících, kdy tělo není pylovým alergiím vystaveno – ideálně tedy v únoru a posléze v listopadu.

Čekání na jaro

Únor je pro včelaře krásným zimním měsícem čekání. Včelař omete česna od sněhu. Odstraní sníh z prostoru před úly nebo ho posype popelem ze dřeva. To je velmi důležité, protože pokud včelka vylétne ven a oslní ji bílá plocha sněhu, padne na zem a tam zkřehne a umírá. Proto je třeba zajistit jim bezpečný výlet z úlu. Včelař se těší na den s teplotou nad 10 °C, kdy poprvé zaznamená bzukot na česnech. Včelky se poletí vyprášit po zimě.

Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy

Od mládí jsou jeho koníčkem včelky, z koníčka se později stalo podnikání. Zajišťuje chod firmy, aby vše fungovalo jak má. Každý nápad umí realizovat. Velmi ho baví vyrábět omezené série různých druhů medovin a zkoušet nové postupy při výrobě medoviny. Když má trochu času, hned je u včel.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit