Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Každý může pomoci: dva kroky, které zvrátí vymírání včel

Každý může pomoci: dva kroky, které zvrátí vymírání včel

Už více než tři desítky let čteme články, jak včelky neúspěšně bojují s nemocemi, ztrácejí kvůli pesticidům orientaci v krajině, nebo je chemie zabíjí přímo na polích. Profesorka Marla Spivak přináší v následujícím videu řešení, na kterém se může podílet každý z nás.

Od roku 1945 až dodnes nepřetržitě klesá počet včel, lidská populace přitom neustále roste a potřebuje čím dál tím více potravin. Někde už problémy s opylením řeší tak, že brigádníci se štětečkem skáčou z květu na květ a rostliny opylují ručně, jinde se začali spoléhat na odolnější čmeláky, kteří ale zase nejsou tak všestranní jako včely. Vám by nechyběl med, propolis, mateří kašička či apisin?

Albert to neřekl

Na internetu je sice výrok „Pokud by zmizely na zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.“ připisován geniálnímu fyzikovi Albertu Einsteinovi, nemá s ním ale ve skutečnosti nic společného. I tak je nicméně jasné, že následný nedostatek potravin by měl opravdu katastrofální následky.

O problémech včel proběhne jednou za čas médii jen jedna oddělená zpráva, která na chvíli upoutá naši pozornost, jak ale ukazuje Marla Spivak, za vymíráním včel stojí celý soubor problémů. Není to jen působení mobilních telefonů, varroáza nebo pesticidy, včelky trpí tím vším najednou a ještě k tomu nedostatkem potravy.

Člověk se naučil na polích pěstovat monokultury, tedy jednou plodinou pokrýt stovky hektarů půdy a plevely (– z našeho lidského pohledu) zničit pomocí herbicidů. Příroda ale byla miliony let rozmanitá, a každý „plevel“ tak má v krajině svůj smysl. Těžko najednou můžeme všechna zvířata a hmyz během pár dekád přeučit na úplně jiný život ve sterilní krajině a změnit jim jídelníček. Nepřežijí.

Stačí, aby každý z nás udělal málo

Těmi dvěma kroky teď nemyslíme, abyste vzali do ruky transparent a šli protestovat proti modernímu zemědělství. Byla by to jen velmi pozvolná změna. Něco můžete udělat skoro hned, až přijde jaro – vysaďte na svém pozemku rostliny, na které je naše krajina zvyklá už tisíce let, a nepoužívejte k jejich ochraně proti škůdcům žádnou chemii.

Kniha Zahrada pro včely, Katrin Lugerbauer

Včelky potřebují rozmanitost, zdroj potravy ve své blízkosti, život bez jedů a nástrah. Ideální je například jetel či vojtěška, další medonosné rostliny najdete zde. Inspirovat se také můžete v našem článku Zahrada nejen pro včely: jaké rostliny a kam je vysadit, nebo v úžasné knize Zahrada pro včely, která vám nejen poradí na jaká stanoviště vysadit květiny, dřeviny a stromy vhodné pro včely, a které to jsou, ale také celkově navrhne, jak k zahradě přistupovat, aby byla skutečně přátelská vůči přírodě

A že bydlíte v bytě? I pár květináčů za oknem nebo na balkóně může pomoci, a to nejenom včelkám. Ať je Česko letos pěkně zabarvené a kvete od jara až do podzimu! Využít můžete třeba semínka tradičních lučních květin z naší nabídky:

Osivo Včelí zahrádka u plevů

Včelí zahrádka u Plevů

Směs pestrobarevných lučních trvalek pro motýly, včely a další hmyz navrátí vaší zahradě pestrost. Směs semen obsahuje více než 60 druhů lučních květin, bylin a trav. Můžete se těšit například na bukvici lékařskou, hvězdnici chlumní, hvozdík kropenatý, chrpu luční, lomikámen zrnatý, prvosenku jarní, pilát lékařský, rozrazil ožankový, smolničku obecnou nebo mateřídoušku vejčitou.

Osivo Květnatá louka pro včelky

Květnatá louka pro včelky

Směs více než 20 druhů kvetoucích trvalek nabízející potravu pro včely, ale nejen pro ně. Pestrá směs květů přitahuje také kobylky, cvrčky, motýly a další užitečný hmyz. Skládá se ze zahradních květin a léčivých bylinek, které pokvetou až do pozdního podzimu. Kromě prvosenky jarní, jetele lučního a třapatky nachové v osivu najdete třeba dobromysl obecnou, čičorku pestrou, chrastavec rolní nebo šalvěj muškátovou.

Osivo Česká květnice - luční trvalky

Česká květnice - luční trvalky

Osivo skládající se z více než 60 druhů lučních rostlin a bylin, které přilákají včely a další opylovače a jsou velmi oblíbené mezi motýly. Díky bohaté skladbě různých druhů lučních rostlin, bylin a travin běžných na našem území je toto osivo velmi přizpůsobivé nejrůznějším stanovištím a během vegetačního období se stále proměňuje a nabízí celou paletu barev a tvarů lučního kvítí. Oblíbená je u motýlů, ale láká také včely a další opylovače.

Osivo Louka starých časů

Louka starých časů

Druhově bohatá, pestrobarevná vytrvalá květnatá louka, kterou od ostatních lučních osiv odlišují semena vzácných nebo vyhnulých polních plevílků, například koukol, hlaváčky, kravinec. Svou tradiční krásu mají i vlčí máky a modré chrpy. Tyto rostliny pomohou v prvním roce vývoje barevně zkrášlit zelený porost zakládané louky. Od druhého roku pěstování se tyto rostlinky vytrácejí a louka kvete typickými lučními květy.

seedballs Louka v kuličce

Louka v kuličce

Ideální, pokud byste chtěli jednuduše osít jen malou plochu vaší zahrádky, truhlík nebo květináč za oknem či na balkoně, nebo byste rádi snadno zkrášlili a oživili okolí vašeho bydliště, či vaší oblíbené vycházkové trasy. Hliněné semínkové kuličky obsahují směs semen, ze kterých vyrostou divoké luční medonosné rostliny. Výsledkem bude kousek kvetoucí louky, která svými květy potěší vás (nebo toho, komu kuličky darujete :-) a následně i včely, motýly a další hmyz. Stačí je jednoduše položit do hlíny, v případě sucha zalévat a sledovat, jak v malých kuličkách rozkvétá nový život. Více o "líném" pěstování s Loukou v kuličce se dozvíte v článku Seedballs: Kuličky plné louky pro včelky a brouky.

A nyní již slíbené video. Je skvělé celé, od začátku do konce. Povídání o příčinách vymírání včel začíná ale až v čase 5:57. A rady, jak pomoci (nejen) včelám a zachovat přírodu tak, jak ji známe, začínají v čase 12:15.


Nezobrazují se vám titulky? Zde najdete podrobný návod jak je zapnout.

Video bychom ještě chtěli doplnit tím, že hmyzu neprospívá ani časté sekání trávníku, především v době květenství, a přehnaná péče o estetickou čistotu terénu. Spadlé větve, staré pařezy či pro někoho nevzhledné křoviny mají v krajině smysl a slouží jako skvělý úkryt pro menší i větší živočichy a přispívají k rozmanitosti přírody. Více tipů, nápadů a možností jak může každý z nás pomoci, najdete v článku Jak pomáhat včelám a dalšímu hmyzu.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit