Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Konference 1. apiterapeutický den očima Lukáše Plevy

Konference 1. apiterapeutický den očima Lukáše Plevy

Zatímco včely ještě spokojeně spí v útvaru zvaném hrozen v úlu, včelař má chvilku času na usebrání, zamyšlení nad vlastní prací a taky na dokončení malých i velkých projektů. Taky máte takové v šuplíku? Já už v něm mám poměrně dlouho poznámky z 1. apiterapeutického dne, který sice proběhl už před nějakou dobou, ale poznatky o zdraví a vitalitě jsou čerstvé a aplikovatelné dnes stejně dobře jako za měsíc nebo za rok.

Co je apiterapie?

Co je to apiterapie, léčení včelími produkty

Pojem apiterapie se skládá ze dvou slov – to druhé, tedy terapie, zřejmě používáte běžně pro léčení či lékařskou nebo jinou odbornou pomoc. Slovo apis si ovšem pamatují jenom ti pozornější z vás, určitě jste ho totiž slyšeli minimálně v hodinách biologie, když jste probírali hmyz. Ano, Apis mellifica je včela medonosná. Apiterapie se tedy zabývá léčením včelími produkty a přípravky z nich.

Dle přednášejícího Ing. Štefana Demetera „apiterapie nabízí léčení na bázi přírodních léčiv, což je dnes v mnohých případech výhodou oproti synteticky vyráběným lékům, které obsahují i pomocné látky, které následně mohou být příčinou dalšího onemocnění.1

Lidé se snažili včelí produkty využívat prakticky od doby, co se se včelami seznámili a začali je chovat. Včelí produkty patřily k základním lékům a zaujímaly výsadní postavení v lidovém léčitelství. A na První české apiterapeutické konferenci jsem se setkal s odborníky, kteří léčení včelími produkty využívají ve své lékařské praxi.

První česká apiterapeutická konference

Třídenní akce Dech včely s mottem „Vše na zemi je propojeno a svým dechem se ovlivňuje.“ se skládala ze tří vzájemně se doplňujících celků.

Apiterapeutická konference, Dech včely, Brno

Nejpestřejší byla část Inspirace včelou, která představovala tvorbu dětí a mladých lidí, a to nejen v oblasti umělecké, ale také technické. Páteř programu tvořily besedy, přednášky a praktické ukázky v rámci samotné První české apiterapeutické konference a poslední částí programu byl právě První český apiterapeutický den – ten se skládal především z praktických ukázek apiterapie, předvádění všech možností a konzultací včelích produktů především pro širokou veřejnost.

V rámci Prvního českého apiterapeutického dne přednášela řada odborníků, Pavel Bednář hovořil na téma Včely jinak, Ing. Helena Vlašínová, Ph.D. mluvila na téma Zdravá zahrada a PhDr. Jarmila Píchová si vybrala úžasné téma Med v kuchyni labužníka. Rád se s vámi podělím o témata, která považuji za nejzajímavější pro vás, naše čtenáře a zákazníky.

Včelí produkty očima lékařky MUDr. Jany Hajduškové

Denní konzumace medu

MUDr. Hajdušková byla ve své přednášce praktická každým coulem. Hned na začátku uvedla, že nejlepší dávkou medu je jedna polévková lžíce. Takové množství zajistí dostatečný přísun minerálních látek, kuloidů i tukových látek. Med byste měli v něčem rozpustit, lékařka doporučuje slivovici, ovšem chápe, že není vhodná každodenně pro každého, proto uvádí jako řešení medovou vodu. Vlažnou vodu zakápnete citronem a dáte do ní lžíci medu. Medovou vodu byste měli konzumovat hned ráno a pít ji ještě nalačno.

Pokud jste nervní typ člověka, kterého často něco rozhodí, nebo máte jenom těžší období a z mnoha starostí či problémů se vám špatně usíná, měli byste vyzkoušet med v teplém mléce. Med se naváže na bílkoviny mléka a zajistí tak dlouhodobější působení, navíc se tak i pomaleji uvolňuje. Na rozdíl od léků na spaní je med přirozený, naše tělo ho zná a vyskytuje se i v jiných pokrmech nebo si ho dáváte samostatně. Na léky na spaní si navíc tělo po čase vytvoří toleranci, popř. budete potřebovat jejich vyšší dávku.

První český apiterapeutický den, Dech včely Brno, MUDr. Jana Hajdušková
MUDr. Jana Hajdušková

Podávání medu dětem a kojencům

U kojenců se med z dobrých důvodů nedoporučuje, zažívací trakt kojence je totiž připraven výhradně na mléčnou stravu. Každá další potravina by mohla vyvolat potíže a stejně jako brambory, dýně nebo řepa se musí i med zavádět postupně. I když alergie na med není obvyklá, MUDr. Hajdušková se s ní setkala. Proto med doporučuje až od půl roku života dítěte a v době, kdy už má pestřejší stravu.

Zdravý životní styl je nejlepší prevence

Když před padesáti lety dostal dospělý muž hlad, ukrojil si krajíc chleba a dal si na něj sádlo, škvarky nebo obojí. Odpočinul si a šel třeba na dvě hodiny ručně kosit trávu. Když dostane takový muž hlad dnes, udělá si stejnou dobrotu, zapije ji sladkou limonádou a svalí se na gauč k televizi. Odtud pak přejde k počítači, kde pohybuje jenom třemi prsty jedné ruky. A možná proto jsou v současné době naše těla v takovém nepořádku. Lidstvo totiž nemělo možnost změnit základní funkce svého těla a jeho orgány fungují stejně jako v době, kdy jsme lovili mamuty.

Pokud si tedy dáte energeticky bohatou potravinu, měla by následovat důkladná svalová činnost. Když se energie nespálí a nevyužije, dochází k nedokonalému spalování a toxické produkty se ukládají v cévách, které poškozují. Tak vlastně vzniká vysoký krevní tlak, který z těchto důvodů nelze vyléčit, dá se jenom změnit životní styl, a nebo užívat léky. MUDr. Hajdušková upozorňuje na to, že vysoký krevní tlak mají čím dál mladší lidé. Před pětatřiceti lety se týkal starších lidí a výjimečně střední věkové skupiny, dnes se objevuje u mladších mužů a dokonce i dětí. Vypomoci si můžete užíváním medu, jehož účinné látky způsobují pokles krevního tlaku. Slaďte jím bylinné čaje, které byste si měli dávat v průběhu celého dne. Užívání medu pak samozřejmě doporučujeme doplnit i zdravým životním stylem.

Lékařka zároveň vyvrátila asi dvacet let starý mýtus, že podávání medu kazí sklovinu zubů, což není pravda. Na sklovinu má naopak vliv řepný cukr a sacharóza obsažená v něm. Prevence je jediná: cukr nejíst a pořádně si čistit zuby.

Další možnosti využití medu z pohledu lékařky

MUDr. Hajdušková doporučuje med užívat na onemocnění trávicího traktu. Na vleklou zácpu pomůže právě výše zmíněná medová voda. I střevo se ovšem musí naučit na určitou pravidelnost. Pokud ho zácpa trápí například patnáct let, není po první medové vodě vyléčeno, ale musí si dlouhodobě zvykat. Med pomůže i s dvanácterníkem, ve kterém slaďuje všechny důležité činnosti.

Léčení medem, apiterapeutický den

Med má blahodárné účinky na játra – pokud obsahují zdravou tkáň a mají příznivé podmínky, mohou výborně regenerovat. Po večírku doporučuje lékařka sladit spíše medem než cukrem. Řepný cukr je totiž v takové situaci nevyužitelný. Musí projít játry, kde se rozštěpí na jednoduché cukry, a až potom ho může tělo využít. Naopak u medu musejí játra rozštěpit pouze 30 %, zbytek cukrů z něho je po těle rozváděn krví.

Lékařka doporučuje med užívat především s bezovým a lipovým čajem. Pokud pro podporu dýchacích cest nebo na nemoc podáváte paralen či ibalgin, určitě byste nejprve mohli vyzkoušet přírodní a přirozenější cestu. Na vysokou teplotu platí jako nejlepší lék pořádné vypocení, vypití šálku čaje s medem a znovu vypocení. Teplota klesá, hojivé dextriny v medu léčí sliznici, silice a aromatické látky v něm pomáhají zkapalnit hlen.

Aktivní přemýšlení o svém zdravotním stavu

MUDr. Hajdušková je moudrá žena, proto ví, že některé lidi příliš předělat nelze, obzvlášť ne ve vyšším věku. Proto jim pomáhá různými doporučeními a mikrokroky – tu poradí, ubrat přílohových těstovin či brambor a nahradit je zeleninou, jinde zase doporučí dvakrát týdně pravidelné procházky. Obojí se projeví na zlepšení zdravotního stavu člověka, ale také na jeho přemýšlení o svém zdravotním stavu. Drží se citátu z reliéfu, který byl nalezen na jednom ze sloupů Apollonova chrámu: „Nerozčiluj se, jez mléko s medem, pěstuj divadlo a gymnastiku a dožiješ se dlouhého stáří.“ Takové tvrzení je dnes možná ještě více platné než před stovkami let.2

Ekologický chov včel podle doc. Karla Sládka

Zatímco včely si pokojně létaly po naší planetě stovky let, my jsme v průběhu posledních dvou století naprosto změnili podmínky jejich chovu. Říkáme jim, jak mají stavět své domovy, stanovili jsme jim velikost buněk, i když jejich přirozené buňky by měly různé velikosti, a dokonce jsme zrušili jejich rojení. Zatímco dříve se matka pohybovala všude, dnes přes mřížku nemůže do všech částí úlu. Léčením pak vykonáváme moc nad přírodou a moderujeme celý její koloběh s jediným cílem - k našemu zisku.

doc. Karel Sládek, ekologický chov včel
doc. ThLic. Mgr. Karel Sládek, Th.D.

Mnozí včelaři tomuto směru chtějí udělat přítrž a lidské zásahy zastavit, což by znamenalo vrátit se k brtnictví, povolit včelám volnou stavbu a léčit organicky. Doc. Sládek ysvětlil, že není nutné až tolik se navracet k prvopočátkům včelaření, ale rozhodně je nutné se zamyslet nad současným přístupem k chovu včel, nepřistupovat ke včelám jako ke stroji na výrobu medu, ale uvědomit si širší souvislosti svého včelaření.

Měli bychom být pokornější a přírodě nechat stejná práva, jaká si člověk vymezil sám pro sebe. Pokud více přemýšlíme nad svým vlastním životem, dovedeme se lépe zamyslet i nad životem včel.

Doc. Sládek doporučuje, abychom se chovali k přírodě tak, jako bychom ji měli půjčenou od našich vlastních dětí, kterým ji budeme chtít za několik desetiletí vrátit. Ve své filozoficky pojaté přednášce také upozornil na to, že nám v přírodě ubývá rozmanitost, ale naopak se rozrůstají plevele a permakultura.3 S tím se v Potštejně snažíme pracovat a naši zahradu upravovat spíše pro naše včely než pro nás.

Apiterapie a medicína podle plk. MUDr. Radka Hubače

Náčelník a hlavní lékař Odboru zdravotních služeb Agentury vojenského zdravotnictví Armády ČR a zkušený apiterapeut plukovník MUDr. Radek Hubač začal svou přednášku velmi důležitými postřehy – medicína má přes 80 oborů, což jeden lékař těžko dokáže pokrýt, a právě kvůli tomu mohou vznikat diagnostické omyly, proto je třeba vždy dbát na důkladnou anamnézu a brát ohledy na konkrétní okolnosti a kontexty případu.

plk. MUDr. Radek Hubač, Dech včely, Apiterapie a medicína
plk. MUDr. Radek Hubač

MUDr. Hubač také upozornil, že při apiterapii je důležité myslet na možné reakce léčeného, jelikož včelí produkty jsou potenciálně alergizující. Nicméně pokud je apiterapie prováděna opatrně, jsou její užitky větší než rizika.

Při apiterapii podle něj hraje klíčovou roli kvalita včelího produktu a je důležité, pokud apiterapeut nemá své vlastní zdroje, na kvalitu dodávaných včelích produktů dávat velký pozor. Vzpomíná, že v 50. až 80. letech byl med skutečně kvalitní a nebylo do něj nic přidáváno.

V letech 1984 až 1985 pak vstoupila na exportní trh Čína a ze dne na den získala 50 % světového trhu díky dumpingovým cenám. Ovšem v mnoha případech se nejednalo o kvalitní med, med naopak vykazoval přidávání kvasinek, zeminy, nečistot a řady problematických látek. Poté vznikla ve Velké Británii kombinovaná metodika o složení medu, ovšem falešnému medu nezabránila. V roce 1997 byla situace ve Francii například natolik vážná, že med obsahoval škroby, popel i antibiotika. 

V současnosti jsou samozřejmě kontroly i pravidla daleko přísnější, ale i tak se s panem doktorem shodneme na tom, že nejlepší med je od vašeho lokálního včelaře nebo od značky či firmy, se kterou máte dlouhodobou zkušenost a které věříte.

Konkrétní pacienti

MUDr. Hubač vzpomínal především na konkrétní pacienty, kterým mohl díky apiterapii pomoci. V roce 2000 léčil distributora skla, který měl poúrazový výhřez ploténky. Na muže ve věku 56 let aplikoval včelí jed v týdnu před operací. Jednalo se o 30 až 40 žihadel. V předoperačním týdnu škrtli pacienta z operačního programu, dal si ještě jednu žihadlovou proceduru a odešel bez operace po svých.

Léčba apiterapií

Dalšího pacienta léčil v roce 2005. Číšník měl chronické bolesti páteře a apiterapie mu na řadu měsíců pomohla, bude ji ovšem muset kvůli náročnosti povolání opakovat.

O rok později se k němu dostal začínající hobby včelař se stížnostmi na chronické bolesti kolenních kloubů. Na ztuhlé kolenní klouby s osteoporózou aplikovali dlouhé měsíce žihadla. Po osmi letech je stále bez operace, má mírné obtíže, ale oproti původnímu stavu je velmi spokojený.

V roce 2013 léčil bagristu ve věku 65 let. V průvanu si sundal triko a postihla ho akutní bolest bederní páteře. Prochladnutí samozřejmě není na operaci, ale bolest nepřestávala. Stačila tři žihadla do správného bodu a bagrista zahodil berle a už zase bagruje.

Léčba včelím vzduchem

Radek Hubač se dále velmi pečlivě věnoval vysvětlování, jak včely pro apiterapii správně chytat, jak provádět léčebnou kúru a kolik žihadel dávat u nejrůznějších obtíží. Přidal i jednu zajímavost: léčení včelím vzduchem. V oblasti včelínů se totiž odpařuje do vzduchu propolis. Jedny lázně na jižní Moravě už včelí vzduch dokonce využívají a místní lékař a včelař se tam věnuje pacientům s astmatem a potížemi s průduškami. Léčba je snadná – stačí tam jenom 10 minut dýchat.4

Celá přednáška byla zaměřena na vysvětlení mnohých faktorů, které apiterapeut při své činnosti musí brát v úvahu a ukázala tak složitost apiterapie jako celku. A proto je velmi důležité, aby apiterapii v jakékoli formě prováděl zkušený apiterapeut a nedoporučujeme, aby s ní kdokoliv experimentoval bez odborného dohledu.

Věřím, že vám mé shrnutí Prvního apiterapeutického dne přineslo řadu poznatků. Bohužel jsem se nedostal na všechny přednášky, protože jsem se účastnil i praktických ukázek a trávil čas také rozhovory s odborníky a včelaři. Na další akci vyrazím zase a opět vám přinesu novinky a zajímavosti z oblasti apiterapie.



1 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Beseda nad knihou Apiterapie - léčení včelími produkty [přednáška]; Dech včely, Brno: První česká apiterapeutická konference, 28. března 2015 Zpět

2 MUDr. Jana Hajdušková: Včelí produkty očima lékaře [přednáška]; Dech včely, Brno: První český apiterapeutický den, 29. března 2015 Zpět

3 doc. ThLic. Mgr. Karel Sládek, Th.D.: Enviromentální kontexty ekologického chovu včel [přednáška]; Dech včely, Brno: První česká apiterapeutická konference, 28. března 2015 Zpět

4 MUDr. Radek Hubač: Apiterapie a medicína [přednáška]; Dech včely, Brno: První česká apiterapeutická konference, 28. března 2015 Zpět

Lukáš Pleva
rozvoj obchodu a marketing

Hledá nové možnosti jak šířit povědomí o účincích včelích produktů. Má na starosti marketing, reklamu a eshop. Stará se o obchodní zástupkyně, takže ho někdy můžete potkat i v terénu. Jeho vize je, aby se kosmetika dostala také více do zahraničí. Ve svém volném čase se věnuje svým dcerám, běhá rád bos a fotí.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit