Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Kvetoucí louka na vaší zahradě: domov pro živočichy a odpočinek pro unavené sekáče

Kvetoucí louka na vaší zahradě: domov pro živočichy a odpočinek pro unavené sekáče

Stovky let zdobily přirozené louky plné kopretin, chrp a vlčích máků každé vesnické stavení a lemovaly okrajové části měst. Kopretiny a divizny postupně vytlačil pečlivě pěstěný anglický trávník, jehož údržba je neekonomická, neekologická a časově náročná. Nízký porost omezil přirozený výskyt rostlin i živočichů a jejich druhovou pestrost. Včelky, broučci nebo obratlovci přišli o svá přirozená teritoria, skrýše i zdroj potravy. Řešení je přitom prosté: nesekat a zasít přirozenou kvetoucí louku. Zavzpomínáte přitom na dětství, každý den budete mít nádherné luční kvítí do vázy a místo sekání můžete trávit čas se svými blízkými.

Chybí pastva pro oči, ale především pro živočichy

Vzpomínáte si na voňavé a pestré louky, po kterých jste v létě u babičky běhali bosky? Kopretiny, zvonky, petrklíče, u cesty divizna nebo vratič. Dnes už se takové louky příliš často nevidí. Některé z nich nahradila pole, jiné pastviny a na spoustě z nich se staví rodinné domy.

Tam, kde dříve byly přirozené louky plné motýlů, hmyzu a brouků, jsou dnes pěstěné anglické trávníky, po kterých každou sobotu s pravidelností sobě vlastní drandí sekačka. A s úbytkem rozmanitosti květin ubývá i prostoru a především potravy pro včelky. Nemají se kde pást a hrozí jejich vymírání.

Přečtěte si také zajímavý článek o tom, že takovým včelkám můžete pomoci třeba jen obyčejným vysázením kytek do květináčů na oknech: Každý může pomoci: dva kroky, které zvrátí vymírání včel.

Anglický trávník brzy uschne nebo spotřebuje extrémní množství vody

anglický trávník zavlažování

Jen výjimečně najdete před novostavbou něco jiného než nakrátko zastřižený anglický trávník, který je pro naše klima zcela nevhodný. Hodí se do Anglie, kde snad nemine den bez deště. U nás je na jeho údržbu nutno vynaložit neuvěřitelné množství vody na zalévání: na 1 m² se za rok spotřebuje 300 až 400 litrů vody.

Pěstování anglického trávníku je náročné také na pravidelné sekání, tedy spotřebu elektřiny či benzínu, a především lidský čas, který jeho údržbou víkend co víkend trávíte. Pokud na něj v letních měsících nemáte čas nebo se odjedete slunit k moři, čeká vás po návratu jen zežloutlá suchá tráva, která má k okrasnému trávníku nebo příjemnému relaxačnímu prostoru poměrně daleko.

Častým sekáním trávy a udržováním krátkého porostu dochází k rychlejšímu stoku vody z terénu a v krajině proto velmi rychle ubývá voda. Sluníčko se dostane k půdě s nízkým porostem rychleji a začne ji až nepřirozeně vysušovat. I proto je nutná tak častá zálivka.

Kvetoucí louka je překvapivě vhodná i pro alergiky

Taková louka se seká před květem trav a potom v pozdním létě jako tzv. otava, alespoň tak to určitě dělal váš praděda a prapraděda. Na častější sekání totiž neměl čas, ani technické vybavení. Louka se sekala vždycky dvakrát. Alergici se často bojí vysoké trávy kvůli mnohým alergenům, ale častěji než na pyly jsou lidé alergičtí na houby a roztoče, které se šíří spíše v kratších trávnících, drží se u země a vítr je po nízkém porostu rovnoměrně roznáší. Pyly nejsou z hlediska alergií ve srovnání s houbami a roztoči dlouhodobým problémem – jejich působení je pouze krátké, a právě před ním by mělo dojít k první senoseči.

Vysoká druhová diverzita živočichů i rostlin

Se snížením trávníku došlo ke snížení druhové diverzity živočichů. V nízkém anglickém trávníčku totiž nemůže žít hmyz, natož zvířata. Bez živočichů by dlouhodobě na planetě nemohl přežít ani člověk – tedy jenom touha zachovat existenci vlastního druhu by nás měla nabádat k ochraně druhů dalších. Brouci, ptáci nebo včelky se nemusí vyskytovat jenom na venkovských loukách, i městské prostředí může sloužit jako útočiště pro ohromné množství druhů, včetně těch ohrožených.

Pokud necháte trávu povyrůst nebo úmyslně zasejete louku, dojde k dramatickému zvýšení počtu druhů rostlin. Objeví se mák, chrpa, zvonky, šťovík nebo kopretiny, zkrátka taková louka, jakou si pamatujete z dětství. Navštíví vás mnoho druhů hmyzu, brouků, měkkýšů, k snídani vám krásně zazpívají ptáci a objeví se také celá řada obojživelníků.

Květnatá louka, louka pro včely
Další fotografie najdete v galerii pod článkem.

Inspirovat se můžete slovy i fotografiemi naší čtenářky paní Maradové z jižní Moravy, která místo anglického trávníčku seje louku a sklízí a suší neuvěřitelné množství květin a léčivek:

„Než jsme louku vyseli, tak jsem si toho hodně přečetla. Máme vysety dva druhy: Slunovrat květnatá louka a Slunná stránka. Je toho 16 arů. První louku jsme seli z jara a druhou na podzim. Zjistili jsme, že na podzim je to lepší. U nás na jižní Moravě je hrozná sahara, strašně málo prší. Na podzim nám zase vrátili pole, tak jsme je zorali z jara se porovná, musí se postříkat proti plevelu a na podzim zase zasejeme již svým semenem. Na naší louce sbírám a suším kopretiny, zvonečky, máky, jetelinky a vše, co kvete. Už se zase těším! Posílám pár fotek, jak louky odpočívají pod sněhem a jak to vypadá, když se o pole nikdo nestará a odběhne ho. Tolik ještěrek, čmeláků, včeliček, motýlů se hned tak nevidí. Manžel má zálibu ve vinohradě, má ho jak ze žurnálu a já mám velkou květinovou zahrádku a louku. Zahrádka kvete od jara do zimy.“

Kvetoucí louka versus anglický trávník

rozkvetlá louka

Při péči o anglický trávník je třeba pravidelně sekat zhruba v týdenních intervalech – jestliže vlastníte menší pozemek, časově vás to určitě nezatíží, pokud jste však byli při výběru rozlohy pozemku velkorysejší, počítejte s tím, že vám sekání zabere třeba celé dopoledne a brzy se stane zdlouhavou a neoblíbenou činností.

Kvetoucí louka samozřejmě sekání vyžaduje také, ale v jeho frekvenci se můžete držet zkušeností vašeho prapradědečka – stačí dvakrát ročně. I louku můžete samozřejmě sekat častěji, připravíte se ale o spoustu krásných květů, které se vám znovu vyparádí zhruba až za měsíc.

Po ekologické stránce jsou louka a anglický trávník zcela nesrovnatelné – už jenom zálivka trávníku je ohromným spotřebitelem vody. Připočítejte ještě zatížení fosilními palivy či spotřebu elektrické energie sekačky. Na účtu by se měla objevit také hlučnost sekačky a rušení sousedů u nedělního kafíčka. V neposlední řadě musíte zahrnout také váš prosekaný čas, který byste mohli věnovat dětem, výletům, cyklistice nebo příjemnějším činnostem na zahradě.

Jak na kvetoucí louku

Výhodou kvetoucí louky je její velmi snadná údržba, nádherný a pestrý vzhled i pocit opravdového spojení s přírodou. Nechceme však malovat všechno narůžovo, protože i tento typ porostu má svá specifika. Než vyrostou první vlčí máky a zvonky, budete si muset chvilku počkat. V první sezóně po výsevu vás bohatá diverzita květin zdaleka nečeká, luční porost vás poprvé překvapí až v následujícím roce. Zatímco trávníku se při dobrém zavlažování a vhodném termínu výsevu dočkáte za několik týdnů, louka vás naučí trpělivosti i tomu, že na dobré věci se vyplatí si počkat.

kvetoucí louka

Pokud kombinujete kvetoucí louku s ovocnými stromy, zeleninovou zahrádkou či záhony s květinami nebo relaxační zónou, promyslete si, kudy v louce vysekáte cestičku, aby se vám v ní dobře chodilo a mohli jste obdivovat rostliny ze všech stran.

Náročnější jsou i pořizovací náklady kvetoucí louky. Půdu musíte připravit, poorat či v menším rozsahu porýt a zasít. Na 1 m2 budete potřebovat přibližně 2g semen, které rozhodíte velmi nařídko do půdy. Měla by přijít zhruba 0,5 cm pod zem. Vybírejte si kvalitní luční osivo a sledujte zastoupení konkrétních rostlin, o které máte zájem. Při výsevu a ošetřování kvetoucí louky se řiďte především návodem uvedeným na obalu či radami zkušeného prodejce či zahradníka.

První rok po výsevu se na květiny ještě nemůžete těšit, ty zatím zapouštějí kořínky, určitě se ale objeví plevel. Ten je potřeba posekat asi při výšce 20 cm, aby nezadusil klíčící rostliny. Výjimkou je v tomto ohledu osivo Louka starých časů, které jsme nově zařadili do našeho sortimentu. Obsahuje totiž i jednoleté luční květiny, které pomohou v prvním roce vývoje barevně zkrášlit zelený porost zakládané louky.

Pravidlo zní tedy jasně: nesekat. Na podzim porýt, zasít louku a těšit se, že napřesrok bude vaše zahrádka originální a krásná, jako bývala ta babiččina.


Chcete si na své zahradě také dopřát alespoň kousek louky a potěšit sebe i její budoucí malé obyvatele? Máme pro vás semena kvetoucích lučních trvalek zajímavých pro včelky a nejen pro ně. Stačí i malý kousek a zahrada vám ožije před očima!

Osivo Včelí zahrádka u Plevů

Osivo Květnatá louka pro včelky


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit