0 Kč(0 ks)
Zpět

Lepší než antibiotika: bojujeme s nachlazením pomocí čaje

Lepší než antibiotika: bojujeme s nachlazením pomocí čaje

07. 10. 2015

Právě nyní nastává období, kdy je lidský organismus nejzranitelnější – začíná sychravý podzim. Často nás bolí v krku, míváme rýmu, trápí nás nespavost nebo podrážděný žaludek ze stresu. Abychom si zachovali životní pohodu, stačí si ke knížce vybrat vhodný čaj. Věděli jste například, že lipový čaj krásně uklidňuje?

Máme proto pro vás několik receptů, které vám pomůžou, ale také si na nich výborně pochutnáte. Hlavně ten poslední rozhodně zaujme i mužskou část čtenářstva a jsme si jistí, že třeba lipový čaj si oblíbíte i potom, co plískanice už dávno skončí.

Mimochodem, kromě čajů pomáhají na nachlazení i různé babské recepty. Jakmile se přestanete cítit ve své kůži a jde na vás malátnost, pomůže postel, bylinky nebo třeba inhalace vincentky. Super je také kvalitní domácí vývar.

Černý bez
autor: Petr Vilgus, commons.wikimedia

Bezinkový čaj

Co na něj potřebujeme?

  • 4 lžíce sušených plodů bezinek
  • 1 litry vody 

Jak se připravuje?

Pro přípravu bezinkového čaje používáme sušené květy (sbírají se v květnu a červnu). Bezinkové květy zalijeme studenou vodou a 15 minut je vaříme na mírném ohni, poté se nechají ještě 10 minut vyluhovat. Čaj následně přecedíme a můžeme přisladit medem nebo bezinkovým sirupem (skvělý recept na něj najdete zde).

Čemu napomáhá?

Bezinkový čaj je výborný při léčbě nachlazení, snižuje bolesti a napomáhá při pocení.

Květ lípy
autor: Jana Illnerová, publicdomainpictures

Lipový čaj

Co na něj potřebujeme?

  • lžičku sušeného lipového květu
  • šálek vody

Jak se připravuje?

Do šálku dáme lipový květ, který následně přelijeme horkou vodou. V ní jej necháme 10 minut louhovat. Přes sítko pak vše přecedíme a můžeme přisladit – k tomu se báječně hodí med nebo některý z přírodních bylinkových sirupů.

Čemu napomáhá?

Lipový čaj se používá při nachlazení (podporuje pocení) a také při problémech se žlučníkem a trávicím ústrojím. Navíc uklidňuje, takže se dokonale hodí pro pití před spánkem.

Cibule
autor: Linnaea Mallette, publicdomainpictures

Cibulový čaj

Co na něj potřebujeme?

  • 2 větší cibule
  • 2 litry vody 

Jak se připravuje?

Cibuli oloupáme a rozkrájíme na silnější kolečka, ta následně zalijeme studenou vodou. Na mírném ohni přivedeme vodu k varu a takto vaříme přibližně 10 minut, poté cca 5 minut louhujeme. Čaj pak scedíme a osladíme medem.

Čemu napomáhá?

Cibulový čaj sice není tak obvyklý, ale je jedním z nejvhodnějších na boj s nachlazením. Usnadňuje totiž vykašlávání a snižuje bolesti hlavy a krku.

Cibulová šťáva

Co na ni potřebujeme?

  • cibuli
  • med
  • cukr

Jak se připravuje?

Cibuli nakrájíme na kolečka a na ní položíme vrstvu medu (a cukru) a tento postup opakujeme, dokud není sklenice plná. Pak ji zašroubujeme a přes noc dáme do lednice. Následně se šťáva podává třikrát denně (čajová lžička).

Čemu napomáhá?

Cibulová šťáva je podobně jako cibulový čaj perfektní pro boj se suchým kašlem. Cibule totiž usnadňuje vykašlávání a snižuje bolesti krku a hlavy. A nebojte se chuti, z vlastních zkušeností máme ověřeno, že jej mají rády i děti.

Zázvor
autor: Peter Griffin, publicdomainpictures

Čaj s chilli a zázvorem

Co na něj potřebujeme?

  • 1 sáček čaje z echinacey (nebo zelený)
  • 3 až 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 mleté lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • špetku chilli

Jak se připravuje?

Do velkého hrnku dejte čerstvý zázvor a zalejte jej horkou vodou. V ní jej nechejte 5 až 10 minut vylouhovat. Poté přidáme med, citron a koření (skořice, hřebíček a chilli) a vše smícháme. Pokud chcete, můžete čaj ještě přecedit.

Čemu napomáhá?

Díky chilli tento čaj uvolňuje ucpaný nos a hleny. Kromě toho podporuje i prokrvení sliznic. Zázvor zase posiluje imunitní systém a navíc působí protizánětlivě, Citron pak snižuje bolest v krku.

Slivovice
autor: Maliz Ong, publicdomainpictures

Čaj se slivovicí, citronem a medem

Co na něj potřebujeme?

  • panák slivovice
  • citron
  • lžíci medu

Jak se připravuje?

Vezmeme větší hrnek, do kterého vymačkáme šťávu z citronu a osladíme lžící kvalitního medu. Směs na závěr dochutíme panákem slivovice (nejlépe domácí) a teprve poté hrníček dolejeme horkým černým čajem.

Voda pro zalití by neměla být vroucí, vhodná je spíše odstátá na 70 až 80 stupňů Celsia – při vysokých teplotách jinak med ztrácí vitamíny a chuť.

Čemu napomáhá?

Ne, to není výmluva proč si dát panáka. Slivovice doopravdy pomáhá bojovat s nachlazením a manžela konečně nebudete muset k pití čaje přemlouvat :-) 

Přečtěte si také:

koktejl medovina

Letní koktejly pro dospělé. Vyzkoušejte medovinu 6× jinak!

Pivo je pivo, víno je víno, ale medovina – s tou si můžete pěkně vyhrát. Ve spolupráci s Jiřím Poučkem z Muzea medoviny jsme připravili šest lihuplných nápojů, které perfektně zapadnou na každou českou párty. Pojďte si je prohlédnout!

Jak pečovat o pokožku na dovolené? Tipy a triky, které vás zachrání

Začalo období dovolených, výletů a vodních radovánek, ale také různých bolístek, které nám dokážou znepříjemnit život. Přinášíme vám proto rady a tipy, jak se rychle zotavit a nekazit si náladu.

Všechny články z rubriky

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz