Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Lidové tradice v předvánočním čase

Lidové tradice v předvánočním čase

Tradice českých Vánoc má své počátky již v době pohanské. Pro člověka nastával zvláštní magický čas, protože koloběh v přírodě souvisel se slunečním cyklem, a bylo to právě slunce, které je symbolem životadárné síly. Ke slunci se tehdy upíraly modlitby, obřady i zvyky. V současné době mají naše Vánoce křesťanské pojetí, ale většina českých domácností zažívá Vánoce v ateistické podobě jako svátek klidu, míru a pokoje v kruhu svých blízkých a milovaných.

Advent – doba duchovní přípravy

Advent, beltém z vosku

Vánoce vnímáme jako velmi dlouhý a klidný svátek i díky adventu, času rozjímání a dobročinnosti, který trvá 4 týdny a vrcholí Štědrým dnem. Dříve bývala v době adventu v hostincích pro stálé hosty kořalka svařená se skořicí a hřebíčkem zdarma jako projev díků za přízeň. Dnes už se bohužel od této tradice ustoupilo a adventní čas pociťujeme spíše na výzdobě měst, domů, ale také oken, plotů a dveří.

Soboty a neděle bychom v době adventu měli trávit svátečně, tedy nikoli prací, ale procházkami, návštěvami hezkých míst, kostelů, muzeí či galerií. K tomu později přibyli návštěvy vánočních trhů a dnes i obchodních center.

Celé předvánoční období má sváteční nádech a nese se v duchu příprav – pořádného gruntování, radostného balení dárku i tradičního pečení cukroví, které se na Štědrý den dávalo dětem, aby byly sladké (hodné).

Adventní období je neodmyslitelně spjato také s koncerty a betlémy s jesličkami. Na některých náměstích se v nich prohání živá zvířátka, jinde dokonce i živí herci.

Adventní věnec

Adventní věnce se pletou necelých 150 let, jedná se tedy o poměrně novou tradici. Svícen symbolizuje vítězství a důstojnost a je holdem tomu, kdo je očekáván a přichází jako vítěz. Kruhová podoba věnce pak symbolizuje ustavičnou cestu slunce a věčnost. Podoba adventních věnců bývá velmi rozličná – tradiční kruhový věnec bývá spleten z větviček různých jehličnanů s různými drobnými ozdůbkami a čtyřmi svíčkami. Najdete ale také svícny sestavené pouze ze svíček nebo naopak velmi bohaté svícny plné mašlí a ozdůbek, na kterých si svíček sotva všimnete. Přesto jsou čtyři adventní svíce tím nejdůležitějším. První je železná, druhá bronzová, třetí stříbrná a čtvrtá zlatá. Každou neděli se rodina obřadně schází u věnce a zapaluje jednu novou svíci. Další týden pak svíci druhou a tak až do neděle poslední.

adventní věnec se svíčkami ze včelího vosku

Adventní věnec se svíčkami ze včelího vosku

Chcete-li originální tradiční věnec plný bohatství přírody, ozdobte ho svíčkami ze včelího vosku od pilných včeliček. V naší nabídce najdete jednak tradiční svíčky motané ze včelích mezistěn, ale také svíčky odlévané, a to v celé řadě velikostí a variant. Odlévané svíčky udělají radost především dětem – a komu jinému byste měli na Vánoce udělat radost než právě jim.

Pokud hledáte inspiraci nebo návod pro výrobu vlastního adventního věnce, nebo pokud se vám zalíbil náš adventní věnec se svíčkami ze včelího vosku na obrázku, podívejte se na videonávod, na kterém vám Hanka Plevová poradí a názorně ukáže jak si ho jednoduše můžete vyrobit doma.

Barbora a Mikuláš

Sv. Barbora nám podle pranostik přináší takové počasí, jaké bude až do Vánoc. Na Sv. Barboru zároveň svobodné ženy trhají větvičky přešlé mrazem, říká se jim barborky. Ty pak dají doma do vázy a čekají na to, jestli na Štědrý den vykvetou. Pokud ano, slečna se do roka vdá. Barbora je pro děti poměrně nudná, zato Sv. Mikuláš jim to vynahradí. Děti ho milují zejména pro jeho štědrost a těší se na to, že je společně s andělem a čertem navštíví, a když odříkají básničku a celý rok byly hodné, dostanou také balíček. Tradičně nosívá ořechy a mandarinky, ale často bývají součástí balíčku také medové perníčky nebo pravý med od včeliček.

Adventní kalendář

Protože pro děti je každé čekání dlouhé a čekání na Vánoce téměř nekonečné, mohou jim rodiče připravit radost na každý prosincový den a pořídit adventní kalendář. Má 24 okének a prozradí dětem, jak daleko je tedy ten vytoužený Štědrý den. Každý den děti otevírají jedno okénko, kde se skrývá překvapení. Snad nejklasičtější adventní kalendáře obsahují kostičky čokolády, šikovné maminky pak svým dětem zhotovují závěsné kalendáře plné nejrůznějších maličkostí a překvapení. Adventní kalendář tak skrývá 24 malých dárečků. Na každý den jeden.

perníkový adventní kalendář

Perníčkový adventní kalendář

Pokud už vás také nudí čokoládové adventní kalendáře a rádi byste dětem (a nejen jim :-) vyrobili originální domácí adventní kalendář, třeba perníkový, jako je ten náš na obrázku, návod (nebo jen inspiraci, protože fantazii se meze nekladou), včetně receptu na výborné medové perníkové těsto, najdete ve videonávodu, který pro vás připravila Veronika Plevová.

Malý tip: pokud do výroby zapojíte i děti, užijete si spolu prima zábavu a ze společného výtvoru budou mít ještě o to větší radost. Menší děti budou nadšené z vykrajování, větším už můžete svěřit i zdobení.

Vánoční cukroví

Pečení začíná v mnohých domácnostech už v prvních prosincových týdnech. A to zejména proto, že některé druhy cukroví potřebují odležet a změknout. Třeba medové perníky, které jsou nejchutnější s pravým českým medem. V zimě je dobré konzumovat více medu také pro zvýšení obranyschopnosti. Pokud pečete tradiční vosí hnízda, perníčky, vanilkové rohlíčky a linecké a chybí vám inspirace pro něco nového a zajímavého, podívejte se na naše doporučené medové vánoční recepty.

Předvánoční výzdoba

vánoční výzdoba

Mimo tradičního gruntování probíhá v českých domácnostech také zdobení. Na dveřích visí věnec, na záclonkách jedlové větvičky, ve vázičce voní větvičky borovice, na kterých jsou první ozdoby. Chvojí můžeme ozdobit různými ozdůbkami ze včelích mezistěn, obzvláště hezky vypadají mezistěny na věnci na dveře, působí poté velice křehce. Také si můžeme vyrobit vánoční svícen z perníkového těsta a ozdobit ho přírodní svíčkou ze včelího vosku. Při tvorbě vánočních dekorací se můžete inspirovat třeba naším článkem Kouzelné vánoční tvoření z přírodních materiálů.

Pokud se rozhodnete vnést do své domácnosti trochu magické atmosféry, vydejte se za skauty, kteří v sobotu před čtvrtou adventní nedělí roznášejí po kostelech, náměstích, trzích i knihovnách Betlémské světlo. Světlo se zapaluje v Betlémě, vlaky putuje celou Evropou a z Vídně se přes Brno dostává do naší republiky. Vydávané světlo je symbolem křesťanství, vědění, poznání, lásky, ale také pospolitosti a sounáležitosti.


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit