Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Lupy ve vlasech - proč vznikají a jak se jich zbavit

Lupy ve vlasech - proč vznikají a jak se jich zbavit

Lupy dlouhodobě trápí zhruba polovinu populace. Ať už se jedná o mastné svědivé lupy nebo suché vypadávající lupy, které jsou na košili dřív, než stihnete zapnout všechny knoflíčky. Na vině může být hned několik faktorů: kvasinky, jídelníček, nevhodné vlasové produkty, stres nebo jiné kožní choroby. Začínáte-li léčbu šamponem proti lupům, dopřejte mu na regeneraci vaší pokožky alespoň 2 měsíce. Když nebudete čekat zázrak do druhého dne a trpělivě si počkáte na výsledky, uvidíte, zda přípravek skutečně funguje.

Problémy s lupy má polovina populace

Lupy, svědění, vlasová kosmetika Pleva
S lupy bývá spojeno protivné svědění

Pokud trpíte lupy, nemáte nijak ojedinělý problém – lupy trápí polovinu vašich známých a kolegů a jsou vůbec nejčastějším onemocněním kůže. Projevují se protivným svěděním hlavy a drobnými šupinkami ve vlasech a v horším případě také na ramenou. Lupy jsou zánětem pokožky, konkrétně jde o zrychlený vývoj svrchní šupinaté vrstvy pokožky. Nahromaděné šupinky se pak logicky uvolňují a padají všude tam, kde je to nevhodné. Zdravá pokožka se obnovuje v intervalu tří až čtyř dnů – trpíte-li lupy, je tento interval nepoměrně kratší.

Mastné nebo suché lupy

Ani lupy se neprojevují u všech lidí stejně, rozlišujeme dva základní typy – lupy mastné a lupy suché. Suché lupy se viditelně sypou, šupinky kůže jsou maličké a většinou vám padají na ramena. Mastné lupy, které mohou být způsobeny i kožním onemocněním seborea, naopak zůstávají na pokožce. Mají nažloutlou barvu a hůře se odlupují, proto se lidé trpící mastnými lupy také častěji škrábou a pociťují silné svědění. Mastné lupy naopak většinou nenajdete na ramenou či pracovním stole, může je ale doprovázet zápach. Suché lupy jsou vždy bez zápachu a nesvědí.

Proč lupy vznikají

Příčina vzniku lupů souvisí s reakcí na kvasinky, které se živí kožním mazem a zanechávají po sobě na kůži vedlejší produkt. Kůže některých lidí má s tímto produktem problémy, reaguje podrážděním a právě tvorbou lupů. Lupy mohou ale vznikat také v obdobích se zvýšeným stresem nebo jako reakce na nevhodný šampon či vlasovou vodu. Někdy jsou průvodním znakem lupénky či neurologických chorob.

Jak se zbavit lupů

Většina lidí vyrazí do drogerie a zkusí šampon proti lupům. Pokud nevidí výsledky okamžitě, s jeho používáním přestane. To je však chyba, protože pokožka i vlasy potřebují na regeneraci čas, a to minimálně 2 měsíce. I tak se ale jedná spíše o krátkodobější řešení a lupy se mohou objevit znovu.

Dejte vlasům 2 měsíce

Ať už vás trápí lupy, vypadávání vlasů nebo dermatitida, musíte dát své pokožce i vlasům čas na regeneraci. Reklama samozřejmě slibuje viditelné výsledky už po prvním umytí, ale pravda je trošku jinde. Problémy s vlasy jsou běh na delší trať a nemůžete čekat, že po týdnu uvidíte převratné zlepšení. Pokud zkoušíte nový šampon nebo vlasovou vodu a chcete zjistit, zda opravdu funguje, používejte přípravek minimálně 2 měsíce. Po osmi týdnech totiž účinné látky opravdu proniknou tam, kde jsou potřeba, a vy zjistíte, zda je pro vás tento přípravek vhodný.

Proto je třeba pátrat především po příčinách. Ty mohou spočívat v nesprávné péči o vlasovou pokožku, ale také mohou být upozorněním organismu na vnitřní disbalanci. Na tvorbu lupů může mít vliv špatné stravování a celkově nezdravý životní styl, ale také stres a dlouhodobé psychické vypětí. K problému s lupy proto přistupujte komplexně a pečujte nejen o pokožku hlavy, ale o celé tělo.

  • Celkově ozdravte jídelníček, pro boj s lupy pak dbejte na dostatečný příjem zinku, selenu a vitaminu B, do jídelníčku častějí zařaďte ryb, pivovarské kvasnice, fazole, celozrnné pečivo, vejce a zeleninu, především zelenou listovou (např. brokolici, kapustu či hlávkový salát).

  • Užívejte si pohyb na čerstvém vzduchu, spolu se slunečními paprsky (v rozumném množství) působí na náš organismus i pokožku hlavy blahodárně. Stejně jako na naši psychiku. A právě stres má na tvorbu lupů neblahý vliv, jak stres lépe zvládat si můžete přečíst v tomto článku.

  • Dobře si vybírejte vlasovou kosmetiku, kterou k péči o vlasy používáte. Z naší nabídky můžeme doporučit:

Šampon Propolis pro vaše vlasy Pleva

Z naší nabídky vám můžeme doporučit šampon Propolis pro vaše vlasy, který má čistě přírodní složení, přináší rovnováhu vlasové pokožce a předchází jejímu vysoušení.

Propolis skvěle pomáhá pokožce s regenerací, další složky šamponu snižují její mastivost nebo naopak hydratují. Šampon zvyšuje celkovou kvalitu a lesk vlasů a navíc obsahuje přírodní složky, které posilují růst vlasů.


Vlasová voda s propolisem Pleva

Hydrataci pokožky a účinky našich šamponů podpoříte také pravidelným používáním Vlasové vody s propolisem. Je určena pro problematickou vlasovou pokožku, která trpí vysušením, tvorbou lupů, nebo nadměrným vypadáváním vlasů. Podporuje kvalitu vlasů, účinně pomáhá jak proti vypadávání vlasů, tak i proti lupům. Jemně ošetřuje celou oblast pokožky a dostává ji zpět do správné rovnováhy a navíc vaše vlasy krásně provoní.

Voda je ideální pro masáž vlasové pokožky, po použití se již nemusí oplachovat.


Šampon s propolisem Pleva

Propolis výrazně podporuje regeneraci vlasů a skvělou službu předvádí také v boji proti lupům. Jeho schopnosti můžete vyzkoušet také v našem Šamponu s propolisem, šetrný šampon s neutrálním pH dobře umývá a zbavuje mastnoty, ale nevysušuje pokožku. Je výborný při péči o mastné nebo poškozené vlasy, kterým pomáhá získat rovnováhu a přirozenou krásu.

Už po několika umytích si tak začnete všímat zvyšující se pevnosti vlasů a zdravé pokožky. Zákazníci si také chválí zvýšení lesku.

  • Zlepšení stavu vlasové pokožky můžete podpořit i šetrnou péčí a využít pomoc z přírody. Vlasy umývejte vlažnou vodou namísto horké a dbejte na důkladné opláchnutí. Při umývání pokožku nedrhněte, ale jemně masírujte, podpoříte tak správnou činnost mazových žláz. Alespoň dvakrát týdně si dopřejte na masáž více času a vlasovou pokožku pár minut masírujte ji již před samotným mytím vlasů. Pro masáž můžete využít například kokosový či levandulový olej, trochu citronové šťávy nebo gel z aloe vera. Pro přírodní léčbu lupů se využívají také odvary z bylinek, osvědčené jsou kopřivy, máta, heřmánek nebo rozmarýn. Stačí si vlažným odvarem opláchnout již umyté vlasy. Pro oplachování vlasů, které trápí lupy se doporučuje také jablečný ocet - smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1 a vlasovou pokožku po umytí tímto roztokem opláchněte, nechte pár minut působit a opláchněte vlažnou čistou vodou.

Zdravým životním stylem, pozitivním přístupem k životu i výběrem kvalitní vlasové kosmetiky, se můžete lupů spolehlivě zbavit, ale také jejich vzniku předcházet a to i do budoucna. Protože prevence je vždy lepší než řešení již vzniklého problému.


Nenašli jste, co jste hledali? Navštivte naši poradnu, najdete zde i odpovědi na nejčastější dotazy k tomuto tématu.
Případně zde můžete položit svůj dotaz, rádi vám poradíme!

Přejít do poradny


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit