0 Kč(0 ks)
Zpět

Medové vánoční pečení

Medové vánoční pečení

05. 12. 2014

Každoroční předvánoční maraton již začal, a tak jsem se dala do prvního pečení. Jako vždy začínám perníčky. Pro mě je to typický voňavý předvoj Vánoc.


Mám pro vás pár tipů na perníčky, koláčky i štědrovníčky. Některé mám už odzkoušené, některé mě zatím jen zaujaly a teprve je vyzkouším. Doufám, že si i vy najdete svého favorita.



Nejprve něco málo z praxe:

  1. Perníčky vždy pokládejte na plech vymazaný voskem (musí se za horka sundat), tukem nebo na pečící papír.
  2. Skladování perníčků: mně osobně se osvědčil způsob uchování v plastové dóze. Perníčky i veškeré cukroví jsou pak vláčné a křehké.
  3. Potírek na perníky je sice spoustu, ale mně se osvědčily tyto:

- pouze rozšlehané vajíčko

- medovo-rumová poleva

Medovo rumová poleva

Suroviny:

• 50 g másla
• 2 lžíce medu
• 40 ml rumu

Postup:

Rozehřejte máslo, přidejte med a dobře rozmíchtejte. Poté přidejte rum a zase dobře rozmíchejte. Poleva vydrží v ledničce dlouho a určitě pro ni najdete různá uplatnění. Je výborná např. na koláče, jidáše, palačinky, lívance, perníčky,…

Perníčky od prababičky

(ne od mojí, takový byl prostě název)

Suroviny:těsto na perníčky

• 800 g hladké mouky
• 280 g moučkového cukru
• 120 g tuku (nejlépe másla)
• 180 g medu
• 4 celá vejce
• 1 lžička jedlé sody
• 1 lžička skořice
• 1 perníkového koření
• 2 lžíce kakaa (nemusí být)

Postup:

Utřete vejce s cukrem a přidejte med, koření a jedlou sodu. Až se suroviny spojí, přidejte tuk a nakonec prosátou mouku. Těsto nechte alespoň jeden den odpočinout v ledničce. Pečte v rozehřáté troubě na 180°C . Libovolné tvary a ještě horké potřete rozšlehaným vejcem nebo polevou. Perníčky je poté dobré nechat uležet.

Perníčky

(měkké)

Suroviny:

• 400 g hladké mouky
• 80 g moučkového cukru
• 80 g másla
• 200 g medu
• 2 vejce
• 2 lžičky jedlé sody
• 1 lžička skořice
• 1 lžička perníkového koření
• špetka pepře
• 2 lžíce kakaa

Postup:

V míse smíchejte mouku s kořením a kakaem. Máslo, med, vejce a cukr dejte nad vodní páru a šlehejte metlou, aby se nesrazila vejce. Když je směs teplá, přidejte jedlou sodu a míchejte, až směs nabobtná. Smíchejte sypkou a tekutou část těsta a zpracujte těsto, které nechte přes noc odpočinout. Vykrajujte libovolné tvary a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C. Horké potírejte rozšlehaným vejcem nebo medovo -rumovou polevou.

 

Medové koláčky (velmi oblíbené u Plevů)

medové koláčkySuroviny:

Na těsto:

140 g změklého másla
• 2 žloutky
• 140 g tekutého medu
• 350 g hladké mouky
• ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
• 1 balíček vanilkového cukru

Na náplň:

• 4 až 5 vrchovatých polévkových lžic marmelády

Na posypání:

• 2 až 3 polévkových lžic mletých ořechů nebo mletých mandlí

Postup:

Máslo, žloutky a med našlehejte elektrickým ručním šlehačem na nejvyšší stupeň do pěny.
Mouku promíchejte s kypřícím práškem, vanilkovým cukrem a postupně za stálého šlehání elektrickým šlehačem na nejnižším stupni zapracujte do pěny. Hmotu vyklopte na pomoučněný vál a vypracuje těsto.
kuličky s důlkemZ těsta vyválejte váleček, který rozkrájejte asi na 55 ks. Z každého kousku udělejte kuličku a dejte na plech pokrytý pečícím papírem. Do každé kuličky udělejte koncem vařečky důlek.

Dejte do trouby předpéci. Asi po 7 minutách plech vyjměte a pomocí 2 kávových lžiček (nebo zdobícího pytlíku) dejte do důlku trochu marmelády. Posypejte oříšky nebo vložte mandli, vraťte do trouby a pečte ještě asi 7 až 8 min. Pěčte ve vyhřáté troubě na 190 °C. Celková doba pečení je asi 15 minut.

Vychladlé koláčky můžete ihned konzumovat, nebo uložte do dózy. Při pečení vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou

Staročeský vánoční perník

(můj tip: „Nezkoušela jsem, ale odhadem bych řekla, že se musí nechat uležet“)

Suroviny:

• 600 g hladké mouky
• 250 g moučkového cukru
• 100 g medu
• 50 g tuku nejlépe másla
• 4 celá vejce
• 2 lžíce mletého koření (skořice, muškátový oříšek, koriandr, fenykl, zázvor, hřebíček, nové koření, anýz, badyán, pepř, kardamom)

Postup:

Na vál prosejte mouku, cukr, přidejte nahřátý med, rozpuštěný tuk, vejce a koření. Vše zpracujte a nechte v chladnu dva až tři dny.

Po odležení těsto prohněťte a natlačte do formiček (lze použít i vykrajovátka). Pečeme na vymaštěném plechu nebo na pečícím papíře při 180 °C po dobu 10 až 20 minut (u vykrajovaných perníčku zkrátíme dobu pečení). Horké potřete rozpuštěným cukrem (rumovo medovou potírkou).

Moravský Štědrovníček

(můj tip: „Nezkoušela jsem, ale odhadem bych řekla, že se musí nechat uležet“)

Suroviny:

• 500 g hladké mouky (nebo žitné)
• 250 g moučkového cukru
• 100 g medu
• 2 vejce
• 1 lžíce rumu
• 2 lžičky mletého koření (hřebíček, fenykl, anýz, citronová kůra, skořice)

Postup:

Na vál prosejte mouku, cukr a koření. Přidejte med, vejce a rum a zpracujte hladké těsto. Dejte jej na dva dny do chladna.

Dřevěnou formičku vysypejte škrobovou moučkou a to při každém použití (osobně se mi osvědčilo vymazat formičku olejem při každém použití), těsto do ní vtlačte a vyklepejte. Štědrovníčky pokládáme na vymazaný plech (pečící papír) a pečeme ve vyhřáté troubě 180 až 200 °C asi 10 až 20minut. Jakmile perníčky vyběhnou a zbarví se dozlatova, potřete je karamelem a ještě krátce dopečte.

Pokud nemáte dřevěné formičky, můžete těsto vyválet a použít vykrajovátka. Při tomto způsobu musíte zkrátit dobu pečení.

Sádlové perníčky

(měkké)

Suroviny:perníčky

• 650 g hladké mouky
• 250 g moučkového cukru
• 12 lžic sádla
• 2 lžíce medu
• 2 lžíce kakaa
• 1 prášek do perníku (1prášek do pečiva + 1 lžíce perníkového koření)
• 1/8 lžičky jedlé sody
• 4 vejce + 1 na potření

Postup:

Smíchejte vše sypké, přidejte med, celá vajíčka a sádlo (pozor nesmí být vrchovaté) a vypracujte těsto. Vyvalujte placku asi 4 mm silnou a vykrajujte tvary. Pečte při 180 °C asi 7 minut a teplé potírejte rozšlehaným vejcem nebo medovo-rumovou polevou.

 

Veronika Plevová včelařka, sociální sítě - o autorce článku

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu nebo na facebooku zapeklitý dotaz, vyřizuje ho většinou právě Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří.

Podívejte se na články, které Veronika napsala:
Jak si vyrobit pampeliškový med?

Přečtěte si také:

Apisin

Proč lijeme olovo nebo házíme pantoflem? Nejznámější české vánoční zvyky

Na Vánoce dodržujeme celou řadu zvyků, u kterých ale často ani nevíme, jak vznikly. Blížící se svátky nás donutily se nad tím zamyslet, nejznámější zvyky sesumírovat a vypátrat, jaký vlastně mají původ.

Propolis

Jaký je nejlepší recept na Vosí hnízda? Přece ten s medem

Na toto cukroví existuje nejen spoustu receptů, ale existují i dva nejvíce používané názvy Vosí hnízda a Včelí úly. V konečné fázi jde o stejné cukroví.

Všechny články z rubriky

Diskuse

Medové trubičky
340g hladké mouky,250g mouč.cukru,2 vejce,80g medu, 1/2 lžičky jedlé sody.Ze surovin vytvoříme těsto a necháme 1/2 hodiny odležet,poté vyválíme placku a vykrajujeme malá kolečka,Pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem po 4-5 kolečkách při 170st.horkovzduch- nebo 180st. cca 4 minuty- do slabého zhnědnutí a horké ihned natočíme na vařečku a pořádně k sobě stiskneme,aby vznikla trubička. Necháme vychladnout a plníme krémem.
Krém: 3dcl mléka,1 vanilkový puding,250g másla,120g mouč.cukru,1 žloutek.Mléko svařime s pudingem a necháme vychladnout.Máslo utřeme s cukrem a žloutkem a vmícháme po lžičkách do pudingu.Touto směsí naplníme trubičky a konce trubiček namočíme do čokolády.
Toto peču ze dvou dávek,jelikož tyto trubičky jsou hned jako první snězené. Přeju dobrou chuť. VYNIKAJÍCÍ !!!! :-) :-)

Administrátor Veronika Plevová (Administrátor) 08. 12. 2014 | 13:29

Děkujeme za recept. Určitě ho někdy vyzkoušíme nebo použijeme do našeho článku.

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz