0 Kč(0 ks)
Zpět

Medovina – víno z medu starší než samo lidstvo

Medovina – víno z medu starší než samo lidstvo

03. 10. 2017

Traduje se, že medovina vznikla dříve než lidstvo samo a oblíbili si ji v pradávných dobách Řekové, Římané, Germáni, Kelti i Slované. A dokonce se traduje, že opojnou chuť medoviny okusili i antičtí bohové na vrcholu hory Olymp.

Jak ji dnes vyrábíme, které druhy jsou dostupné na trhu a co všechno od ní můžeme čekat? Není to jen o alkoholu!

Zázrak přírody

Zajímá vás, jak medovina vlastně vznikla a kdo měl ten skvělý nápad? Sama příroda – v dobách největších such totiž včely obsadily díry v baobabech, a když přišly mohutné deště, med se smíchal s vodou a přírodními kvasinkami. Směs pak fermentovala, a tak vznikl první kvasinkový (a alkoholický) nápoj na světě – medovina, kterou později objevil a zamiloval si člověk. Údajně ji objevily obyvatelé Afriky před desítkami tisíc let.

Medovina přitom měla odjakživa charakter nápoje, který se hodil k oslavám, což potvrzuje i to, že v dávných dobách se s ní bylo možné setkat hlavně na panovnických dvorech a rodových oslavách.

Její výroba je dodnes pěkná alchymie a záleží na mnoha aspektech – především typu kvasinek, času kvašení a kvality medu. Pokud chcete opravdu kvalitní nápoj, je nutné vybrat takovou, která není uměle dochucená a v průběhu výroby neprojde zahříváním. Výjimečnou chutí pak vynikají tzv. jednodruhové medoviny, dříve nazývané jako medová vína. 

Náš tip

Medovina nebo medové víno?

Názvem „medové víno“ jsme označovali medovinu z jednodruhového medu, která je na trhu značně ojedinělá. Roku 2013 nám ale ČZPI toto označení zakázala, protože označení „víno“ na medovině nedovoluje předpis EU. Nově je tedy najdete v sekci jednodruhových medovin.

Oblíbená po celém světě

Rozhodně není pravda, že by medovina byla oblíbena jen v České republice a dalších slovanských státech. Ba naopak, poté, co člověk vzal včely z Afriky na jiné kontinenty, rozšířila se po celém světě. Existuje proto mnoho druhů medoviny. Základem medoviny je sice jen med a voda, tu ale lze vyměnit za různé šťávy a vše dochutit kořeními. Základní druhy medovin proto jsou:

Koktejly z medoviny
Vyzkoušejte naše koktejly z medoviny
  1. medovina – klasická medovina bez příchuti
  2. metheglin – medovina ochucená kořením (například muškátovým oříškem či zázvorem)
  3. hydromel – medovina s menším obsahem alkoholu (naředěná vodou)
  4. medové pivo – rychlokvašená medovina se sníženým obsahem alkoholu. Vhodná pro rychlou konzumaci. S tímto označením se můžete setkat i pro klasické pivo ochucené medem (u nás například Rožnovský medový speciál)
  5. melomela – medovina s ovocnou šťávou místo vody

Malomela se dále dělí na tři další druhy, a to podle použité šťávy. Dát si tak můžete cyser (melomela s ciderem), pyment (melomela s hroznovým moštem) či hippocras – pyment ochucený o koření.

Medovina z akátového medu

Medovina z akátového medu

Medovina z lesního medu

Medovina z lesního medu

Medovina z lipového medu

Medovina z lipového medu

 

Je i prospěšná

Kromě tradice a výborné chuti je na medovině zvláštní v tom dobrém slova smyslu ještě jedna věc – blahodárné účinky na náš organismus. Při konzumaci v rozumném množství (1 až 2 dcl denně) totiž pomáhá trávení, pozitivně se projevuje na kardiovaskulární soustavě a snižuje tvorbu cholesterolu.

Kromě toho se o medovině mluví jako o nápoji lásky, afrodiziaku chcete-li. Tělo a duši tak zahřeje nejen za tepla, ale i za studena ;-)

Přečtěte si také:

Výživné oleje v kosmetice: jaké máme druhy a k čemu jsou dobré?

Ačkoli většina z nás níže vyjmenované oleje používá hlavně v kuchyni, obrovské uplatnění mají i v kosmetice. Nejen, že je výrobci kosmetiky používají jako základ pro regenerační a hydratační krémy, ale použít je můžeme i sami doma. Stačí jen znát konkrétní účinky.

Osm tipů, jak se navždy zbavit stresu a únavy

Dovolené jsou za námi, děti se vrací do školy a léto definitivně končí. Všude samý spěch, na obzoru déšť, do toho spousta práce – to je doopravdy vyčerpávající kombinace. Co by nám tak proti únavě mohlo pomoci? Přinášíme souhrn těch nejlepších tipů, jak být opět vitální a plní energie.

Všechny články z rubriky

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz