Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Medovina zůstane medovinou. Ta doslazovaná bude dezertní.

Medovina zůstane medovinou. Ta doslazovaná bude dezertní.

Nová vyhláška Ministerstva zemědělství 248/2018, která specifikuje ovocná vína, ostatní vína, cidr, perry a medoviny, mimo jiné změní názvosloví a rozdělí medové nápoje na tradiční "medoviny (medová vína)" a "dezertní medoviny“, do nichž lze přidávat cukr a jiné suroviny. Vyhláška je výsledkem několikaleté snahy výrobců i prodejců pravé medoviny. Jsme rádi, že konečně budete moci rozeznat kvalitu medoviny už podle názvu.

Ingredience, které do kvalitní medoviny nepatří

Medoviny, medová vína, Pleva

Dezertní medovina je charakterizována jako nápoj vyrobený alkoholovým kvašením včelího medu rozředěného ve vodě, ovocné šťávě nebo jejich směsi. Lze do ní přidávat líh, víno, cukr apod. Právě tyto přídavky jsou to, co odlišuje kvalitní medovinu od ostatních. Do tradiční medoviny nepatří líh ani jiný alkohol (ten se tvoří kvašením) a určitě není potřeba doslazovat cukrem.

Pokud znáte naše medoviny, určitě víte, že jejich základem je včelí med, voda a kvasná kultura. Vyhláška pak specifikuje, že do medového vína lze přidat také ovocné šťávy, ovoce, byliny, bylinné extrakty a koření (to asi znáte z našich limitovaných edic medovin).

Bohužel medovina, která obsahuje cukr, vypovídá o tom, že na ní někdo šetřil medem. Zákon alespoň i pro dezertní medovinu specifikuje nutnost použití medu – na výrobu 1000 l je nutné použít nejméně 280 kg včelího medu. Pro srovnání – my na 1000 l medoviny spotřebujeme téměř 500 kg medu. Snad už rozumíte, proč je rozdílné označení tak důležité. Jedná se opravdu o dva různé nápoje :-)

Rozdíl mezi medovinou a dezertní medovinou:

Medovina (medové víno) Dezertní medovina
Alkoholický nápoj, který obsahuje med, vodu a kvasné kultury Alkoholický nápoj, který obsahuje med, vodu, ovocnou šťávu nebo jejich směs
Lze přidat ovoce, byliny a koření Lze přidat líh, víno, cukr apod.

Pomalu, lépe a zastudena

Vyhláška také specifikuje kategorii medoviny, která se označuje „za studena“ nebo podobně. Teplota při kvašení medoviny tady nesmí přesáhnout 40 °C.

Tradiční medoviny Pleva

V Potštejně kvasíme medovinu dvěma způsoby – jedním při 8 °C a druhým při 25 °C. Při těchto teplotách si zachovává všechny blahodárné látky z medu, které se mohou příliš vysokými teplotami ničit. Do budoucna plánujeme zachovat pouze nižší teplotu, tedy 8 °C. Je to sice delší proces, ale výsledná medovina obsahuje více aromatických látek a má lepší chuť.

Pokud jste při čtení dostali chuť na medovinu, nezapomeňte se podívat na ty naše, u kterých zatím žádná změna názvu nenastane :-)

Preferujeme tedy pomalejší a pracnější způsob, ale lepší a kvalitnější výsledek. I proto jsme moc rádi, že tato dlouhodobá snaha o změnu skončila úspěchem. Spotřebitelé tak budou mít možnost odlišit na první pohled, která medovina je vlastně skutečně medová.

Podle staré vyhlášky mohou výrobci vyrábět až do 31. 12. 2019, i po tomto datu ale lze doprodávat dříve vyrobené zásoby až do jejich vyčerpání. Vyhláška tak reálně bude fungovat pravděpodobně až v delším časovém horizontu. Ale kdo si počká, ten se dočká.

Další informace najdete na webu Muzea medoviny, nebo přímo ve Vyhlášce 248/2018 o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí.


 

Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy

Od mládí jsou jeho koníčkem včelky, z koníčka se později stalo podnikání. Zajišťuje chod firmy, aby vše fungovalo jak má. Každý nápad umí realizovat. Velmi ho baví vyrábět omezené série různých druhů medovin a zkoušet nové postupy při výrobě medoviny. Když má trochu času, hned je u včel.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit