Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Medy s příměsí - když chcete něco opravdu výjimečného

Medy s příměsí - když chcete něco opravdu výjimečného

Určitě jste si už všimli, že kromě lesního, květového a akátového medu vyrábíme i neobvyklé kombinace s rakytníkem, propolisem, zázvorem nebo třeba kakaovými boby či betaglukanem. Jaké jsou, jak se dávkují a k čemu se mohou hodit?

Skvělá chuť i blahodárné účinky

Dlouhá léta platilo, že nejvíce prodávaný je čistý květový med a cokoli jiného bylo na našem stole považováno za raritu. Zákazníci ale poslední roky začali experimentovat, a v horních patrech žebříčků prodejů tak dnes najdeme opravdu neobvyklé medy s příměsemi. Jsou báječné nejen pro chuť, ale i své účinky – jen se nesmí zapomínat, že je právě kvůli příměsím nemůžeme „jíst po kilech.“

Medy s primesi

Typickým příkladem je guarana v medu, což je chuťově hodně jemný medík s příjemným dozvukem. Guarana je jeden z nejvíce používaných potravinových doplňků. Nejčastěji ji najdete v energetických tyčinkách pro sportovce nebo nápojích. Není proto vhodné ji užívat ve velkém množství. A tak je to i s ostatními medy s příměsemi – nezapomínejte, že často obsahují byliny, nenechte se oklamat svými chuťovými pohárky a myslete na dávkování.

 Dávkování medů s příměsí

druh medu dávkování dospělí dávkování děti vhodný pro těhotné?
Guarana v medu 1 lžička denně 0,5 lžičky denně, pro děti starší 3 let ano
Mateří kašička v medu 2 lžičky denně nevhodný ne
Květový pyl v medu 3 lžičky denně 1-1,5 lžičky denně ano
Kakaové boby v medu není omezeno není omezeno ano
Pohyb v medu 2 lžičky až 2× denně 2 lžičky až 2× denně, pro děti starší 3 let ano
Rakytník v medu 1 lžička denně 0,5 lžičky denně, pro děti starší 3 let ano
Propolis v medu 1 lžička denně nevhodný ne
Žen šen kořen v medu 1 lžička denně 0,5 lžičky denně, pro děti starší 3 let ano
Zázvor lékařský v medu 2 lžičky denně 1 lžička denně, pro děti starší 3 let ano
Apiglukan - med s betaglukanem 1 lžička 2 - 4 x denně 1 lžička 2 - 4 x denně, pro děti starší 3 let ano
Schizandra čínská v medu (již není v nabídce) 2 lžičky denně 1 lžička denně, pro děti starší 3 let ano
Pepř v medu (již není v nabídce)
1 lžička až 2× denně 0,5 lžičky až 2× denně, pro děti starší 3 let ano

lžička = čajová lžička

Výhody pastování medu

pastování medu, med s květovým pylem Pleva

Všechny medy s příměsí jsou pastované. Jedná se o technologický postup mechanického promíchávání, při němž med získává jemnou kašovitou konzistenci. Takto zpracovaný med nekrystalizuje, příjemnou konzistenci si zachovává dlouhodobě a dobře se s ním pracuje - zůstává měkký, snadno se nabírá, je dobře roztíratelný a přitom nestéká.

U medů s příměsí pak používáme pastování také z toho důvodu, že krémová konzistence zamezuje oddělování příměsi od medu a v případě, že k oddělení přece jen dojde (to se týká hlavně kakaových bobů, které mají tendenci vyplouvat vzhůru), pastovaný med jde snadno promíchat.

Vyberte si ten svůj:

Guarana v medu

Tento chuťově jemný medík s příjemným dozvukem už jsme zmínili na začátku. Guarana je jedním z nejčastěji prodávaných potravinových doplňků, používá se také při výrobě energetických drinků. S dávkováním proto velmi opatrně.

Mateří kašička v medu

Kašička se často používá v kosmetice jako výživa pro pleť, mnoho lidí ji ale také přijímá ve formě tablet pro nabuzení organismu. Věděli jste, že se včelí královna dožívá až 20× vyššího věku než běžná dělnice? Královna na rozdíl od dělnic celý život dostává mateří kašičku.

Květový pyl v medu

Pyl včelky používají především k výživě rostoucích larev, jež potřebují hodně energie pro svůj rychlý vývoj. Dále je to základní stavební kámen pro blahodárnou mateří kašičku.

medy s příměsí Pleva

Zázvor lékařský v medu

Musíme jej vlastně představovat? Kdo by neznal čaj s medem, zázvorem a citrónem při nachlazení a chřipkách!  Med s kořenem zázvoru lékařského je chuťově lehce pikantní a přitom báječně sladký.

Pohyb v medu

Díváte se na asi nejpodivnější med, který jsme kdy namíchali. Obsahuje glukosamin, chondroitin a MSM, tedy látky, které podporují pohybový aparát. Neobvyklé složení naši zákazníci oceňují, máme na něj velmi dobrou odezvu.

Kakaové boby v medu

Na tomto medu si pochutná opravdu každý. Dokáže sice povzbudit, malé espresso vás ale podpoří více. Doporučené dávkování zde proto není omezené jako u ostatních druhů. Med samotný je jinak zajímavou kombinací sladké a hořké chuti. Pokud rádi experimentujete a hledáte něco výjimečného, těžko objevíte unikátnější med s příměsí.

Kakaové boby v medu Pleva

Rakytník v medu

Asi nejvíce koncentrovaný med s příměsí v naší nabídce, proto doporučujeme dávkování hodně krotit. V Rusku je znám pod názvem "sibiřský zázrak" nebo také "citroník severu".

Propolis v medu

Tuto kombinaci jsme možná mohli zmínit někde výše, je to jeden z vůbec nejprodávanějších medíků v našem sortimentu se specifickou a příjemnou chutí. Včelky používají propolis ke stavbě a hlavně dezinfekci úlu. V medu je  0,5 % propolisu, a dávkování omezené na pouhou lžičku denně.

Žen šen kořen v medu

Blahodárné účinky žen šenu jsou popisovány skoro tak dlouho, jako blahodárné účinky medu. Velmi oblíbený byl už v prvním století před naším letopočtem v Asii, postupně se pak rozšířil i na naše území.

Medy s příměsí Pleva

Apiglukan - med s betaglukanem

Tento speciální medík od rodinné firmy Grulich s.r.o. obsahuje betaglukan z hlívy ústřičné. Ten díky svému složení ve střevech aktivuje buňky zvané makrofágy, které následně pohlcují a ničí infekční organismy i rakovinné buňky. Velký vliv má také na zvýšení obranyschopnosti organismu. A ve spojení s výtečným medem je tedy skvělým výživovým doplňkem pro podporu imunitního systému a odolnosti organismu.

Schizanda čínská v medu - již není v nabídce

Tato rostlinka se čas od času vyskytuje i na našich zahradách. Tam ji ale znáte pod názvem Kalnopraška čínská. Pochází z východní Asie a pro její blahodárnost se z ní ve vysokohorských oblastech často vaří čaj. V čínské medicíně je nazývána plodem pěti chutí. Na děti schizandra působí jako škrtnutí u sudu střelného prachu, doporučujeme držet se doporučeného dávkování.

Pepř v medu - již není v nabídce

Chuťově je tento med srovnatelně bláznivý. Dráždivý pepř smíchaný s jemným sladkým medem vytváří hodně divoký vír, který na jazyku zůstává dlouho po spolknutí. Pepř dokáže pěkně vzpružit. Může však dráždit žaludek, určitě jej proto nedávejte dětem do tří let a osobám s citlivějším bříškem.

dárková sada medů s příměsí Pleva

Medy s příměsí patří také mezi velmi oblíbené dárky. Pokud se nemůžete rozhodnout jen pro jednu příchuť, nebo byste rádi darovali celé balení chuťových zážitků, můžeme vám nabídnout také dvě dárková balení našich medů s příměsí: dárkové balení 3 medíků s příměsí dle vašeho výběru, nebo elegantní dárkovou sadu 8 medíků s ručně vyráběnou dřevěnou lžičkou.  Přejeme příjemné mlsání :-)
 

Vybrat si z nabídky medů s příměsí

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit