0 Kč(0 ks)
Zpět

Mlsejte s námi: recepty na medovou zmrzlinu nebo poctivé koláče

Mlsejte s námi: recepty na medovou zmrzlinu nebo poctivé koláče

22. 06. 2015

Tak se nám blíží konec školního roku, a to je samozřejmě potřeba pořádně oslavit. Oslavovat budou nejen žáci, ale i studenti a dětičky ze školek – tak proč jim nepřichystat něco sladkého na mlsání?

Ta radost dětí, když na konci školního roku dostanou nazpět svého zabaveného angličáka nebo panenku... Ehm, dnes vlastně spíš mobil, iPad nebo tablet :-)

Připravila a vyzkoušela jsem pro vás pár receptů, se kterými určitě uspějete:  Kynuté koláče z medového těsta, Domácí medová zmrzlina, Jednoduchá jahodová zmrzlina. Vhodné jsou jak na oslavu, tak i jen když je chuť na něco dobrého na zub.

Kynuté koláče z medového těsta

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vrchovatá lžíce medu
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 150 g rozehřátého sádla (ne horké)
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 1 kávová lžička medu – na kvásek

Postup:

Droždí rozpusťte pomocí lžičky medu a poté postupně přidávejte ostatní suroviny. Zadělejte těsto a nakonec zapracujte sádlo. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte cca 1 hodinu kynout na teplém místě. Těsto je vhodné na koláče na plech i na vázané či důlkové. Koláče můžete naplnit libovolnými náplněmi, ovocem, sypat drobenkou. Pečte na 180 °C do světle hněda (respektujte zkušenosti s vlastní troubou). Ještě horké potírejte rozehřátým máslem.


Tvarohová náplň:

  • 100 g tekutého medu
  • 2 tvarohy (nejlépe plnotučné)
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g másla
  • 30 g rozinek
  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • 2 bílky - sníh

Všechny suroviny smíchejte a nakonec do náplně zapracujte tuhý sníh z bílků.

Povidlová náplň:

  • 400-500 g povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce medu
  • 1 kávová lžička skořice
Smíchejte všechny suroviny a náplň je hotová.

Domácí medová zmrzlina

Suroviny:

  • 300ml smetany ke šlehání
  • 100 ml tekutého medu
  • 1 vejce
  • 4 žloutky

Dle chuti můžete přidat:

  • rozpuštěnou kvalitní čokoládu (do základu, který se vaří)
  • opražené ořechy (zamíchat do hotové zmrzliny před zmrazením)
  • likér (do základu, který se vaří)

Postup:

Do hrnce (nebo nerezové mísy) nad vodní páru dejte med, vejce a žloutky a vše ručním šlehačem šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne hustý světlý krém (cca 10min). Vzniklý krém dejte větší mísy, ve kterém ho nakonec budete míchat dohromady se šlehačkou. Vyšlehejte šlehačku a opatrně vmíchejte do krému. Libovolnou formu vyložte potravinářskou folií a vlijte do ní hotovou směs. Ideální je forma na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet.
Upozornění: Směs nevařte – srazila by se vajíčka!

Jednoduchá jahodová zmrzlina

Suroviny:

  • 500 g mražených jahod
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • med dle chuti

Postup:

Zmražené jahody rozmixujte do hladka, přilijte smetanu, med dle chuti a ještě chvíli mixujte.

Z této zmrzliny se dá vytvořit i krásný pohár s čerstvým ovocem a šlehačkou

Používáte při pečení nebo vaření med? Máte nějaké své ověřené recepty s medem? Napište mi je do diskuze nebo na email, ráda je vyzkouším :-)

Veronika Plevová včelařka, sociální sítě - o autorce článku

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu nebo na facebooku zapeklitý dotaz, vyřizuje ho většinou právě Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří.

Přečtěte si také:

RECEPT: Lahodná domácí marmeláda s medem

Připravte si džem plný ovoce a medu. Každoročně se těším na sezónu, jezdím na trhy a pečlivě si hlídám dobu, kdy začíná zrát ovoce, a já můžu rodině připravit domácí marmeládu.

Kazí se vám zuby? Může za to cukr, nikoli med!

Nedávno jsme narazili na klamavou zprávu, že med výrazně kazí zuby. Vědecké studie s tím ale nesouhlasí. Představíme vám hned tři z nich, které dokládají, že med narozdíl od cukru zuby nekazí, ale naopak pomáhá proti bakteriím, které za příčinou zubních kazů stojí.

Jak si vyrobit pampeliškový med? Je to vůbec med?

V článku si prozradíme rozdíly mezi medem a pampeliškovým "medem". Také se podíváme na výrobu pampeliškového medu.

Všechny články z rubriky

Diskuse

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz