0 Kč(0 ks)
Zpět

Mlsejte s námi: recepty na medovou zmrzlinu nebo poctivé koláče

Mlsejte s námi: recepty na medovou zmrzlinu nebo poctivé koláče

22. 06. 2015

Tak se nám blíží konec školního roku, a to je samozřejmě potřeba pořádně oslavit. Oslavovat budou nejen žáci, ale i studenti a dětičky ze školek – tak proč jim nepřichystat něco sladkého na mlsání?

Ta radost dětí, když na konci školního dostanou nazpět svého zabaveného angličáka nebo panenku... Ehm, dnes vlastně spíš mobil, iPad nebo tablet :-)

Připravila a vyzkoušela jsem po vás pár receptů, se kterými určitě uspějete. Vhodné jsou jak na oslavu, tak i jen když je chuť na něco na zub.

 

Kynuté koláče z medového těsta

medové koláče

Suroviny:

• 250g hladké mouky
• 250g polohrubé mouky
• 1 vrchovatá lžíce medu
• 30g droždí
• 2žloutky
• 200ml mléka
• 1lžička soli
• 150g rozehřátého sádla (nesmí být horké)
• Citronová kůra
• Vanilkový cukr
• 1kávová lžička medu – na kvásek

Postup:

Droždí rozpusťte pomocí lžičky medu a poté postupně přidávejte ostatní suroviny. Zadělejte těsto a nakonec zapracujte sádlo. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte cca 1 hodinu kynout na teplém místě. Těsto je vhodné na koláče na plech i na vázané či důlkové. Koláče můžete naplnit libovolnými náplněmi, ovocem, sypat drobenkou. Pečte na 180 °C do světle hněda (respektujte zkušenosti s vlastní troubou). Ještě horké potírejte rozehřátým máslem.

Tvarohová náplň:

  • 100g tekutého medu
  • 2 tvarohy (nejlépe plnotučné)
  • 1 vanilkový cukr
  • 50g másla
  • 30g rozinek
  • Citronová kůra
  • 2 žloutky
  • 2 bílky- sníh

Všechny suroviny smíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a nakonec zapracujte do náplně.

Povidlová náplň:

  • 400-500g povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce medu
  • 1 kávová lžička skořice

Smíchejte všechny suroviny a náplň je hotová.

Medová zmrzlina

Do hrnce (nebo nerezové mísy) nad vodní páru dejte med, vejce a žloutky a vše ručním šlehačem šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne hustý světlý krém (cca 10min). Vzniklý krém dejte větší mísy, ve kterém ho nakonec budete míchat dohromady se šlehačkou. Vyšlehejte šlehačku a opatrně vmíchejte do krému. Libovolnou formu vyložte potravinářskou folií a vlijte do ní hotovou směs. Ideální je forma na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet.

Upozornění: Směs nevařte – srazila by se vajíčka

medová smetanová zmrzlina

Suroviny:

300ml smetany ke šlehání
100 ml tekutého medu
1 vejce
4 žloutky

Dle chuti se může přidat:

– rozpuštěná kvalitní čokoláda (do základu, který se vaří)
– opražené ořechy (zamíchat do hotové zmrzliny před zmrazením)
– likér (do základu, který se vaří)

 

publicdomainpictures, autor:Cristie Guevara

Jednoduchá jahodová zmrzlina

jahody

Suroviny:

500g mražených jahod
300 ml smetany ke šlehání
Med dle chuti

Postup:

Zmražené jahody rozmixujte do hladka a poté k nim přilijte smetanu, med dle chuti a ještě chvíli mixujte.

Z této zmrzliny se dá vytvořit i krásný pohár s čerstvým ovocem a šlehačkou

publicdomainpictures: autor Elisa Fiore

sdílejte článek recepty na léto zmrzlina

Používáte při pečení nebo vaření med? Máte nějaké své ověřené recepty s medem? Napište mi je do diskuze nebo na email, ráda ho vyzkouším :-)

Veronika Plevová včelařka, sociální sítě - o autorce článku

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu nebo na facebooku zapeklitý dotaz, vyřizuje ho většinou právě Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří.

Podívejte se na články, které Veronika napsala:
Jak si vyrobit pampeliškový med?

Diskuse

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz