0 Kč(0 ks)
Zpět

Oleje v kosmetice vyživují a pomáhají

Oleje v kosmetice vyživují a pomáhají

28. 07. 2020

Oleje (tedy mastné kyseliny) znala kosmetika už ve starověku. Látky izolované z jader, semen a plodů tvoří i dnes jedny z nejdůležitějších látek regenerační, pečující i masážní kosmetiky. Bez jejich účinků by žádná pleťová, vlasová či nehtová kosmetika zkrátka nefungovala. A využít je můžete i sami doma. Proto se na jednotlivé oleje a jejich využití podíváme podrobněji.



Olej ze šípkové růže

- král olejů, který pomáhá zmírňovat vrásky a hojit ranky

Voňavý šípkový olej se získává lisováním semen růže šípkové (Rosa canina). Protože má na lidskou pokožku opravdu blahodárné a výjimečné účinky, bývá někdy označován jako „král olejů“ nebo „olej krásy“. Obsahuje bohatou zásobu vitamínů A, B, C, E a K, nenasycené mastné kyseliny a vápník. V kosmetice patří k novějším kosmetickým olejům, je ceněn pro své hydratační a regenerační účinky.

Osvědčil se zejména na zmírnění vrásek, jizev po operacích nebo drobných jizviček po akné. Pravidelné mazání šípkovým olejem vede k vyhlazování vrásek a omezení výskytu nových vrásek. Pomáhá pečovat i o pokožku spálenou či nadměrně vystavenou sluníčku. Obecně se využívá k řešení kožních problémů, například při ekzémech a proleženinách. Pomůže také při hojení tržných ran a ranek.

Výborné osvěžení pleti přináší pleťová maska ze šípkového oleje. Díky regeneračním účinkům se šípkový olej hodí používat i jako krém. Patří totiž mezi tzv. „suché oleje“, takže se nemusíte bát, že by vaše pokožka byla po aplikaci příliš mastná.

Aplikace

Pokud budete aplikovat čistý šípkový olej, vmasírujte ho do pokožky vždy pomocí namočených rukou. Půjde vám to lépe a olej bude působit účinněji. V případě, že je šípkový olej součástí krému či balzámu, řiďte se instrukcemi konkrétního výrobku. Pokud budete olejem ošetřovat poraněná místa, popáleniny, tržné rány nebo proleženiny, nanášejte ho prostřednictvím navlhčeného kosmetického tamponu, abyste zachovali maximální hygienu.

Šípkový olej v naší kosmetice

Šípkový olej je součástí Medového peelingového krému. Dále místo šípkového oleje používáme v naší kosmetice šípkový extrakt, který je ještě účinnější než samotný olej. Využili jsme ho v Elixíru mládí s mateří kašičkou, Krému na dekolt s medem a Výživném krému s propolisem 5v1.

Olej z hroznových jader (vinný olej)

- nejkvalitnější masážní olej, který dovede zužovat póry mazových žláz

Hroznový olej se získává velmi šetrným způsobem z hroznových jader, které jsou už sama o sobě odpadem po vylisování hroznové šťávy. Každá kulička hroznů tak poslouží mnoha účelům a stoprocentně se využije. Množství a složení tuků v jadércích závisí na konkrétním kultivaru, regionu, ale také zralosti celého hroznu i způsobu izolace oleje.

Při správné izolaci v něm zůstávají cenné polyfenoly, vitamíny, lecitin, skvalan i vosky. Kondenzované třísloviny z jadérek působí jako vzácné antioxidanty. Vinný olej obsahuje také malé množství adstringentních látek, které dovedou zužovat póry mazovaných žláz, a neucpává je. Proto je jedním z mála olejů, které jsou vhodné i pro mastnou pokožku. Vinný olej platí za jeden z nejkvalitnějších masážních olejů vůbec a po smíchání s dalšími oleji je vhodný i pro suchou pokožku (i proto jsme ho v našich výživných krémech 4v1 a 5v1 zkombinovali s olivovým a slunečnicovým olejem).

Vinný olej je hypoalergenní, proto ho často používají lidé s citlivou pokožkou nebo kosmetické firmy v krémech určených pro oblast očního okolí. Pomáhá na ekzematickou pokožku a s úspěchem se používá i na pokožku onkologických pacientů po terapii. Protože je významným zdrojem antioxidantů a kyselin, zpomaluje stárnutí pleti a pozitivní účinky má i na ochablou kůži, protože zvyšuje její elasticitu. Skvělý je také pro masáž nohou, redukuje totiž vznik křečový žil a otoky.

Aplikace

Na pokožce se vinný olej velmi snadno roztírá a rychle ji zvláčňuje a zjemňuje. Na povrchu zanechá velmi tenký film, ale není mastný a lepkavý, proto můžete vinný olej aplikovat třeba i před odchodem do práce.

Vinný olej v naší kosmetice

Olej z hroznových jader je součástí řady našich produktů: Najdete ho ve Výživném krému s mateří kašičkou 4v1, Výživném krému s propolisem 5v1, Bambuckém balzámu s propolisem, Medovém peelingovém krému i nejnovějším Medovém balzámu na rty s příchutí vanilky.

Olivový olej

- univerzální kuchařský i kosmetický pomocník, který prodlužuje mládí

Když se řekne „kvalitní olej“, většina z nás si hned vybaví ten olivový. Etymologicky dokonce tvoří i základ slova olej, protože latinský název rodu olivy (latinsky olea) znamená olej. Jeho druhové jméno se pak vztahuje k Evropě, domovině olivovníků. Háje olivovníků s pokroucenými kmeny šedé barvy a typickou popraskanou kůrou se dnes nacházejí kromě regionů v oblasti Středozemního moře také v USA, Africe, Austrálii nebo Japonsku. Z jednoho semene plodů olivy se získá přibližně 25 až 50 % oleje. Vyrábějí se dva základní druhy oleje podle způsobu lisování:

  • extra panenský olivový olej – vzniká za studeného lisování a má typickou žlutozelenou barvu a
  • olivový olej – lisuje se při druhém lisování, které už probíhá za vyšší teploty, a má světle žlutou barvu.

Podobně univerzální látku jako olivový olej byste hledali jenom stěží. Základem složení je kyselina olejová (asi 70 %) a dále obsahuje malé množství vzácné kyseliny palmitové (2 %). Tepelně neupravovaný olej je bohatý na vitamín E, beta-karoten a chlorofyl. Kromě toho obsahuje asi 1 % skvalanu. Protože objem produkce olivového oleje je asi nejrozsáhlejší ze všech olejů, získává se z něj i čistý fytoskvalen.

Olivový olej se uplatňuje v celé řadě kosmetických produktů pro všechny věkové kategorie. Vyrábějí se z něj dětské olejíčky, používá se v kosmetice určené pro teenagery a pokrývá i produkci kosmetiky pro zralou pleť. Znamenité využití nachází rovněž v regeneračních přípravcích na vlasy a nehty. Hojně se zpracovává i při výrobě kvalitních mýdel a přípravcích určených na podrážděnou pokožku po opalování. Traduje se také, že prodlužuje mládí.

Olivový olej můžete z kuchyně jenom přenést do koupelny a využít ho k řadě zkrášlujících procedur. Představuje perfektní pleťovou a tělovou masku. Stačí namočit ruce, kápnout na jednu z nich dvě kapky oleje a potom roztírat po pokožce obličeje či těla. S nanesením velmi tenké vrstvy pokožka nezůstane mastná, olej se naopak velmi rychle vsákne a dobře udrží hydrataci.

Oblíbeným prostředkem je i při péči o ruce a nehty, ty se na 15 minut ponoří do misky s olivovým olejem – až je vytáhnete, budou krásně hebké a nehty se po několika opakováních stanou pružnější. Výborné využití má i na domácí zábaly na vlasy, kterým dodá ztracenou svěžest a lesk. S oblibou ho naše zákaznice využívají i na odličování – stačí namočit kosmetický tamponek do teplé vody a kápnout na něj několik kapek oleje. Podobným způsobem se můžete odlíčit i za pomoci kokosového oleje.

Aplikace

Stejně jako u výše zmiňovaných olejů je účinnější nanášet olivový olej na vlhkou pleť. Menší množství vám udělá dobrou službu a méně případné mastné neplechy. Pokud potřebujete hloubkovou péči, nasaďte si na ruce promazané silnější vrstvou olivového oleje gumové rukavice nebo igelitové sáčky. Teplo a zvýšená vlhkost urychlí celý proces a znásobí účinek. Pro intenzivní vlasovou péči trochu oleje mírně zahřejte, masírováním naneste na vlasovou pokožku i do délek vlasů a vlasy zakryjte starším ručníkem. Nechte působit nejméně půl hodiny a poté vlasy umyjte jemným šamponem.

Olivový olej v naší kosmetice

Olivový olej je součástí našeho Výživného krému s mateří kašičkou 4v1 a Výživného krému s propolisem 5v1, Medového peelingového krému, Bambuckého balzámu s propolisem, Medové masti s propolisem, Propolisového mýdla se skořicí, Medového mýdla s levandulí a Propolisového balzámu na rty s kuličkou.

Kromě olivového oleje využíváme v naší kosmetice také látku z tohoto oleje získanou – Olivem, která je až neuvěřitelně podobná pleti. Její tekuté krystaly jsou totiž slučitelné s kůží a při aplikaci se stávají přirozenou součástí lidské kůže, jsou s ní tedy dermatologicky zcela kompatibilní. Díky tomu Olivem obnovuje strukturu kůže a posiluje její bariérové funkce, dále přispívá k dlouhodobé hydrataci a také omezuje známky stárnutí. Více o Olivem si přečtěte v našem článku Biomimetická ingredience Olivem obnoví strukturu vaší pleti.

Makadamiový olej

- obnoví přirozené vlastnosti vaší pokožky a splyne s ní

Makadamiový olej se získává lisováním semen makadamových plodů, což jsou kulovité ořechy připomínající tvarem lískové oříšky, ovšem velikostí spíše kaštany. Jedná se o chutné a zdravé oříšky, které se u nás prodávají už oloupané a určené k přímé konzumaci. V jejich dužině tvoří olej přibližně 60 % a je unikátní tím, že obsahuje více než 16 až 34 % kyseliny palmovité. Takové množství velmi přesně odpovídá našemu kožnímu filmu. Stárnutím, zraněním nebo nepříznivými vlivy se z lidské pokožky zastoupení této kyseliny přirozeně vytrácí, proto pokožka ztrácí svou přirozenou funkci bariéry, což má za následek také vysychání kůže. Kyselinu palmovitou obsahuje kromě makadamiového oleje ještě rakytníkový olej.

S neuvěřitelnou oblibou se makadamiový olej setkával u původních obyvatel Austrálie, aboridžinců. Ti z něho získávali mnoho živin, především vitamíny A, B, E a nenasycené mastné kyseliny, zejména výše zmíněnou kyselinu palmovitou. Makadamový olej je bohatý také na obsah beta-karotenu a fytosterolů. Stejně jako vzácný jojobový olej výborně proniká skrz pokožku a nezanechává mastný film.

Olej z makadamia pokožku hydratuje, regeneruje a hojí. Hojně se používá v péči o suchou pokožku, která je rozpraskaná nebo oslabená vlivem chladného počasí v zimě. Velké uplatnění našel i v péči o popálenou pokožku. Hodí se také na dětskou pleť. Vykazuje vzácné bariérové účinky vůči chemickým a mikrobiologickým škodlivinám i vůči slunečnímu záření – díky tomu se používá do kosmetických emulzí, ve kterých má mimořádné účinky na suchou, ekzematickou, podrážděnou, citlivou a jemnou pokožku.

I když se v kosmetice využívá už celou řadu let, poslední dobou je jako znovuobjevený v luxusních pleťových, masážních i sprchových přípravcích. Využití najde v revitalizačních balzámech i přípravcích na suché rty. Protože se výborně vstřebává, často se používá jako masážní olej pro masáže celého těla. Připravit si z něj můžete také domácí masku, která se klasicky vtírá místo krému a už se neodstraňuje, protože se velmi rychle vsákne do pokožky.

Aplikace

Vzhledem ke skvělému vstřebávání nevyžaduje makadamiový olej žádné speciální postupy aplikace. Většího účinku dosáhnete při aplikaci na navlhčenou pleť. Naším tajným tipem je vlasová maska z makadamiového oleje – stačí jej nanést na vlasy, nechat alespoň 15 minut působit a poté umýt šamponem. Vlasy díky makadamiové masce získají krásný lesk a pevnost.

Makadamiový olej v naší kosmetice

Své účinky makadamiový olej prokázal zejména v přípravcích na sprchování, proto je součástí našeho Pánského sprchového krému s propolisem i dámského Sprchového krému s medem a makadamiovým olejem. Výborné uplatnění našel i v Krému na dekolt s medem, Elixíru mládí s mateří kašičkou, Krému s kapičkou včelího jedu, Pleťovém krému s propolisem a Propolisovém balzámu na rty s kuličkou.

Slunečnicový olej

- levný pomocník s výbornými účinky na akné a ekzémy

Slunečnicový olej bývá často používán i v kuchyni, ale uplatní se také jako levný a zároveň kvalitní pomocník v péči o vaši pleť. Díky lisování za studena obsahuje vysoké množství kysliny linoleové a vitamínu E, proto má výborné regenerační účinky pro zralou, suchou i atopickou pokožku. Perfektních výsledků dosahuje po smíchání s jojobovým olejem.

Protože při dlouhodobém používání lehce vysušuje pokožku, měli byste ho vždy používat vždy v kombinaci s mastnějšími oleji, například s olejem mandlovým, nebo v kombinaci s větším množstvím různých olejů, jako je tomu v našich výživných krémech 4v1 a 5v1. V pleťové kosmetice se slunečnicový olej používá zejména do hydrofilních olejů, masážních a koupelových přípravků. Výborných účinků dosahuje při hojení akné a ekzémů, protože vysoký obsah vitamínu E pokožku perfektně regeneruje.

Aplikace

Používejte ho vždy v kombinaci s dalšími oleji, jinak by mohl vaši pokožku mírně vysušovat. Podobně jako v případě mandlového oleje po něm na pokožce zůstává lehký ochranný mastný film. To ale platí, když se na kůži použije samotný, v kosmetice se takto chovat nemusí.

Kokosový olej

- panenský kokosový olej má úžasné hydratační účinky

Účinky kokosu v kuchyni i kosmetice jsou světu už poměrně dlouho známy. Díky množství vitamínů, antioxidačním látkám a podpoře imunity se dostal dokonce na seznam tzv. super jídel či superpotravin.

V kosmetice se kokosový olej používá pro řadu tělových, koupelových i masážních produktů. Největší účinky má jako tělový balzám, kde se svými hydratačními účinky hodí i pro atopickou pleť. Kokosový olej a jeho použití v domácnosti skýtá též řadu možností. Z kokosového oleje se vyrábějí i další kosmetické produkty, např. pasta na zuby. Tu si můžete vyrobit i snadno doma, smícháním kokosového oleje s jedlou sodou. Kokosový olej se výborně hodí i na léčbu akné a menších jizviček.

Aplikace

U produktů tělové či pleťové kosmetiky se doporučuje vmasírovat do pokožky ihned po koupeli. Výborně se osvědčil také jako přírodní odličovadlo – na kosmetický tamponek navlhčený teplou vodu ho stačí nanést minimální množství a poté důkladně odlíčit celý obličej. Využít ho můžete i jako masku na vlasy – stačí nanést samotný nebo ho zkombinovat s vaší oblíbenou maskou.

Kokosový olej v naší kosmetice

Abyste se kokosovým olejem nemuseli mazat hned po koupeli, přimíchali jsme ho do našich kvalitních mýdel – Medového mýdla s levandulí a Propolisového mýdla se skořicí. Pěknou dávku kokosového oleje obsahuje i Bambucký balzám s propolisem.

Bambucké máslo

- lehce roztíratelné bambucké máslo pro krásu Nefertiti

Rostlinný olej z ořechů afrického stromu shea (karité) najdete pod názvem bambucké máslo nebo jeho anglickým označením shea butter. Má máslovitou konzistenci, světle žlutou barvu a charakteristickou jemnou vůni. Svým lehkým roztíráním připomíná kakaové máslo. Obsahuje přibližně 41 % kyseliny stearové, 46 % kyseliny olejové, 6 % kyseliny linolové a 4 % vzácné kyseliny palmovité. Jeho unikátní složení bylo známé už starým Egypťanům – traduje se, že Nefertiti za svou legendární krásu vděčila právě bambuckému máslu.

Účinky bambuckého másla byste měli na pokožce vidět takřka okamžitě. Kůži ihned hydratuje, jemně ochrání a celkově zklidní. Po šesti týdnech a později se projeví účinky regenerační. Bambucké máslo přirozeně chrání před venkovními škodlivými vlivy, tlumí působení volných radikálů a mírné účinky má i proti UV záření. Osvědčilo se zejména v přípravcích proti striím, suchým a popraskaným bradavkám a regeneraci nehtového okolí. Své uplatnění nachází v nejrůznějších balzámech na pokožku – proti ekzémům, menším popáleninám, jizvám nebo bolavým svalům. Produkty obsahující bambucké máslo však nemusí být vhodné pro alergiky na ořechy.

Bambucké máslo rozhodně nepatří k levnějším ingrediencím, proto určitě vybírejte nerafinované bambucké máslo, BIO bambucké máslo nebo EKO bambucké máslo. Připlatíte si několik desetikorun, ale koupíte si produkt prémiové kvality. Vaše tělo vám určitě poděkuje.

Aplikace

Velmi jemně vetřete do pokožky, vstřebá se takřka okamžitě.

Ricinový olej

- ricinový olej se pro krásné vlasy

Ricinový olej, získávaný z ricinových bobů, má na rozdíl od všech uváděných olejů poněkud jiné složení – obsahuje zvláštní mastnou kyselinu s hydroxylovou skupinou v řetězci, proto má mírné hydrofilní vlastnosti. Ty mu umožňují částečné míchání s vodou, lihem nebo acetonem, proto se využívá na promaštění přípravků na pleť, ať už gelových nebo na bázi vody či lihu. Zároveň se hodí na přípravky určené po holení, odlakování nebo pro vlasovou kosmetiku.

Ricinový olej je též výborným rozpouštědlem pigmentů, proto se používá při výrobě řasenek a rtěnek. Ricinový olej a jeho použití jsou tedy poměrně všestranné. Používá se také jako pomocník proti bradavicím, na pooperační jizvy, bolestivé svaly nebo klouby. Hojně se také využívá pro vlasové zábaly, zejména u pokožky trpící lupy vykazuje mimořádnou účinnost.

Aplikace

Ricinový olej se nanáší na navlhčenou pleť. V případě vlasových masek a zábalů je vhodné olej lehce nahřát, aby byl teplý.

Lněný olej

- v kosmetice regeneruje suchou pokožku, a pomáhá s ekzémy

Lněný olej se získává lisováním lněných semínek a představuje jeden z mála významných zdrojů vzácné ALA (alfa-linoleové kyseliny). Kromě ní obsahuje i beta-karoten, vitamín E, vápník a další minerální prvky. Díky látkám nazývaným lignany má antivirové a antimikrobiální účinky.

Jeho výraznou nevýhodou je krátká doba trvanlivosti. Velmi rychle se totiž kazí na světle i v teple. Zároveň poměrně nepříjemně voní, proto se do kosmetiky používá spíše zřídka.

Své uplatnění našel lněný olej převážně v přírodní kosmetice, která má rychlou distribuci a krátkou dobu skladování. Výborný je také jako masážní olej pro děti i dospělé. Kosmetické přípravky z lněného oleje slouží k regeneraci suché pokožky, obnově unavené pokožky a pomoci pokožce ekzematické. Lněný olej a jeho účinky jsou známy především těhotným ženám. Preventivně se používá v těhotenství proti vzniku strií i do přípravků na posílení nehtů a vlasů.

Aplikace

Jemně vmasírujte do navlhčené pokožky a v případě produktů postupujte podle návodu.

Lněný olej v naší kosmetice

S účinky lněného oleje se můžete seznámit díky voňavým mýdlům značky Pleva. Vydatné množství ho obsahuje Medové mýdlo s levandulí a Propolisové mýdlo se skořicí.

Jojobový olej

- olej ze „zlata pouště“ má ochranné, zvláčňující a hydratační účinky

Jojobový olej se získává z jadérek bílých bobulek, které rostou na stálezelených polopouštních keřích simondsie čínské neboli jojoby čínské, někdy nazývané také pouštní ořech. Ačkoli jojobový olej bývá nazýván olejem, na základě jeho unikátního složení by se měl správně označovat jako jojobový vosk.

Jojobový olej je svým složením velice podobný kožnímu mazu, díky tomu je vhodný pro všechny typy pleti, i pro velmi citlivou. Je bohatý na nenasycené mastné kyseliny a vitamin E. Na pokožce se krásně roztírá, zvláční ji, hydratuje a zanechá ochranný film, který pokožku chrání před vysycháním i vůči vnějším vlivům. Nezanechává však mastný vzhled, ale naopak pokožku zmatňuje.

Aplikace

Jojobový olej nanášejte vždy na čistou a vlhkou pokožku. Vnitřně se jojobový olej neužívá.

Jojobový olej v naší kosmetice

Pro své hydratační a regenerační účinky se využívá v masážní, hydratační a regenerační kosmetice, třeba v našem Propolisovém balzámu na rty s kuličkou.

Mandlový olej

- jemný olej vhodný i pro problematickou pokožku

Jeden z nejpoužívanějších a nejjemnějších kosmetických olejů je bohatý na kyselinu olejovou, linolovou, betakaroten, vitamín E a vzácné minerální látky. Pokožku zvláčňuje a změkčuje, zklidňuje, vyživuje a podporuje její regeneraci, zároveň se rychle vsakuje. Jeho drobnou nevýhodou může být, že na pokožce zanechává mastný pocit.

Je vhodný pro každý všechny typy pleti a obzvláště se hodí pro citlivou, suchou a zralou pleť, na kůži se sklonem k ekzémům a alergiím i na pokožku pálenou od slunce. Stejně tak je vhodný i pro pleť s akné. Pro svou jemnost může být používán i pro nejmenší děti, dokáže báječně zklidnit jejich citlivou pokožku např. při podráždění od plenek. Mandlový olej se uplatňuje také při péči o vlasy – vyživuje jejich kořínky, stimuluje růst a zvýrazňuje lesk i jejich elasticitu. Je dražší než olivový olej, ale i přesto se pro své úžasné účinky používá v aromaterapiích.

Aplikace:

Mandlový olej můžete můžete místo pleťového krému i tělového mléka. Menší množství oleje vždy vetřete do vlhké pokožky. Je také skvělou volbou pro domácí masáž obličeje.

Mandlový olej v naší kosmetice

My jsme ho pro jeho jedinečné vlastnosti využili v našem Medovém balzámu na rty v kelímku.

Meruňkový olej

- luxusní olej z meruňkových jader i pro tu nejcitlivější pleť

Složením a svými účinky se meruňkový olej podobá tomu mandlovému. Meruňkový olej je lehký, velmi dobře se vstřebává a neucpává póry. Pro svou jemnost a uklidňující a regenerační schopnosti je vhodný i pro velmi citlivou pleť. Jeho úžasnou vlastností je také schopnost snížit únik vody z kúže. Díky své variabilitě bývá základem kosmetiky pro všechny typy pleti.

Aplikace:

Meruňkový olej stejně jako ostatní oleje nanášejte na vlhkou pleť. Je skvělý pro použití po koupeli pro zadržení vlhkosti v kůži, je také ideální pro použití k masážím obličeje i celého těla.

Meruňkový olej v naší kosmetice

Pro jeho bezvadné vlastnosti a jemnost jsme jej využili v našem Medovém očním krému, kde je z důvodu použití na citlivé oční okolí nutné využít jen ty nejlepší ingredience. Najdete ho také v Pleťovém krému na akné.

Způsob získávání olejů

Nejlépe hodnoceno je lisování olejů bez tepelné úpravy, tzv. zastudena, tedy při maximální teplotě 35 °C. Takto získané oleje jsou biologicky nejbohatší a logicky také nejdražší. Zpravidla se označují jako oleje panenské. Jejich látky jsou nejúčinnější čerstvé, proto mají opravdu kvalitní oleje dobu spotřeby často jenom několik měsíců.

Po vylisování zastudena zůstane v již vylisovaném materiálu ještě hodně oleje, proto se pro větší výtěžnost uskutečňuje druhé kolo lisování, tzv. lisování při zvýšené teplotě. Oleje získané tímto způsobem jsou i tak velmi cenné.

Některé tuky se získávají při vyšší teplotě už při prvním zpracování – jedná se o bambucké máslo, kokosový olej nebo kakaové máslo.

Přečtěte si také:

Jak pečovat o mladistvou pleť po dvacítce

Je vám mezi dvaceti a třiceti? Akné už vás pravděpodobně netrápí a na vrásky jste ještě ani nepomyslela. S pletí nemáte žádné výraznější problémy, ale někde v podvědomí tušíte, že i tak byste se jí měla věnovat, protože chcete, aby zůstala přesně tak krásná, jako je teď, ještě dlouho.

Odpočinek pro unavenou a povadlou pleť

Snad nikdy v historii lidé nepracovali tolik jako my teď. Svou daň uspěchané době odvádí i naše pleť – unavená, povadlá, zašedlá, s kruhy pod očima. Proto pro vás máme několik tipů, jak se naladit na domácí odpočinkovou vlnu a zrelaxovat zgruntu – hlavu i pleť.

6 mýtů a pravd o citlivé pleti

V šestici mýtů a pravd o citlivé pleti zodpovíme otázky a přidáme spoustu rad, jak se o citlivou pleť starat, rozmazlovat ji a předcházet typickým nešvarům, které ji mohou potkat.

Všechny články z rubriky


Zdroj: HOJEROVÁ, Jarmila – BOSKOVIČOVÁ, Eva: Ako vybrať kozmetiku: Kozmetika, zdravie, krása. Plat4M Books, 2015, s. 192-193. ISBN 987-80-896-421-9-9.

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz