Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Oslavte den dětí velkolepě, bez velkých nervů a nákladů

Oslavte den dětí velkolepě, bez velkých nervů a nákladů

Taky vám někdy připadá, že je těch oslav až dost? Svátky, narozeniny, Vánoce, vysvědčení, ukončení prázdnin, oslavy sportovních i kulturních úspěchů vašich dětí a do toho ještě Mezinárodní den dětí. Letos si s ním ovšem nemusíte lámat hlavu. Připravili jsme pro vás několik tipů na aktivity, které nezruinují vaši psychickou odolnost, ani peněženku.

Den dětí vznikl během Turecké války

První den dětí se slavil v Turecku 23. dubna 1920 díky Mustafovi Kemalovi, který přesvědčil společnost o tom, že důležitou součástí budování nového státu po Turecké válce jsou právě děti. V tento den se v Turecku den dětí slaví dodnes a je uznávaným státním svátkem. V ostatních státech měl den dětí přeci jen složitější vývoj – v roce 1952 se slavil Den pro ochranu dětí prosazený Mezinárodní unií pro péči o dítě a v roce 1954 OSN vyhlásila Světový den dětí. V některých státech se proto slaví 20. listopadu, jiné státy si ponechali původní datum oslav na začátku června.

Mezinárodní den dětí dnes slaví více než 145 zemí světa a k svátku se připojují školy, knihovny, mateřská centra i kulturní a sportovní organizace. Věnují dětem sladkosti, pořádají zábavné soutěže nebo sportovní klání v parcích.

Pokud nemáte na Mezinárodní den dětí žádný program, rádi vás inspirujeme.

Báječné společné odpoledne

mezinárodní den dětí

Mezinárodní den dětí si bohužel zatím nevydobyl takovou pozici, aby se stal svátkem provázeným celodenním volnem. Ovšem i tak si můžete s dětmi užít skvělé odpoledne. Nemusí vás to přijít draho, nemusí to být organizačně a psychicky náročné, a dokonce si to můžete užít. Co tedy podniknout?

Podívejte se, jestli zájmové organizace vašich dětí nepřipravily pro ty nejmenší zajímavý volnočasový program. Turnaj ve volejbalu, skautská bojovka v nejbližším lesíku, cvičení dobrovolných hasičů i s jejich rodiči. Určitě vás překvapí, co všechno se v daný den koná. Pokud vaše děti zatím nechodí na žádné kroužky, můžete s nimi hned po škole navštívit klasický dětský den v místním parku nebo na školním hřišti. Skákání v pytli, lezení v dlouhém tunelu, lov magnetických rybiček a další aktivity, které se od vašeho mládí přece jenom tolik nezměnily.

Jste-li z malé vesnice nebo není-li ve vaší obci nikdo nakloněn dětským dnům, vymyslete skvělý den pro vlastní děti sami. Vynechte návštěvu fastfoodu nebo nákupního centra, můžete si třeba jenom koupit lístky na vlak a jet za dobrodružstvím – do lesa, do skal nebo na procházku kolem řeky. Do batohu sbalíte svačinu a pláštěnky a svou drahou polovičku poprosíte, aby vás za tři hodiny vyzvedla na určeném místě. Děti zažijí v přírodě velká dobrodružství, vy dáte odpočinout očím od počítače a společně si popovídáte tak, jak na to doma zpravidla není čas. Máme pro vás také tipy na výlety v okolí Potštejna – inspirovat se můžete v článku Nejkrásnější krajina široko daleko. Přijeďte k nám do Potštejna!.

Děti rostou strašně rychle, a když je jim dvacet nebo třicet, jejich rodiče si najednou uvědomí, že pro samou práci, starosti a nezbytnosti nebylo na rodinu dost času.

mezinárodní den dětí, dětský den

A kdyby se stalo, že počasí nebude zrovna nakloněno venkovním aktivitám, můžete vyrazit třeba do bazénu či aquaparku, nebo do některého zábavního centra - nejlépe takového, které umožňuje zařádit si spolu s dětmi.

Nebo si prostě užijte s dětmi nevšední den doma. Vytáhněte stolní hry, na které vám běžně nezbývá čas, můžete uspořádat herní turnaj. Ukažte dětem, co všechno se dá dělat s tužkou a papírem - zahrajte si piškvorky, lodě, země-město, veselé obrázky (já nakreslím hlavu, ty krk, já ramena…co z toho bude? - obdobně můžete po jednom skládat ze slov legrační věty), složte si Nebe, peklo, ráj a pusťte se do plnění šílených úkolů.

Naučte děti třeba skákat gumu. Můžete zorganizovat zábavné společné vaření či pečení nebo uspořádejte taneční párty, pěveckou soutěž nebo polštářovou bitvu. Nebo se pusťte do společného tvoření, skvělé je třeba jednoduché papírové divadlo, nebo společně namalujte obraz na velký papír. Stačí jen zvolit takovou činnost, kterou si užije celá rodina. Berte to jako příležitost být všichni pohromadě a užít si trochu jinou zábavu než obvykle.

Plyšová včelka Plevuška

Možná to bude chtít i nějaký dárek, přeci jen je to svátek. A druhý den budou ve škole děti vyprávět o nových chytrých telefonech, značkových teniskách a návštěvách 3D kina.

I v tomto případě můžete být velmi originální. Vyřezat s dětmi loďky z dubové kůry nebo dřeva akátu, naučit je skládat nové origami nebo je vzít povozit na koníkovi či poníkovi.

Pokud byste hledali opravdu originální dárek české výroby, se kterým se mohou před spaním pomazlit, a zároveň chtěli podpořit regionální producenty, můžete jim pořídit naši Plevušku.

Přejeme vám kouzelný Mezinárodní den dětí. Stačí objednat počasí a promyslet program, zbytek už určitě dopadne skvěle.

A na usínání po krásném dni pro vás máme jeden velmi speciální tip – 8 pohádek na dobrou noc od Hanky Plevové, zakladatelky Rodinné firmy Pleva. Zdarma si je můžete stáhnout výměnou za e-mailovou adresu níže. A garantujeme vám, že se vám budou velmi líbit. Hanka Plevová totiž ví, co na děti platí. Sama je maminkou tří dětí a spokojenou babičkou mnoha vnoučat, kterým píše pohádky. Právě ty teď můžete přečíst svým dětem i vy. A že je ten Mezinárodní den dětí, můžete být při uspávání trošku měkčí a dětem dopřát pohádky rovnou dvě nebo tři.



Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit