Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Paradentóza: příznaky, prevence, domácí léčba i babské rady

Paradentóza: příznaky, prevence, domácí léčba i babské rady

Paradentóza vzniká nahromaděním zubního plaku v ústech. V něm se vytvoří bakterie, které postupně putují až k závěsnému aparátu zubu, kde vznikne zánět. Vysvětlíme vám, jak paradentóze předcházet, jak ji včas poznat a jak v případě jejího vzniku dásně i zuby léčit.

Zánětlivé onemocnění způsobují bakterie v zubním plaku

Paradentóza neboli správně řečeno parodontitida je zánět parodontu, tedy onemocnění týkající se vazivového a kostního závěsného aparátu zubu. Často vzniká v důsledku neléčené gingivitidy - zánětu dásní. Zánětlivé onemocnění způsobují bakterie usazující se v ústní dutině. Bakterie se usadí na sklovině zubu a vytvoří tenkou vrstvu, kterou známe pod označením zubní plak. Z dásně potom zánět putuje dál do podpůrných tkání zubů (parodontu) a projevy nemoci se výrazně zhoršují. Během tohoto procesu se tkáně rozkládají a zuby mohou ztrácet svou oporu, což vede k jejich uvolnění a v horším případě ke ztrátě.

Onemocnění bývá hovorově označováno nejčastěji jako paradentóza, paradontóza či parodontóza. Správný tvar je však parodontitida (parodontitis), odvozený od termínu parodont - což je soubor tkání spojujících zub s kostí čelistní. Pod výše zmíněnými hovorovými označeními se navíc skrývají jak parodontitida, tak jí předcházející gingivitida, proto zde nejběžněji používaný termín paradentóza používáme.

Příznaky paradentózy

stadia paradentózy, parodontóza, parodontitida
Upraveno dle: Wikimedia Commons, autor, CC BY-SA 4.0

Onemocnění můžete poměrně dobře rozpoznat už v jeho rané fázi. Začíná nepříjemným zarudnutím dásní, později také otokem, při čištění zubů se objevuje krvácení. Zpočátku většinou dásně nebolí, což bývá často důvodem přehlížení těchto časných příznaků. Přitom v této fázi je většinou ještě snadné nemoc odvrátit, k čemuž postačí každodenní správná zubní hygiena.

Pokud si prvotních projevů popisovaných výše včas nepovšimnete, dojde v další fázi onemocnění k porušení závěsného aparátu zubu, což vede až k viklání zubů. Pevný nosný bod zubu je totiž dlouhodobě nemocný a ztrácí své stabilní ukotvení v dásni. S tím souvisí i postupné odhalování a citlivosti zubních krčků, protože se dásně začnou stahovat z okrajů zubů. Při neléčené paradentóze pacient může o zub také nevratně přijít. Paradentózu poznáte i po čichu – v závěsném bodu zubu se totiž vytvoří tolik hnisu, že postupně začíná způsobovat zápach z úst.

Pokud si myslíte, že omezením sladkého omezíte zároveň i kazivost zubů, můžete být na omylu. Záleží totiž na tom, čím sladíte. Když si dáváte do čaje a kávy bílý cukr, určitě je omezení na místě, protože ten zubní kaz způsobuje. Pakliže ovšem sladíte medem, nemáte důvod k obavám. Med totiž naopak pomáhá proti bakteriím, které za příčinou zubních kazů stojí.

Správné čištění zubů

Vznik paradentózy souvisí s nedostatečnou zubní hygienou. Při nedbalé zubní hygieně se v ústech postupně začne tvořit větší a větší množství zubního plaku a zubního kamene. Obě složky pak napomáhají vysoké hladině bakterií v ústech.

zdravé dásně bez paradentózy
Zdravé, dobře ošetřované dásně jsou pevné a světle růžové.

Nejzásadnější prevencí tedy je čistit si důkladně zuby ráno a večer. Pečlivou ústní hygienou paradentóze nejlépe předejdete. Samozřejmostí jsou pravidelné návštěvy zubního lékaře, aby se případné známky paradentózy podchytily včas. A velkou podporou jsou i pravidelné návštěvy dentálního hygienisty.

Dentální hygienista odstraňuje zubní kámen, pomůže vám zbavit se pigmentace zubů i povlaků, které často paradentóze předcházejí. Součástí návštěvy ordinace dentálního hygienisty je instruktáž techniky čištění zubů a představení dalších dentálních pomůcek. Přečtěte si, jak si správně čistit zuby.

Nejlepší léčba je prevence

Na kvalitu vašeho chrupu má kromě techniky a frekvence čištění zubů vliv i zubní pasta, kterou používáte. V naší nabídce najdete dvě zubní pasty, které vám pomohou nejrůznějším problémům se zuby předcházet.

zubní pasta s propolisem, pleva, jak na paradentózu


Zubní pasta s propolisem je naší tradiční dlouholetou zubní pastou, která má velmi svěží chuť i vůní. Neštípe a není příliš výrazná, ovšem účinná je velmi. Protože propolis má protizánětlivé účinky, potlačuje růst bakterií, které jsou při vzniku paradentózy klíčové.

Zubní pasta s propolisem je vhodná i pro všechny, kteří paradentózou již trpí.

Kouknout na Propolisovou zubní pastu pro svěží dech


Naše nejnovější Propolisová zubní pasta pro svěží dech se pyšní přírodním složením bez fluoru. Díky pořádnému podílu máty osvěžuje dech a díky propolisu zabraňuje rozšíření bakterií.

Zubní pasta obsahuje mimo jiné i přírodní bělidlo, které postupně navrací sklovině přirozený odstín. Právě díky pomalému a dlouhodobému účinku probíhá bělení zubů maximálně šetrně a zubní pasta je vhodná i na citlivé zuby.

V oblasti ústní hygieny je nejúčinnější pravidelnost a důslednost. Kromě kvalitní zubní pasty a dobré techniky čištění zubů vám s udržováním zdravého chrupu pomůže také ústní voda.

ústní voda s propolisem, jak na paradentózu

Naše Ústní voda s propolisem má antimikrobiální účinky a obsahuje výtažek z heřmánku, který nádherně zklidňuje dásně. Zatímco zubním kartáčkem odstraňujeme plak a nečistoty ze zubů, o dásně se staráme jenom zřídka.

Pravidelné používání ústní vody pomáhá dásně zpevnit, omezuje jejich krvácivost i kazivost zubů. Kromě toho také subjektivně osvěží a určitě budete mít příjemnější dech. Ústní voda zároveň pomáhá od chronické bolesti citlivých zubů.

Ústní voda s bylinkami bez alkoholu, jak na paradentózu


Naše nová bezalkoholová Ústní voda s bylinkami je skvělým pomocníkem pro účinnou péči proti paradentóze. Obsahuje patentovanou směs bylin, které snižují přecitlivělost dásní a jejich zánětlivost, díky xylitolu také omezuje tvorbu zubního plaku. Ústní voda tak napomáhá chránit vaše zuby a udržovat ústní dutinu v perfektním stavu.

Bylinková ústní voda má velmi zajímavou příchuť, ve které se snoubí kombinace máty a zázvoru. Díky nim budete mít příjemný pocit v ústech a zároveň svěží dech.

Nezbytní pomocníci

pečilivá ústní hygiena předchází paradentóze

Kromě zubní pasty a ústní vody byste si do výbavy pro čištění zubů měli pořídit kvalitní zubní kartáček, nejlépe měkký, který bude k dásním šetrný. Pro vyčištění těžko dostupných mezizubních prostor, kde zůstávají zbytky jídla a poskytují tak bakteriíím doslova živnou půdu pro svůj růst, jsou skvělými pomocníky mezizubní kartáčky. K dostání jsou zpravidla v různých velikostech, rozlišené barevným označením. Správnou velikost mezizubního kartáčku vám sdělí zubní lékař nebo můžete jednotlivé druhy vyzkoušet a určit ji sami. Například dentální hygienisté často žádají své pacienty, aby si k nim přinesli vše, čím si zuby čistí, a jejich pomůcky zkontrolují a poradí případné úpravy.

Mezizubní kartáčky jsou pro čištění mezizubních prostor vhodnější než dentální nit, protože jsou při čištění výrazně efektivnější a také jsou k dásním mnohem šetrnější. Kromě mezizubních kartáčků můžete používat také zubní irigátor (ústní sprchu).

Dá se paradentóza léčit?

Léčba paradentózy u zubního lékaře je složena z několika kroků. Po pečlivém vyšetření a zjištění stavu chrupu se lékař zaměřuje především na snížení množství bakterií, které onemocnění vyvolaly a na vytvoření optimálních podmínek pro odeznění nemoci. Prakticky léčení paradentózy v této fázi vypadá tak, že odstraňuje zubní kazy a zuby, které již zachránit nelze, odstraňují se také nevhodné výplně zubů, nepřesně zhotovené korunky a můstky, které zabraňují správnému čištění zubů. Součástí této fáze léčby paradentózy mohou být i antibiotika.

Druhou fází léčby paradentózy je odstraňování zubního kamene a zubního plaku. Zubní kámen má okem viditelnou i neviditelnou variantu, lékař se zpravidla věnuje oběma. Důležitou součástí léčby paradentózy je i domácí aktivita pacienta – tedy správné a důkladné čištění zubů a masáž dásní.

Rizikové skupiny paradentózy

Mírnými i závažnými formami paradentózy trpí až 80 % obyvatel naší republiky. Velký vliv na vznik onemocnění mají životní styl, stravovací návyky a především ústní hygiena. I ke vzniku paradentózy však můžete mít jisté genetické dispozice, kvůli kterým může nemoc snadněji propuknout. Paradentózou trpí nejčastěji silní kuřáci a těhotné ženy.

Babské rady a domácí pomoc při paradentóze

Čaj podle Marie Treben

Velký věhlas si právem vysloužil čaj rakouské bylinkářky Marie Treben, která v devadesátých letech minulého století vydala knihu Zdraví z boží lékárny, z níž je radost čerpat dodnes. Její čaj pomáhající zmírňovat bolest dásní je složen ze samých bylinek.

Připravte si: dubovou kůru, kontryhel, truskavec ptačí, šalvěj

Postup: Všechny bylinky v poměru 1:1:1:1 smícháte a přes noc dáte louhovat do studené vody. Na 0,5 litru vody budete potřebovat 2 vrchovaté čajové lžičky bylinkové směsi. Ráno čaj přecedíte, ohřejete a nalijete do termosky. Celý den ho pak můžete kloktat. Čím častěji, tím lépe.

Tinktura z hřebíčku a skořice

babské rady, léčba paradentózy

Druhou účinnou pomocí je tinktura z hřebíčku a skořice. Naprosto běžné koření vám může velmi dobře pomoci proti ústním problémům. Hřebíček i skořice jsou totiž bohatým zdrojem esenciálních olejů, díky kterým mají přirozené protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Hřebíček má navíc mírně znecitlivující účinky, díky nimž si ho oblíbili naši předkové ještě v dobách, kdy se místo k zubaři chodilo ke kováři. Jako prevence paradentózy se doporučuje užívat obojí koření ve formě tinktury.

Připravte si: 10 g hřebíčku, půl tyčinky skořice, 500 ml alkoholu (60%)

Postup: Hřebíček a skořici rozdrťte a zalijte alkoholem. Nechte dva týdny louhovat v pokojové teplotě. Poté tinkturu přeceďte a uskladněte v lednici. Používejte ji zředěnou na kloktání nebo si s ní pokapejte zubní kartáček, kterým si budete masírovat dásně.

Bylinky na hojení dásní

Bylinnými pomocníky na léčení paradentózy jsou i mochna nátržník a přeslička rolní. Obě bylinky se používají na hojení ran a krvácení.

Mochna se užívá ve formě odvaru ze sušeného kořene. Na jeden šálek vody budete potřebovat půl lžičky sušeného kořene. Odvarem si následně vyplachujte ústa po čištění zubů.

Z přesličky rolní se používá sušená nať. Na šálek vody budete pro odvar potřebovat jednu až dvě lžičky sušené natě. Povaříte asi 15 minut a necháte odstát. Kloktat můžete podobně jako v případě mochny.

Pomocníci z kuchyně

babské rady pro léčbu paradentózy

Na uzdravování a zklidňování dásní mají vliv i další rostliny a suroviny. V kuchyni můžete sáhnout po citronu, který je plný antibakteriálních složek. Můžete jím dásně masírovat, nebo jeho šťávou vyplachovat ústa. Protože však kyselina citronová oslabuje zubní sklovinu, vyčkejte po aplikaci citronu minimálně půl hodiny, než budete zuby jakkoli zatěžovat - i čištěním.

V boji proti paradentóze můžete využít také proti zánětům velmi účinnou kurkumu. Zhruba z jedné lžičky kurkumy vytvořte pastu s pomocí kokosového oleje, který poslouží nejen jako spojovadlo, ale sám disponuje dezinfekčními a protizánětlivými účinky. Pastu naneste na dásně, můžete i lehce promasírovat, nechte 2 - 3 minuty působit a poté si vypláchněte ústa vodou. Opakujte každý den před spaním.

Pokud si pravidelně děláte Zlaté mléko z kurkumy, zůstane vám kurkuma v ústní dutině přirozeně poměrně dlouho.

Vaše zkušenosti

„Zubní pasta s propolisem mi zmírňuje krvácení při paradentóze.“

Markéta

„Propolisové kapky mě pomáhají na zatahování zubních krčků, mám s nimi letitou dobrou zkušenost.“

Jarmila

„Vždy mi při čištění zubů krvácely dásně, po Vaší propolisové pastě pro svěží dech se tento problém výrazně zlepšil.“

Ilona

„Ústní voda s propolisem je výborný prostředek na potlačení krvácivosti dásní. Vřele doporučuji.“

Jiří

„Propolisová pasta pro svěží dech je bezva, přestaly mě bolet krčky. Super!“

Jiřina

„Mám parodentozu. S propolisovou pastou pro svěží dech mě nebolí zuby ani dásně.“

Lenka

„Ústna voda s propolisom je jednotka na trhu s ústnými vodami. V tehotenstve ma trápili bolestivé a krvácajúce ďasná. Už pri prvom použití som pocítila úľavu. Po pár dňoch bol zápal preč. Veľmi odporúčam, je fakt účinná.“

Katarina

„Ústní voda s propolisem funguje na bolavé a krvácející dásně.“

Bohunka

„Zubní pastu s propolisem doporučuji všem, kteří mají problém s paradentózou.“

Evca

„Zubní pasta s propolisem má uklidňující účinek na ústní dutinu příjemnou chuť, dobrou přilnavost. Před časem začínající paradentóza se zklidnila. Už jinou pastu téměř nepoužívám.“

Jiřina

„Propolisové kapky (tinkturu) používám proti paradentóze a zjišťuji zlepšení. Ostatním produkt doporučuji.“

Karel


Nenašli jste, co jste hledali? Navštivte naši poradnu, najdete zde i odpovědi na nejčastější dotazy k tomuto tématu.
Případně zde můžete položit svůj dotaz, rádi vám poradíme!

Přejít do poradny


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit