Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Podívejme se na zoubek čokoládě

Podívejme se na zoubek čokoládě

První čokoládové placky si z kakaových bobů vyráběli Aztékové. Čokolády si cenili natolik, že ji servírovali pouze ve zlatě a konzumovali zlatými lžičkami. Když ji do Evropy dovezl Fernando Cortéz, rychle se rozšířila po celém kontinentu a začala se z ní vyrábět široká paleta nejrůznějších sladkostí. Třeba i naše čokolády s včelími produkty.

Mlsáme čokoládu ze stromu Forastero

Nejpopulárnější sladkost na světě odvozuje své označení z aztéckého výrazu xocolatl, což znamená hořké pití. Samotné jméno nám tedy naznačuje, že čokoláda nemá nic společného s pochoutkou složenou z rostlinného tuku a dochucovadel, ale že ta pravá čokoláda je díky vysokému obsahu kakaa hořká. Vyrábí se ze zrn tropického kakaového stromu, která jsou schovaná v tobolkách. Asi 80 % čokolády pochází z bobů stromu Forastero. Jedná se o mohutný strom, jehož boby jsou nejlevnější. Naopak nejkvalitnější a nejdražší boby rostou na stromu Criollo v Mexiku a Střední Americe. Čokoláda z nich je výrazně aromatická a není tolik hořká. Křížením obou stromů pak vznikla odrůda Trinitario, která spojuje vlastnosti obou předchozích.

strom kakaovník, kakao, plody, čokoláda

Náš tip

Servírování ve zlatých pohárech se zlatými lžičkami

Čokoláda má své kořeny u Mayů a Aztéků, kteří ji znali a používali dávno před příchodem Evropanů. Do Evropy čokoládu přivezl mořeplavec Fernando Cortéz a Španělé ji pak rychle rozšířili do celého kontinentu. Jejich kroniky popisují slavnostní tabuli vládce Aztéků Montezumy II., kde nebyly jiné nápoje kromě čokolády. Ta byla podávána výhradně ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. Taková vzácnost to byla!

Proč se čokoláda nemá kousat

Čokoládu byste si měli nechat pomalu rozpustit na jazyku, podobně jako víno. Kvalitní čokoládě musíte dopřát dostatek času, aby se projevily všechny její chuťové tóny. Některé boby mohou mít například silně ovocnou chuť. Naše čokolády obsahují včelí produkty – pergu, pyl a mateří kašičku – abyste si vychutnali i ty, dejte čokoládě potřebnou chvilku navíc a nechte ji zvolna rozpouštět na jazyku. Uvidíte, že poznáte rozdíl. Při kousání totiž čokoládu rychle spolkneme a ochudíme se o chuťovou rozmanitost. V ústech často zůstane jenom hořkost spojená s vysokým obsahem kakaa a o soustu chutí se hltáním čokolády zbytečně připravujeme.

Bílý povlak na čokoládě je způsoben nevhodným skladováním

Občas otevřete tabulku čokolády a s nelibým pohledem zjišťujete, že na povrchu je bílý nebo šedý povlak. Taková čokoláda pravděpodobně není prošlá ani zkažená, pouze s ní výrobce či dopravce na cestě k vám nešetrně zacházel. Čokoláda byla zřejmě vystavena velkým teplotním změnám, a tak na povrch z čokolády vystoupily tuky. Bílý povlak je tedy spíše vadou na kráse než na chuti. My skladujeme čokoládu v optimálních tepelných podmínkách, aby se k vám dostala vždy v krásné hnědé podobě.


Náš tip

Energie pro člověka, nebezpečí pro psa i kočku

Zatímco kvalitní hořká čokoláda dodá člověku energii a kofein obsažený v kakových bobech ho jemně povzbudí, pro naše čtyřnohé miláčky je čokoláda nebezpečná. Psi totiž nedokáží čokoládu strávit, protože nemají enzym, který by odboural látku zvanou theobromin. Ta má těžký dopad na nervovou soustavu a srdce nejlepšího přítele člověka. Pokud si pes dá menší čokoládovou figurku ze stromečku, neměla by mu ublížit, ale zřejmě bude poněkud hyperaktivní a bude se mu špatně usínat. Větší dávka čokolády pak může způsobit dokonce jeho smrt.

Chcete zjistit, jak získat víc energie? Stáhněte si náš ebook!