Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Posilte svoji imunitu zdravým životním stylem

Posilte svoji imunitu zdravým životním stylem

Oslabená imunita? Víme, jak to napravit! Imunitu často skloňujeme ve všech pádech a naučili jsme se v její nedostatečné kvalitě hledat hlavní příčinu všech našich onemocnění. Od drobných rýmiček po vážnější nemoci. Často si ale posílení imunitního systému představujeme poměrně jednoduše a čekáme, že po několika vitamínových bombách se naše tělo dá zase dohromady. Ovšem kouzlo silného imunitního systému tkví právě v dlouhodobě udržitelném zdravém životním stylu.

Imunitní systém se vytváří od narození

Náš imunitní systém se vytváří prakticky od narození, kdy přebíráme většinu potřebných mikroorganismů z těla matky už při porodu. Nejdůležitější je pro vývoj naší imunity období velmi útlého dětství, ale imunita prochází změnami prakticky celý život. Do hry vstupuje například očkování, při němž se tělo vystavuje působení oslabeného původce nemoci, aby si organismus mohl vytvořit protilátky.

Imunitní systém umí bravurně rozpoznat, co nám škodí, a co je nám naopak prospěšné. Proto nás ochrání proti patogenním mikroorganismům a zároveň se zapojuje do obranných tělesných reakcí každé tělní struktury.

Obrovský význam při budování silné imunity má také kojení, kdy dítě prostřednictvím mateřského mléka přijímá ochranné látky od matky. V mateřském mléce jsou obsaženy cukry nazývané prebiotika, které jsou skvělým základem pro vytvoření vlastní střevní mikroflóry. Zátěžovým testem pro imunitu je přechod do dětského kolektivu ve věku tří let. Dítě už není chráněno pravidelným kojením, ale naopak se setkává s ohromným náporem infekcí od všech dětí, které mateřskou školku navštěvují. Takové setkání a uvedení dítěte do kolektivu je však nevyhnutelné, jeho obranyschopnost však můžete před nástupem do školky výrazně posílit.

Pro imunitu je zásadní pohyb a spánek

Každý z nás do určité míry odpovídá za stav vlastní imunity a odolnosti proti nemocem. U dětí se na utváření jejich imunity z velké míry podílejí právě rodiče.

Pro svou imunitu můžete hned teď udělat dvě zásadní věci – začít chodit pravidelně na osm hodin spát a aktivně se hýbat na čerstvém vzduchu.

silná imunita, kvalitní spánek

Základním klíčem k odpočinutému a zdravému organismu je spánek. Osmihodinový spánek rozhodně není přežitkem, ale naopak nutností pro každého z nás. Díky delšímu spánku budete méně emocionálně labilní, více soustředění, odpočatí a zároveň méně náchylní k nemocem všeho druhu. Co můžete pro zlepšení kvality spánku udělat jsme shrnuli v tomto článku.

Druhou stranou mince je pravidelný sport, respektive pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu. Pobyt na čerstvém vzduchu vás přivede na jiné myšlenky, aktivní pohyb rozproudí celé tělo a příjemně si odpočinete. A bude-li vaše tělo v potřebné kondici, bude v pořádku také imunitní systém.

 imunita, pohyb na čerstvém vzduchu

Samozřejmě se nemusí jednat o ryze výkonnostní sport, ale o desítky maličkostí, které se na konci každého dne sečtou. Více chození pěšky, chůze do schodů, nikoli jízda výtahem, delší večerní procházky se psem, víkendový aktivní odpočinek na zahradě nebo v sedle kola či koně. Když zvolna rozhýbete tělo, můžete začít přidávat další aktivity – od běhu přes jógu až po aerobic.

Odborníci doporučují procházku každý večer před spaním. Po večeři si vyčistíte zuby, aby vás nehonila mlsná, vyřídíte poslední nezbytnosti a zaklapnete počítač, vypnete telefon a vezmete své blízké ven. Pobyt venku (a to i v nepříznivém počasí) pomůže vašemu tělu vyrovnávat se s různými viry, bakteriemi a škodlivými látkami. Vaše tělo se tak stává přirozeně odolnější.

Správné stravování a dostatek vitamínů

 posílení imunity, správná zdravá strava

Spousta z nás ráno nestíhá a začíná den bez snídaně. V práci nebo ve škole nemají čas na pořádnou svačinu nebo rychle něco vytáhnou z jídelního automatu. V nejhorším případě pak vynechají oběd, ale zato si dopřejí opulentní večeři o čtyřech chodech.

Ovšem celé to má být právě naopak. Začít snídaní, hlavním jídlem dne, a jídelníček k večeru zlehčovat a zařazovat do něj více ovoce, zeleniny nebo vitamínových bomb, třeba téhle vitamínové bomby ze tří ingrediencí. Pro váš imunitní systém není důležité jenom množství jídla a jeho kvalita, ale také jeho pravidelnost. Zároveň byste měli dbát na to, abyste jedli v klidu a v pohodě. Když oběd, tak raději s kamarádkami v novém bistru za rohem, a ne se šéfem ve fastfoodu nad probíráním pracovních starostí.

jak posílit imunitu, pitný režim

Důležitou součástí stravovacího režimu je také pitný režim – pití obyčejné vody z kohoutku pomáhá detoxikaci. Obohatit ji můžete zeleným čajem nebo bylinnými čaji. Sladkým limonádám se raději vyhněte.

Pokud hledáte nápoj, který vás vytáhne ze zajetí rýmiček a chřipek, podívejte se na naše tipy na nápoje proti podzimním neduhům (dají se pít bez ohledu na roční dobu).

Svůj stravovací a pitný režim můžete doplnit několika zázraky, které vrátí organismu sílu: zlatým mlékem z kurkumy, domácím mandlovým máslem s medem a skořicí nebo zázračným zázvorovým sirupem s citronem a medem.

Správná teplota místnosti a nohy v teple

Možná to zní trošku jako babská rada, ale i teplota prostředí, ve kterém se každodenně pohybujeme, je pro správnou imunitu velmi důležitá. Imunitnímu systému totiž obecně nesvědčí přetopené místnosti a velké teplotní rozdíly mezi místnostmi a venkovním prostředím.

Ideální pokojová teplota by neměla přesáhnout 22 stupňů, o něco nižší by měla být v ložnici – konkrétně 18 stupňů.

imunita nohy v teple

Tyto gigantické rozdíly se objevují v zimě, kdy se z přetopených místností vydáváme do mrazivých ulic, a naopak v létě, kdy se z klimatizovaných kanceláří vrháme do třicetistupňových veder. Udržujte tedy optimální pokojovou teplotu, vzduch vám pomohou zvlhčit pokojové rostliny nebo speciální zvlhčovače umístěné na topení. Nezapomínejte také na dostatečné větrání, minimálně dvakrát denně, a to alespoň po dobu 5 minut (i v zimním období).

Dalším jednoduchým způsobem, který vám pomůže vyhnout se onemocnění, jsou nohy v teple. Dolní končetiny by totiž neměly být vystavované prochladnutí. V okrajových částech těla, jako jsou právě ruce a nohy, je krevní oběh výrazně zpomalený, proto hrozí jejich prochladnutí a následné onemocnění. Nohy byste tedy podle babských rad měly udržovat vždy v teple.


Nenašli jste, co jste hledali?
Navštivte naši poradnu, najdete zde další související články, zkušenosti našich zákazníků a odpovědi na nejčastější dotazy k tomuto tématu. Případně zde můžete položit svůj dotaz, rádi vám poradíme!

Přejít do poradny


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit