Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Přírodní zásobárna minerálů i jedový lék. Co možná nevíte o včelích produktech

Kostička včelího vosku
Kostička včelího vosku

Věděli jste, že včelí žihadlo může být zdravé? Možná ano. A že se včelí vosk používá při výrobě lentilek? To už neví ani mnoho včelařů! Přečtěte si více o méně známých účincích šesti včelích produktů – medu, mateří kašičce, včelím pylu, apisinu, propolisu a včelím vosku.

Víte, že…

med je mimo jiné přírodní zásobárnou minerálů? Obsahuje téměř všechny, snad jen s výjimkou selenu. Zahájit den lžičkou medu je rozhodně sladší a přirozenější než užívat tablety s minerály. A také levnější, nehledě na podporu imunitního systému.

TIP: Chcete se zbavit suchých rtů? Namažte si je medem. Ideálně na noc, nebo alespoň na hodinu. Rychle zvláční, zahojí se prasklinky, a dokonce tak můžete zastavit i vznikající opar.
Včelí plástve
… mateří kašička obsahuje látky podobné ženským hormonům?  Ve svých slinách ji tvoří včelí dělnice a krmí jí včelí královnu i larvy dělnic. Ženám pomáhá upravovat menstruační cyklus a klimakterické potíže. Má nezastupitelné místo v kosmetice, kde pomáhá ošetřovat a vyživovat pleť. Najdeme ji proto především v krémech, dá se ale i konzumovat v medu.

včelí pyl vám může výrazně pomoci v boji s alergií? Včely nosí pyl z květů do úlu a ukládají do pláství, kde fermentuje. V malých dávkách funguje jako přírodní očkování proti pylové alergii. Kromě toho obsahuje spoustu bílkovin, sacharidů a enzymů. Prý i zpomaluje stárnutí!

Včelka při opylování

… včelí žihadlo se dá využít jako lék? Jed apisin (nebo též apitoxin), který se při bodnutí včelou dostává do krve, pomáhá například při revmatismu nebo otocích, ale i kožních chorobách. Způsobí prokrvení tkáně a odplavení škodlivých látek z postižené oblasti. O zajímavých účincích apisinu jsme psali již v tomto článku.

TIP: Píchla vás včela? Svědění zmírní rozdrcený lístek jitrocele. Nejlépe kopinatého, ale můžete utrhnout i jiný, příbuzný druh. Žihadlo opatrně seškrábněte a místo potřete rozdrceným listem. Jitrocel máte venku po ruce téměř všude, tedy snad kromě centra Prahy. Tam použijte obyčejné mýdlo, cibuli nebo ocet.

propolis výborně konzervuje a hlavně dezinfikuje? Včely jej používají k tmelení úlu, ale právě i k dezinfekci. V medicíně je skvělým pomocníkem kvůli hojivým účinkům, působí jako přírodní antivir a antibiotikum. Navíc vůči němu nevzniká rezistence, což je problém současných antibiotik.

Propolis

… trošku včelího vosku sníte vždycky, když mlsáte lentilky? Používá se při jejich potahování, způsobuje, že povrch lentilek se krásně leskne. Podobně se vosk využívá i při výrobě léků, kde navíc snižuje rychlost rozpouštění tablet. Léčivá látka tedy působí déle. Lentilky ani léky nevyrábíme, včelí vosk ale využíváme při výrobě svíček.

Zdroje:

• Zázrak jménem propolis (G. Minedžajan a J. Richter, 2009)
• Včelí produkty mýtů zbavené (Dalibor Titěra, 2006) 
• naše zkušenosti a internet