Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Proč se jednodruhové medoviny Pleva dříve jmenovaly MEDOVÁ VÍNA?

Proč se jednodruhové medoviny Pleva dříve jmenovaly MEDOVÁ VÍNA?

Když jsme se podívali na sortiment medovin, které tu byly dříve, než jsme začali vyrábět naši medovinu – velmi nás zklamalo množství přísad, dolihovávání, dobarvování, doslazování, konzervace a vše co je s dnešním trhem spojeno. Navíc jsou často některé medoviny vyráběny z méně kvalitních, dovážených medů. Druhý impulz jsme dostali od Vás, zákazníků. Říkali jste nám: „ještě Vám v sortimentu výrobků chybí Vámi vyráběná medovina a my bychom jí od Vás také chtěli."

Rozhodnutí také vyrábět medovinu, ale jinak

Proto jsme si řekli, že budeme medovinu vyrábět! ALE naprosto přirozeně, přírodně – čistě z medu a hlavně z našeho českého kvalitního medu. Žádné přísady, barviva, doslazování nebo konzervační látky...

medová vína Pleva - jednodruhové medoviny

Začali jsme vyrábět Potštejnskou medovinu a měla velký úspěch. Tak jsme použili i jednodruhové medy (akátový, medovicový, lipový a slunečnicový) a zkusili udělat medovinu z těchto vynikajících medů. Velmi nás překvapilo, jak se chuť opravdu změnila, že každý z medů má zásadní vliv na chuť i barvu medoviny.

Proto jsme začali vyrábět medovinu také z jednodruhových medů. Přemýšleli jsme, jak se odlišit od těch ostatních medovin, které jsou na trhu a jsou do nich přidávány pouze různé příchutě. Proto jsme si vymysleli název Medové víno – abychom se odlišili. Tímto názvem jsme dali signál, že jde o velmi kvalitní přírodní produkt, který svou barvu i chuť získává vždy pouze z použitého druhu medu.

V prosinci roku 2013 nám ale ČZPI toto označení zakázala, protože označení „víno“ na medovině nedovoluje předpis EU. Nyní tedy najdete naše „medová vína" pod novým označením „medoviny jednodruhové". A na jakých jednodruhových medovinách si můžete pochutnat?


Medovina ze slunečnicového medu


Rozdíl mezi medovinou Potštejnskou a mezi medovinou jednodruhovou

Obě medoviny jsou vyráběny kvasným procesem za studena. To znamená, že se med před přidáním kvasinek nevaří!! Při výrobě některých výrobců medovin projde med vysokou teplotou (je převařen), proto je med znehodnocen – všechny blahodárné látky v něm obsažené jsou zničeny.

My jsme chtěli při výrobě zachovat veškeré prospěšné látky z medu. Proto pokud pijete jakoukoliv medovinu z naší rodinné firmy – můžete si být jistí, že med, ani medovina neprošly varem, ani jinak nebyla při výrobě použita vysoká teplota, proto obsahuje všechny skvělé látky, jako má med.

Rozdíl mezi jednotlivými medovinami je pouze v druhu použitého medu:

Potštejnská medovina se vyrábí z květového nebo smíšeného medu. To jsou medy, které vyrábí včeličky z nektaru květů, kvetoucích rostlin na jaře na lukách a keřích. K tomu později přidají nektar z malin, ostružin apod.

Medoviny jednodruhové se vyrábějí z jednodruhových medů (lipového, slunečnicového, akátového nebo lesního). Naše medoviny mají barvu stejnou, jako měl použitý med. Nepoužíváme žádná barviva ani kulér. Jednodruhové medy nakupujeme od moravských včelařů.

Milan Pleva
zakladatel rodinné firmy

Od mládí jsou jeho koníčkem včelky, z koníčka se později stalo podnikání. Zajišťuje chod firmy, aby vše fungovalo jak má. Každý nápad umí realizovat. Velmi ho baví vyrábět omezené série různých druhů medovin a zkoušet nové postupy při výrobě medoviny. Když má trochu času, hned je u včel.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit