Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Rakytník řešetlákový - použití, doba sklizně, recepty

Rakytník řešetlákový - použití, doba sklizně, recepty

Rakytník se v posledních letech těší oblibě u zahrádkářů, ale také milovníků zdravých domácích marmelád, sirupů nebo dalších domácích dobrot. Tato nenápadná rostlina s červenými plody je až na kořeny jedlá a výtečná prakticky celá.

Sladkokyselé plody červenooranžové barvy

Rakytník řešetlákový je hustý keř se spoustou větví a listů, který dorůstá od 2 do 10 metrů. V mládí je stříbřitý a šupinkatý, ve zralém věku zezelená. Jeho plody jsou malé kulovité peckovice s červenooranžovou barvou o velikosti několika milimetrů. Mají výraznou sladkokyselou chuť, takže nezkušený zahrádkář mnohdy nepozná, jestli už jsou plody zralé.

Rakytník řešetlákový

Rakytník je nenáročný na půdu i teplotu

Pro pěstování rakytníku jsou vhodné písčité i kamenité půdy, ale také půdy zásadité a neutrální. Tento keř najdete roztroušený prakticky po všech koutech České republiky. Velmi dobře se mu daří v jižnějších oblastech, ale snáší i chladnější podmínky. Rakytník je poměrně nenáročný keř, právě proto se začíná hojně vyskytovat na zahrádkách či v okrasných živých plotech.

Rakytník je jedlý prakticky celý

Dobrou zprávou pro všechny aktivní zahrádkáře je to, že z rakytníku můžete využít prakticky vše. Až na kořeny. Plody, větve i listy můžete použít k výrobě domácího sirupu, marmelády nebo medicíny.

Plody rakytníku obsahují nejen* zhruba 7 % oleje, cukry, organické kyseliny, pektiny a třísloviny, ale také další biologicky aktivní látky. V menším množství pak tentýž koktejl naleznete v listech, větvičkách, kůře a semenech rakytníku.

Rakytníkové plody můžete konzumovat syrové, sušené nebo ve formě prášku. Z čerstvých plodů můžete vyrábět rakytníkovou mast, olej, marmeládu nebo sirup, které si můžete připravit podle níže uvedených receptů. Pokud ale rakytník nepěstujete, nebo se vám do výroby nechce či prostě a jednoduše není čas, můžete si rakytník dopřát v naší dobrotě!


Rakytník řešetlákový výroba marmelády

Rychlá rakytníková marmeláda

Na marmeládu budete potřebovat 1kg plodů rakytníku a 1kg cukru. Poměr cukru a rakytníku můžete upravit podle vlastní chuti nebo bílý cukr nahradit zdravějším třtinovým cukrem nebo medem.

Plody rakytníku pořádně umyjte, dejte do většího hrnce a rozvařte. Když začnou praskat, můžete je propasírovat je přes hrubší sítko. Znovu je dejte do hrnce, přiveďte k varu a přidejte cukr. Od hrnce už nikam neodcházejte a ještě zhruba 5 minut míchejte za mírného varu. Marmeládu odstavte a naplňte do skleniček. Zavařovat je nemusíte, stačí po naplnění obrátit dnem vzhůru.


Výroba rakytníkového prášku a čaje

Z rakytníku si můžete připravit také prášek. Jeho výroba je velmi jednoduchá – plody usušíte v sušičce či na slunci nebo na půdě, rozemelete a následně užíváte po lžičkách ve formě prášku. Dávkování je však velmi mírné. Užívejte jednu čajovou lžičku ráno a jednu v poledne.

Z kůry a listů rakytníku si můžete připravit výborný čaj – používat můžete čerstvé právě natrhané listy nebo si listy nasušte a vytvořte si zásoby na zimu. Doporučená dávka rakytníkového čaje je jeden šálek denně, ideálně ještě před polednem.


Rakytník řešetlákový výroba sirupu

Recept na rakytníkový sirup

Natrhejte čerstvé zralé plody (ideálně v odpoledních hodinách) a mletím z nich získejte 1 litr šťávy. Budete k tomu potřebovat zhruba 2 kg plodů.

Šťávu ohřejte na 75 stupňů a za stálého míchání k ní přidávejte cukr. Na 1 litr šťávy potřebujete 0,5 kg cukru. Pokud máte raději hustší sirup, přimíchejte ještě 2 čajové lžičky pektózy tekuté. Zahuštění můžete provést také delším varem.

Nechte vychladnout, přelijte do láhví, opatřete zátkou a uskladněte do sklepa či lednice.


Sklizeň rakytníku

Plody rakytníku mají typickou sladkokyselou chuť, proto mnozí méně zkušení zahrádkáři váhají s dobou sklizně. Na správnou dobu sklizně je potřeba se řádně připravit a nepromeškat ji, protože při pozdější sklizni plody přicházejí o cenné látky. Nejrozšířenější je odrůda Leikora, která dozrává v první polovině září. Druhá odrůda Hergo dozraje v druhé polovině září, nejpozději v prvních říjnových dnech. Snažte se sklízet plně vyzrálé plody a se sklizní rozhodně neotálejte, každý den bude totiž o několik cenných látek méně.



* Vzhledem k nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 nesmíme u tohoto produktu uvádět žádné další informace a zdravotní tvrzení (více informací). O konkrétních obsahových látkách a účincích rakytníku si proto, prosíme, přečtěte v externích zdrojích na internetu.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit