RECEPT: Lahodná domácí marmeláda s medem

18. 06. 2020
Připravte si džem plný ovoce a medu. S tímto receptem to zvládnete raz dva.
Každoročně se těším na sezónu, jezdím na trhy a pečlivě si hlídám dobu, kdy začíná zrát ovoce, a já můžu rodině připravit domácí marmeládu. Dnes si ukážeme u nás nejoblíbenější jahodovou marmeládu. Tento postup je vhodný pro jekýkoliv druh ovoce - sladkost poté laďte podle svých chutí.
Jsou 2 jednoduché způsoby jak marmeládu připravit:
1. Vybrané ovoce můžete rozmixovat a poté zahřát a přidat med s želírovacím přípravkem. 5 minut převaříte a nalijete do čistých skleniček, zavřete, položte dnem vzhůru a nechejte vychladnout. Vzniklá marmeláda pak ale trochu vybledne.
2. Ovoce vložte do velkého hrnce a podlijte cca 0,5-1dcl vody a pomalu za občasného míchání vařte, až se ovoce rozpadá. Až budete s konzistencí ovoce spokojení, přidejte med a přípravek na želírování. Vzniklá marmeláda má krásnou konzistenci s kousky ovoce a zachovává jasné barvy.
Suroviny:
-
1 kg čistého ovoce
-
350g medu
-
pomůcku k želírování nejlépe 3:1
-
cca 0,5-1dcl vody na podlití (pokud budete ovoce vařit)
-
1 lžíce vanilkového cukru
Postup:
Rozvařte (nebo rozmixujte) ovoce. Smíchejte 1 lžíci cukru s přípravkem na želírování. Směs vysypte do horkého ovoce a 5 minut povařte. V poslední minutě přidejte med. Správnou konzistenci vyzkoušejte tím, že dáte jednu lžičku marmelády na talířek a necháte zcela vychladnout. Horkou marmeládu lijte do připravených čistých sklenic. Když pokapete hrdlo, vždy ho důkladně očistěte- marmeláda by se mohla začít kazit, protože by nebyla správě uzavřená. Zavřete a otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
POZOR: U ovoce které kupujete nebo sbíráte na litry - třeba jako borůvky a maliny, nezapomeňte na to, že 1 litr není 1kg.
Celý rok se můžete těšit z vlastní domácí marmelády. V zimě a hlavně na Vánoce určitě přijde vhod. Přeji Vám hodně úspěchů a zážitků při vaření. Budu ráda, když se podělíte s vlastními zkušenostmi a nebo receptem. Z jakého ovoce máte džem nejraději?
Přečtěte si také:

Zázračný zázvorový sirup s citronem a medem
Pokud jste stejně jako my příznivcem spíše prevence než léčby a spíše drobných malých kroků ke zdraví než dvou léků na snížení teploty na dlani, určitě vás zaujme zázvorový sirup vyrobený ze superzdravých potravin.

Mlsejte s námi: recepty na medovou zmrzlinu nebo poctivé koláče
Tak se nám blíží konec školního roku, a to je samozřejmě potřeba pořádně oslavit. Oslavovat budou nejen žáci, ale i studenti a dětičky ze školek – tak proč jim nepřichystat něco sladkého na mlsání?

Recept na medovo hořčičný dresing
Chcete ještě více zapojit med v receptech ve vaší kuchyni? Rádi zkoušíte další možnosti jeho využití? Připravte si tuto úžasnou medovou zálivku (nejen) na salát!
I já dělám mnoho druhů marmelád či džemů,nejraději mám rybízový a ostružinový džem.Mám neskonalou radost ,když je úroda a já mohu zaplnit špajz plnými skleničkami....
Hezký den, tak tu radost sdílím s Vámi :-) nejraději mám marmeládu z černého rybízu. Zrovna včera jsem se do ní pustila - je prostě báječná a do cukroví je to skvost. Krásný den