0 Kč(0 ks)
Zpět

RECEPT: Lahodná domácí marmeláda s medem

RECEPT: Lahodná domácí marmeláda s medem

17. 06. 2017

Připravte si džem plný ovoce a medu. S tímto receptem to zvládnete raz dva.

Každoročně se těším na sezónu, jezdím na trhy a pečlivě si hlídám dobu, kdy začíná zrát ovoce, a já můžu rodině připravit domácí marmeládu. Dnes si ukážeme u nás nejoblíbenější jahodovou marmeládu. Tento postup je vhodný pro jekýkoliv druh ovoce - sladkost poté laďte podle svých chutí.

Jsou 2 jednoduché způsoby jak marmeládu připravit:

1. Vybrané ovoce můžete rozmixovat a poté zahřát a přidat med s želírovacím přípravkem. 5 minut převaříte a nalijete do čistých skleniček, zavřete, položte dnem vzhůru a nechejte vychladnout. Vzniklá marmeláda pak ale trochu vybledne.

2. Ovoce vložte do velkého hrnce a podlijte cca 0,5-1dcl vody a pomalu za občasného míchání vařte, až se ovoce rozpadá. Až budete s konzistencí ovoce spokojení, přidejte med a přípravek na želírování. Vzniklá marmeláda má krásnou konzistenci s kousky ovoce a zachovává jasné barvy.

Suroviny:

Jahodová marmeláda s medem
Jahodová marmeláda s medem
  • 1 kg čistého ovoce
  • 350g medu
  • pomůcku k želírování nejlépe 3:1
  • cca 0,5-1dcl vody na podlití (pokud budete ovoce vařit)
  • 1 lžíce vanilkového cukru

Postup:

Rozvařte (nebo rozmixujte) ovoce. Smíchejte 1 lžíci cukru s přípravkem na želírování. Směs vysypte do horkého ovoce a 5 minut povařte. V poslední minutě přidejte med. Správnou konzistenci vyzkoušejte tím, že dáte jednu lžičku marmelády na talířek a necháte zcela vychladnout. Horkou marmeládu lijte do připravených čistých sklenic. Když pokapete hrdlo, vždy ho důkladně očistěte- marmeláda by se mohla začít kazit, protože by nebyla správě uzavřená. Zavřete a otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

POZOR: U ovoce které kupujete nebo sbíráte na litry - třeba jako borůvky a maliny, nezapomeňte na to, že 1 litr není 1kg.

Celý rok se můžete těšit z vlastní domácí marmelády. V zimě a hlavně na Vánoce určitě přijde vhod. Přeji Vám hodně úspěchů a zážitků při vaření. Budu ráda, když se podělíte s vlastními zkušenostmi a nebo receptem. Z jakého ovoce máte džem nejraději?

Veronika Plevová včelařka, sociální sítě - o autorce článku

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu nebo na facebooku zapeklitý dotaz, vyřizuje ho většinou právě Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří.

Podívejte se na články, které Veronika napsala:
Teplé nápoje s medovinou pro zahřátí a domácí vaječný koňak s medem

VIDEO: Udělejte si perníkový adventní kalendář pro děti - návod

Diskuse

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz