Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Recept na medovo hořčičný dresing

Recept na medovo hořčičný dresing

Chcete ještě více zapojit med v receptech ve vaší kuchyni? Rádi zkoušíte další možnosti jeho využití? Nebo prostě jen hledáte novou chuť pro vaše saláty? Už nemusíte hledat dál, připravte si tuto úžasnou medovou zálivku na salát a my vám zaručíme, že se stane jednou ze stálic vaší kuchyně.

Něco o té krásné žluté…hořčici

hořčice pro zdraví, semínka hořčice

Medová zálivka může být skvělá, nicméně charakteristickou chuť tomuto receptu dodáte právě hořčicí. Na chvíli zapomeňte na české klasiky - kremžskou, plnotučnou i tu s křenem a raději zvolte hrubozrnnou. Hned, jak salát ochutnáte, zjistíte proč – její struktura dělá v zálivce hotové divy.

Hořčice je v základu pasta, která se vyrábí z mletých hořčičných semínek, která se smíchají s vodou, octem, solí, cukrem, mletým kořením a olejem a někdy se přibarvuje kurkumou. Hrubozrnná hořčice má v sobě navíc, jak už název napovídá, celá nepomletá semínka hořčice. Mimochodem nebojte se ostrosti celých semínek hořčice. Ostrost hořčice se totiž odvíjí od přítomnosti éterického oleje, který se ale uvolní až tehdy, když se pomletá semena smíchají s vodou. Celá hořčičná semínka se používají třeba i jako základ některých indických masal.

hořčice pro zdraví, semínka hořčice

Možná vás to nikdy nenapadlo, ale hořčice může být i prospěšná pro naše zdraví. Jsou to právě její semínka, která obsahují celou řadu látek, které vaše tělo jednoznačně uvítá. Tradičně se semena a olej z nich používají pro zmírnění bolesti svalů a při revmatismu. Hořčice má vysoký obsah kalorií, ale nebojte, tvoří je kvalitní bílkoviny, esenciální oleje, vitamíny, minerály a vláknina a pozor, semínka jsou úžasným zdrojem vitaminu B! Pomáhají i nervovému systému a posilují funkci střev a žlučníku. To nejlepší nakonec – hořčice obsahuje velké množství selenu, který podle vědců snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny.

Hořčice si však, stejně jako jakéhokoliv jiného dochucovadla, radši dopřávejte s mírou. Zkuste si ale vyrobit domácí hořčici, nebo třeba naklíčit hořčičná semínka! A určitě vyzkoušejte tuto úžasnou Medovo hořčičnou zálivku:

Medovo hořčičná zálivka

Připravte si:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • lžíce kvalitního medu
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • sůl a pepř
  • zelenina dle vlastního výběru
  • šťávu z ½ citronu (o prospěšnosti citronu si můžete přečíst více tady)

Na medovo-hořčičnou zálivku smíchejte dohromady citronovou šťávu, olivový olej, med a hořčici, dokud nevznikne konzistentní dresing. Množství ingrediencí si upravte podle chuti, máte-li radši sladší chuť, přidejte více medu atd. Zeleninu omyjte, nakrájejte a v míse smíchejte. Až před samotným podáváním salát přelijte hořčično-medovou omáčkou a dochuťte solí a pepřem.

hořčično medová zálivka
Více fotek najdete v galerii pod článkem.

Mezi zeleninu, se kterou bude zálivka chutnat božsky, patří různobarevné papriky, salátové okurky, pórek, ředkvičky, řapíkatý celer, bílé zelí… zkrátka a dobře, fantazii se tu meze nekladou. A pokud potřebujete jen lehčí přílohu k obědu, připravte si ho ze zeleného lupení, ideálně toho, které vám roste na zahrádce – třeba takový salát z rukoly s medovou zálivkou bude hvězdným salátem, který si oblíbí celá rodina.

A mimochodem, i když celou dobu říkáme, že medová zálivka je určena na salát, zkuste si ji připravit a polít jí maso před pečením, nebo klidně i prachobyčejnou sekanou! Poslouží tedy i jako medová omáčka k masu. Uvidíte, že dodá nedělní pečeni zcela nový rozměr ;) Dobrou chuť!



Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit