0 Kč(0 ks)
Zpět

Recepty: 2 vánoční medové štrúdly

Recepty: 2 vánoční medové štrúdly

08. 11. 2018

Víte, že štrúdl byl až do 2. světové války v pražských domácnostech populárnější než vánočka? Štrúdlů, resp. závinů, dnes již u nás najdete mnoho typů, které se liší jak použitým těstem, tak náplní. My jsme pro vás připravili 2 recepty, ve kterých si připravíte snadné domácí těsto a vyhnete se tak kupovaným, která často obsahují různé suroviny, které ve štrúdlu nechceme. Velký rozdíl poznáte i v chuti!

Těšit se můžete na výborný klasický jablečný štrúdl s medem z křehkého těsta a na méně tradiční perníkový medový štrúdl. Oba provoní váš domov a navodí sváteční náladu.

Klasický jablečný štrúdl s medem

V tomto receptu využíváme domácí křehké těsto. Příprava je snadná a dobře se s ním pracuje, navíc nejdůležitější ingrediencí je tu máslo. Jak je jednoduchý, tak je ale také dobrý!

Ingredience na těsto na 2 záviny:

  • 125 g másla
  • 200 g prosáté hladké mouky
  • špetka soli
  • 50 ml studené vody
  • 1 vejce
  • vejce na potření (není nutné)

Ingredience na náplň:

  • spíše kyselejší jablíčka nakrájená na plátky
  • hrst hrozinek
  • 2 hrsti nasekaných ořechů (za nás volíme vlašské)
  • 2 lžíce tekutějšího medu
  • ½ lžičky skořice

Postup:

Máslo nakrájejte na kostky a smíchejte s moukou a solí na drobenku (dobře to jde rukou nebo v robotu). Přidejte vodu a vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte těsto do folie a dejte do lednice na půl hodiny vychladit. Mezitím si připravte náplň. Jablka lehce promíchejte s medem, jsou-li hodně šťavnatá, lehce je vymačkejte (šťávu určitě nevylévejte, raději si na ní pochutnejte :-)).

Vytáhněte těsto z lednice, rozdělte na 2 poloviny a vyválejte na podlouhlé placky. Na placky rovnoměrně rozložte jablka s medem, přidejte hrozinky, posypejte oříšky a skořicí a zaviňte. Hotové záviny přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a chcete-li, potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C na cca 40 minut, nebo dokud štrúdly nezezlátnou. Nakrájejte, posypte moučkovým cukrem a podávejte, můžete třeba i s domácí šlehačkou nebo kopečkem domácí medové zmrzliny.

Vánoční štrúdlová medovina, Pleva


Náš tip: K pečení, a to nejen vánočního štrúdlu, si připijte naší výbornou Vánoční štrúdlovou medovinou. Chuť lahodného českého medu se v ní nádherně spojuje s jemnou chutí jablek z naší zahrádky a nezaměnitelného vánočního koření, je to tekutý medový štrúdl na vašem stole!


Perníkový medový štrúdl

V tomto receptu se spojují hned dvě typicky vánoční dobroty – perníčky a jablečný závin. A nutno říci, že si spolu rozumí báječně. Jde o trochu netradiční podobu štrúdlu, ale jeho chuti a vůni nelze odolat...

Ingredience na těsto (2 menší záviny):

  • 300 g prosáté hladké mouky
  • 120 - 150 g prosátého moučkového cukru (dle kyselosti použitých jablek)
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • (sodu a koření můžete nahradit 1 kypřícím práškem do perníku)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • cca 2 lžíce mléka
  • můžete přidat trochu rumu
  • 1 vejce na potření

Počítejte s tím, že těsto potřebuje nějaký čas na odpočinek, alespoň 1 – 2 hodiny, ideálně přes noc.

Ingredience na náplň:

  • kyselejší jablka nastrouhaná nahrubo (přibližně 550g)
  • nasekané vlašské ořechy dle chuti
  • lžička skořice
  • můžete přidat hrst hrozinek nebo sušených plodů goji

Tip: Jablečnou náplň můžete nahradit povidly posypanými sekanými vlašskými ořechy. Získáte tak další báječnou a asi také známější variantu svátečního perníkového závinu.

Postup:

Smíchejte suché ingredience, tedy mouku, cukr, sodu a koření, přidejte vejce, med a mléko, případně rum a vypracujte ne zcela pevné, trošku lepivé těsto. Malá rada: mléko nedávejte hned všechno najednou, ale raději postupně přidávejte podle konzistence těsta. Hotové těsto zabalte do folie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout.

Před vytažením těsta z lednice si připravte jablka (příliš šťavnatá lehce vymačkejte) a zapněte si troubu. Z vychlazeného těsta si odeberte malou část a vraťte zatím do ledničky, zbytek těsta rozdělte na 2 části. Z každé vyválejte na pomoučněném vále obdélníkový plát o tloušťce asi 4 mm. Na placky rozprostřete jablka, posypejte skořicí a ořechy, případně hrozinkami či goji. Jablka nemusíte vůbec přislazovat, o sladkost se v tomto závinu postará těsto. Naplněné těsto zaviňte, přitlačte okraje, přendejte na plech vyložený pečícím papírem a povrch potřete rozšlehaným vejcem.

Teď přišel čas na odložený kousek těsta, vyválejte ho na placku podobné tloušťky a vykrájejte libovolné tvary. Ozdobte jimi štrúdly, potřete vejcem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na 20 – 30 minut do zezlátnutí. Cítíte tu vůni Vánoc?




Přejeme dobrou chuť a veselé vánoční pečení se štrúdlovou medovinou Pleva!

Přečtěte si také:

Recepty na MEDOVÉ vánoční cukroví

Pečení vánočního cukroví je jednou z nejzajímavějších součástí Vánoc. Hlavně děti by si Vánoce bez cukroví nedokázaly představit, už samotné pečení je pro ně velký zážitek...

Vánoční dárky, na které se nepráší

Pokud se na Štědrý večer chcete pobaveně smát jenom u pohádek, vsaďte na jistotu a vyberte si některou z našich čtyř nových dárkových sad. Garantujeme vám, že za týden neskončí pod prachem...

Jaký je nejlepší recept na Vosí hnízda? Přece ten s medem!

Tak jsem se letos rozhodla udělat jako předpremiéru vánočního cukroví Vosí hnízda. Každoročně si nové cukroví alespoň v poloviční dávce zkouším již před Vánoci, abych pak nebyla rozčarovaná z toho, co to vlastně vzniklo.

Všechny články z rubriky

Diskuse

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz