Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Rosacea (růžovka) - příčiny, projevy, doporučení a pomoc z přírody

Rosacea (růžovka) - příčiny, projevy, doporučení a pomoc z přírody

Červenání v obličeji nemusí být vždy jen projevem studu nebo přehnaného pobytu na sluníčku. Pokud se červenání objevuje opakovaně, je spojené s nepříjemnými pocity jako je pálení nebo štípání, případně s rozšířenými žilkami, může se jednat o počáteční projevy Rosacey. Chronické zánětlivé kožní onemocnění obličeje, lidově nazývané růžovka, postihuje v různých formách asi 10 % populace, a to muže i ženy. Růžovka se vyskytuje nejčastěji na nose, tvářích, středu čela a bradě. Přestože jde o chronické onemocnění, včasným zahájením léčebných opatření lze její příznaky výrazně zmírnit a dokonce i zastavit.

Příznaky a projevy růžovky

Objevuje se nejběžněji po třicátém roce života, často je její výskyt geneticky předurčen. Postihuje ženy i muže a velmi vzácně se vyskytuje růžovka u dětí (dětská šestá nemoc se označuje jako dětská růžovka, ale jde o jiné onemocnění). U žen se příznaky rosacey objevují častěji na tvářích a bradě, zatímco u mužů se spíše objevuje růžovka na nose.

rosacea, kuperóza, nemoc růžovka obrázky, růžovka na nose

Projevy rosacey jsou zpočátku nenápadné, pleť v obličeji má sklon přehnaně reagovat zčervenáním, obzvláště při fyzické námaze, emočním vypětí, výraznější změně teplot, po pobytu na slunci, příp. po požití alkoholu, horkých nápojů nebo některých jídel.

Začervenání je zpočátku přechodné a po nějaké době se pokožka vrací do normálního stavu. Později se však může začít vyskytovat i bez zjevných příčin a přetrvávat, bývá doprovázeno pálením kůže, někdy i otokem, v pleti jsou viditelné rozšířené cévky.

Toto časné stadium růžovky může být označováno jako erytróza, rubeóza a nejčastěji jako kuperóza, která bývá často považována za samostatné kožní onemocnění. Ve všech třech případech jde však o pojmenování specifických a typických kožních projevů, které mohou značit (ale také nemusí) prvotní fázi růžovky.

Stadia rosacey nemají přesný průběh

V dalších fázích rosacey se kromě trvalého začervenání a rozšířených žilek objevují pupínky a boláčky, které mohou být zanícené a připomínat akné (při růžovce se však na rozdíl od akné spolu s pupínky nevyskytují komedony – černé tečky). K těmto projevům se může přidat pálení a píchání nebo otok pokožky.

Následnost jednotlivých fází (typů) růžovky není zákonitá. Mohou v sebe přecházet, překrývat se, změny na kůži mohou také vznikat náhle a jednotlivě. A ne vždy dojde k rozvinutí v těžší stupně onemocnění.

V pokročilejších stadiích nemoci se tvoří rozsáhlejší zánětlivá ložiska, zvětšují se mazové žlázky a póry. Kůže se začíná ztlušťovat a hrubnout, vznikají hrbolaté kožní útvary, nejčastěji na nose.

Nepříjemnou komplikací může být růžovka v očích, tzv. oční forma. Vyskytuje se u více než poloviny případů rosacey a kožním projevům může často i předcházet. Projevuje se suchostí očí, řezáním a pálením až pocitem cizího tělíska v oku, zamlženým viděním a přecitlivělostí na světlo.

Příčiny ovlivňující vznik a průběh růžovky

Přestože růžovka je celkem běžné kožní onemocnění, přesné příčiny jejího vzniku stále nejsou zcela známy. Na vzniku růžovky, jejích projevech a průběhu se podílí více příčin, mezi které patří dědičnost, zvýšená náchylnost k zánětu, mikrobiální vlivy, některé léky, svůj podíl mají také klimatické příčiny a životní styl.

Velký vliv na průběh onemocnění mají tzv. provokační faktory, které sice rosaceu nezpůsobují, ale zhoršují její příznaky a mohou udržovat její chronický průběh. Proto je důležité minimalizovat a dle možnosti úplně vyloučit jejich působení:

  • chránit se před slunečním zářením
    • minimalizovat pobyt v horkém, chladném a větrném prostředí
      • vyhýbat se horkým koupelím a saunování
        • předcházet rychlým přechodům z tepla do zimy a naopak
          • vyhýbat se pikantním, kořeněným, horkým jídlům a nápojům a potravinám s vysokým obsahem histaminu (např. červené víno, pivo, slanina, přezrálé sýry, jogurty aj.)
            • omezit „potivé“ fyzické aktivity
              • dbát na lehké a šetrné čištění pleti bez mechanického dráždění (mnutí, tření, škrábání, peeling, slupovací pleťové masky)
                • nepoužívat kosmetiku s obsahem alkoholu, kys. sorbové, acetonu
                  • omezit stres a vypjaté emoční situace

                  Tipy a přírodní pomocníci pro zlepšení pleti

                  Vyloučení provokačních faktorů je zásadním krokem pro úspěšný boj s růžovkou. Jako většina kožních onemocnění, tak i rosacea, její průběh a reakce na léčbu a preventivní opatření mohou být velmi individuální. Zatímco jednomu pomůže správně zvolená péče o pleť, jinému úprava jídelníčku, další může dlouho hledat správnou cestu jak si s rosaceou poradit.

                  nemoc růžovka obrázky, rosacea přírodní léčba, kosmetika

                  Důležité je naslouchat svému tělu a vysledovat, co konkrétně v daném případě projevy růžovky spouští nebo zhoršuje. A co ještě můžete pro zmírnění projevů růžovky udělat?

                  Růžovka a kosmetika

                  • Dopřávejte pleti šetrnou, ale pravidelnou péči a dbejte na ochranu a podporu kožní bariéry. Základem je jemné vyčištění pleti, hydratace a promazání vhodným krémem, popřípadě rostlinným olejem, aby byla pleť dostatečně chráněná před vlivy vnějšího prostředí.
                  • Vybírejte si šetrnou kosmetiku určenou pro citlivou pleť. Možná to bude vyžadovat nějaký čas, ale určitě se vyplatí dobře vyzkoušet a zjistit, co vaší pleti vyhovuje a pomáhá s obnovou přirozené rovnováhy.

                    Z našich produktů můžeme na čištění pleti doporučit Pleťové mléko s mateří kašičkou, které zajistí důkladné odlíčení a vyčištění pleti. Vložili jsme do něho všechnu energii a ohromující výživovou hodnotu mateří kašičky, která obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Mléko je díky svému šetrnému složení vhodné i pro citlivou pokožku, kterou vyživuje, podporuje její regeneraci a chrání ji před škodlivými vlivy.

                    Pleťové mléko s propolisem zase využívá blahodárných účinků propolisu. Jeho složení nedráždí ani velmi citlivou pokožku, naopak se hodí pro její uklidnění. Pleťové mléko s propolisem je skvělé pro péči o problematickou pleť, má dezinfekční a hojivé účinky, přitom je ale velmi jemné a pleť čistí velmi šetrně. Zároveň pleť hydratuje, regeneruje a zachovává její přirozenou pružnost.

                    Pleťové mléko s mateří kašičkou

                    Pleťové mléko s propolisem

                    Výživný krém s propolisem 5v1

                    Z našich pleťových krémů pak doporučujeme náš přírodní Pleťový krém s propolisem, který regeneruje pleť a obnovuje její zdraví. Po použití je pleť vláčná a jemná. Je vhodný pro péči o citlivou a podrážděnou pleť, díky propolisu má totiž úžasné účinky z hlediska regenerace pleti. Rychle se vstřebává do pokožky bez pocitu mastnoty a můžete ho používat jako denní i noční krém.

                    V zimě ho pak na ven můžete doplnit Výživným krémem s propolisem 5v1, tento krém jsme vytvořili speciálně pro citlivou pleť, která trpí při každé změně teploty nebo vybočení v jídelníčku. Jeho čistě přírodní složení pleť ochrání před vnějšími vlivy a zároveň zajistí její zklidnění, zvláčnění a podpoří regeneraci. Krém obsahuje mj. také šípkový olej a složku Olivem 1000, který obnovuje strukturu kůže, posiluje její bariérové funkce a přispívá k dlouhodobé hydrataci.


                  • Kosmetické přípravky nanášejte a čištění pleti provádějte se vší jemností bez tření, mačkání a natahování pleti. Obzvláště při odličování pleť tamponkem nedrhněte, ale chvilku na pleti přidržte a jemně setřete.
                  • Tím nejlepším co pro svou pleť můžete udělat, je nechat ji volně dýchat bez zakrývání make-upem. Zkuste to bez něho třeba na měsíc a uvidíte, jestli to na stav vaší pleti bude mít vliv. Pokud se přeci jen bez make-upu neobejdete, snažte se alespoň co nejvíce omezit dobu, po kterou jej na pleti máte. Každý den, co nejdříve je to možné, se jemně, ale pečlivě odličte a pleť vyčistěte. Volte opět přípravky, které jsou vhodné přímo pro vaši citlivou pleť.

                  Růžovka a jídelníček

                  růžovka stravování

                  Tak jako u většiny kožních onemocnění a problémů, tak i u růžovky má velký vliv na její projevy naše životospráva. Proto se určitě vyplatí dávat si pozor na to co jíme a nebo naopak nejíme.

                  • Ozdravte svůj jídelníček. V rámci zdravé životosprávy omezte sladké (i nápoje), rafinované potraviny a polotovary plné umělých náhražek, smažená jídla, uzeniny, bílé pečivo a upřednostněte libové maso, ryby, ovoce, zeleninu a ořechy.
                  • V předcházejících bodech jsme mezi provokačními faktory vyjmenovali nejčastější potraviny, které mohou růžovku provokovat. Zkuste si průběžně zapisovat svůj jídelníček, tak můžete vypozorovat, které konkrétní potraviny jsou jejím spouštěčem, nebo zhoršují její průběh ve vašem případě a těm se pak striktně vyhýbejte.
                  • Účinným pomocníkem v boji proti rozšířeným žilkám je rutin, který snižuje křehkost krevních kapilár a zvyšuje pružnost cévních stěn. Nejvýznamnějším a asi také nejznámějším zdrojem rutinu je pohanka, ale rutin obsahují také fíky, kapary, černé olivy, chřest, slupky jablek a rajčat, lesní plody, nektarinky, broskve, kiwi, banány, kůra citrusových plodů a zelený a černý čaj.
                  • Vzhledem k velmi omezenému kontaktu se slunečními paprsky, které jsou zásadním zdrojem vitaminu D, dbejte na dostatečný přísun tohoto vitaminu. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu D patří rybí tuk, tresčí játra, vaječný žloutek a plnotučné mléko.

                  Růžovka a přírodní pomoc

                  Účinnou pomoc najdete i v přírodě, počítejte však s tím, že co někomu na rosaceu zafunguje, nemusí pomáhat každému. Vždy si proto raději proveďte test snášenlivosti na danou látku. Pro léčbu rosacey jsou důležité především protizánětlivé a uklidňující účinky, mezi osvědčené přírodní pomocníky na růžovku proto patří:

                  přírodní léčba růžovky, aloe vera

                  Aloe vera

                  ostlina s antibakteriálními, chladivými a hojivými účinky, kterou si můžete snadno pěstovat doma v květináči.

                  V případě potřeby stačí utrhnout list a šťávou z něho potřít postižené místo. Nebo si připravte vlastní čerstvý gel - list zbavte slupky a dužinu rozmixujte dohladka. V uzavřené skleničce vám gel z aloe vera vydrží v lednici několik dní.

                  přírodní léčba rosecea, ovesné vločky

                  Ovesné vločky

                  Na kůži mají silný protizánětlivý a zklidňující účinek, zároveň pleť šetrně čistí a přitom nevysušují.

                  Ovesné vločky rozemelte na jemný prášek a smíchejte s vodou na jemnou kašičku, můžete přidat i trochu medu. Ovesnou masku jemně naneste na postižená místa, nechte několik minut působit a poté opláchněte.

                  přírodní léčba růžovka, zelený čaj

                  Zelený čaj

                  Zázrak z přírody s protizánětlivými účinky, má navíc schopnost snižovat citlivost na slunce a zmírňovat narušení ochranné bariéry pokožky.

                  Kromě jeho popíjení si z něj můžete také připravit silnější odvar a zchladlý použít na obklady. Odvar si připravte vždy čerstvý.

                  přírodní léčba růžovka, heřmánek

                  Heřmánek

                  Asi nejznámější a velmi všestanná bylinka se zklidňujícími, protizánětlivými a hojivými, účinky.

                  Voňavý heřmánkový čaj kromě dalších zdravotních benefitů také pomáhá zmírňovat stres. Stejně jako u zeleného čaje si z heřmánku připravte čerstvý odvar, nechte zchladit a použijte na obklady.

                  přírodní léčba růžovka, bylinky

                  Bylinné odvary

                  Podobně jako výše uvedený zelený čaj, nebo heřmánek můžete na chladivé a hojivé obklady využít odvary z měsíčku lékařského, řepíku lékařského, kopretiny řimbaby, vrbové kůry, z kořene lopuchu většího nebo čaje rooibos.

                  přírodní léčba rosacea, rostlinné a éterické oleje

                  Rostlinné a éterické oleje

                  Pro péči o pleť s růžovkou jsou vhodné rostlinné oleje a másla, která pomáhají posilovat kožní bariéru. Vhodné jsou především rakytníkový olej, arganový olej, opunciový olej, šípkový olej, bambucké máslo. Z éterických olejů se osvědčily tea tree olej, oreganový olej, levandulový olej, olej copaiba.

                  Éterické oleje je vhodné pro aplikaci na pokožku naředit nosným olejem, obvykle v poměru 1 díl esenciálního oleje na 3 díly oleje nosného (např. kokosový, mandlový, olivový nebo slunečnicový).

                  Projevy růžovky řeště včas a zaměřte se na příčiny

                  Projevy růžovky je ideální začít řešit co nejdříve a předejít tak jejímu rozvinutí do závažnějších forem. Podstatou je najít a maximálně omezit, nejlépe zcela vyloučit, její spouštěče (provokační faktory), dbát na vhodnou životosprávu a dopřát pleti správnou péči s použitím vhodné kosmetiky. Růžovku, stejně jako většinu kožních problémů, je třeba brát jako varovný signál těla, že něco není v pořádku.

                  Je proto důležité nezaměřovat se jen na léčení a potlačování vnějších projevů, ale přistupovat k léčbě celkově a snažit se především obnovit své vnitřní zdraví a rovnováhu. Velký vliv na růžovku má i dlouhodobý stres a emoční vypětí, pokuste se proto najít a odstranit jejich původce. Nezapomínejte také na odpočinek a dostatečný spánek. Ačkoli rosacea je chronické onemocnění, včasným zahájením vhodných opatření lze její příznaky výrazně zmírnit a dokonce i zastavit.

                  Sdílejte produkt s přáteli

                  Další články, které by se vám mohly také líbit