Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Rozhovor – Václav Kazda: Láska k přírodě a ke knihám jako životní poslání

Rozhovor – Václav Kazda: Láska k přírodě a ke knihám jako životní poslání

Nakladatelství Kazda objevila Hanka Plevová již kdysi dávno. Nakupování hodnotných knížek, je její vášeň a toto nakladatelství si ji získalo pro jeho vztah k přírodě, která jí vždy byla velmi blízká. Vždy, když si chce něco přečíst o přírodě, tak sáhne po knihách od Kazdy. Jejich knihy také ráda kupuje svým dětem, vnoučatům a kamarádům. Knihy od Nakladatelství Kazda jdou vždy opravdu do hloubky a umožňují čtenáři nejen dozvědět se spoustu zajímavého, ale také dotknout se intimity přírody. A protože je nám blízké, když někdo šíří vědomosti skrze své podnikání, které je jeho posláním, máme velikou radost, že nám pan Václav Kazda poskytl rozhovor a nechal nás nahlédnout pod pokličku svého úžasného rodinného nakladatelství.

Kde se zrodila myšlenka, že založíte nakladatelství?

Krátce po dokončení studií v Brně se mi dostala do rukou kniha Prameny živé vody od Miloše Kočky, což je obecně známá publikace o životě Vincenze Priessnitze z 80. let 20. století, má generace už ji ale moc nezná. Při jejím čtení jsem si uvědomil, že přesně takové knihy bych chtěl vydávat – o tom, jak s přírodou spolupracovat a jak se od ní učit, a ne ji plundrovat.

Jak dlouho působíte na českém trhu a jaká cesta vedla k tomu, že jste se rozhodl vydávat knihy?

nakladatelství Kazda, Tajný život stromů

Vznikli jsme v květnu roku 2014, ale neplánovali jsme s manželkou nakladatelství, jaké je teď. Chtěli jsme při našich tehdejších zaměstnáních tu a tam vydat knížku, pro radost. Já jsem vzděláním kulturní manažer, měl jsem tedy nějaké zkušenosti s vydáváním knih již ze studentských let, manželka byla tehdy sociální pracovnice.

Rozhodující okamžik nadešel, když jsme našli Tajný život stromů od Petera Wohllebena a vyhráli aukci proti našim největším nakladatelům. V tu chvíli bylo jasné, že naše nakladatelství se bude moci rozvíjet a patrně bude větší, než jsme čekali, protože přece jen příroda je velmi široké téma. Když se ale ohlédnu zpět, byla to vlastně – minimálně v mém případě – cesta celoživotní. Nikdy bych si nemyslel, že budu nakladatel, ale tato profese dokázala propojit většinu mých tužeb a zálib, takže práce je mi opravdu velkým koníčkem.

Provází Vás láska ke knihám již od dětství?

Četl jsem hodně, většinou knihy právě o přírodě z bavorovské knihovny. Mezi 7. a 12. rokem jsem vysloveně ležel v knihách, přečetl jsem jich tehdy určitě stovky. Na můj čtenářský výběr mělo vliv to, že jsme se v mých sedmi letech přestěhovali z Polabí do Bavorova, malého městečka v Pošumaví. Rodiče tehdy dali pryč televizi, a tak jsem od dětství trávil hodně času v přírodě. Nechávali mi velkou volnost, už v osmi letech jsem znal každou mez v okolí, vedl jsem si zápisky o pozorování, dělal herbář, sbíral různé přírodniny, na podzim jsem nosil domů košíky hub. Zkoušel jsem i rybařit, ale chycených ryb mi bylo líto, tak jsem přestal. Od raného dětství jsem také pochytil nadšení pro nejrůznější pěstování, především od svého dědy, který byl celý život vášnivým zahrádkářem.

Co bylo nejtěžší při rozjezdu Vašeho rodinného nakladatelství?

Nakladatelství Kazda, rozhovor

Neměli jsme peníze. Současně s rozjezdem nakladatelství jsme koupili starý dům u Blanska a snažili se ze začátku ufinancovat obojí, ale bylo to velmi náročné, nerad na to vzpomínám. Problémem nakladatelství obecně je, že každý rok se očekává, že představíte novinky. Ty ale musíte z větší části zaplatit dříve, než se vám vrátí investice z minulého roku. Je nutné neustále investovat značné částky, což činí tento druh podnikání poměrně dobrodružným.

Své firmě jste propůjčil své jméno. Jaký je to pro Vás závazek?

Je to pro mě velký a celoživotní závazek, že čtenářům budu přinášet jen to, za co se mohu s čistým svědomím zaručit, že jde o kvalitní publikace. Že budu vydávat jen knihy, které mohu s klidem doporučit i svým nejbližším. V nakladatelství vychází v podstatě můj osobní výběr, ty knihy o přírodě, které jsem pro české a slovenské čtenáře vybral a stojím si za nimi.

Zapojuje se do práce v nakladatelství také rodina?

Ano, především manželka Michaela, se kterou jsme firmu založili a která komunikuje s našimi čtenáři, a dál můj bratr Jan, který má na starosti především právní záležitosti. Podpora rodiny je pro mě zásadní, oba jsou mi oporou v každodenních těžkostech a sdílejí se mnou i úspěchy.

Co je cílem Vašeho nakladatelství?

Přinášet lidem kvalitní knihy a tak zlepšit jejich život.

Když se člověk podívá na nabídku Vašich knih, čiší z nich láska k přírodě, podpora zdravého životního stylu a vedení dětí k ohleduplnosti k přírodě. Podle čeho se vybírají knihy, které vydáte?

rozhovor s Václavem Kazdou, knihy Kazda

Snažíme se přinášet zajímavě zpracované a inovativní knihy s přesahem. Důležitý je celkový dojem, kniha by měla mít vysokou úroveň textu i grafického zpracování a dělat náš český svět lepším místem k žití. Vybíráme hlavně srdcem, intuitivně, finanční vyhlídky u nás nikdy nehrají hlavní roli.

Kdo vybírá knihy, které budete vydávat? Jaká kniha, kterou Vaše nakladatelství vydalo, je pro Vás ta nejlepší (bez ohledu na prodejnost), ke které se třeba rád vracíte?

O výběru rozhoduji společně s manželkou, ale vzhledem k enormnímu rozsahu nabízených titulů mi pomáhají hodnotit některé publikace kolegyně a externí překladatelé. Která naše kniha je nejlepší, nedokážu říct. Tajný život stromů je jednoznačně naše vlajková loď. Z novinek mě osobně hodně zasáhla Pobřežní cesta od Raynor Winnové. Je o manželském páru z Anglie, který přišel úplně o všechno, a tak se vydali na tisíc kilometrů dlouhou pouť, téměř bez peněz a čehokoliv dalšího. Je to silný, krásný příběh, který člověka v těžké době postaví na nohy.

Pokud nás trochu necháte nahlédnout do Vašeho soukromí, můžeme se zeptat, zda žijete v domě, nebo v bytě? Máte svou zahradu? Jaký máte vztah k přírodě

Žijeme v bytě a vlastní zahradu zatím nemáme, ale doufáme velmi, že ji brzy mít budeme. Příroda je pro mě osobně místem odpočinku, pozorování, zklidnění, místem, kde mohu být sám, místem, kde přicházejí nápady, místem, které léčí. Fascinuje mě množství vzorů, barev a zvuků a provázanost všeho.

Vidíte nějakou souvislost s dnešní situací ve světě a s přírodou?

Nakladatelství Kazda rozhovor

Osobně vnímám problém, že člověk krajinu i zvířata čím dál více ekonomicky využívá. Zbývá čím dál méně míst, která nejsou intenzivně zemědělsky obhospodařována, zastavěna nebo postižena masivním turismem. Přál bych si, abychom více vnímali krajinu jako krásné místo, kde nežijeme jenom my a v popředí nestojí jen naše zájmy. Přál bych si, aby bylo ve světě víc divočiny.

Vydáváte knihy i o cestování, toto téma ještě společně s uměním se trochu vymyká výše zmíněným tématům. Co pro Vás cestování a umění znamená?

Jedná se zatím o ojedinělé projekty, které mě silně oslovily svou kvalitou v rámci žánru. Doufám, že jich bude postupně přibývat. Pro mě je cestování zdrojem velké duševní posily, plynoucí z inspirace, krásy a jinakosti. Rád se setkávám s lidmi z jiných zemí, protože přinášejí jiný pohled na svět, na témata, která mě zajímají.

Kdybych nemohl cestovat, nesl bych to opravdu těžce. Umění je pro mě poeticky řečeno „odleskem věčnosti“, ostrovem naprosté svobody i mostem k sobě samému. Je to to nejlepší, co jako lidé umíme dát světu. Pro mě osobně je nepostradatelné, hluboce po něm toužím, každým rokem snad o něco víc.

V portfoliu máte spoustu knih od německého autora Petera Wohllebena, kdy jste se s knihou tohoto autora poprvé setkal?

Knihy Kazda

To si pamatuji velmi dobře. Bylo to ve Frankfurtu nad Mohanem ve výloze knihkupectví. Byl to pro mě vlastně osudový okamžik. V tu chvíli jsem iracionálně věděl, že přesně tuhle knihu chci vydat, že to bude jedna z nosných knih našeho začínajícího nakladatelství.

Jak se Vám podařilo, že autor vydává právě ve Vašem nakladatelství? Setkal jste se s ním osobně?

Popravdě nepodařilo se to mně, ale spíše se pro nás rozhodl autor sám na základě odpovědí na otázky, které zájemcům o vydání své knihy v České republice položil. Osobně jsme se dosud neviděli, ale telefonovali jsme spolu. Možná jsme prostě na podobné vlně. Dodnes to považuji za zázrak a hvězdnou hodinu našeho nakladatelství. Dost možná to ale nebyl zázrak, jen autor chtěl, aby u nás vyšly knihy u někoho, kdo sdílí podobné hodnoty.

V nabídce máte několik knih týkajících se včelí tematiky. Jste sám včelař? Nebo jde jen o další díl skládačky – oslava a podpora přírody?

Včelařství mě vždycky fascinovalo a zajímalo, ale vzhledem k našemu poměrně častému stěhování ještě nenastal ten pravý čas. Také mě osobně včely zajímají spíše jako druh, byl bych spíše včelař pozorovatel. Miluji ale vůni včelího vosku.

Můžeme se v následujících měsících těšit na knižní novinku, která by se týkala včel, včelaření?

Hledáme ještě vhodný titul, ale určitě ano. Z blízkých témat je v tuto chvíli jisté, že na podzim vydáme knížku o čmelácích od britského biologa Dave Goulsona, autora již vydané Divočiny v zahradě.

Aplikujete ve svém životě nebo okolí znalosti z knih? Můžete uvést nějaké příklady?

rozhovor s panem Václavem Kazdou, Pleva
Václav Kazda

Ano, samozřejmě. Není to o návodech nebo činech, které lze demonstrovat, nesnažíme se programově žít podle postupů a rad druhých. Myslím, že čerpáme spíše podněty k tomu, jak svět kolem nás nově vnímat, čeho si všímat, jak pozorovat souvislosti. Stáváme se tak postupně jinými lidmi mnohem hlouběji vnímajícími svět kolem sebe a k lásce k přírodě vedeme i našeho syna. To ale samozřejmě neznamená, že bychom neřešili každodenní ohled k životnímu prostředí a lidem kolem nás.

Nabízí se otázka, zda Vás neláká napsat svoji knihu, kterou byste si vydal. Máte takové ambice? Jaké téma by bylo pro Vás blízké a čeho by se kniha mohla týkat?

Popravdě, láká mě to hodně již delší dobu a jednou k tomu věřím dojde. Teď k tomu však nenacházím klid. Také bych nechtěl pustit do světa nic, co by nebylo dost dobré. Lákalo by mě zpracovat příběhy o lidech a přírodě, spíše poetické a laskavé než syrové, a pracovat přitom s místními reáliemi, pověstmi a archiváliemi. Tak trochu stvořit nebo oživit duši nějakého místa.

Myslím, že by mě lákala i tvorba pro děti, konkrétně souhra s ilustrátorem a následná veřejná čtení a reakce dětského publika. Ale to je hudba budoucnosti. Nechávám si to na dobu, kdy každodenní souboj o přežití nakladatelství se vší obchodně-marketingovou agendou bude ležet třeba na bedrech někoho dalšího. Ponechávám tomu volný vývoj.


„Vydáváme knihy pro radost a povzbuzení do života. Jejich prostřednictvím chceme podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.“

Nakladatelství Kazda


Děkujeme panu Václavovi Kazdovi za inspirativní rozhovor. Protože se už 30 let zabýváme přírodními produkty a také sami hledáme sílu a zdraví v přírodě, oceňujeme přístup Nakladatelství Kazda a jím vydané knížky nám jsou nesmírně blízké. S radostí jejich tituly nejen čteme, ale ty ze světa včel a hmyzu vůbec také průběžně zařazujeme do našeho doplňkového sortimentu. V současné době máme v nabídce poutavý příběh o životě a včelaření z pohledu začínající včelařky Srdce včely má pět komor, knihu Louka, nahlížející do tajuplného světa kvetoucí louky a nádherně zpracovanou dětskou knížku o životě včel Jeden rok v životě včely.

Dětská kniha Jeden rok v životě včely

Kniha Srdce včely má pět komor, Helen Jukes

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit