0 Kč(0 ks)
Zpět

Schizandra čínská neboli Klanopraška - využití, pěstování, recepty

Schizandra čínská neboli Klanopraška - využití, pěstování, recepty

02. 03. 2018

Klanopraška není v našich podmínkách příliš rozšířená, i když je na pěstování velmi nenáročná a vděčná. Prakticky celá rostlina je jedlá, ovšem nejvíce se využívají velké zubaté listy a hroznovité červené plody. Z obojího se připravuje tinktura nebo čaj a konzumovat ji můžete jak čerstvou, tak sušenou. Anebo si ji připravit podle některého z našich receptů.

Rostlina voní po citronu a plodí hroznovité bobulky

Schizandru čínskou najdete v herbářích i ve složení produktů pod různými názvy – nejčastěji to bude právě schizandra, ale můžete se setkat i s označením magnolka čínská nebo tradičním českým pojmenováním klanopraška. Rostlina příjemně voní po citronech, proto se jí lidově říká také limoník nebo citronovník čínský.

Magnolka čínská je vytrvalá, dřevnatějící a opadavá liána, která je nejen užitečná, ale také velmi krásná. Ať už kvetoucí, nebo rozzářená červenými plody. Květy mají navíc příjemnou exotickou vůni.

schizandra čínská, klanopraška, plody - Pleva
autor: VoDeTan2; Wikimedia Commons

Dorůstá délky kolem deseti metrů a má silné lodyhy o průměru 1 cm. Vzhledem ke své délce se potřebuje ovíjet kolem pevnější opory. Roste zpravidla ve směru hodinových ručiček. Její listy jsou světle zelené, mají drobně zubaté čepele na okrajích a červenohnědé řapíky. Okvětí klanoprašky je korunovité s bílými a uvnitř růžovými lístky. Pokud budete úspěšní pěstitelé, dočkáte se červeného hroznovitého plodenství. Bude obsahovat přibližně 30 červených bobulek o průměru zhruba 7 cm.

Klanopraška u nás bývala vzácná, přitom je velmi nenáročná

Schizandra čínská je původem z Dálného východu a dlouhou dobu u nás byla poměrně vzácná a málo rozšířená. Ovšem k jejímu řídkému výskytu nebyl žádný důvod, protože naše klimatické poměry snáší velmi dobře. Líbit se jí bude na slunném místě, ale kořenový systém je třeba přistínit. Dospělé rostliny přežijí i mráz, pro mladé rostlinky je na zimu vhodná ochrana přikrytím. Klanopraška má mělký kořenový systém, proto roste lépe tam, kde je v letních měsících dostatek vláhy.

Schizandru můžete využít celou

Náš tip

Schizandra bývá také nazývána rostlinou pěti chutí. Když plod žvýkáte, nejdříve se setkáte s kyselou chutí, za chvíli zjistíte, že je rostlina sladká, pak cítíte ostrou feferonkovou chuť, poté chutná slaně a nakonec hořce.

Klanopraška bývá využívána celá, s výjimkou kořene. Plody se zpracovávají buď v čerstvém stavu, suší se nebo zamrazují. Čerstvé i sušené lze užívat i listy, části stonku (liány) a výhonky. Na osvěžující čaj se nejlépe hodí jarní čerstvě olistěné až kvetoucí tenké větvičky nebo kůra z nich.

Plody je třeba sbírat brzy na podzim, ihned po úplném dozrávání. V nejrůznějších částech České republiky bude dozrávat v trošku jiném období, proto je třeba pozorně sledovat její plody v prvních letech, pak už naberete zkušenosti a budete vědět, kdy jsou nejlepší. Obecně můžeme doporučit sběr spíše v pozdnějším podzimu, nejlépe až v listopadu.

Jak schizandru ochutnat

Nejběžnější formou podávání schizandry je tinktura, méně častá je pak forma práškové schizandry. Velmi dobrou variantou pro domácí zpracování listů a plodů z klanoprašky je čaj formou nálevu. Bez obav můžete schizandru také usušit nebo zamrazit na pozdější použití.

Schizandra čínská v medu - Pleva

Schizandra čínská v medu

Když jsme schizandru objevili, rozhodli jsme se spojit její výjimečné vlastnosti* s naší oblíbenou surovinou a vznikla Schizandra čínská v medu. Podíl schizandry v medu je ovšem poctivý, celých 5 %, takže dospělým doporučujeme maximálně 2 kávové lžičky denně, dětem starším tří let jen jednu. Ideální k namázání na chleba nebo na oslazení čaje.

Z plodů schizandry můžete připravit marmeládu, kompot, sirup nebo nejrůznější nápoje. Její bobule jsou výborné i kandované. Plody se také svařují společně s medem a vodou a z této směsi pak vzniká polévka specifické chuti. Plody můžete samozřejmě jíst i čerstvé, výborně také ochutí jídla, která připravujete v kuchyni běžně. Doporučujeme ji především do rýžových, ovesných a dalších kaší, při přípravě polévek nebo omáček a k pokrmům z masa. Velmi dobře dochutí i fazole a luštěniny.

Připravte si nálev ze schizandry

Rozdrťte 10 gramů plodů (včetně semen) a zalijte je 200 ml horké vody. Nechte 20 minut luhovat. A můžete rovnou podávat. Ovšem všeho s mírou: doporučuje se dvakrát denně polévková lžíce. A nejlépe uděláte, pokud sníte i vyluhované plody.

Uvařte si ze schizandry čaj

Pro čaj ze schizandry můžete využít listy i výhonky. Můžete ho připravovat rovnou z čerstvě utržených listů nebo části rostliny naopak usušit, uskladnit a nechat si je třeba na zimu.

Listy či části rostliny zalijte horkou vodou, nechte alespoň 15 minut louhovat a už se můžete usadit do křesla a na chvíli jen relaxovat s šálkem čaje, který výborně chutná oslazený medem.

Vyzkoušejte sirup ze schizandry

Bobule dobře promyjte vodou a šetrně, abyste nepoškodili semena, vymačkejte šťávu. Tu smíchejte s cukrem v poměru 1:2 a na mírném ohni ohřívejte až do rozpuštění cukru. Vzniklou šťávu rozlijte do skleněných uzavíratelných láhví, uskladněná v chladné místnosti vydrží poměrně dlouhou dobu. Sirup je výborný na oslazení čaje či ochucení vody.

Pokud se rozhodnete klanoprašku pěstovat, přejeme vám velkou a mohutnou rostlinu a bohatou sklizeň plodů i listů!


* Vzhledem k nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 nesmíme u tohoto produktu uvádět žádné další informace a zdravotní tvrzení (více informací). O konkrétních obsahových látkách a účincích Schizandry čínské si proto, prosíme, přečtěte v externích zdrojích na internetu.

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz