Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Sci-fi pokus vědců: 200 včelek dostalo anténu a prášek na spaní

Sci-fi pokus vědců: 200 včelek dostalo anténu a prášek na spaní

Jako ze sci-fi příběhu vypadá pokus, který provedli němečtí vědci s přibližně 200 včelami. Ještě zajímavější je ale výsledek – mozek včely si umí zapamatovat tzv. „myšlenkové mapy“.

Zní to možná bláznivě, ale vědci včelky na několik hodin uspali pomocí anestetika a přemístili je několik set metrů od úlu. Než se včely probraly, posunulo se Slunce na obloze o značný kus dále – a přesně o to vědcům šlo.

Celá desetiletí se totiž předpokládá, že se včely orientují podle polohy sluníčka, protože je jejich mozek velmi jednoduchý a nedokáže si zapamatovat mapu krajiny. Pokud by tomu tak opravdu bylo, včely by při tomto pokusu ztratily orientaci a do úlu se již nevrátily. Tomu ale výzkumníci nevěřili.

Bizarní anténa

Anténka umístěná na každé včele (Zdroj: The Telegraph)Tým německého neurobiologa Randolfa Menzela z berlínské univerzity na všechny účastnice testu přidělal miniaturní anténu, aby mohl být podrobně zmapován jejich pohyb. Tedy, „miniaturní“ z našeho pohledu, ve skutečnosti byla o něco delší než celá včelka.

Po probuzení se ukázalo, že Slunce hraje v orientaci opravdu velkou roli. Včely se vydaly jiným směrem, než kde se nacházel úl, takže pokus začínal vypadat beznadějně. Po chvíli marného poletování se však stalo to, co Randolf Menzel předpokládal – včely své chování změnily a poloze Slunce přestaly věřit. Brzy přizpůsobily let známému prostředí a svůj úl našly.

Vědecký tým z celého pokusu proto vyvozuje závěr, že si včely navzdory jednoduchému mozku umí vytvořit tzv. „myšlenkové mapy“. Podle studie si včelky pamatují obraz krajiny ve svém okolí, který si skládají do jedné velké mapy. Ne dokonalé, ale pro orientaci dostačující. Asi jako když jste po letech v nějakém městě a postupně si vybavíte, jak se dostat do dobré kavárny.

Mapa nebo maják?

Nutno podotknout, že ne všichni vědci se závěrem souhlasí. Podle jiné teorie si sice včelky mohou zapamatovat významné body v krajině pro usnadnění orientace, jako se např. lodě orientují pomocí majáků, ale myšlenkovou mapu sestavit neumí.

Pochopení jejich orientace je pro nás přitom velmi důležité – některé pesticidy totiž způsobují narušení nervového systému včelek, takže postupně ztrácí cestu do úlu a předčasně umírají. Pokusy s anténou a další výzkumy tak mohou časem včelkám pomoci. Už teď je ale vidět, jak úžasnými schopnostmi tento malý hmyz disponuje.

Zdroje:

Včely mají v hlavě mapu (ČRo – Leonardo)
Radar antennae reveal how disease and pesticides are harming bees navigation (The Telegraph)