Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Seborea – příčiny vzniku, prevence a přírodní řešení

Seborea – příčiny vzniku, prevence a přírodní řešení

Kožní onemocnění seborea se vyskytuje nejčastěji v oblasti mazových žláz. Projevuje se mastnou, lupovitou a zánětlivou kůží na pokožce hlavy, v T-zóně, kolem uší, obočí nebo na zadní části zad. Toto nepříjemné onemocnění není přenosné, ale pacienti jím zpravidla trpí dlouhodobě. V nejvyšší míře postihuje muže ve věku 20 až 40 let a kojence, u kterých ovšem rychle zmizí. Při léčbě seborey se jako u ostatních kožních problémů vyplatí řešit hlavně příčiny jejího vzniku.

Seborea se projevuje zánětlivými oblastmi kůže

seborea, seboroická dermatitida ve vlasech
Seborea ve vlasech

Seborea (neboli seboroická dermatitida či seborhoická dermatitida) je nepřenosné a neinfekční onemocnění, které se projevuje mastnými, lupovitými a zánětlivými oblastmi kůže. Postihuje především oblast obličeje a vlasové části hlavy, ovšem vyskytnout se může i na trupu.

Seborea způsobuje šupinky červené, oranžové či žluté barvy, které často provází svědění. Typicky se objevuje v mastných zónách pokožky, kde nadměrné vylučování kožního mazu vede k vytvoření silného filmu na povrchu kůže. Zarudlé šupinky pak vytvoří žlutavou krustu, která svědí a je celkově nepříjemná.

Seborea není nijak neobvyklé onemocnění – postihuje přibližně 5 % populace. Zatímco někdo se s ní setká jednou za život, další pacienty provází dlouhodobě.

Příčiny vzniku onemocnění

Lékaři se zatím nedokáží jednoznačně shodnout na přesné příčině onemocnění seboreou, ovšem variant je hned několik. Uvažuje se o autoimunitním onemocnění kožních buněk, tedy podobných příčinách jako v případě lupénky, ovšem celý mechanismus nemoci v tomto případě zůstává zatím neznámý.

  • Typickým spouštěčem onemocnění seboreou je stres. Proto bývá seborea někdy označována jako „onemocnění manažerů“. Často se projevuje změnou barvy kůže čela nad kořenem nosu a dále změnou barvy kůže pod nosem. Tuto oblast možná znáte pod označením T-zóna, nachází se v ní velké množství mazových žláz a v pubertě bývá typická pro výskyt akné. U mladších lidí pak není nezvyklé, že akné doprovází seborea a obráceně.

  • Kromě stresu se mezi příčiny tohoto onemocnění řadí oslabený imunitní systém, výkyvy počasí, hormonální nerovnováha, nedostatek spánku, únava či genetická dispozice. Dále pak obecně nezdravý životní styl a nevyvážená neplnohodnotná strava, deficit vitamínů ze skupiny B, nevhodné vlasové produkty, problémy s trávením, špatná reakce organismu na určité potraviny, nadměrná konzumace horké černé kávy či alkoholu, chronická únava či deprese.

  • U řady lidí má na výskyt seborey vliv právě počasí – zhoršuje se zpravidla během zimního období. Nemoci ovšem nesvědčí ani časté změny teplot a obecně přechod ze zimního období do jara. U dětí je pak seborea spojena s vyšším množstvím vitamínu A.

  • Další možnou příčinou je přemnožení a zvýšená přecitlivělost na kvasinky rodu Malassezia. Po jejich odstranění se totiž začne zmírňovat odlupování šupinek. Kvasinky Malassezia se na povrchu kůže běžně vyskytují, ale při jejich přemnožení nebo zvýšené citlivosti reaguje pokožka zánětem a rychlejší tvorbou nových buněk v horní vrstvě pokožky. Odumřelé kožní buňky se pak shlukují do šupin a krust. Ovšem stejně jako všechny výše uvedené příčiny není ani tato vědecky dokázána.

  • Seborea může z velké části souviset i se stavem vaší imunity. Pokud chcete svoji obranyschopnost posílit, přečtěte si, jak utužit křehký imunitní systém a jak souvisí s ekzémy, alergiemi a vyrážkami. Máme pro vás i několik tipů, jak posílit imunitu.

Výskyt onemocnění

Seborea se nejčastěji vyskytuje u kojenců v prvních měsících života a u mladých mužů od 20 do 40 let. Kromě výše popsaného onemocnění manažerů v T-zóně se seborea často vyskytuje ve vlasové části, kde vytváří lupy až nažloutlé pláty. Mívá i formu načervenalého lemu na rozhraní kůže a vlasové pokožky. Dále se vyskytuje za ušima i v horních partiích zad. Se seboreou se můžete setkat i v ušním kanálku, na obočí i na nose a jeho okolí.

seborea, seboroická dermatitida na hlavičce kojence
Seborea na hlavičce kojence

Seborea se zpravidla objevuje postupně. S prvními příznaky odlupující se kůže se nejčastěji setkáte ve vlasech, za ušima, na tváři a oblastech, kde se kůže přehýbá. Šupinky mohou mít různou barvu – žlutou, bílou, načervenalou nebo našedlou.

Pacienti se často setkávají i s řídnutím či ztrátou vlasů. Seborea se dále projevuje slabším či silnějším filmem na kůži, který způsobuje svědění i pálení.

Seborea u kojenců

Seborea se u kojenců objevuje zejména na hlavičce, šíří se na ouška, obočí a oblasti víček. Jedná se o žlutooranžové nánosy mastných šupin a krustiček na hlavičce. Krusta u menších dětí bývá poměrně pevná a po zkušebním odstranění kůže jemně zarudne.

U kojenců je seborea opravdu velmi obvyklou záležitostí, proto není třeba se nijak znepokojovat.

U většiny kojenců se zahojí spontánně během několika týdnů či měsíců, zatímco u dospělých se často vrací. S kojencem dodržujte každodenní hygienu, postižená místa pečlivě ošetřujte a po konzultaci s lékařem můžete upravit i výživu. V mírných případech lékař ani nepředepisuje speciální přípravek, ale radí přibližně hodinu až dvě před večerní koupelí namazat postižená místa dětským olejíčkem. Krusta kůže krásně změkne, část se odstraní při umývání hlavičky a část můžete odstranit před koupáním či po něm, nejlépe měkkým dětským kartáčem na vlásky. Pro kojence by nebylo příliš příjemné, kdybyste mu celou krustičku odstraňovali jednou za delší dobu, proto se doporučuje věnovat se péči o postižená místa každodenně po menších úsecích.

Možnosti klasické léčby seborey

Řešení problémů se seboreou vychází především z rozsahu jejího výskytu. Lékaři často preferují lokální léčbu postižených oblastí, a to ve formě šamponů, gelů, olejů či krémů. Úspěšné bývají přípravky s obsahem antimikrobiálních složek, jako je kyselina salicylová, chinolinové deriváty, imidazolové deriváty, dehet, selen, síra nebo zinek.

léčba seboroické dermatitidy, seborea léčba, šampon

Velkou podporou léčby je citlivá a poctivá hygiena. Na seboreu moc dobře zabírají přípravky s fungicidními vlastnostmi, šampony tedy mohou obsahovat kyselinu salicylovou, bisabolol, kanabidiol nebo extrakt z břízy.

Jak na seboreu přírodně

Seborea je ve většině případů nemoc dlouhodobého charakteru, která spoustu lidí provází řadu let či celý život. Právě proto je vhodné dbát na prevenci, která je daleko snazší a příjemnější než řešení následků.

Zdravým životním stylem a udržováním vlasové pokožky čisté a hydratované pomůžete seboree předcházet, ale také můžete pomoci v boji s již propuklým onemocněním. Pomůže zejména mytí vlasů a ošetřování pokožky přírodními produkty, u kterých si můžete být jisti kvalitním složením.

Z naší nabídky vám můžeme doporučit šampon Propolis pro vaše vlasy , který má čistě přírodní složení, přináší rovnováhu vlasové pokožce a předchází jejímu vysoušení. Propolis skvěle pomáhá pokožce s regenerací, další složky šamponu snižují její mastivost nebo naopak hydratují. Právě hydratace je totiž základní prevencí vzniku seborey.

Hydrataci pokožky podpoříte také pravidelným používáním vlasové vody. Vlasová voda s propolisem podporuje kvalitu vlasů, účinně pomáhá jak proti vypadávání a řídnutí vlasů, tak i proti tvorbě lupů. Jemně ošetřuje celou oblast pokožky a dostává ji zpět do správné rovnováhy.

Seborea mnohdy zasahuje i mimo pokožku hlavy. Pokud hledáte jemnou a přírodní péči pro oblast uší, obočí, T-zóny nebo těla, určitě vyzkoušejte Bambucký balzám s propolisem. 100% přírodní složení tohoto účinného krému zaručuje, že nedráždí pokožku, ale naopak uleví od nepříjemného svědění, zajistí hydrataci i regeneraci namáhané pokožky a vrátí jí původní vlastnosti.

Šampon Propolis pro vaše vlasy

Bambucký balzám s propolisem

Babské rady a domácí možnosti léčby seborey

přírodní léčba, babské rady, seboroická dermatitida

Aloe vera – využijte antibakteriálních a hojivých účinků této úžasné rostliny. Použít můžete šťávu z listů – stačí list jednoduše vymačkat a šťávu aplikovat na postižená místa. Nebo si snadno připravte vlastní gel - list zbavte slupky, dužinu rozmixujte dohladka a máte hotovo. V uzavřené skleničce vám gel vydrží v lednici několik dní.

Jablečný ocet – po umytí vlasů vhodným šamponem vmasírujte do pokožky roztok jablečného octa s teplou vodou v poměru 1:1. Nechte několik minut působit a poté důkladně opláchněte. Pokud vám vadí octový odér, můžete vlasy po použití octa opět umýt šamponem.

Citron – v šálku teplé vody rozmíchejte 2 – 3 lžíce čerstvé citronové šťávy a jemně vmasírujte do pokožky hlavy. Nechte několik minut působit a poté důkladně opláchněte.

Cibulové slupky – hrst cibulových slupek povařte v litru vody cca 30 min na mírném ohni. Poté nechte další hodinu louhovat. Vlasy umyjte vhodným šamponem a po posledním opláchnutí přelijte odvarem z cibulových slupek. Nechte působit klidně i několik hodin a opláchněte. Odvar z cibulových slupek se používá také pro zpevnění a lesk vlasů, může také lehce změnit odstín vlasů, které získají zlatavý odstín.

přírodní léčba, babské rady, seborea

Olivový olej – vmasírujte do postižené pokožky a nechte působit alespoň 30 minut. Následně smyjte.

Pískavice – zalijte dvě polévkové lžíce semen pískavice vodou a nechte bobtnat několik hodin, ideálně přes noc. Pokud ve směsi zbylo moc vody, zčásti ji slijte, ale zatím si ponechte stranou. Zbytek vody se semeny rozmixujte do hladké pasty, pokud je moc hustá, přilijte odloženou slitou vodu dle potřeby. Vzniklou pastu vmasírujte do vlasové pokožky, nechte cca 30 minut působit a poté z vlasů vymyjte.

Kokosový olej – lehce rozehřátý olej vmasírujte do postižené pokožky, nechte alespoň 20 minut působit a poté smyjte. Pro snazší aplikaci ve vlasové části pokožky pomůže rozmíchání oleje v teplé vodě.

Tea tree olej – rozmíchejte 5 kapek tea tree oleje v nosné látce. Použít můžete třeba kokosový olej, olivový olej, ale využít můžete také gel z aloe vera. Směs vetřete do postižené pokožky, nechte 30 minut působit a poté opláchněte.

Doporučení pro zdárný průběh léčby seborey

Už naše babičky říkávaly, že klid a ticho léčí. Uvedené pořekadlo určitě neplatí na všechny neduhy, ovšem na seboreu se hodí doslova. Nejdříve ze všeho je totiž třeba zklidnit psychiku nemocného a zbavit ho stresu, nervového vypětí a neklidu. Pomáhá dlouhý odpočinek a spánek.

Druhou důležitou zásadou je trpělivost. Výsledky určitě nemůžete očekávat přes noc, pokožka potřebuje na svou obnovu čas, proto byste měli používat prostředky na potlačení seborey dlouhodobě a jejich účinnost řešit až po 3 - 4 týdnech.

V neposlední řadě dbejte na zdravý a vyvážený jídelníček, dostatek pohybu a pravidelně dopřávejte své kůži blahodárných účinků slunečních paprsků.


Nenašli jste, co jste hledali? Navštivte naši poradnu, najdete zde zkušenosti našich zákazníků i odpovědi na nejčastější dotazy k tomuto tématu.
Případně zde můžete položit svůj dotaz, rádi vám poradíme!

Přejít do poradny


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit