Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Seedballs: Kuličky plné louky pro včelky a brouky

Seedballs: Kuličky plné louky pro včelky a brouky

Milujete zahradničení a chcete hned nadšeně vyzkoušet každou novinku? Nebo patříte mezi „líné zahradníky“, kteří preferují jednoduchost, rychlost a efektivnost a rádi se těší z výsledků bez větší námahy? Nebo byste rádi jednoduše zkrášlili okolí vašeho bydliště, či vaší oblíbené vycházkové trasy? Pak určitě musíte vyzkoušet semínkové kuličky. My jsme to vyzkoušeli, neosázené plochy zahrady jsme vylepšili jejich rozhozením a seedballs srdečně doporučujeme.

Vysazují (rozhazují) se na jaře a na podzim

Unikátní a jednoduché seedballs (někdy také seedbomby) se dají vysadit kdykoli během roku, nejlépe se jim ovšem bude dařit při jarní a podzimní výsadbě. Semenové koule můžete rozházet volně po půdě nebo vhodit do zahradního kompostu. S trochou půdy a kompostu se seedballs dají pěstovat v květináčích v zahradě, na balkonových nebo okenních parapetech či v nádobách na pergole nebo v altánku.

seedballs, louka v kuličce Pleva

Nejlépe jim svědčí slunné stanoviště, ale zvládnou i polostín. Vyhovuje jim spíše volná půda, naopak budou bojovat s trávou, kterou je lepší před jejich vysazováním odstranit stejně jako plevel, který by mohl bránit růstu rostlin.

Prakticky bez práce

Semínkové kuličky stačí volně rozhodit v zahradní hlíně nebo v okolí kompostu, do květináčků nebo truhlíků a dál se o ně nemusíte téměř starat. Pouze při delším suchu jim pomozte zálivkou, aby rostliny nezaschly. Pravidelným zaléváním také urychlíte klíčení a následný vývoj i růst rostlin.

Pěstování seedballs

semínkové kuličky sázení

Kvetoucí seedballs

semínkové kuličky květy, chrpa

V první sezoně se můžete těšit například na květy chrp a vlčích máků, v druhém roce bude nabídka květů pestřejší nejen pro vás, ale především pro včelky, motýly, brouky a další hmyz. My jsme si Louku v kuličce vyzkoušeli letos poprvé, tak se na další květy můžeme těšit v příštím roce.

Seedballs neboli Louka v kuličce v naší nabídce

Semínkové kuličky Louka v kuličce u nás najdete také v některých našich dárkových sadách. V pohádkově krásné směsi s názvem Louka v kuličce najdete vlčí máky, chrpu černou i modrou, kerblík lesní, chrastavec rolní, náprstník červený, krvavec toten, řebříček obecný, štírovník růžkatý, jetel luční, hadinec obecný i dobromysl obecnou.

A kam louku v kuličkách vlastně zasít?

Kam zasít louku v kuličce - seedballs

Nápaditosti se meze nekladou. Asi nejjednodušší variantou je osít záhon, květináč, truhlík nebo část plané zeminy, kde dříve rostla tráva. A nechat se květinami překvapit na nejrůznějších místech v zahradě.  Vybírejte místa na slunci nebo v lehčím polostínu. Seedballs se příliš nedaří v travním porostu, proto pro jejich uložení volte místa s volnou půdou, nebo místa pro jejich rozhození nejdříve zbavte trávy a plevelů a položte kuličky do nakypřené hlíny.

Kromě vlastní zahrádky nebo květináčů na balkoně to můžete také zkusit netradičně (tak trochu v duchu guerrilla gardening):

  • Vyberte si místo na své oblíbené procházkové trase v přírodě a zasaďte Louku v kuličce právě tam.
  • Položte kuličky do čerstvých krtin.
  • Osejte Loukou v kuličce svůj zamilovaný výletní cíl. Budete se na květiny těšit a častěji vstanete z gauče a vypravíte se na procházku.
  • Vložte kuličky do hlíny poblíž vstupu do domu.

Průběžně svá kvítka ze semínkových kuliček navštěvujte a sledujte jejich vývoj. Pokud Louku v kuličce sázíte s dětmi, určitě je připravte na případné zklamání – kvítka si může nějaké zvíře dát ke svačině nebo mohou posloužit i jinak.


Pěstování seedballs krok za krokem

  1. Semena divokých květin jsou již v podstatě „zasazena“, tedy obalena v jílu a kompostu, proto stačí, když je jednoduše položíte na holou půdu nebo kompost. Vyhněte se ovšem jejich rozsypávání na trávu – trávy a plevele mají opravdu silné kořeny a semínka květin by je utlačily natolik, že by už nevyrostly.

  2. Pěstování seedballs

    Semínkové koule sázejte přibližně 10 centimetrů od sebe. Vnější hlína by měla pomoci ochránit je proti ptákům a hmyzu, aby si semena nedali k snídani.

  3. Pokud jsou kuličky v přírodě a dostatečně prší, není potřeba je dodatečně zalévat. V opačném případě je třeba semínkům zajistit dostatečnou zálivku.

  4. pěstování semínkových koulí

    První lístečky se objeví přibližně 4 až 6 týdnů po výsevu. Kulička obsahuje chilli prášek odpuzující slimáky a šneky, kteří by jinak pojídali mladé výhonky rostlinek.

  5. Kulička se začne pomalu rozpadat, už nebude tolik viditelná a rostliny díky rozpadu kuličky zakoření mimo ni a budou dál růst, až vyrostou v krásnou zahradu divokých květin. Každý jednotlivý druh má odlišnou dobu kvetení i období, ve kterém vykvetou. Na první květy se můžete těšit už během prvního roku, ale většina vás potěší až v tom následujícím.

  6. pěstování louka v kuličce

    Počítejte s tím, že příroda má svá pravidla a někdy se může stát, že semínka nevyklíčí, nebo si na nich i přes obsah chilli a hliněný obal může někdo pochutnat.

  7. Jakmile rostliny vykvetou, poskytnou včelkám i hmyzu potravu a vám o to větší potěšení.

louka v kuličce - seedballs, vlčí mák


Podporovat a chránit hmyz

Pro hmyz, brouky a další živé bytosti toho můžete v zahradě udělat opravdu hodně. Myslete na ně především při výsadbě tak, aby jim vaše zahrada poskytovala potravu od března až do října. Budete se těšit na příjemné bzučení včel, mávání motýlích křídel a také nádherné květy. Během parného léta hmyz uvítá pítko – ať už se bude jednat o stylovou kovanou nádrž do zahrady, nebo jenom obyčejnou podmisku od květináče, kterou vystelete mechem, hmyz to ocení a přiletí i z velké dálky.

proč a jak pomáhat hmyzu

Brouci, bezobratlí živočichové i další hmyz velmi uvítají, když jim ponecháte v zahradě část místa, o které se nebudete starat – vzrostlou květnatou louku, kterou posečete maximálně dvakrát ročně, hromadu kamení, vedle ní hromádku klacků a starého dřeva. V takovém prostředí najdou bezpečné útočiště, stejně jako v hmyzím hotelu nebo v domečcích pro slunéčka sedmitečná.

Využití Louky v kuličce je z hlediska podpory hmyzu poměrně jednoduché – kuličky se dají se umístit prakticky kamkoli, stačí je zalévat během parných dnů a dát si pozor na to, aby půda nebyla zaplevelená a zatravněná.

Proč a jak bychom vlastně hmyz měli podporovat a chránit? Které druhy se vám na zahrádce vyplatí a jaký má hmyz další význam kromě potřebného opylování se dozvíte v článku Proč bychom měli chránit včely a hmyz.

Zapojte do zahradničení i děti

Louka v kuličce se jim bude zasívat daleko lépe než semínka ze sáčku, kterých je při dětském osívání na jednom místě v řádku slušná hromádka a jinde zase zůstávají hluchá místa. Semínkové kuličky si mohou děti samy zasadit, zalévat a sledovat, jak se v nich probouzí a vyvíjí nový život. Navíc jim na pěstování květin ze semínek můžete snadno vysvětlit, jak se to s kvítky na naší planetě má. Popíšete jim, že řezané květiny k nám často putují ze vzdálených zemí, v zimě pomalu z druhého konce světa, což nesmírně zatěžuje životní prostředí. Zasadíte-li si květiny sami, mohou je děti řezat do vázy, nosit maminkám či slečnám ze školky. A až se vás zeptají, z čeho je vlastně Louka v kuličce vyrobena, odpověď je jistě překvapí: z kompostu, semínek, chilli prášku a jílu. Vše, co půdu obohatí, a nijak nepoškodí.

Louku v kuličce vyzkoušíte, dejte nám vědět, pošlete fotografie a pochlubte se výsledky. Těšíme se na květiny v krtinách, vašich zahrádkách, balkonech, v okolí vašich domů i na vašich oblíbených procházkových trasách.


Včelí odměna za dobrý skutek

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit