Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Zabavte děti knížkou nejen na Mezinárodní den dětské knihy

Zabavte děti knížkou nejen na Mezinárodní den dětské knihy

Vzpomínáte na časy, kdy vám před spaním četl někdo z rodiny pohádky? Uklidňující hlas, vůně vypraného povlečení a možnost kdykoli se na něco zeptat a zasáhnout do děje patřila k nejpříjemnějším okamžikům celého dne. Proč tedy tuto tradici znovu nedodržovat?

Tlak na výkon a čím dál tím více drobných povinností nás nutí šetřit čas, a tak dětem často dáme do ruky tablet a necháváme je, aby se zabavily samy. Než tabletem, počítačem nebo televizí, zabavte děti raději knížkou. Protože právě společné aktivity, od malování, kopání s míčem nebo právě čtení pohádek tvoří u malého človíčka tu nejdůležitější interakci mezi naším a jeho světem. Potřebuje to, rozvíjí se tím a cítí štěstí.

Zase tolik času nám to nezabere a tak by čtení pohádek na dobrou noc mělo být železným pravidlem. Vsadit můžete jak na osvědčené kusy z našich dětských let – stále jsou v knihovnách a na pultech obchodů – tak i na nové a velmi povedené tituly současných autorů. Které to jsou, se dozvíte třeba o Noci s Andersenem, o které píšeme dále.

Dětské knihy o včelách a včelaření Pleva

A svou troškou do mlýna přispíváme i my - v naší nabídce najdete řadu krásných dětských knih o včelách a včelaření, které zavedou malé čtenáře do podivuhodné včelí říše a představí jim známé i méně známé stránky života hmyzu, který byl pro lidstvo odedávna symbolem pracovitosti.

Ty nejmenší čtenáře například provede včelařským rokem roztomilý medvídek Lumír v krásně ilustrované knize Lumír včelaří. Ti odrostlejší se zase mohou pobavit a zároveň poučit nad knihou Ilustrované včelařství. Kniha využívá čtivý komiksový formát a zábavnou formou seznámí své čtenáře se světem včel a včelaření. Podívejte se i na další dětské knihy z naší nabídky. Pod článkem navíc najdete odkaz na naše krátké pohádky, které jsou volně ke stažení.

Den dětské knihy

Významných mezinárodních dnů je více než stovka a k tomu musíme připočítat i tzv. významné roky. Kompletní seznam najdete zde.

Ve všech těch dnech bez aut, cigaret nebo nákupů trošku zapadá 2. duben - výročí, které má krásnou myšlenku a hodně dlouhou historii - Mezinárodní den dětské knihy. V tento den, který připadá na narozeniny dánského pohádkáře H. Ch. Andersena, si připomínáme dobu po druhé světové válce, kdy se celý svět vzpamatovával z tragických událostí a hledal příčinu veškeré té nenávisti. Jedna z myšlenek přitom byla, že dobrý a vyrovnaný člověk vyroste jen ze šťastného dítěte.

mezinárodní den dětské knihy a Noc s Andersenem

Ke štěstí můžeme dojít mnoha cestami, třeba díky vztahu k přírodě, sportování nebo přes umění. A zrovna s uměním souvisí také literatura. Roku 1951 se poprvé konalo setkání Porozumění skrze dětskou knihu, které hned v úvodním ročníku sklidilo obrovskou vlnu zájmu. A o dva roky později pak vzniklo Mezinárodní sdružení pro dětskou knihu (IBBY), jež stojí právě za Mezinárodním dnem dětské knihy.

Na počátku sdružení IBBY, které příští rok oslaví už 70 let existence, stála německá novinářka Jelly Lepmannová. Ta byla nucena roku 1936 emigrovat do Velké Británie, kde přečkala celou 2. světovou válku. Pracovala pro britské ministerstvo zahraničí, podílela se na vysílání rádia BBC a angažovala se v podpoře dětí a mládeže v poválečném Německu. Díky její energii vzniklo mnoho výstav a přednášek, kde se zformovala ona základní myšlenka – literaturou můžeme děti naučit porozumění a předejít konfliktům. Česká sekce IBBY u nás funguje od roku 1994.

Jak můžete den dětské knihy slavit?

2. dubna si všichni připomínáme, že knížka rozvíjí představivost, rozšiřuje obzory a pomáhá pochopit problémy z mnoha různých úhlů. Je to důležité právě dnes, kdy všichni včetně našich dětí hltáme jen krátké příběhy či zprávy z tabletů a jsme si bohužel čím dál tím vzdálenější.

Svět dětské knihy

Těm nejmenším tak můžete udělat radost třeba nějakou pohádkou. U starších je skvělé více je zapojit, nechat předčítat nahlas a užít si jejich roztomilé přeřeky a svérázný přednes. A s těmi nejstaršími si třeba můžete o nějakém tom známém díle promluvit – asi se vám to nezdá, ale puberťáci se i dnes dokážou třeba do Remarque pořádně ponořit a cítit to samé, jako kdysi my. Stačí jim jen ukázat cestu.

Úplně nejlákavější možnost pak nabízí skoro 600 knihoven, škol či ateliérů v celém Česku, a to v rámci akce Noc s Andersenem. Podle vybrané lokality se vaše děti mohou těšit na předčítání, divadlo, workshopy nebo soutěže. Čas a rozsah akce je vždy na konkrétní instituci – podrobnosti se dozvíte zde.

Najít si čas na knihu se vyplatí

Děti mohou být ve světě knih kým chtějí. Ponoří se do toho kouzelého světa a mohou si hrát se svými myšlenkami. Rozvíjí se jejich fantazie a představivost, prohlubuje vztah dětí a rodičů a má pro ně spoustu dalších přínosů. Neberme dětem tento svět jen kvůli práci nebo pohodlnosti. Ona ta omáčka na plotně nebo jakákoliv jiná práce těch deset minut počká.



Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit