Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Také se vám zdá med z roku 2013 moc drahý?

Také se vám zdá med z roku 2013 moc drahý?

Rád bych v tomto článku vysvětlil skokové zvýšení ceny medů v roce 2013, které není z naši iniciativy a proti kterému nemůžeme nic udělat.

Již třetím rokem se zhoršují medové výnosy včel v naší republice. Přírodě poručit neumíme a situace vývoje počasí vzhledem ke včelám byla v roce 2013 nejhorší. Jaro přišlo ze dne na den, vše rozkvetlo najednou (jiné roky rozkvétá květena a kvete postupně více než měsíc). Toto rychlé rozkvetení a rovněž i odkvetení rostlin mělo za následek, že se včelstva nemohla dostat do síly - tj. vychovat dostatek včel, které by sbíraly nektar z této jarní a pro včelaře nejzásadnější snůšky. V celé České republice proto téměř nebyla snůška květového medu, nebo byla velmi slabá. Následně sice byly včely dost silné, ale již žádná snůška nebyla. Né všude jsou lípy, kvetoucí louky, maliny apod. To znamená, že smíšený med byl jen v některých částech republiky.

zdražení medu

Snůška zvaná melicitóza

Aby toho nebylo málo, tak na konci července a v srpnu byla téměř v celé republice snůška medovice, která se nazývá „melicitóza“. Je to sladina, která v plástech velice rychle zkrystalizuje a následně nejde z plástů vytočit. Také se tomu říká „cementový med“. Med je tvrdý jako cement a nedá se ani zahřátím rozpustit. To znamená, že z této snůšky nemá včelař ani včela žádný užitek, protože tento med je pro včely těžko stravitelný. Pro zimující včelstva nevhodný.

pleva včelka u vody

Z těchto důvodů bylo v roce 2013 velice málo medu a proto včelaři zdražili téměř o 50%. Je to nepříjemná situace, které se musíme přizpůsobit. Téměř všechen med, které máme na prodej, musíme nakoupit od včelařů. Sice obhospodařujeme vlastních 60 včelstev, ale při takovém snůškovém roce nám produkce nestačí ani na výrobu.

A jaký med u nás koupíte? Pouze český!

Z důvodů dodávání kvalitních českých medů, nakupujeme med pouze od českých včelařů, od svých prověřených dodavatelů. Zásadně nenakupujeme medy ze zahraničí.

Na druhou stranu je nutné podotknout, že jako Česká republika jsme byli ojedinělí ve střední Evropě, kde byla cena medu podhodnocena a nízká. Nyní se přiblížila vytáčení medu Plevaokolním státům.

Moje babička říkávala: "Cena medu za první republiky byla vždy stejná nebo velmi podobná jako cena 1 kg másla." Když to dnes porovnáme, tak jsme se na stejné úrovni.

Až dnes půjdete nakupovat med, který by byl extrémně levný, tak se pozastavte a položte si pár otázek!!

Proč je tak levný??
Není to dovoz??
Není to med přehřátý nebo jinak poškozený – bývá označený jako „med na pečení“ protože nevyhovuje kriteriím zákona….je to pouze sladidlo bez jakýchkoliv zdraví prospěšných látek.
Není to med falšovaný??
Není v něm přidán cukr??

Přeji šťastnou ruku při výběru medů.

Milan Pleva

majitel
Rodinná firma Pleva

Sdílejte produkt s přáteli