Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Unavené oči a péče o oční okolí

Unavené oči a péče o oční okolí

Zrak je nejdůležitějším lidským orgánem, protože nám zprostředkovává 80 % informací z tohoto světa. I přesto dáváme očím často zabrat a dlouhé hodiny se díváme do obrazovky počítače. K odstranění únavy očí a krásnému očnímu okolí přitom vede spousta velmi snadných cest. Vezměte své oči na jógu, dopřejte jim medovou oční masku nebo osvěžte svůj jídelníček o potraviny, které očím lahodí.

Oči unavuje počítač i dlouhodobé čtení

péče o unavené oči

Zarudlé oči a bolestivě pálivý pocit v nich jsou častými projevy únavy, která je u naprosté většiny lidí způsobena nadměrným zatěžováním očí bez patřičného odpočinku.

K přetěžování očí může dojít při celodenní práci na počítači, sledování telefonu po cestě z práce a následném odpočinku u televize. Anebo naopak při pohodové sobotě, kterou strávíte v posteli společně s dobrou knihou. Kondici oka totiž zhoršuje dlouhodobé soustředění bez častějších přestávek.

Únavu očí navíc prohlubuje pobyt v nevětraných místnostech, nedostatek spánku, špatné osvětlení pracovní plochy, cigaretový kouř, nedostatek tekutin a živin obecně.

První pomoc pro unavené oči

Nejefektivnějším řešením problému unavených očí je omezení konstantní činnosti, která vaše oči namáhá. Pokud pracujete osm hodin denně na počítači, začleňte do svého režimu častější přestávky, během kterých mohou oči nabrat nové síly a odpočinout si. Očím prospívá pobyt na čerstvém vzduchu anebo alespoň u otevřeného okna. Potěší je i obyčejný dlouhý pohled do zelené krajiny nebo třeba na zelenou pokojovku, kterou si zpestřujete pracovní prostředí. Očím byste měli dopřát „pracovní pauzu“ alespoň dvakrát za hodinu. Dobrému stavu očí prospívá pravidelné větrání místností, udržování dostatečné vlhkosti vzduchu a také hojný příjem tekutin.

Pokud potřebujete unaveným očím poskytnout okamžitou pomoc, zkuste tzv. palmování. Jedná se o jednoduchou, ale překvapivě účinnou techniku. Stačí zavřít oči, jemně je překrýt dlaněmi, netlačit, klidně dýchat a vytrvat. Očím se po několika minutách uleví.

Dlouhodobá péče o oční okolí

Na oční okolí má vliv mnoho faktorů, patří sem samozřejmě pečlivá každodenní péče, ale velmi důležitou roli hraje také celkový životní styl a dostatek spánku. Co vše tedy můžete udělat pro krásné a svěže vypadající oční okolí?

  • Kvalitní spánek

    Pro oči je zcela zásadní dostatek spánku, při kterém dochází k regeneraci a přirozenému zvlhčení očí. Spánek je nenahraditelný pro psychické i fyzické zdraví člověka, proto se bez něj neobejdou ani oči. Osm hodin denně je základ a ideální je ještě krátký šlofík po obědě.

  • Pravidelná péče

    Kůže našeho těla je na různých místech odlišně jemná a citlivá. Nejjemnější a nejtenčí je právě na očních víčkách. Proto je třeba očnímu okolí věnovat zvýšenou pozornost a ošetřovat ho speciálním krémem.

    Medový oční krém, přírodní složení, Pleva

    I proto jsme se v letošním roce zaměřili na složení našeho Medového očního krému a inovovali ho tak, aby obsahoval pouze přírodní složky. Přírodní oční krém výrazně zlepšuje napětí a pružnost pleti v citlivé oblasti očního okolí a podporuje její regeneraci. Pravidelné každodenní používání Medového očního krému vyhlazuje jemné mimické vrásky kolem očí a přispívá ke svěže vypadajícímu i opečovávanému očnímu okolí. Potvrzují to i naše zákaznice:

    „Bezvadný krémík. Doporučuji vyzkoušet.“
    Irena

    „Velmi příjemná konzistence. Nejpříjemnější oční krém, jaký jsem dosud měla. Předčí vyhlášené značky.“
    Eva

    „S krémem jsem velmi spokojená, pleť kolem očí mám jemnější, dokonce se mi zmenšily i kruhy po očima.“
    Helena

    „Tento krém mi velmi vyhovuje, i když mám velmi citlivou pleť a alergii na všechny možné krémy. Je velmi jemný, nedráždí. Pleť je vláčná, jemná a malé vrásky opravdu mizí. Doporučuji.“
    Simona

    Jak správně krém nanášet?

    Medový oční krém, nové složení - skvalen, Pleva

    Aby oční krém dostatečně pronikl do jemné pokožky a mohl řádně účinkovat, udělejte si při jeho nanášení jednoduchou mikromasáž očního okolí.

    Naneste krém kolem očí – z horní strany směrem od nosu k vnější straně (ke spánkům) a pokračujte pod okem směrem od vlasů ke kořeni nosu. Pohyb několikrát opakujte a postupně prstem linky provádějte až k obočí i nad něj.

    Masírovat opačným směrem nedoporučujeme z jednoduchého důvodu – nebudete si tak vrásky vyhlazovat, ale naopak se tak pokožka pokrčuje. Můžete si párkrát stisknout i akupresurní body u kořene nosu. Pokud si chcete dopřát trochu důkladnější masáž očního okolí, návod najdete níže v článku.

  • Pitný režim

    Ke krásnému pohledu se můžete i propít. Hydratace totiž pomáhá odbourat nadbytečné tuky z těla, ale také odstraňovat kruhy pod očima. Pít byste měli čistou vodu, bylinkové čaje a minerální vody. Vyhněte se naopak ochuceným minerálkám, kofeinu a silným čajům.

  • Babské rady, které znají maminky i dcery

    K zaručeným babským radám na pomoc unaveným očím patří přikládání vychlazených sáčků od černého čaje na zavřená oční víčka. Jedná se o rychlou pomoc z domácích zdrojů, která vás nevyjde ani na pár korun, ale přitom účinně pomůže. Podobnou službu poskytnou i plátky okurky.

Na jógu bez karimatky

Průkopník oční jógy americký lékař William H. Bates svými návrhy na cvičení očí odborníky neuchvátil. Kvůli alternativnímu léčení krátkozrakosti bez použití brýlí byl dokonce propuštěn ze zaměstnání. Ačkoli na přelomu devatenáctého a dvacátého století byla oční jóga skoro jako sci-fi, dnes ji spousta lidí cvičí pravidelně ve frekvenci třikrát denně a zajišťuje jim svěží zrak i ve stáří.

unavené oči, oční gymnastika

Určitou variantou oční jógy je populární oční gymnastika. Doporučuje se cvičit třikrát denně, naposledy nejlépe večer před usnutím. Funguje jako přirozená masáž očí, které byly během lidského vývoje přizpůsobeny ke sledování vzdálených objektů v různých směrech, ale dnes se často dívají pouze na blízké objekty a v jednom směru, a to celé hodiny.

Cvičení očí tedy aktivuje svaly, uvolňuje je a přirozeně je masíruje. Oční gymnastika zároveň urychlí metabolismus v oblasti očí, látkovou výměnu v oku a má pozitivní účinky na zrak.

Chcete si oční gymnastiku vyzkoušet? Pojďme na to

Při provádění všech cviků buďte uvolnění a nenásilní. Oční pohyby se snažte provádět až do krajních poloh. Mezi cviky můžete oči vždy na 5 až 10 vteřin zavřít a uvolnit. Na cvičení si sundejte brýle.

1. Desetkrát zamrkejte.
2. Desetkrát se podívejte nahoru a dolů.
3. Desetkrát se podívejte doprava a doleva.
4. Desetkrát se podívejte úhlopříčkou zprava nahoře vlevo dolů a zpět.

5. Desetkrát se podívejte úhlopříčkou zleva nahoře vpravo dolů a zpět.
6. Desetkrát zakružte očima doprava.
7. Desetkrát zakružte očima doleva.
8. Desetkrát zamrkejte.

Mikromasáž očního okolí

Oddaluje proces stárnutí, potlačuje tvorbu vrásek, tzv. kohoutích stop, váčků a kruhů pod očima. Zároveň působí proti únavě očí, zklidňuje oteklá víčka a zlepšuje zrak. Díky masáži je kůže v očním okolí schopna pojmout více kyslíku a živin. Mikromasáž očního okolí zároveň odstraňuje stres,má skvělý hydratační efekt a pomůže k získání svěžího vzhledu.

mikromasáž očního okolí

Pro dosažení správného efektu je vhodné mikromasáž očního okolí provádět alespoň jednou do měsíce, nejlépe však jednou za dva týdny. Využít ji můžete také jako první pomoc při pocitu únavy, pro příjemnou relaxaci a příjemné usínání, nebo před jakoukoli událostí, na které chcete vypadat co nejlépe.

Na profesionální mikromasáž si určitě zajděte ke své kosmetičce. Nicméně základní mikromasáž očního okolí si zvládnete udělat sami v pohodlí domova a ještě o fous příjemnější bude, pokud postup naučíte svou drahou polovičku a necháte se trochu hýčkat.

Jdeme na to:

Oči odličte a chvilku počkejte, dokud pokožka zcela neoschne, aby kosmetické přípravky mezi sebou nereagovaly. Pak naneste vhodný oční krém, vyzkoušejte třeba ten náš medový, a můžete se pustit do masáže. Každý krok zopakujte 5x - 10x a pak přejděte k dalšímu.

  1. Přiložte ruce na spánky a lehce přitlačte, poté jemně obkružte oči ve směru od spánků nad horním víčkem ke kořenu nosu a pod spodním víčkem zpět směrem ke spánkům.

  2. Od spánků pokračujte kolem očí v opačném směru (pod spodním víčkem ke kořenu nosu a nad horním víčkem zpět ke spánkům) a tentokrát dělejte malé jemné kroužky, cestou můžete na chvíli stisknout akupresurní body u kořene nosu.

  3. Palci jemně přejíždějte po spodním víčku směrem od vnějšího koutku k vnitřnímu.

  4. Jemně proštípejte celou oblast obočí.

  5. Střídavě přejíždějte dvěma prsty (prostředníčkem a prsteníčkem) levé ruky z levé části kořene nosu k pravému obočí a pravou rukou obráceně.

  6. Dělejte vlnovky na čele z jedné strany na druhou a zpět, střídejte ruce (jedna vždy provádí vlnovku a druhá lehce spočívá na spánku).

  7. Dvěma prsty nebo palci (vyberte, co je pro vás pohodlnější) obou rukou provádějte po celém čele tahy směrem od obočí k vlasům. Poté stejným způsobem provádějte vlnovky.

  8. Lehce zatlačte v několika bodech v nadočnicových obloucích.

  9. Přiložte ukazováčky a prostředníčky obou rukou na obočí a mírným tlakem obočí cikcak nadzvedávejte a stahujte dolů. Postupujte ve směru růstu obočí.

  10. Ukazováčkem a prostředníčkem obkružte oči ve směru od kořene nosu ke spánkům a pod spodním víčkem zpět ke kořenu nosu. Kruhy postupně provádějte až k obočí i nad něj.

  11. Palci lehce hlaďte horní víčka ve směru od kořene nosu ke spánkům a na závěr oči zlehka, bez jakéhokoli tlaku překryjte na pár minut dlaněmi.

Pokud cítíte, že potřebujete ještě dodatečnou relaxaci pro oteklé unavené oči, přiložte na ně domácí obklad, třeba vychlazené plátky okurky.

Úleva unaveným očím pomocí akupresury

Unavené oči a péče o oční okolí, akupresurní body
Akupresurní body u kořene nosu

K rychlému odstranění únavy očí můžete vyzkoušet jednoduchou akupresuru, kterou zvládnete klidně i v práci. Položte si lokty na stůl a obraťte dlaně proti sobě před obličejem. Namiřte palce k sobě a přitiskněte je ke kořenu nosu ze stran v místech, kde jsou oči. Palce by se neměly očí dotýkat, ale jsou u kosti, která je nad okem a po stranách kořene nosu.

Hlavu opřete do obou palců a nechte její tíhu stimulovat akupresurní body. Palci můžete lehce zatlačit na nosní kost, jakoby do středu čela (směr ukazují šipky na obrázku). Napočítejte alespoň do deseti, uvolněte a můžete ještě dvakrát zopakovat.

Pastva pro oči

Oči jsou velmi citlivé na přísun živin, proto se při únavě očí či potížích s očima vyplatí zamyslet nad životosprávou a pomoci očím i výživou. Co by si tedy rády daly vaše oči?

  • Losos a tučné ryby – nízká hladina mastných kyselin souvisí se syndromem suchého oka, omega-3 nenasycené kyseliny jsou navíc důležité pro zásobení sítnice.
  • Ořechy – jsou plné vitamínu E, který působí příznivě na nitrooční tlak a může bránit rozvoji šedého zákalu.
  • Luštěniny – jsou dobrým zdrojem minerálů. Zinek je důležitý pro správné fungování enzymů v oku, podporuje noční vidění a chrání sítnici před degenerací. Zinek je ve vysokých množstvích také v dýňových a slunečnicových semíncích.
  • Brokolice a růžičková kapusta – pomáhají vašim očím přizpůsobit se změnám intenzity světla.
  • Špenát – zpomaluje stárnutí buněk oční čočky.
  • Avokádo – udržuje zdravé oči do vysokého věku.
  • Borůvky– chrání čočku a sítnici před degenerativními změnami, podporují obnovu buněk a pomáhají u krátkozrakosti.
  • A samozřejmě mrkev a další oranžové a žluté druhy ovoce a zeleniny (např. meruňky, meloun, jahody, rajčata) – obsahují beta karoten, který pomáhá sítnici a podporuje mnoho očních funkcí.

Domácí oční masky

Jednoduché a ryze přírodní masky na oči si můžete doma namíchat z běžných ingrediencí. Masky vždy nanášejte na dokonale vyčištěnou pleť a dbejte, aby se vám maska nedostala do očí. Po nanesení masky si udělejte pohodlí a dopřejte si chvilku relaxace.

Kávová gelová maska proti kruhům a otokům pod očima

Kávová gelová domácí maska proti kruhům a otokům pod očima

Smíchejte ¼ hrnku silné kávy a ½ polévkové lžíce agaru (vegetariánská želatina). Povařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Poté ji v tenké vrstvě rozlijte na pečicí papír nebo silikonovou podložku a nechte přibližně 10 minut tuhnout.

Mezitím zalovte ve svých vykrajovacích formičkách, určitě najdete šikovný tvar, my jsme sáhli po půlměsíčcích. Z hmoty si vykrojte dva polštářky a přiložte co nejtěsněji pod spodní řasy. Po 20 minutách bude oční okolí krásně hebké a skvěle osvěžené. Ze zbytku směsi si rovnou vykrájejte další polštářky a schovejte si je v uzavřené nádobě do lednice na příště.

Hydratační maska z vaječného bílku

Pokud potřebujete zlepšit pokožku v okolí očí, použijte vaječný bílek v čisté formě. Bílek lehce našlehejte do pěny (ne úplně do sněhu) a zlehka naneste vatovým tamponem nebo prsty do okolí očí, můžete i v několika vrstvách. Nechte zaschnout a po 30 minutách jemně omyjte vodou a použijte vhodný oční krém.

Medová maska s bílkem pro vyhlazení vrásek

domácí Medová maska s bílkem pro vyhlazení vrásek

Na jednoduchou vyhlazující medovou masku budete potřebovat jeden vaječný bílek a lžíci medu.

Bílek s medem smíchejte a zlehka ušlehejte do pěny. Masku naneste prsty kolem očí (nebo klidně na celý obličej :-), nechte působit cca 15 až 20 minut a poté jemně omyjte vlažnou vodou.

Bílková maska s medem pokožku krásně vypne, hydratuje, vyživí a pomůže v boji s drobnými vráskami.

Kvalitní péče o oční okolí

Zatímco u denních a nočních krémů je třeba řešit typ pokožky, u očního krému si ničím takovým hlavu lámat nemusíte. Ženy s mastnou i suchou pokožkou mohou používat stejný oční krém, důležité je ovšem to, aby se jednalo o oční krém určený pro citlivou pleť, který má kvalitní složení.

Oční partie začínají vyžadovat speciální péči od 25. roku života, kdy dochází k úbytku kolagenu v pleti. I ženy, které se do té doby krémy nemazaly, by měly začít své pleti hydrataci a výživu pomalu dodávat.

K základní výbavě by měly patřit denní krém, noční krém a krém na oči. Náš Medový oční krém je díky svému přírodnímu složení vhodný i pro tu nejcitlivější pokožku, kterou hydratuje, zjemňuje a zlepšuje její napětí a pružnost. Ideálně krém nanášejte při masáži očního okolí. Medový oční krém oceníte také, pokud hledáte pomoc v boji s váčky či kruhy pod očima.

Nezapomínejte však, že na  vzhled očního okolí má vliv nejen kosmetická péče, ale také kvalitní spánek a celkový životní styl. 

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit