Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Tipy, jak si užít Vánoce s úctou k přírodě, nebo třeba jen trochu šetrněji

Tipy, jak si užít Vánoce s úctou k přírodě, nebo třeba jen trochu šetrněji

Svátky hojnosti, klidu a míru se už několik let snažíme slavit především v širokém rodinném kruhu. Spíše než opulentní množství jídla a nápojů si dopřáváme hojnost společného času. S dárky býváme spíše skromnější, nebo si je vůbec nedáváme, ale na společných zážitcích rozhodně nešetříme. Snažíme se Vánoce oslavovat s respektem k přírodě, pokud máte k této myšlence také blízko, máme pro vás několik našich tipů.

Dárků méně, ale pořádné a od srdce

S množstvím balíčků pod vánoční stromeček to rozhodně nemusíte přehánět – vyberete-li každému z dětí dva opravdové, kvalitní a krásné dárky, bude to bohatě stačit. Ani přítelkyně, manžely, babičky a tetičky nemusíte zaplavovat zbytečnostmi, které nevyužijí. Vyberte jim jednu krásnou věc z lokální produkce, u které máte jistotu, že neputovala přes polovinu zeměkoule. Závěs macramé na pokojové rostliny, hrneček či mísu od místní keramičky nebo jim zarámujte obrázek od vašich ratolestí.

Vánoční dárek, vánoční zázvorový sirup s citronem a medem

Pro zručnější Ježíšky se samozřejmě nabízí i vlastnoruční výroba dárku: Skvělou volbou jsou domácí marmelády, pečené čaje, nebo pěkná sklenice se zázračným medovo - zázvorovým sirupem, netradičním dárkem pro mlsouny mohou být také domácí medoví gumoví medvídci. Pány jistě potěší nakládaný hermelín, nebo domácí vaječný koňak s medem. Velkou radost určitě uděláte i vlastnoručně vyrobenými dekoracemi či kosmetikou, například domácími mýdly, solí do koupele nebo balzámem na rty – recepty a návody na dva domácí balzámy na rty najdete v tomto článku.

Obaly, obaly, obaly

ekologické Vánoce, Vánoce a odpady

V poslední době, i pod tlakem okolností, většina z nás čím dál více věcí objednává domů – necháváme si doručovat potraviny, knihy, elektroniku a další věci, pro které bychom se běžně zastavili v obchodě. A tak není divu, že se vám doma hromadí obalový materiál.

Nejrůznější krabice, kartonové obaly a další materiál nemusíte rovnou stěhovat do kontejneru. Mohou vám ještě posloužit v mnoha směrech – z kartonu se dají vyrobit pěkné závěsné dekorace, krabice a krabičky zase využijete pro zabalení křehkých vánočních dárků.

Obalový materiál, který už nevypadá zrovna šik, může skvěle zabavit vaše děti – na krabice mohou kreslit, vyrobit z nich domečky nebo do nich balit vlastní dárky, které omotají lepenkou či provázky.

Menším dětem stačí vyhradit na obalový materiál jeden šuplík či krabici a „výroba“ jejich vlastních darů z všemožných materiálů jim zabere i dvě hodiny. Na kafe a vyřízení e-mailů se to vždycky hodí, nebo ne?

Pokud vás představa krabicového tvoření zrovna nenadchla, zkuste se pozeptat, jestli by někdo z vašeho okolí krabice znovu nevyužil pro posílání produktů ze svého eshopu. My jsme za každou takovou krabici rádi, sami do firmy krabice z našich nákupů nebo od dárků nosíme a dále je využíváme. Je proto možné, že svou objednávku dostanete v krabici od některého našeho dárku 😊

A když už jsme u těch obalů, nezapomínejme ani na ohromnou spotřebu plastových obalů v kuchyni. S minimalizací odpadu v domácnosti pomohou úžasně praktické voskované ubrousky. Jsou ideální nejen pro obvyklé balení svačin a pečiva, ale využijete je také pro zabalení zbytků v i mimo lednici jako jsou například zbytky sýra, nakrájená zelenina a ovoce, zakrytí otevřené konzervy, misky se salátem či pomazánkou, nebo plechu s koláčem. A mohou být skvělým dárkem pro každého, kdo se snaží alespoň trošku ulevit naší planetě.

ekologické vánoce, ekologické voskované ubrousky, zero waste

V naší nabídce najdete voskované ubrousky od ostravské rodinné firmy Bag Me, která vyrábí své produkty s opravdovou ekologickou láskou. Vybrat si můžete ze dvou velikostí a několika vzorů ubrousků. Opakovaně použitelné ubrousky jsou ze 100% bavlny, směsi lokálního včelího vosku, pryskyřice a rostlinného oleje a v domácnosti nahradí metry plastových fólií, mikrotenových sáčků a alobalu.

Pokud dáváte přednost vlastnoruční výrobě dárků, návod na výrobu voskovaných ubrousků najdete v tomto článku.

Ekologické balení dárků může i krásně vypadat

Už naše babičky si dávaly na rozbalování dárků záležet a nepříliš poškozené části použitých balících papírů uschovaly a využily zase napřesrok. Důvody k tomu byly sice jiné, přesto bychom se mohli nechat inspirovat a šetřit tak hlavně naši přírodu.

využití použitých krabic, ekologické balení dárků

Skvělým způsobem pro znovupoužitelné balení dárků jsou dárkové tašky a pytlíčky, využít můžete i výše zmíněné krabice z vánočního nakupování a ozdobit je podle vlastní fantazie. Krásně na hnědých krabicích budou vypadat například nejrůznější zimní motivy malované bílými barvami. Inspirovat se můžete také zdobením vánočních perníčků. Taková krabice, kterou nazdobíte bíle jako perníkovou chaloupku s cukrovou polevou se bude pod stromečkem nádherně vyjímat.

Pokud máte ještě malé děti, nebo naopak odrostlejší, které již odhalily, jak to s tím Ježíškem je, do zdobení balíčků je zapojte. Kromě malování se mohou vyřádit třeba při výrobě oblíbených sněhových vloček nebo jiných vánočních motivů nejrůznějších tvarů, barev a velikostí a hotové dárečky jimi polepit. K vystřihování můžete zužitkovat i méně zachovalé použité balicí papíry.

jmenovky na vánoční dárky, Pleva

Ze zbylých krabic si také můžete vyrobit praktické jmenovky na dárky. Stačí vystřihnout z kartonu libovolné vánoční tvary a nazdobit je ve stejném duchu jako celý dárek. Jmenovky nejen usnadní rozdělování dárků pod stromečkem, ale plní také funkci estetickou a navíc poskytnou prostor i pro věnování nebo vzkaz pro obdarovaného.

Vlastními malovanými jmenovkami označuje a zdobí své dárky i Hanka Plevová, pro kterou je balení dárků oblíbenou činností, u které si vždycky kreativně odpočine. Její originální malované jmenovky s různými motivy jsme zařadili do naší vánoční nabídky, takže pokud se vám do vlastnostnoruční výroby jmenovek nechce, stačí jen připsat osobní věnování. Jmenovky z rozbalených dárků navíc většinou nepřijdou k úhoně a tak si je můžete schovat a znovu použít i příští rok.

Nedáte dopustit na balicí papír? Vytvořte si vlastní z obyčejných archů recyklovaného balicího papíru, které pořídíte v každém papírnictví. Ty můžete potisknout razítky, pomalovat či zvolit jakoukoli originální výtvarnou techniku. A pokud se rozhodnete, třeba z nedostatku času, pro klasický potištěný balicí papír, poohlédněte se po ekologičtější variantě bez laminového potahu. Stále více se také na trhu objevují balicí papíry s certifikátem FSC, u kterých si můžete být jistí, že byly vyrobené ze dřeva ze šetrně obhospodařovaných lesů.

ekologické balení vánočních dárků, japonské balení Furoshiki

V poslední době se také začíná rozmáhat působivé balení dárků do látek inspirované japonskou technikou Furoshiki. Na první pohled (a možná i pokus) to možná nevypadá zrovna jednoduše, ale věřte, že stačí trocha cviku a základní zabalení zvládnete levou zadní. A možná se dokonce pustíte do náročnějších experimentů (na internetu najdete celou řadu návodů). Z pohledu udržitelnosti a šetrnosti k životnímu prostředí jde rozhodně o jeden z nejlepších způsobů balení dárků.

Nejen, že krásné látky ve vánočních barvách nebo s kouzelnými vánočními motivy můžete používat znovu a znovu (samozřejmě s ohledem na velikost dárků), ale navíc se obejdete zcela bez použití izolepy. A na estetičnosti vaší nadílce pod stromečkem rozhodně neuberete, spíše naopak.

Malý tip, než se pustíte do látkového balení: vybírejte měkké látky, nejlépe se pracuje s pružnými materiály, které vám odpustí i nějaké ty nedostatky.

Pro převázání dárků pak namísto plastových volte raději stužky látkové, krásně ale budou vypadat i dárky ovázané přírodním provázkem, nebo zbytkem vlny. Obzvláště, pokud balíček dozdobíte přírodními ozdobami, které k Vánocům odjakživa patří.

Přírodní i jedlé dekorace

Ten správný vánoční nádech dodá dárkům dozdobení přírodními materiály. Ty vám skvěle poslouží i na další originální, ekologické a tak nějak opravdovější vánoční dekorace.

ekologické balení dárků, přírodní vánoční dekorace

Protože pro adventní a slavnostní atmosféru si nemusíte chodit do obchodu, ale hravě si ji vytvoříte i sami doma. Popusťte uzdu vlastní fantazii nebo zadejte „DYI vánoční dekorace“ do vyhledávače či Pinterestu, kde během chvilky nasbíráte spoustu inspirace. Stačí také otevřít kuchyňské šuplíky a vytáhnout skořápky ořechů, buráky, skořici nebo badyán. Nádherně vypadají sušené citrony nebo pomeranče.

Z procházky v lese si přineste spadané větvičky, šišky, kůru stromů nebo nejrůznější oříšky a skořápky, krásné venkovní dekorace vytvoříte také z mechu. K dekorování se hodí i medové perníčky, sněhové pusinky a řada dalšího cukroví, které běžně pečete. Letos s ním tedy začněte o chvilku dřív, protože bude mít nově i funkci dekorativní. Takové perníčky mohou také skvěle posloužit jako voňavé a chutné jmenovky na dárky.

Vánoční hodování s rozmyslem

Neustálé uzobávání cukroví a celkově trošku uvolněný jídelníček k Vánocům neodmyslitelně patří. Pojďme se nad vánočním menu trošku zamyslet, ale z jiného pohledu než jsou kalorické výšiny a zdravotní hledisko, toho jsme si totiž všichni dobře vědomi :-).

ekologické vánoce, vánoční cukroví

Vánoční hojnost se snadno může změnit ve zbytečné plýtvání. Nemusíme se například v potu tváře trumfovat v množství a počtech druhů cukroví, které už po svátcích stejně nikdo jíst nebude. Dopřejme si oblíbené druhy v rozumném množství, spíše pro chuť, provonění bytu a načerpání vánoční atmosféry při jeho přípravě.

Chcete-li ušetřit čas a dopřát svému cukroví větší pestrost, dohodněte se se sousedkou či s kamarádkou, že si některé druhy cukroví vyměníte. Krabičku lineckého cukroví za krabičku vanilkových rohlíčků?

I kuchyňské přípravy (nejen) vánočního hodování se mohou nést v duchu ohleduplnosti k našemu okolí. Není nutné dělat převratné změny, každý malý krůček se počítá a když se všechny naše malé krůčky sečtou, dojdeme pěkně daleko. Upřednostnění lokálních surovin v našich kuchyních je přínosné nejen pro životní prostředí, protože nemusely urazit stovky kilometrů, aby se dostaly na náš stůl. Ale také touto cestou podporujeme místní podnikatele a tedy ekonomiku a celkovou prosperitu kraje, v němž žijeme.

Máte-li tedy tu možnost, zkuste použít vajíčka od místního chovatele slepic, máslo a mléko od lokálního farmáře, ořechy od souseda nebo z místního trhu. A u slavnostní tabule si můžete vychutnat všechny dobroty s příjemným pocitem, že v nich je i něco víc než kvalitní suroviny.

Živý vánoční stromeček k Vánocům patří

Jeho vůni a kouzlo totiž nic nenahradí. A z pohledu šetrnosti k životnímu prostředí je živý stromeček stále mnohem lepší varianta než stromeček umělý. Především, budete-li preferovat stromky tuzemské před těmi dováženými, které musí procestovat kus světa, aby se dostaly do vašeho obýváku.

vánoce, ekologie, živý vánoční stromeček

Ideální volbou je koupě živého stromečku co nejblíže vašeho bydliště přímo od lesníků z pravidelné prořezávky, kterou uvolňují prostor silnějším stromům (a k té by došlo tak jako tak, bez ohledu na Vánoce). Sice nebývají tak pěkné a pravidelné, ale uvidíte, že jakmile ten svůj ozdobíte, bude z něj ten nejkrásnější.

A až splní svou dekorativní úlohu, umožněte mu další smysluplné využití. Pro začátek ho důkladně odstrojte a máte-li možnost, zatopte si s ním, máte-li zahradu, nadrťte ho do kompostu. Pokud tyto možnosti nemáte, odvezte ho do kompostárny nebo do sběrného dvora.

Nejjednodušším způsobem je potom nechat vánoční stromeček vedle popelnic nebo kontejnerů na směsný odpad, ale neházejte ho přímo do kontejneru. Většina měst a obcí zajišťuje jejich odvoz, pravidla a temíny si můžete většinou zjistit na webových stránkách vašeho města.

blahočet ztepilý, Araucaria heterophylla, vánoční stromeček pokojový

Další možností je vánoční stromeček v květináči – zamluvte si ho u svého zahradníka předem, protože je o ně obvykle velký zájem. V mnoha zahradnictvích dokonce nabízejí různé velikosti a druhy stromků. Při správné péči vám stromeček v květináči může dělat na Vánoce parádu i několik let a po zbytek roku bude zdobit vaši zahradu nebo balkon.

Nebo ho můžete vysadit na zahradě u babičky, na chatě nebo kdekoli v přírodě. Některá ekologická sdružení nebo lesy pořádají na jaře společnou výsadbu vysloužilých vánočních stromků do přírody. Poohlédněte se po takové akci ve svém okolí, budete tak mít jistotu, že stromek zasadíte v lokalitě, která je pro něj vhodná.

Pro opravdu dlouhodobé využití můžete využít netradiční jehličnan. Blahočet neboli araukárie, které se říká také pokojová jedle je elegantní pokojová rostlina, která pochází „ze středověku Země“, patří tedy mezi nejstarší druhy dřevin na naší planetě. Při vhodných podmínkách je to vděčná a věčná pokojovka. Má velmi měkké jehlice, o které se při vánočním zdobení a odstrojování nepopícháte. Na druhou stranu je třeba zdobit ji šetrně, abyste jemné jehličky zbytečně nepoškodili.

Voňavé a jedlé ozdoby

Zkuste letos stromeček ozdobit medovými perníčky. Vánoční řetěz můžete vyrobit navléknutím drobných sněhových pusinek nebo popcornu na nitku. Pro zajímavější efekt je můžete prokládat sušenými brusinkami či rozinkami. Jedlé vánoční ozdoby vám krásně provoní interiér, (nejen) děti si je rády oberou přímo ze stromku a budou to opravdu nefalšované zero waste ozdoby. Krásné ozdoby se dají udělat i ze sušených citronů, pomerančů, jablíček nebo skořápek zbylých po louskání ořechů na cukroví. A klasika v podobě vánočních řetězů z papírových kroužků nebo vystřihovaných, slaměných řetězů, nebo třeba šiškových nikdy nezklame. Co z toho zvládnete společně s dětmi?

Krásné a netradiční vánoční ozdoby na stromeček nebo vánoční větvičku si můžete také snadno vyrobit ze včelího vosku. Příjemně vám provoní vánoční atmosféru a vydrží vám klidně do dalších let. A nebo je po odzdobení stromečku můžete využít na vymazávání plechů na pečení, případně na výrobu výše zmíněných voskovaných ubrousků.

Jak vyrobit vánoční ozdoby ze včelího vosku?

výroba domácích vánočních ozdob ze včelího vosku

Včelí vosk rozpusťte a nalijte do vámi vybraných formiček, například do těch na pracny (medvědí tlapky). Vosk rozehřívejte zvolna ve vodní lázni a při manipulaci s horkým voskem buďte opatrní, obzvláště pokud máte dětské asistenty.

Můžete si předem připravit malá poutka na zavěšení hotových ozdob - ze stužek, provázku či silnější nitě. Připravená poutka vložte do tekutého vosku ve formičce a nechte ve vosku zatuhnout. Druhou možností je udělat do hotových ztuhlých ozdob dírky nahřátou silnější jehlou či hřebíčkem a stužku jimi provléknout.

Jednodušší práci budete mít, pokud máte k dispozici celé pláty včelího vosku. Pak vám postačí pár vykrajovátek a krásné ozdoby budou hotové raz dva.

Tipy na dárky s ohledem k přírodě

Potštejnský Ježíšek při výběru a nákupu dárků často myslí na české firmy a menší výrobce, kterým udělá radost každý nákup. Pokud to máte podobně, možná uvítáte několik tipů na dárky od nás, které se zároveň snaží myslet na přírodu.

Také máte největší radost, když pro někoho narazíte na takový dárek, u kterého jste si jistí, že obdarovanému bude dělat radost ještě dlouho po rozbalení? A co je ještě lepší, když spolu s ním získá také možnost udělat něco pro přírodu a zároveň pěknou vzpomínku. Tenhle princip jsme měli na srdci i při vymýšlení našich dárkových sad ve voňavých dřevěných krabicích. Tyto sady totiž udělají radost hned třikrát. Chcete vědět jak?

 

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit