Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Vánoce 2020 v užším rodinném kruhu

Vánoce 2020 v užším rodinném kruhu

O tom, jak budeme slavit letošní Vánoce, toho zatím moc nevíme. I když už pomalu začínáme připravovat vánoční výzdobu, hledat věnec na dveře a vytvářet s dětmi papírové vločky na okna, zatím si nikdo z nás není docela jistý, jak to o letošních Vánocích bude.

Tak trochu jiné Vánoce

Přípravy na Vánoce začínají v řadě domácností už od poloviny listopadu velkým úklidem, mytím oken, pečením cukroví a chystáním celé domácnosti na svátky. A pokračují mnohdy složitou logistikou při plánování návštěv všech vašich blízkých.

Vánoce a koronavirus

Ale přiznejme si to, kdo z nás alespoň jednou na Vánoce nezatoužil po klidu v teplých ponožkách bez tak trochu povinného shonu a maratonu návštěv? Užít si více volného času pro sebe, děti, vánoční romantiku ve dvou nebo v rodinném kruhu.

Zkusme tedy současnou situaci brát jako příležitost užít si vánoční svátky tak trochu jinak. Podle svého. Podle svých tajných přestav. Možná více odpočinkově. Pohádky od rána do večera? Pohoda po dlouhé zimní procházce s teplou medovinou a knížkou, ke které jste se dlouho nemohli dostat? Zkoušení nových vánočních receptů, na které při běžném chystání nikdy nezbýval čas? Nebo naopak příležitost upéct jen jeden dva druhy vašeho oblíbeného cukroví, protože na množství druhů tentokrát opravdu nesejde? Víc času na koníčky nebo tvoření s dětmi? Zajít konečně s dětmi do lesa ozdobit zvířátkům stromeček jablíčky a mrkvičkou? Uspořádat vánoční turnaj v deskových hrách?

Každá drobnost, která povede k příjemným a pohodovým svátkům se počítá. Vždyť změna je kořením života a v příštím roce se můžeme vrátit k původním tradicím našich vánočních dnů, nebo je pozměníme a obohatíme o nové tradice a zážitky z Vánoc letošních.

Vánoční tradice opředené kouzly

Advent byl už odpradávna obdobím odpočinku. Krátké dny a dlouhé noci přinášely více volného času a lidé toto období využívali pro nabrání nových sil pro nadcházející rok. V posledních letech se z předvánočního a vánočního odpočinku stalo spíše hektické období plné zbytečného stresu a utrácení.

kovidové Vánoce

Pokud budete mít možnost strávit letošní předvánoční i vánoční čas poklidněji, než jste zvyklí, můžete si volné chvíle zpestřit připomenutím dalších vánočních tradic našich předků. Ti totiž věřili, že Vánoce a především Štědrý den oplývají magickou mocí.

K téměř zapomenutým zvykům už dnes patří lití olova, nebo házení pantoflem, příjemným zvykem pro malé i velké je pouštění plovoucích svíček lodiček, ale existuje i řada méně obvyklých tradic.

Možná jste si všimli, že většině vánočních zvyklostí se odráží touha našich předků po nahlédnutí do budoucnosti. A i my bychom v dnešní době mnohdy ocenili, kdyby tyto předpovědi fungovaly. Mezi nejméně známé způsoby věštění budoucnosti patří tzv. hrnečková předpověď, znáte ji?

Hrnečkové věštění

Postavte na stůl dnem vzhůru sedm hrnků. Pod každý z nich vložte jeden z těchto předmětů: chléb (štěstí), kousek uhlí (nemoc), minci (dostatek peněz), dudlík (narození dítěte), šáteček nebo kapesníček (cestování), prsten (láska nebo svatba) a jeden hrneček zůstane prázdný (otočení prázdného hrnečku značí neštěstí nebo smůlu po celý následující rok). Se zavázanýma očima hrnečky promíchejte a jeden z hrnečků otočte, dozvíte se tak, jaký bude váš příští rok.

 

Další zvyky pak byly snahou svou budoucnost pozitivně ovlivnit. Znáte je?

vánoční zvyky, covidové vánoce

 

  • Když dětem ke štědrodenní snídani namažete chléb s medem, budou celý další rok hodné.

  • Pokud se na Štědrý večer proběhnete bosí po sněhu, nemoci se vám v příštím roce budou vyhýbat.

  • Když si namažete tváře medem, budou vás v následujícím roce mít všichni rádi.

  • Omotáte-li nohy stolu pro štědrovečerní večeři řetězem, bude vaše rodina v dalším roce držet pohromadě.

  • Schováte-li pod štědrovečerní ubrus peníze, nebudete o ně mít v příštím roce nouzi. Dostatek peněz vám také zaručí šupina z kapra pod talířem

  • Ponecháte-li přes noc na stole chléb, budete mít dostatek jídla.

  • Podle jedné velmi sympatické zvyklosti byl na Štědrý den zcela zakázán jakýkoli úklid. A to proto, že při zametání či vynášení odpadků byste si mohli z domu vyhnat také štěstí.

Zavolejte si, pošlete pohled nebo uspořádejte videokonferenci

Svým blízkým můžete dát najevo svou přízeň a lásku řadou způsobů. Když už jsme všichni ať už z práce, nebo vyučování na dálku tak zběhlí ve virtuálních setkáních, využijme tuto možnost pro setkávání vánoční. Umožní nám to být si nablízku i bez tak častého osobního kontaktu.

Babičce a dědečkovi, kteří technikou tak nevládnou zase uděláte radost telefonátem (nebo několika), můžete jim postupně předat k telefonu všechny členy domácnosti, aby slyšeli, jak se vaše děti těší na Ježíška a mohli si hezké svátky popřát i s vaším partnerem. Nebo si zapněte hlasitý odposlech a zapojte je do celkové atmosféry. A po rozbalení dárků si klidně zavolejte znovu a podělte se o radost z dárků.

Co takhle oprášit tradici klasických vánočních pohledů a přání?

vánoční přání

S dětmi (ale nejen s nimi) můžete velmi kreativně vyrobit vánoční přáníčka řadou různých technik. Menší dítka mohou jenom pomalovat papíry různými odstíny modré, potom z nich vystřihnete přáníčka, na kterých už bude „nasněženo“ a vy na ně můžete napsat samotné přání.

Pro děti školní se už nabízí řada sofistikovanějších technik – inspirovat vás může například Pinterest nebo facebookové skupiny pro mámy, které rády tvoří s dětmi. Pokud máte šikovné ruce a tvořivého ducha najdete také spoustu tipů pro působivé dospělácké tvoření.

Podpořte nákupem dárků české firmy

Při výběru a nákupu dárku asi přemýšlíte především o obdarovaném a o tom, aby se mu daná věc, služba či zážitek líbil. Mnohdy nás ani nenapadne, jestli svetr pletl pracovník v továrně s neférovými podmínkami na druhé straně zeměkoule nebo pletařka z vašeho města z vlny, která byla získávána k respektem k přírodě a živým tvorům. I při výběru dárků si můžete zvolit mezi věcí z velkého řetězce a výrobku od lokálního živnostníka.

Zatímco u toho prvního bohatne velký nadnárodní řetězec, zisky firem mizí do zahraničí, místo aby se investovaly zpátky do regionu a zboží musí putovat přes kus světa, u toho druhého potěšíte svou volbou českého výrobce. Peníze se budou točit u nás v regionu a živnostník se bude moci věnovat práci, která ho baví, což je také na výsledku poznat.

vánoce covid, podpora místních podnikatelů

Živnostníci, malé i velké české firmy potřebují vaši podporu v této době více než kdy jindy. Řada z nich nyní už také prodává své výrobky, produkty či služby přes vlastní e-shopy, online tržiště nebo sociální sítě. Což vám navíc umožní nakoupit si přinejmenším většinu vánočních dárků z pohodlí domova.

Někteří drobní i větší podnikatelé museli během jara i podzimu „zavřít krám“ a škody způsobené pandemií koronaviru budou sčítat ještě hodně dlouho. Proto jim udělá každá objednávka radost a pomůže jim zachovat si své živobytí. Pokud máte své oblíbené lokální značky – rádi dětem kupujete poctivá bavlněná pyžama, libujete si v ručně vyráběné keramice nebo máte rádi knihy od určitého nakladatelství – právě teď je čas své oblíbence podpořit nákupem. Byla by škoda, kdyby tu už v příštím roce nebyli. A u kterých českých firem rádi nakupujeme my?

Prostor pro vše, co jste vždycky chtěli dělat

Velkou výhodou odpočinkově pojatých Vánoc je i to, že si konečně najdete čas na věci, které odkládáte už několik měsíců nebo třeba i let. Možná máte na dně skříně nedošité povláčky na polštářky, třeba už dlouho čekáte na chvilku, kdy budete moci vybrat fotografie dětí určené k zarámování nebo už máte pěkných pár měsíců v hlavě něco, co byste chtěli napsat, namalovat či vytvořit. Během Vánoc na chvíli vystoupíme z kolotoče domácího vyučování a home office. Zůstane tak dostatek času na příjemně strávený společný čas u rodinného krbu, na odpočinek a nabrání sil. Právě takový čas vás skvěle nakopne do nového roku, který snad už přinese řadu příjemných překvapení a společenských zážitků.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit