Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Včelí mor možná porazíme. Díky objevu mladého českého studenta

Včelí mor možná porazíme. Díky objevu mladého českého studenta

Obrovským úspěchem vyvrcholila dvouletá práce teprve 20letého studenta Daniela Štipla. Ve spolupráci s vědci z Biologického centra Akademie věd ČR objevil způsob, jak jednoduše odhalit nákazu včelím morem ještě v raném stádiu.

Nákaza včelím morem končí tím nejhorším možným způsobem – spálením celého včelstva. Asi není potřeba popisovat, jak smutný je pohled na roky práce v plamenech.

Včasnou diagnózou je možné omezit šíření nemoci a předejít větším škodám na dalších včelstvech. O nákaze se totiž včelař dozvídá zpravidla až po propuknutí, kdy již není možné zachránit prakticky nic.

Metoda má zásadní výhodu v jednoduchosti, takže si kontrolu stavu úlu může každý včelař provést sám. Vyrobí si roztok z voskové měli, tedy z odpadu včelek, a nakape jej na speciální kartu s médiem. Pokud se na kartě neobjeví během tří dnů červené tečky, včelstvo je zdravé. Karta dostala název RIDA®COUNT.

včelstvo potštejn plevaJaký je postup při nákaze

Pokud má včelař podezření na včelí mor, je povinen kontaktovat Státní veterinární správu. Ta provede laboratorní testy a pokud se nákaza potvrdí, je včelstvo kompletně zlikvidováno. Spálit se musí vše, aby nemohlo dojít k dalšímu šíření nákazy. Nehořlavé materiály se dezinfikují, půda pod úly se musí asanovat.

V desetikilometrovém okruhu se navíc zkontrolují všechna další včelstva. Přísná opatření jsou nutná – včelí mor je velmi agresivní a spory bakterie Paenibacillus larvae dokážou přežívat až několik desítek let.

Včelí mor je vůbec největší hrozba pro včelstva, má rychlý průběh a vede k totálnímu zániku úlu. Bez včel by přitom zkolaboval celý náš ekosystém, protože by ostatní členové hmyzího světa nestíhali opylovat rostliny. Již mnoho let tak vědci hledají cesty, jak včelkám pomoci, a to nejen při prevenci před včelím morem, ale i zkoumáním vlivu pesticidů na nervovou soustavu.

včelstvo potštejn pleva

Daniel Štipl tento rok dostudoval gymnázium v Českých Budějovicích a postoupil na UK v Praze, kde se bude věnovat biochemii a molekulární biologii. Za objev zmíněné metody získal koncem října zvláštní cenu v soutěži Česká hlavička. Přejeme hodně dalších úspěchů!