Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

VIDEO: Včelkám to pálí: podívejte se, proč staví buňky v úlech ze šestiúhelníků

VIDEO: Včelkám to pálí: podívejte se, proč staví buňky v úlech ze šestiúhelníků

Našli jsme super video, ve kterém se odhaluje odpověď na tuto odvěkou otázku. I když se nedá říci, že si to včelky spočítaly a jsou geniální, stejně je úžasné sledovat, jak tak malí tvorečkové přišli na nejvhodnější možný tvar.

Možná už to tušíte – při stavbě šestiúhelníků spotřebují nejméně vzácného materiálu, a přitom získají největší úložnou plochu. Konstrukce ze šestiúhelníků má také velmi vysokou pevnost.

K zajímavému videu v angličtině s českými titulky jen dodejme menší vysvětlení. Přibližně ve třetí minutě navrhují autoři videa i jiné tvary, jako třeba trojúhelník nebo obdélník. Pokud si představíte nádobu v takovém tvaru, ve které byste měli uloženou třeba mouku, je jasné, jak špatně by se později dostávala ven. Do nádoby ve tvaru šestiúhelníku se naproti tomu dostanete daleko snáz. A včelky staví buňky právě pro uskladňování pylu či medu.

Ještě vhodnější by byl z toho hlediska kulatý tvar, avšak na něj by padlo mnoho vosku v jednotlivých mezerách. Ostatně včelky původně kulatý tvar opravdu vyrobí, postupně z něj ale kusadly vytvoří dokonalý šestiúhelník a zbylý materiál si zase vezmou. Raději jej použijí na stavbu další buňky.

Nezobrazují se vám titulky? Zde najdete podrobný návod jak je zapnout.


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit