Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Zahrada nejen pro včely: jaké rostliny a kam je vysadit

Zahrada nejen pro včely: jaké rostliny a kam je vysadit

Vaše zahrada může být plná života už od rozkvětu sněženek až po poslední spadlý list třešně. Poradíme vám, na jaké rostliny, keře a stromy za vámi budou včely létat. Doporučíme konkrétní druhy rostlin a vysvětlíme, na jaké stanoviště je vysadit.

Zahrada, která bzučí, cvrká a švitoří

Ať už máte zahrádku jako dlaň, velkorysou zahradu o tisících metrech čtverečních nebo jenom balkonovou mikrozahradu, na které ale dovedete zázraky, určitě už jste přemýšleli o tom, jak se dnešní zahrady liší od těch, které si pamatujete z dětství. Všechno tehdy bylo nějak barevnější – a to rozhodně nemyslíme poeticky, ono to barevnější skutečně bylo: všude rostly kopretiny, chrpy a vlčí máky. Přes plot se nakláněly divizny a kolem nich spokojeně poletoval hmyz.

kvetoucí louka, rozkvetlá zahrada, pomoc hmyzu

Od tradic našich babiček jsme se ovšem o krok vzdálili, když jsme začali pěstovat pěkně střižené anglické trávníky. Těch už naštěstí na zahradách také nenajdete tolik jako dřív, protože řada lidí pochopila, že jsou velmi neekologické, nevhodné pro naše zeměpisné šířky, neekonomické a časově opravdu náročné.

I tak se ovšem s redukcí rostlin na našich zahradách snižuje i přirozený výskyt živočichů stejně jako jejich druhová pestrost. Zásadním řešením je nechat hmyzu a (nejen) bezobratlým živočichům trochu volného prostoru a ideálně jim zasít přirozenou kvetoucí louku.

Květnatou medonosnou louku byste zároveň neměli sekat pravidelně každý týden, ale věnovat se sekání dvakrát do roka, jako to dělali naši dědové. A pokud oprášíte kosu uloženou na půdě, bude to ještě lepší, protože při sekání žádné živočichy nezahubíte.

Drobné změny – velká zlepšení

Kromě přirozeného útočiště můžete pro hmyz vytvořit i zdroj vody, který ocení obzvlášť v létě, kdy je každá kapka drahá. Uvažujete-li o napajedlech pro včely, vycházejte především z toho, že včelky budou vždy preferovat „kalnou“ vodu, tedy vodu z rybníka, močůvky, případně dešťovku. Zvažte tedy vytvoření menšího rybníčku místo plastového napajedla.

napáječky pro včely a hmyz

Budete-li včelám podávat kohoutkovou vodu, zkuste do ní přidat trošku soli. Ale pozor, se solí opatrně, nejvyšší neškodná koncentrace je 0,5 % (5 g soli na 1 l vody - cca jedna zarovnaná kávová lžička), větší množství soli by včelkám mohlo naopak uškodit.

Hmyzu, včelkám a dalším tvorům pomůže, když odstraníte ze své zahrady všechny nepřirozené zdroje světla. Pokud necháváte zahradní osvětlení zapnuté i přes noc, hmyz je zmatený a dezorientovaný. Podobným způsobem hmyzu vadí i všechny bodovky a světla, která mají pohybové čidlo, ovšem vaše kočka kolem nich proběhne každou hodinu.

výroba hmyzího hotelu

Velkou pomocí pro solitérní hmyz a včelky samotářky je hmyzí hotel – přečtěte si o tom, jak jsme ho vyráběli, nebo se podívejte na naši nabídku hmyzích hotelů:


Hmyzí hotel pro samotářské včely - šestiúhelník

Hmyzí hotel pro užitečný hmyz a včelky samotářky, malý

Hmyzí hotel pro užitečný hmyz a včelky samotářky - čtverec

Hmyzí hotel pro užitečný hmyz a včelky samotářky, velký


Včelky, hmyz i motýly ovšem podpoříte především výsadbou květin, keřů a stromů - na ty se zaměříme v dnešním článku.

Rozkvetlá louka u Plevů

Před několika lety jsme se rozhodli, že necháme náš anglický trávník volně růst a přeměníme ho v květnatou louku. Ta se sice pěkně rozrostla, ale byla poměrně chudá, rozmanitost květin se z přírody navíc postupně vytrácela.

kvetoucí louka na zahradě, pleva

Rostly nám tu jetele, kopretiny a pampelišky, ale nic dalšího. Hmyzu se u nás dařilo a navštěvovaly nás houfy nádherných motýlů, ale i tak jsme viděli, že na louce stále něco chybí. A tak jsme se pustili do opravdové květnaté louky. Tu je potřeba zorat a účelně vysadit, nestačí, když rozhážete semena po trávníku, protože původní rostliny nová semena snadno zadusí. Navíc rostliny potřebují hloubkově zakořenit, což může být v dnešním suchu bez předchozí orby problém. Kolem domu a podél cesty jsme pak přidali řadu dalších menších rostlin. V kombinaci s naším lučním osivem Trvalky pro včely nebo Česká květnice doporučujeme vysadit letničky, protože v prvním roce bude vaše květnatá louka poměrně chudá. Osivo Louka starých časů vám práci usnadní, protože obsahuje i semínka jednoletých lučních květin, které pomohou v prvním roce vývoje barevně zkrášlit zelený porost zakládané louky. Od druhého roku pěstování se pak tyto rostlinky vytrácejí a louka kvete typickými lučními květy.


Osivo Včelí zahrádka u Plevů

Osivo květnatá louka pro včelky

Osivo Česká květnice - luční trvalky


Pastva pro včely

Včely odpradávna opylují ovocné stromy, napomáhají rozmnožování rostlin a sbírají nektar a pyl pro výrobu medu a dalších včelích produktů. V dnešní poměrně průmyslové a zkulturněné krajině ovšem nemají tolik přirozených útočišť, skrýší a schovávaček jako dřív, především jim ovšem chybí potrava.

Dnešní louky jsou poměrně chudé na nejrůznější druhy rostlin, ubývá také stromů a keřů. Včely mají méně a méně přirozené potravy, proto by si rády zaletěly i k vám na zahrádku. Udělejte radost sobě i jim a nechte svou zahradu ožít - za každou květinku, strom či keř budou rády a odmění nás nejen medem, ale především opylováním řady rostlin, které jsou důležité pro naši pestrou a vyváženou stravu. Když krmíte včelky, děláte to nejen pro ně, ale také pro sebe a pro své děti.

O přírodě toho víme ještě málo

Existuje řada rostlin, stromů a keřů, které včelám zdánlivě nic nepřinášejí a mezi medonosné rostliny pro včely rozhodně nepatří. Ovšem i tak je včely mohou požívat a získávat z nich řadu látek, které pak nadále využívají. Krásným příkladem takové rostliny je dub, na kterém se vyskytují duběnky, které včely požívají a získávají z nich určité látky, které dále využívají ve svůj prospěch. U řady stromů, keřů i květin ještě neznáme jejich přesné využití včelami, proto v rámci tvorby nové zahrady nic nezatracujte a zbytečně nekácejte. Třeba máte na zahradě strom, který široce využije celý ekosystém vaší zahrady.

Vybírejte si původní rostliny a exotickými šetřete

lupina - vlčí bob
Působivá záplava vlčích bobů

Když se začnete zajímat o medonosnou zahradu a její osazení rostlinami, jistě narazíte na odvěký spor zahrádkářů a včelařů. Řada z nich zastává stanovisko, že je třeba vysazovat pouze tradiční, české a původní rostliny. Další zástupci zase tvrdí, že podstatná je velká pestrost a nabádají k výsadbě nepůvodních rostlin.

Pravda je jako vždy někde uprostřed. Doporučujeme koncipovat zahradu převážně v tradičních a původních plodinách a pro potěchu oka vysadit pár exotických rostlin, jako to dělá naše šikovná Hanka Plevová.

Zajímavým příkladem (ne)vhodnosti řešení je bolševník. I když se jedná o nepůvodní rostlinu, která je dokonce tak invazivní, že dovede zahubit jiné druhy, naše potštejnské včely ji naprosto milují. Květ bolševníku představuje ovšem velké nebezpečí pro člověka, jenom při dotyku vám totiž naskočí puchýře. Velmi invazivní, ale chutná pro včely, je například i krásná lupina neboli vlčí boby.

Včely na zahradě jako dlaň

Když se hovoří o ekologii v zahradách, zmiňují se kompostéry, rozsáhlé výsadby stromů a květinové záhony, ovšem existuje řada pozemků, které mají k dispozici tak akorát předzahrádku a cestičku k užitkovým záhonům. I majitelé takových zahrad mohou pro včely mnoho udělat. Místo osamocené smutné thúje, co se krčí na předzahrádce, ji letos můžete osadit také jednoletými a krátkověkými druhy rostlin pro rychlou pastvu. Doporučujeme:

Vlčí mák - pro někoho krásná květinka, pro jiné plevel, méně známá je však skutečnost, že patří mezi léčivé bylinky. Čaj z jeho zářivě červených květů pomáhá mírnit kašel a chrapot, poslouží též jako mírné sedativum a prostředek proti nespavosti.

Vlčí mák, květiny pro včely

Koukol polní - oblíbená a půvabná letnička s fialovými kvítky. Dříve běžný polní plevel v dnešní době patří mezi kriticky ohrožené druhy. Hlavním důvodem jeho vymýcení jsou jedovatá semena, která znečišťovala sklízené obilí. Dříve se využívala v llidovém léčitelství jako močopudný prostředek, proti střevním parazitům a při kožních chorobách.

Koukol polní, květiny pro včely

Kopr vonný - provoní vaši zahrádku i kuchyň. Původně se do jídel přidával především proto, že zlepšuje stravitelnost, jeho typická chuť a vůně je báječným bonusem. Kopr pomáhá při žaludečních potížích, špatném trávení, plynatosti a lépe se po něm usíná. Podporuje tvorbu mléka u kojících matek a pomáhá při kojeneckých kolikách.

Kopr vonný, květiny pro včely

Chrpu polní - modrá kráska, která dříve spolu s vlčími máky byla ozdobou každého pole. Dnes již i tato medonosná a léčivá rostlinka patří mezi ohrožené druhy. V léčitelství je využíván sušený květ pro močopudné a žlučopodné účinky, napomáhá také zmenšování otoků a zlepšuje trávení. Nálev z chrpy polní se používá k proplachování očí při zánětu spojivek a při únavě očí.

chrpa polní, květiny pro včely

Měsíček lékařský - je jedlý a proto ho využijí nejen včely, ale zpracovat ho můžete také vy – pro domácí lékárnu, ústní hygienu nebo jako zpestření salátů. Používá se do mastí na špatně se hojící rány, záněty nehtového lůžka nebo bradavek při kojení. Prospívá trávicímu traktu, pomůže se záněty žaludku i vředy. Příznivě stimuluje i činnost jater a poslouží také jako účinné kloktadlo.

měsíček lékařský, květiny pro včely

Svazenku vratičolistou - patří k nejznámějším medonosným rostlinám pro včely. Vysévá se od jara až do pozdního června a její květy se vyznačují vysokým obsahem cukrů, který tvoří až 40 %. Včely a motýli jsou z ní tedy právem celí paf. Pokud svazenku pěstujete právě kvůli nim, vysévejte ji postupně od poloviny dubna přibližně každé tři týdny. Svazenka pro včely se odráží i v chuti a aroma medu, který po ní mívá teplou hnědožlutou barvu.

svazenka vratičolistá, květiny pro včely

Skvělým tipem pro malé zahrádky je využití popínavých rostlin, které i na malém prostoru nadělají spoustu radosti vám i hmyzímu osazenstvu. Stačí využít plot, přístřešek, zídku či zeď... Parádu nadělají svlačce (jednoletý svlačec trojbarevný je nepřehlédnutelný), včelky je mají v oblibě a navíc nepotřebují žádnou zvláštní oporu. Zajímavou možností je nechat je popínat např. po živém plotě z tújí, které tak krásně oživí. Další popínavkou, kterou včelky vyhledávají především pro sběr pylu je plamének, který má nepřeberné množství odrůd na výběr. Z dřevnatých lián pak je skvělou volbou trubač, nenáročný a velmi oblíbený zimolez, břečťan, nebo loubinec zvaný také psí víno.

Včely na suché a slunné zahradě

Pro malou zahradu nebo balkonové nádoby se výborně hodí vlčí mák, měsíček a další letničky s malým nárokem na prostor.

Užitkové záhony nebo předzahrádku můžete olemovat voňavou levandulí, šalvějí nebo mateřídouškou, které společně vytvoří opravdovou oázu pro včely. Něžné kvítky červenolisté bazalky přilákají spoustu hmyzu, a navíc se výborně hodí do řady pokrmů. Včelky samotářky zase přitahuje rmen barvířský a yzop lékařský.

šalvěj, medonosné rostliny na zahradu
Nádherná šalvěj je pro hmyz velmi lákavá

Opravdovou pastvou pro včely i pro oči je ořechokřídlec – tento drobný keř kvete koncem léta záplavou neobvyklých modrých květů a přitahuje hmyz ze širokého okolí. Kombinovat ho můžete s astrami, šantami a kakosty.

Trvalkový záhon rozkvetlý po celý rok

Pastvu pro včely můžete zajistit už časně zjara prostřednictvím tulipánů a krokusů. Na ně v květnu plynule navážou okrasné česneky, které rozhodně na okrasný záhon patří. Včely jejich květy milují a na zahradě vypadají velmi šik. A pomalu se dostáváme do léta.

okrasný česnek, medonosné rostliny na zahradu
Okrasný česnek dodá zahradě šmrnc

Trvalek pro nádherný letní záhon je celá řada, doporučujeme ovšem zejména: Zvonky, kakost a šalvěj – trojice trvalek vypadá nádherně vedle sebe, ideálně v popředí záhonu.

Mák východní – nejnádhernější zahradní trvalka by měla být umístěna ideálně poblíž keře či stromu, aby jeho listy v létě zakryl jejich stín; astry, které se postarají o provzdušnění mezi řadou květů a krásně doplní místa, kam byste jinak sázeli traviny, nejdůležitější roli hrají astry koncem léta, kdy už kvetoucích trvalek ubývá; rozchodníky – velmi odolné trvalky, určené i pro nepříliš zdatné zahrádkáře, jejich květy jsou navíc tak veliké, že je na nich včelka málokdy sama.

Včely na zahradě v polostínu

I když se na první pohled může zdát, že zahrada umístěná v polostínu není pro včely zrovna příznivá, opak je pravdou. Užitečná může být zejména na jaře, kdy vyraší listy a květy na stromech a ve stinném stanovišti začne vše kvést.

Velkou službu včelám udělají jarní cibuloviny. Včely zajímají zejména rostliny, které bohatě kvetou a velmi spolehlivě se rozšiřují – k takovým květinám patří talovíny a sněženky. Na jejich hustých kobercích v jarních dnech potkáte divoké včelky samotářky i včely z úlů.

krokusy, medonosné rostliny na zahradu
Krokusy - barevní poslové jara

Hned po sněženkách začínají rozkvétat krokusy, které včely také milují, a souběžně i méně známé ladoničky bělomodré. Za poslední jarní květiny lze považovat modřence a hyacintovce, po nich už se vlády pomalu ujme léto se svými slunnými květy.

Trvalkový záhon jako pastva pro včely

Záhon v polostínu nemusí být nutně plný okrasných kapradin a trav, naopak může zářit mnoha barvami a přilákat hmyz i ze sousedovy zahrady.

Do pozadí trvalkového záhonu se výborně hodí udatna dvoudomá, tato bílá rostlina dorůstá až 1,5 metru a zůstává krásná až do pozdního podzimu. Doplnit ji můžete statnými trvalkami: orlíčkem, jarmankou, květově velmi rozmanitou žluťuchou a náprstníkem.

náprstníky, medonosné rostliny na zahradu
Nepřehlédnutelné náprstníky

Pro středové části záhonu doporučujeme hluchavku šalvějovou – přibližně 70 cm vysoká rostlina přitahuje čmeláky jako magnet a výborně se doplňuje s čemeřicí, která už od velmi časného jara láká hmyz na své květy a krásné podívání nabídne i vám – její květenství mohou být velmi rozmanitá: od bílé a červené přes žlutou až po výraznou tmavou barvu. Milovníci čemeřic dokonce zakládají speciální záhony složené ryze z těchto rostlin a nechají vyniknout všechny jejich barevné varianty. Kouzlo takových záhonů spočívá i v tom, že rostliny se rády rozsemeňují, takže za dva tři roky budete mít na záhoně vlastní semenáčky s originální barvou květů. Navíc svými květy dokáže krášlit i zimní období.

čemeřice, medonosné rostliny na zahradu
Čemeřice má poetickou přezdívku zimní růže

Další krásně se doplňující dvojici vytvoří pomněnkovec velkolistý a chrpa horská, nejlépe jim to bude slušet společně. Na okraj záhonu v polostínu se výborně hodí hluchavky skvrnité, oměj šalamounek nebo sasanky japonské - projasní stinná místa vaší zahrady v podzimních dnech.

sasanka japonská, medonosné rostliny na zahradu
Sasanka japonská projasní stinná místa

Zahrada pro včely v polostínu má nespornou výhodu v opravdu malé míře údržby. Bude vám stačit, když rostliny seříznete před zimou a průběžně během roku odstraňujete zvadlé trvalky. V polostínu se žádná z rostlin nijak divoce nerozroste.

Včely na vlhké zahradě s kvalitní půdou

Na zahradě s velmi kvalitní půdou se výborně pěstuje zelenina (která mimochodem včely přitahuje, ovšem kvete pouze krátce) a drobné ovoce, trvalky mohou být z takového stanoviště poměrně překvapené a rozrostou se nevídaným způsobem do výšky, až se polámou při sebemenším větru. Proto je potřeba dbát na jejich pravidelná zastřihování a počítat s tím, že na takovém stanovišti si vyžádají větší péči.

Záhon pro vlhké půdy, který zároveň poslouží jako živý plot

V nejvyšším patře velkou parádu udělá sadec nachový, který díky své výšce 2,5 metru zaujme nejednoho kolemjdoucího. Jeho nápadné květy se těší zájmu motýlů i včel. Do stejné výšky se doroste i vernonie a žlutá třapatka.

třapatka, rostliny pro hmyz
Třapatka rozzáří vaši zahradu

Pokud byste chtěli výsadbu těchto velikánů provzdušnit, můžete použít již zmiňované astry nebo vysoké trávy, například ozdobnice.

Středová část záhonu může být tvořena kombinací pcháče potočního a hlavatky obrovské, které hezky doplní fenykl a tužebník. Velké plochy můžete ponechat i pro šantu s nápadnými fialovomodrými květy.

denivka, denní lilie, medonosné rostliny na zahradu
Ohnivým denivkám se přezdívá denní lilie

Do nejnižší části záhonu se hodí chrpa horská a denivky, které jsou často zaměňovány za lilie a své jméno dostaly proto, že každý jejich květ vydrží jen jeden den. Pokud máte rádi přírodnější pojetí záhonu, bude se vám líbit kakost nebo třeba jirnice.

Budete-li rostlinám pravidelně odstraňovat odkvetlé květy, nakvetou vám znovu a znovu.

Nejlepší medonosné keře pro včely

Zahrada pro včely by nebyla kompletní bez keřového patra – medonosné keře můžete uplatnit v živém plotu, v rámci nejrůznějších předělů nebo jako ozdobu pergoly či terasy. Pro řadu živočichů budou nejen zdrojem potravy, ale také potřebným úkrytem, protože zašíváren pro hmyz v přírodě pomalu ubývá. Zatímco u trvalek můžete s výsadbou více experimentovat, u keřů a stromů je třeba vše předem náležitě promyslet.

Časně kvetoucí keře

Mezi včelí oblíbence patří zejména dřín, který jim poskytuje nektar a pyl už v únoru. Podobně je na tom i na pěstování náročnější mahónie nebo naopak za vše vděčná vrba jíva. Včelky zajímají i různé druhy růží, musí se ovšem jednat o neplnokvěté odrůdy. Lákají je zejména kvetoucí pnoucí růže, na kterých jsou během května jako doma.

růže, medonosné rostliny pro zahradu
Růže jsou pastva pro oko i pro včely

Bobulové keře - dobré a užitečné a přesně takové jsou ostružiny, maliny a rybíz. Jejich květy lákají včely samotářky tak, že si v jejich dření vyplněných výhonech často budují i hnízda. A plody těchto keřů zase v létě přilákají nás k chvilce sladkého lenošení v zahradě.

ořechokřídlec, ořechoplodec, medonosné rostliny
Voňavý ořechokřídlec přiláká včely, čmeláky i motýly

Medonosné keře na závěr léta - v době, kdy už pastva pro včely v přírodě přirozeně ubývá, rozkvete drmek, odpradávna považovaný za "ženský lék" a nádherně voňavý ořechokřídlec (někdy také nazývaný ořechoplodec). Jedná se o menší keře dorůstající se od 1 do 3 metrů výšky. Velmi snadno se z jara dají prostříhat tak, abyste je udrželi v patřičných mezích. Ořechokřídlec má navíc zvláštně ojíněné listy a výrazné modré květy, takže působí velmi nezvykle.

Keře doporučované včelami

brslen, nektarodárné keře
Brslen upoutá na podzim krásnými plody

Brslen evropský – naše včelky jsou na něj zvyklé historicky, protože se jedná o původní dřevinu. Brslen kvete od května do června nenápadnými zelenobílými květy, z těch se ale vyvíjejí působivé růžovooranžové plody, které keř zdobí až do zimy. Navíc jsou oblíbenou potravou ptáků.

Muchovník oválný – kvete od května do června a na podzim vás překvapí krásným zbarvením i jedlými plody.

Hloh jednosemenný – od května do června vás potěší květy a hojnými návštěvami včel, výborně se hodí do živých plotů, protože velmi dobře snáší řez.

Bez černý – kvete od května do června a kromě toho, že je užitečný pro včely, vyrobíte z jeho květů a plodů spoustu užitečných dobrot v kuchyni.

Včelí strom

Možná jste už slyšeli o motýlích keřích, které jsou pro motýly mimořádně přitažlivé. Včely sice svůj keř nemají, ale zato mají strom, jmenuje se ampák. Kvete v pozdním létě, kdy už v přírodě květů ubývá a žádný jiný strom nenabídne včelám tolik nektaru jako on.

Zahrada pro včely se neobejde bez stromů

Uvažujete-li o zahradě jako stvořené pro hmyz a život, určitě se zamyslete i nad nejvyšším stromovým patrem. Řada majitelů domů a zahrad se bojí výsadby nových stromů, není si jistá vysokou investicí, správným výběrem a má strach z toho, že stromy mohou způsobit jenom komplikace. A tak se často setkáváme s nově vystavěnou čtvrtí, ve které ční jenom střechy domů, nikoli košaté koruny, což je trochu škoda.

třešeň, nektarodárné stromy
Na třešni si pochutnají včelky a potom i vy

S výběrem stromu s ohledem na stanoviště vám poradí každý šikovný zahradník. Doporučí vám také, jak pod něj vybrat vhodné keře i trvalky. Pokud byste chtěli vybrat strom i s ohledem na včely, zajímejte se o neplnokvěté formy třešní a slivoní, hrušně, jabloně (zejména plané druhy jsou vhodné i do živých plotů), křídlatce, střemchy, kaštanovníky, javory i jírovce.

Zaručené tipy na rostliny, které potštejnské včely milují

Levandule – jakmile začne kvést, včely se mohou zbláznit a hned ji zcela obsypou; skalníky – naše včely se za nimi mohou ulétat, na pěstování se přitom jedná o velmi snadnou rostlinu, která roste takřka sama; čínské karafiáty – včelami oblíbená dvouletá rostlina se sama vysemeňuje, takže vám bezpracně pokvete celý rok; mateřídouška – česká krásná a voňavá klasika je v oblibě i u včel; zaplévák – nádherné vysoké rostliny mají dlouhou dobu kvetení, proto včelky už přesně vědí, kam vyrazit; šalvěje, kaliny, svídy, trojpuky, třezalky, máčky – doporučuje 10 z 10 potštejnských včel.

levandule, nektarodárné rostliny
Voňavá levandule je sázkou na jistotu

Naše včelky mají v oblibě i ovocné stromy a keře, duby a motýlí keře – i když přitahují jejich kamarády motýly, včelky si na ně též rády zaletí.

Jak vznikala zahrada u Plevů

K zahradnictví máme v rodině blízko - Milan Pleva jako včelař - ovocnář a Hanka Plevová jako vystudovaná zahradnice, a ačkoli se zahradničení nevěnuje profesionálně, neustále navštěvuje zahradnické výstavy, inspiruje se v knihách a je stálým zákazníkem všech zahradnictví v našem okolí. S řadou zahradníků se zná i osobně a nechává si od nich dobře poradit. Hned když jsme se do potštejnského domu nastěhovali, začala velká výsadba – tehdy se zabývala především tím, co se líbilo jí, dnes už více sleduje zájmy našich včel o rozmanitou stravu.

kvetoucí přírodní zahrada

Před několika lety si dokonce společně udělali výlet do Holandska, kde si Hanka nakoupila krokusy, hyacinty, tulipány a spolu s kamarádkou osázely snad každou volnou plochu před domem. Tyto cibuloviny kvetoucí brzo na jaře se pro včelky staly opravdovým pokladem a jedná se o jejich vůbec první potravu. Před několika lety jsme se rozhodli, že chceme zahradu hmyzu přizpůsobit ještě více, a oslovili jsme odborníka, který nám zpracoval speciální výsadbový plán přímo pro náš pozemek. Budeme vám tedy podávat pravidelné zprávy ze světa rostlin zcela uzpůsobeného včelám.


Kniha Zahrada pro včely, pleva

Zahrada pro včely

Pokud jako my hledáte inspiraci, jaké rostliny vysadit na svou zahrádku, aby měl hmyz dostatek potravy, jako skvělá inspirace vám poslouží kniha Zahrada pro včely od Katrin Lugerbauer.

Poradí vám nejen jaké květiny, dřeviny a stromy jsou vhodné pro včely, ale celkově navrhne, jak k zahradě přistupovat, aby byla skutečně přátelská vůči přírodě.


Kniha Louka, vábení do tajuplného světa, pleva

Louka, vábení do tajuplného světa

Toužíte po vlastní, třeba maličké, louce? Chcete se dozvědět více o jejích obyvatelích? Potom bude tato kniha německého biologa a filmaře Jana Hafta tím pravým. Knížka báječně popisuje, jak to na kvetoucí louce chodí. Co na louce žije za živočichy, jaké tu rostou rostliny a jaké mezi sebou mají vazby.

Doporučujeme všem čtenářům, kteří se zajímají o naši přírodu.


Kniha Divočina v zahradě, Dave Goulson

Divočina v zahradě

Tato kniha vám velmi čtivou a přívětivou formou odpoví na otázku co může vaše zahrada udělat pro přírodu a co potom příroda může udělat pro vaši zahradu. Najdete v ní spoustu informací, rad, nápadů a inspirace pro ekologické a k přírodě vstřícné a ohleduplné zahradničení,

Kniha plná informací, rad a nápadů podaných čtivou a přívětivou formou. Zásadní kniha pro každého, kdo má zahradu a není mu lhostejná naše planeta.


Výběr stromů, keřů i rostlin pro včely

K realizaci zahrady byste měli přistupovat promyšleně a koncepčně. Vycházejte především z toho, co se vám líbí a co byste na zahradě rádi dělali, zda si přejete spíše zahradu užitkovou či okrasnou – tomu snadno uzpůsobíte i výběr konkrétních rostlin a dřevin.

Pokud se chystáte na realizaci opravdu velké zahrady, nemusíte vše stihnout během jediné sezony. Osazování zahrady si naopak rozložte do několika let a postupně se těšte z proměn svého okolí.

Všechny rostliny a keře nejprve okoukněte na internetu a zjistěte, zda jim bude vyhovovat stanoviště, na které je plánujete vysadit. Díky tomu si můžete udělat vlastní osazovací plán a postupovat podle něj. Nejhorší jsou v tomto ohledu impulzivní nákupy v zahradnictví, kde si vyberete rostliny, které jsou právě nejvíce nakvetlé a celkově vypadají nejlépe. Takový postup ovšem nedává smysl, protože za dva týdny bude v nabídce zase něco jiného a za další dva týdny rovněž.

Při výběru konkrétních rostlin kontrolujte především zeminu, ve které jsou zasazeny, a její dostatečnou vlhkost. Zajímat by vás měl stav kořenů i kmene. Jednotlivé listy a květy, které jsou zlomené či poškozené, můžete snadno zastřihnout a rostlina se tím jedině posílí.

Když se rostlinám nedaří

když se rostlinám na zahradě nedaří

Pokud vám ořechokřídlec, střemcha nebo jakákoli vámi vybraná rostlina, strom či keř nevyrostou, nebo se jim nedaří tak, jak byste si představovali, nemusí to být hned chyba zahradníka. Možná jste jenom optimálně nepromysleli stanoviště z hlediska slunce, vody a kvality půdy. Navíc některé rostliny mohou mít zkrátka špatnou sezonu, podobně jako my míváme špatné dny, a v té době se jim zkrátka růst nechce.

Pokud zjistíte, že se rostlině na vybraném stanovišti nedaří optimálně, zamyslete se, jestli některý z nedostatků nemůžete příznivě ovlivnit. Například důkladnější zálivkou, změnou hnojiva, nebo například zastíněním jinou rostlinou. Pokud to možné není, rostlinu přesaďte. A platí to i pro vzrostlé stromy a keře.

Když k vám včelky nelétají

Důvod bude nasnadě: zřejmě nikdo ve vašem okolí nevčelaří. Možná je to i výzva k tomu, abyste se do včelaření pustili sami. Pokud máte včelaře ob zahrádku, ale včelky k vám ani tak nezaletí, zřejmě mají v okolí zajímavější zdroje potravy. Zároveň může nastat i situace, že se vaše zahrada příliš neshoduje s jejich letovým plánem. Zkrátka vás nemají na trase.

letící včely

Pokud vysadíte pro včelky lákavé rostliny na co nejvíce míst, určitě se dostane i na vaši zahradu a hned na jaře vás přiletí pozdravit.

Stále kvetoucí zahrada pro včely

Jednotlivé stromy, keře a trvalky vybírejte vždy tak, aby na vaší zahradě stále něco kvetlo, vonělo a bzučelo životem. Skládejte vedle sebe do záhonů jak rostliny, které kvetou na začátku léta, tak ty pozdnější. Vaše zahrada díky tomu bude celý rok hýřit barvami. Naši zahradu v Potštejně jsme koncipovali tak, aby byla barevná po celý rok. Přitom je třeba myslet zejména na jarní rostliny, kterých bývá na každé zahradě poskromnu. My jsme v minulých letech vysadili zejména cibuloviny – sněženky, talovíny, ladoňky, krokusy a bledule. Druhým důležitým obdobím je závěr sezony, kdy už kvetoucích rostlin v zahradě přirozeně ubývá – my jsme se na závěr léta a podzim vybavili ocúny, třapatkami, mateřídouškou a nádherným keřem zvaným ořechokřídlec.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit