Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Zpolitizovaný i zatracovaný, přesto významný. Jak vznikl Mezinárodní den žen?

Zpolitizovaný i zatracovaný, přesto významný. Jak vznikl Mezinárodní den žen?

Každý rok na nás 8.března vykoukne z kalendáře MDŽ – svátek u nás často spojovaný se 40 lety komunismu, na který se ve světě pohlíží úplně jinak. Na den oslavy žen bychom se však neměli dívat skrz prsty. Ptáte se proč?

Mezinárodně uznávaný svátek

Slaví se všude

Od roku 2004 je u nás MDŽ prosazen zákonem jako „významný den“. Obdobně jej tak mají uvedený v kalendáři i další, především západní státy. Na východ od nás a v některých státek Afriky je to dokonce státní svátek.

Pro mnohé z nás bývá překvapením, když zjistíme, že MDŽ je mezinárodním svátkem a najdeme jej třeba i v kalendáři Francie, USA nebo mnoha států Afriky.

Za svátkem totiž nestojí Sovětský svaz, který si MDŽ vypůjčil k propagaci moderní socialistické ženy, ale OSN – Organizace spojených národů.

Svátek měl velký význam především začátkem 20. století, kdy byly ženy významně znevýhodňovány nejen na pracovním trhu, ale i v běžném životě. Dnes se to zdá skoro neuvěřitelné, ale ještě během první světové války neměly ženy ve většině částech světa volební právo.

Na začátku byl boj za práva žen

MDŽ, sufražetky - Pleva
Edinburgh, sté výročí průvodu sufražetek z roku 1909 v dobových kostýmech.
autor: Margaret Ferguson Burns; Wikimedia Commons

O největší krok vpřed se v oblasti ženské emancipace postaraly hlavně ženy v západních státech, například ve Velké Británii nebo USA. Neohrožené sufražetky několik desítek let rozdávaly letáky, psaly články a snažily se o změnu atmosféry ve společnosti tak, aby ženy konečně přestaly být brány jako méněcenné bytosti. Poněkud komicky dnes také působí fakt, že mnoho žen proti nim naopak bojovalo a označovalo je za blázny. Jak těžké asi muselo být prosazovat moderní názory nejen mezi muži, ale také některými ženami?

Postupně se aktivistkám začalo dařit a pracujícím ženám vzrostlo sebevědomí. Zakládaly spolky, angažovaly se v odborech a když to bylo nutné, stávkovaly. Tak se konečně dostáváme ke zrodu MDŽ.

Roku 1908 propukla v Americe stávka newyorských švadlen, za které se záhy politicky postavila Americká socialistická strana. První den oslavy vyhlásila 28.února 1909 a tím se rozšířila myšlenka Mezinárodního dne žen.

Už roku 1911 se svátek slavil v Německu a Dánsku, roku 1913 pak i v Rusku. Na to, že neexistoval internet a televize a telefon byly pouze luxusní záležitostí, se vlna ženské rovnoprávnosti šířila rychle.

MDŽ je poznamenán svou komunistickou minulostí

Nicméně po druhé světové válce se svátek stal nástrojem propagandy a provázely jej bouřlivé oslavy. Možná právě proto upadl po roce 1989 do zapomnění a dodnes v mnohých z nás vzbuzuje nepříjemný pocit. Úplně zapomínáme, co stálo na počátku. Před 100 lety jsme ještě ženám upírali jejich práva a brali to jako samozřejmost.

MDŽ můžeme brát jako připomínku odvahy mnoha aktivistek, které byly ve své době terčem posměchu a snažily se nabourat tehdejší zkostnatělé myšlení. A svůj význam má i dnes – ačkoli se cítíme být těmi nejvyspělejšími, ženy dodnes mají v průměru o 20 % nižší mzdu než muži.

Oslavte tak mezinárodní den žen alespoň květinou! Pokud hledáte něco speciálního, vyberte si z našich dárkových sad pro dámské rozmazlení, pro představu jsme pro vás čtyři z nich vybrali:

Medový balíček luční kvítí

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit