- Domů
- Medoviny
- Potštejnská
- Medovina z Potštejna 0,2l - placatice
Medovina z Potštejna 0,2l - placatice
• vyráběna podle původní receptury
• při výrobě se nepoužívá tepelné úpravy
• neobsahuje přidaný cukr, konzervační látky, barviva ani příchuť
• oceněná bronzovou medailí Medovinka roka 2021
Více informací
Medovina z Potštejna 0,2l - placatice
• vyráběna podle původní receptury
• při výrobě se nepoužívá tepelné úpravy
• neobsahuje přidaný cukr, konzervační látky, barviva ani příchuť
• oceněná bronzovou medailí Medovinka roka 2021
Více informací
Skvělá a poctivá potštejnská
„Tradiční potštejnskou medovinu vyrábíme z kvalitních jarních medů z pampelišek, dalších jarních květin a ovocných stromů. Proto tak nádherně voní, a ještě lépe chutná. Recepturu jsme pečlivě ladili několik let a považujeme ji za vzácný rodinný poklad. Medovinu vyrábíme co nejšetrnější cestou bez tepelné úpravy, abychom v ní zachovali blahodárné látky ze včelího medu. Necháváme pracovat především přírodu, takže nepřidáváme žádné konzervanty, barviva, cukr ani příchutě. Chuť medoviny tak odráží chuť medu, ze kterého je vyrobena a každý doušek je pravým požitkem pro vaše chuťové pohárky.“

Naše Medovina z Potštejna získala bronzovou medaili v kategorii tradičních medovin v soutěži Medovinka roka 2021.
Naše Medovina z Potštejna získala bronzovou medaili v kategorii tradičních medovin v soutěži Medovinka roka 2021.
Originální receptura Milana Plevy
Naši medovinu jsme ladili k dokonalosti dobrou desítku let. Studovali jsme knížky, konzultovali s odborníky, poctivě ji kontrolovali a ještě poctivěji ochutnávali. Vznikla výborná medovina, na kterou jsme právem hrdí. A Milan Pleva poctivě kontroluje každou šarži, aby její výborné vlastnosti i dobré jméno zůstaly zachovány. Každá šarže medoviny je chuťově jiná, její vlastnosti totiž závisí na medu, který jsme při její výrobě použili. Potštejnskou medovinu necháváme minimálně rok a půl zrát, díky tomu ještě vyniknou její chuťové vlastnosti.
Poctivá medovina z květového medu
Potštejnská medovina je vůbec první medovinou, kterou jsme začali vyrábět. Vzniká z květového medu za použití speciálních kvasinek. Při výrobě nepoužíváme tepelnou úpravu, abychom zachovali důležité látky včelího medu. Některé šarže mohou obsahovat sediment, ten je však přirozenou vlastností medoviny a nemá vliv na její chuť či kvalitu. Chuť medoviny závisí na kvalitě použitého medu, protože veškeré příchutě a barviva jsou při výrobě naší medoviny přísně zakázány.
Obsah alkoholu: min. 11 %
V internetovém obchodě www.pleva.cz je zakázán prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

Lahodnou potštejnskou medovinu můžete konzumovat na čtyři způsoby:
- Tradičně si ji můžete nalít za pokojové teploty, krásně vás zahřeje.
- Pokud udeří opravdu tvrdé mrazy, ohřejte ji na max. 50 stupňů a podávejte v hrnečku či kalíšku příjemně teplou.
- V létě vás naopak může velmi osvěžit. Buď nechte lahev v lednici a podávejte ochlazenou, případně s ledem, nebo...
- ...přelijte požadované množství medoviny do plastové lahve a dejte ji do mrazáku. Voda obsažená v medovině zmrzne, ale alkohol zůstane tekutý. Vznikne tedy nápoj konzistence ledové tříště, který bude obsahovat ledové kousky a zachová si výjimečnou medovinovou chuť. Při horkých letních dnech úžasně osvěží.
Přírodní složení
Tento výrobek má čistě přírodní složení. Suroviny jsou z obnovitelných zdrojů a jsou použity šetrné výrobní procesy. Více informací

Jak vlastně vznikla medovina?
A kdo měl ten skvělý nápad? Sama příroda – v dobách největších such totiž včely obsadily díry v baobabech, a když přišly mohutné deště, med se smíchal s vodou a přírodními kvasinkami. Směs pak fermentovala, a tak vznikl první kvasinkový (a alkoholický) nápoj na světě – medovina, kterou později objevil a zamiloval si člověk.
Složení
voda, květový med

Lahodnou potštejnskou medovinu můžete konzumovat na čtyři způsoby:
- Tradičně si ji můžete nalít za pokojové teploty, krásně vás zahřeje.
- Pokud udeří opravdu tvrdé mrazy, ohřejte ji na max. 50 stupňů a podávejte v hrnečku či kalíšku příjemně teplou.
- V létě vás naopak může velmi osvěžit. Buď nechte lahev v lednici a podávejte ochlazenou, případně s ledem, nebo...
- ...přelijte požadované množství medoviny do plastové lahve a dejte ji do mrazáku. Voda obsažená v medovině zmrzne, ale alkohol zůstane tekutý. Vznikne tedy nápoj konzistence ledové tříště, který bude obsahovat ledové kousky a zachová si výjimečnou medovinovou chuť. Při horkých letních dnech úžasně osvěží.
Přírodní složení
Tento výrobek má čistě přírodní složení. Suroviny jsou z obnovitelných zdrojů a jsou použity šetrné výrobní procesy. Více informací
Žádnou lepší medovinu jsem ještě nepila.
Je jemná, nelepí, není potřeba nijak upravovat. Chtěla jsem zkusit na zahřátí teplou, ale po ochutnání jsem ji pila tak jak je, chutnala mi po Portském. Je výborná
Mohlo by se vám líbit

Medovina z Potštejna 0,5l
238 Kč S DPH

Medovina z lesního medu 0,2l, placatice
134 Kč S DPH

Vnitřní pohlazení pro dva
845 Kč S DPH

Sklenice na medovinu rodinné firmy Pleva
od 254 Kč S DPH

Medovina z lipového medu 0,2l, placatice
134 Kč S DPH

Medovina z akátového medu 0,2l placatice
139 Kč S DPH

Medový balíček pro radost
od 657 Kč S DPH

Medovina ze slunečnicového medu 0,2l, placatice
134 Kč S DPH

Dárková krabice na dvě medoviny
83 Kč S DPH

Bezová medovina plná vůní 0,5l - limitovaná edice
265 Kč S DPH

Dárková krabice na medovinu
53 Kč S DPH

Medovina z lipového medu 0,5l
259 Kč S DPH

Dárkový dřevěný nosič a stojan na dvě medoviny
247 Kč S DPH

Medovec z Potštejna 0,5 l
919 Kč S DPH

Medovec z Potštejna zrající v dubovém sudu 0,5 l
1 185 Kč S DPH
Martina
Dobrý den,
po otevření lahve medovina šumí a při nalévání do sklenice pění. Je to tak v pořádku? Vloni jsem Vaše medoviny dávala jako dárek a teď jsem se dozvěděla, že ji všichni vylili, prý šuměla a tak si mysleli, že je zkažená. V popisce nikde není uvedeno, že je šumivá. Děkuji za info.
Veronika Plevová, Rodinná firma Pleva (Administrátor)