Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Medové vánoční pečení

Medové vánoční pečení

Každoroční předvánoční maraton již začal, a tak jsem se dala do prvního pečení. Jako vždy začínám perníčky. Pro mě je to typický voňavý předvoj Vánoc. Mám pro vás pár tipů na perníčky, koláčky i štědrovníčky. Doufám, že si i vy najdete svého favorita.

Nejprve něco málo z praxe

  • Perníčky vždy pokládejte na plech vymazaný voskem (musí se za horka sundat), tukem nebo na pečící papír.
  • Skladování perníčků: mně osobně se osvědčil způsob uchování v plastové dóze. Perníčky i veškeré cukroví jsou pak vláčné a křehké.
  • Potírek na perníky je sice spoustu, ale mně se osvědčilo rozšlehané vajíčko nebo medovo-rumová poleva

Medovo-rumová poleva

Polevu připravíte z 50 g másla, dvou lžic medu a 40 ml rumu. Máslo rozehřejte, přidejte med a dobře rozmíchtejte. Poté přidejte rum a zase dobře rozmíchejte. Poleva vydrží v ledničce dlouho a určitě pro ni najdete různá uplatnění. Je výborná např. na koláče, jidáše, palačinky, lívance, perníčky,…


Perníčky od prababičky

Recept není od mojí prababičky, takový byl prostě název :-)

medové perníčky

Suroviny:

  • 800 g hladké mouky
  • 280 g moučkového cukru
  • 120 g tuku (nejlépe másla)
  • 180 g medu
  • 4 celá vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce kakaa (nemusí být)

Postup:

Utřete vejce s cukrem a přidejte med, koření a jedlou sodu. Až se suroviny spojí, přidejte tuk a nakonec prosátou mouku. Těsto důkladně propracujte a nechte alespoň jeden den odpočinout v ledničce. Pečte v rozehřáté troubě na 180°C. Libovolné tvary a ještě horké potřete rozšlehaným vejcem nebo polevou. Perníčky je poté dobré nechat uležet.


Moravský Štědrovníček

perníčky z formiček Moravský štědrovníček

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky (nebo žitné)
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 2 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžičky mletého koření (hřebíček, fenykl, anýz, citronová kůra, skořice)

Postup:

Na vál prosejte mouku, cukr a koření. Přidejte med, vejce a rum a zpracujte hladké těsto. Dejte jej na dva dny do chladna.

Dřevěnou formičku vysypejte škrobovou moučkou a to při každém použití (osobně se mi osvědčilo vymazat formičku olejem při každém použití), těsto do ní vtlačte a vyklepejte. Štědrovníčky pokládáme na vymazaný plech (pečící papír) a pečeme ve vyhřáté troubě 180 až 200 °C asi 10 až 20 minut. Jakmile perníčky vyběhnou a zbarví se dozlatova, potřete je karamelem a ještě krátce dopečte.

Pokud nemáte dřevěné formičky, můžete těsto vyválet a použít vykrajovátka. Při tomto způsobu musíte zkrátit dobu pečení.


Tmavé perníčky

ihned měkké

tmavé perníčky

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 200 g medu
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka pepře
  • 2 lžíce kakaa

Postup:

V míse smíchejte mouku s kořením a kakaem. Máslo, med, vejce a cukr dejte nad vodní páru a šlehejte metlou, aby se nesrazila vejce. Když je směs teplá, přidejte jedlou sodu a míchejte, až směs nabobtná. Smíchejte sypkou a tekutou část těsta a zpracujte těsto, které nechte přes noc odpočinout. Vykrajujte libovolné tvary a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C. Horké potírejte rozšlehaným vejcem nebo medovo -rumovou polevou.


Medové koláčky

velmi oblíbené u Plevů

Medové koláčky, recept, pleva

Suroviny:

  • 140 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 140 g tekutého medu
  • 350 g hladké mouky
  • ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 až 5 vrchovatých polévkových lžic marmelády na naplnění
  • 2 až 3 polévkové lžíce mletých ořechů nebo mletých mandlí na posypání

Postup:

Máslo, žloutky a med našlehejte elektrickým ručním šlehačem na nejvyšší stupeň do pěny. Mouku promíchejte s kypřícím práškem, vanilkovým cukrem a postupně za stálého šlehání elektrickým šlehačem na nejnižším stupni zapracujte do pěny. Hmotu vyklopte na pomoučněný vál a vypracuje těsto.

Z těsta vyválejte váleček, který rozkrájejte asi na 55 ks. Z každého kousku udělejte kuličku a dejte na plech pokrytý pečícím papírem. Do každé kuličky udělejte koncem vařečky důlek a dejte do trouby předpéci.

Medové koláčky, recept, Pleva

Medové koláčky, recept, Pleva

Asi po 7 minutách plech vyjměte a pomocí 2 kávových lžiček (nebo zdobícího pytlíku) dejte do každého důlku trochu marmelády. Posypejte oříšky nebo vložte mandli, vraťte do trouby a pečte ještě asi 7 až 8 min. Pěčte ve vyhřáté troubě na 190 °C, celková doba pečení je asi 15 minut. Vychladlé koláčky můžete ihned konzumovat, nebo uložte do dózy. Při pečení vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou.


Sádlové perníčky

ihned měkké

sádlové perníčky hned měkké

Suroviny:

  • 650 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 12 lžic sádla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do perníku (1prášek do pečiva + 1 lžíce perníkového koření)
  • 1/8 lžičky jedlé sody
  • 4 vejce + 1 na potření

Postup:

Smíchejte vše sypké, přidejte med, celá vajíčka a sádlo (pozor nesmí být vrchovaté) a vypracujte těsto. Vyvalujte placku asi 4 mm silnou a vykrajujte tvary. Pečte při 180 °C asi 7 minut a teplé potírejte rozšlehaným vejcem nebo medovo-rumovou polevou.


Staročeské vánoční perníky

staročeské vánoční perníky

Suroviny:

  • 600 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 50 g tuku nejlépe másla
  • 4 celá vejce
  • 2 lžíce mletého koření (skořice, muškátový oříšek, koriandr, fenykl, zázvor, hřebíček, nové koření, anýz, badyán, pepř, kardamom)

Postup:

Na vál prosejte mouku, cukr, přidejte nahřátý med, rozpuštěný tuk, vejce a koření. Vše zpracujte a nechte v chladnu dva až tři dny. Po odležení těsto prohněťte a natlačte do formiček (lze použít i klasický postup vyválení a vykrájení tvarů). Pečeme na vymaštěném plechu nebo na pečícím papíře při 180 °C po dobu 10 až 20 minut (u vykrajovaných perníčků zkrátíme dobu pečení). Horké potřete rozpuštěným cukrem (rumovo medovou potírkou).


Med květový z akátové oblasti

Med květový z lipové oblasti

Veronika Plevová
včelařka

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu zapeklitý dotaz, vyřizuje ho také Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří. V našem magazínu od ní najdete hned několik úžasných receptů a tipů. Momentálně je na mateřské dovolené.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit