Kazí se vám zuby? Může za to cukr, nikoli med!
Pokud vás trápí zvýšená kazivost zubů, možná přemýšlíte nad tím, které potraviny z jídelníčku vyškrtnout, abyste svému chrupu náležitě pomohli. V médiích se tu a tam navíc objevují klamavé zprávy o tom, jaké potraviny zuby kazí. Nedávno jsme narazili na zprávu, že konzumenti medu by si měli dát pozor, protože med výrazně kazí zuby. Vědecké studie s tím ale nesouhlasí. Představíme vám hned tři z nich, které dokládají, že med narozdíl od cukru zuby nekazí, ale naopak pomáhá proti bakteriím, které za příčinou zubních kazů stojí.
Dr. Peter C. Molan: antibakteriální účinky medu jako prevence vzniku zubních kazů
Zubní lékaři svým pacientům doporučují konzumaci medu hned z několika důvodů. Prvním je účinná pomoc medu při onemocněních dásní, druhým prevence zubního kazu. Oba důvody jsou spojeny s antibakteriálními a antiseptickými vlastnostmi medu. Med je podle mnohých odborníků velmi užitečný při onemocněních dásní, a to včetně zánětu dásní, krvácení nebo obnažení krčků.
Záněty dásní jsou možná daleko častější, než si myslíte. Celých 95 % dospělých pacientů se alespoň jednou za život se zánětem setká. Záněty dásní způsobují bakterie obývající ústní dutinu, proto je podle lékařů nejlepším způsobem prevence zánětu dásní vystrnadění bakterií z dutiny ústní.
Výzkumy Dr. Petera C. Molana z Univerzity Waikato na Novém Zélandu prokázaly, že med je užitečný při prevenci proti zubnímu kazu v dutině ústní. Díky svým antibakteriálním vlastnostem, dokáže med snadno pomoci i se záněty dásní.
Když smícháte med s vodou, přijde ke slovu enzym obsažený v medu nazvaný glukózaoxidáza, který produkuje antiseptický peroxid vodíku. A právě produkce peroxidu vodíku je hlavním důvodem jeho antimikrobiální aktivity. Díky této antimikrobiální aktivitě nemohou bakterie tvořit dextran, důležitou součást zubního plaku. Dextran je polysacharid produkovaný bakteriemi za účelem napadení zubů. Různé druhy medů, dle svého původu, mohou mít také různé úrovně antibakteriálních účinků.
Poctivý přírodní med vykazuje úplně jiné vlastnosti než med falšovaný
Významnou účinnost medu potvrdila ve studii nazvané „Effect of Honey on Streptococcus mutans Growth and Biofilm Formation (Vliv medu na růst bakterií Streptococcus mutans a tvorbu biofilmu)“ skupina vědců, Hani M. Nassar, Mingyun Li a Richard L. Gregory. Studie je zaměřena na testování medů na bakterii Streptococcus.
V testu proti sobě stojí čistý přírodní med a med falšovaný, tedy med, do kterého je přidávána glukóza, dextróza a podobné látky. Vědci sledovali především životaschopnost bakterie a tvorbu biofilmu pro její přežití. Přírodní med podporoval podstatně menší růst bakterií i nižší tvorbu biofilmu ve srovnání s medem falšovaným. Zároveň byl schopen snížit maximální rychlost růstu.
Med příznivě ovlivňuje pH ústní dutiny
V randomizované studii „Effect of honey in preventing gingivitis and dental caries in patients undergoing orthodontic treatment (Vliv medu na prevenci zánětu dásní a zubního kazu u pacientů podstupujících ortodontickou léčbu)“ prokázali AL-Dany A. Atwa, Ramadan Y. AbuShahba, Marwa Mostafa a Mohamed I. Hashem významný vliv medu na pH dutiny ústní.
Sledovali 20 ortodontických pacientek ve věku od 12 do 18 let a srovnávali účinek medu se sacharózou a sorbitolem. Hodnotu pH plaku měřili pomocí digitálního pH metru s výchozím stavem a následně po 2, 5, 10, 20 a 30 minutách rozpouštění medu v ústech. Následně si účastnice výzkumu ústní dutinu vypláchly kontrolními roztoky a bylo zjišťováno množství bakterií Streptococcus mutans, Lactobacilli a Prophymonas gingivalis v placích z jejich úst.
Výzkumníci potvrdili významné rozdíly v pH v porovnání medu a sacharózových skupin s hodnotou sorbitolu. Maximální pokles pH se objevil u medu i sacharózy po 5 minutách. U medu se však hodnota pH během 10 až 20 minut rychle snížila a už neklesla pod kritickou úroveň pH 5,5, což znamená odvápnění. Na druhé straně hodnota pH u sacharózy pod hodnotu 5,5 klesla.
Ve srovnání se sacharózou med výrazně snížil počet bakterií v dutině ústní a měl významný vliv na snížení bakterií všech tří studovaných kmenů. Studie tedy jednoznačně dokazuje, že med činí dutině ústní oproti cukru dobře.
Z výsledků všech uvedených studií je patrné, že med má na ústní dutinu velmi příznivý vliv a podílí se na tvorbě takového protředí, ve kterém záněty dásní a zubní kazy vznikají jen výjimečně. A jaké jsou vaše zkušenosti?
Jana
Renata
Irena Limburská
Nevíte, jak využít med v kuchyni? Vyzkoušejte naše prověřené medové recepty a vychutnejte si med na 17 různých způsobů!