Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Bolesti zad

Bolesti zad

Bolavá záda trápí úředníky v kancelářích i manuální pracovníky s lopatou v ruce. Záda pravidelně bolívají špičkové sportovce, ale také lenochy, jejichž maximální pohyb je přetočení se na druhou stranu gauče. Řešení však paradoxně spočívá v umírněnosti – nácviku správného držení těla, přiměřené fyzické aktivitě a zvýšeném zájmu o kvalitu odpočinku.

Bolesti zad trápí 80 % lidí

Bolestivá záda trápí dlouhodobě poměrně velké procento populace, alespoň jednou v životě se s nimi setkalo až 80 % lidí. Tato plíživá nemoc je tedy častější než bolest hlavy a pomalu se řadí k civilizačním chorobám po bok obezity a stresu.

Překvapivé je, že asi jenom jedna čtvrtina bolestí zad souvisí s bolestí páteře, zbylé tři čtvrtiny jsou následky nevhodného životního stylu, špatného držení těla nebo nedostatečné pohybové aktivity.

Špatné držení těla a stav zádových a břišních svalů

Mezi nejčastější příčiny bolestí zad patří špatné držení těla, což je celoživotní návyk, který je rok od roku těžší korigovat a uhlídat. Druhou častou příčinou je špatný stav zádových a břišních svalů. Ty mohou být v souvislosti s jednostranným nebo nedostatečným pohybem ochablé a na jedné či druhé straně zkrácené, což může vést nejen ke špatnému držení těla, ale také k deformaci páteře.

Sedavé zaměstnání, ale také těžká fyzická práce

bolesti zad

Bolestmi zad paradoxně trpí stejnou měrou lidé, kteří celý den sledují monitor počítače a jejich nejdelší pohyb je cesta do kuchyňky ke kávovaru, jako manuální pracovníci vystavení náročné fyzické práci. Při sedavém zaměstnání způsobuje bolesti zad nevhodná židle i nevhodně umístěná klávesnice, monitor nebo myš.

Zdravým zádům zároveň nepřidává všudypřítomné hrbení, proto se v kancelářích stává stále modernější práce ve stoje. Monitor i klávesnice jsou umístěny na vyvýšené ploše a pracovník tak může podle svých potřeb u práce stát či sedět.

S namáhavou fyzickou prací to ovšem tak jednoduché není. Bolesti zad u ní způsobují zejména velký tlak na rychlost a výkon, ale také zvedání těžkých břemen či nerovnoměrné rozložení jejich hmotnosti. Problémem je také jednostranná zátěž, například házení lopatou.

Rozumná fyzická aktivita

Stejně jako v předchozím případě platí i u fyzické aktivity: všeho s mírou. Nedostatečná fyzická aktivita vede k ochabnutí svalů a problémům se špatným držením těla. Pohyb by měl být tedy nezbytnou součástí každého týdne, zejména pro ty, kteří v kanceláři stále ještě sedí. Problémem může být ale také opačný extrém, tedy pokud je sportu příliš. Dlouhé hodiny namáhavého sportu totiž extrémně zatěžují páteř, ale také svalové partie, které si potřebují odpočinout.

Prevence – polovina úspěchu

bolesti zad, plavání

Chcete-li účinně předcházet bolavým zádům, zaměřte se na nácvik správného držení těla a posílení jeho středu. Snažte se udržovat v dobré kondici, vyhýbat se stresu a prochladnutí, které by mohly přinést vážnější následky.

Zvolte rozumné pohybové aktivity, které zvládnete provozovat pravidelně. Vhodné je cvičení na velkém míči, plavání, jízda na kole nebo nejpřirozenější pohyb – chůze.

Dbejte na výběr kvalitní pracovní židle, ale také dobrého místa k odpočinku. Na matraci a roštu rozhodně nešetřete a pečliví buďte i při výběru polštáře.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit